Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caroport aka wiata z dachem PV - dumanie nad opłacalnością.

Kaizen

Recommended Posts

Jak nie wiesz to jest "C" to nie wypowiadaj się o akumulatorach.

Poczytaj specyfikacje akumulatorów to może znajdziesz to "C" i dowiesz się co to jest.

Na prawdę nie ma się z czego śmiać więc się nie pośmiejemy. Tobie nie zabraniam. Możesz się pośmiać "do sera".

Wiesz akurat skończył mi się ser :( A tak wracając do tematu pytałem o parametry magazynu energii a nie samych akumulatorów. Rozumiem że jako producent własnego magazynu będziesz go ładował i rozładowywał z wyliczoną przez siebie mocą 192kW Ho ho hapeau bas :jawdrop:

Zastanów się co piszesz.

Wg Twojej definicji magazynu który trzeba zgłaszać, należałoby zgłosić wszystkie UPS-y które ludzie mają w domach. One przecież pobierają energię z sieci i oddają ją do urządzeń do których są podłączone. Mają w środku akumulator (magazyn energii) i inwerter.

Mam magazyn podłączony do falownika i mam możliwość jego ładowania z sieci, tak jak każdy UPS.

Jakoś nie przypominam sobie abym podawał jakieś definicje:confused: pisałem o dokumentach ZE. We wnioskach o zgłoszenie mikroinstalacji ZE nie pyta o UPS'y powiem Ci nawet więcej nie pyta też o ładowarki do telefonów :-) :no:. Natomiast pyta o magazyny energii podłączone do falowników. Specjalnie dla Ciebie aż sprawdziłem to w aktualnym druku wniosku.

Co ma dotacja wspólnego z tym o czym rozmawiamy?

Przy koszcie magazynu w dziesiątkach tysięcy ta śmieszna dotacja to jest nic.

Jej celem jest przesunąć jak najwięcej prosumentów na "net-biling" a nie promowanie magazynów.

To tak jak ta dotacja do konwertera dla nowej telewizji.

Dostajesz 100 zł a następnie płacisz abonament co miesiąc.

To płać abonament ja zgodnie z prawem nie płacę.

Jak najbardziej ma, to jest wątek dotyczący opłacalności dotacja ma znaczny udział w obliczeniu opłacalności. I chodzi o to aby skorzystać.

Edytowane przez inwestor

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W wielu samochodach. Ja ciepło myślałbym o takim zestawie - to ile, max 1800A x 48V = 86,4kW jak podłączę równolegle dwa szeregi po cztery aku?

Czyli liczą moc przetwornicy?

Tylko jaki sens ma to sumowanie - falownik hybrydowy może jednocześnie podać do sieci maks z paneli PV i akumulatorów?

Nie doszukuj się:no: tu sensu dla prosumenta. Jest tylko sens dla ZE bo może uda się dodatkowych kilka złotych ustrzelić. A może także dotacji da się uniknąć- trzeba to dokładnie sprawdzić.

PR reklamy i te sprawy, jak to mówią dwa razy obiecane to prawie tak samo jak dane, a jak przyjdzie co do czego to :bye: ale za to w TV jak ładnie wygląda.

Jeśli chodzi o kwaisaki to cena jest atrakcyjna ale cóż z tego?

1800A to zapomnij to maksymalny prąd rozruchowy (chyba jakieś z 5 sekund i to wszystko) . Dla kwasiaka takiego 240Ah (dwa równolegle) prąd długotrwały (taki żeby nieco pożył) ładowania/rozładowania to ok. 24A Masz więc tak naprawdę do dyspozycji moc nieco ponad 1.15kW Do tego odlicz ok 5-10% na starty.

Jak będziesz chciał żeby pożył długo (4-5lat) to nie powinieneś go ładować/rozładowywać więcej jak 1/3 pojemności.

Kupisz np. panele PV +falownik powiedzmy 5kW i co będziesz ładował magazyn z mocą 1,15 kW ? Ile stracisz z wyprodukowanej energii ? Będziesz musiał za grosze wpychać ją do sieci.

A potem wieczorem rozładowywał magazyn też z mocą 1,15kW. Jak włączysz zmywarkę pralkę itp to będziesz musiał dokupywać energię z sieci no ale już po konkretnej cenie.:sick:

...

Jej celem jest przesunąć jak najwięcej prosumentów na "net-biling" a nie promowanie magazynów.

To tak jak ta dotacja do konwertera dla nowej telewizji.

Dostajesz 100 zł a następnie płacisz abonament co miesiąc.

I tu masz rację , ale na razie jest to dobrowolne i za dotacją.

Za rok dwa a może trzy zobaczymy ? Zmienią się pewnie taryfy, urynkowią się ceny energii przybędzie jakaś siła wyższa choćby w postaci dyrektyw z ZSRU, albo co innego. Kreatywnych możliwości aby Net-Metering był mniej opłacalny niż Net-Billing już teraz jest mnóstwo. Wystarczy odpowiednio skonstruować taryfy, monitorować wielkości mocy energii wprowadzanych do sieci, kontrole instalacji itd. itd. i prosument sam zacznie prosić o przepisanie go na Net-Billing.

prosument sam zacznie prosić o przepisanie go na Net-Billing.

A potem już klasycznie: pod byle pretekstem ZE będą odłączać instalację od sieci w momencie, gdy prosument za dużo naprodukuje, procesy sądowe, skargi, kary dla ZE albo i ich bezkarność. Od produkcji energii zależy w tym kraju wszystko, bo EE jest usieciowiona i upolityczniona. Do tego dojdą włamy do liczników energii, blackouty, okresowe odłączanie energochłonnych zakładów przemysłowych i ostatecznie całych gałęzi przemysłu (dalsze uzależnienie od importu). PV będzie się rozwijać za nasze pieniądze, ale wśród nowopowołanych spółek z udziałem skarbu państwa.

Wiesz akurat skończył mi się ser :( A tak wracając do tematu pytałem o parametry magazynu energii a nie samych akumulatorów.

Inwerter nie jest magazynem energii, akumulator jest magazynem energii. Inwerter niczego nie magazynuje, a akumulator bez inwertera spokojnie akumuluje energię z paneli PV czy z wiatru np. przy pomocy ładowarki która nie jest inwerterem. Energię z akumulatora mogę pobrać nie mając inwertera i często nie jest on do niczego potrzebny. Masz jakąś niepełną wiedzę w tym temacie. Poducz się trochę zanim innych zaczniesz uczyć.

Rozumiem że jako producent własnego magazynu będziesz go ładował i rozładowywał z wyliczoną przez siebie mocą 192kW Ho ho hapeau bas

Pytałeś o maksymalny prąd ładowania mojego magazynu więc Ci napisałem. Naucz się zadawać pytania konkretnie to dostaniesz konkretną odpowiedź.

Jakoś nie przypominam sobie abym podawał jakieś definicje:confused: pisałem o dokumentach ZE.

Ciężko się dyskutuje z kimś kto nie pamięta co napisał chwilę wcześniej.

ZE we wniosku pyta o wszystkie magazyny energii także te współpracujące z inwerterami. Czyli także przyłączone pośrednio. ZE interesuje się nie tylko urządzeniami wysyłającymi energię do sieci ale przede wszystkim pobierającymi z sieci. Rozumiem że nie masz magazynu podłączonego do falownika i żadnej możliwości ładowania magazynu z sieci.

Te Twoje definicje magazynu (czy też Twoja interpretacja tego o co pyta ZE) obejmują zwyczajny UPS bo zawiera on magazyn energii (akumulator) ma wbudowany inwerter i pobiera energię z sieci. To że ZE nie ma po kolei w głowie prosząc o zgłaszanie takich urządzeń (wierzę Ci na słowo że tak jest bo nie czytałem ich formularza zgłoszeniowego) to nie znaczy że wszyscy mają bezkrytycznie odpowiadać na głupie pytania.

Tak na marginesie. ZE nie ma prawa mnie pytać o moje urządzenia pobierające energię z sieci.

We wnioskach o zgłoszenie mikroinstalacji ZE nie pyta o UPS'y. Natomiast pyta o magazyny energii podłączone do falowników. Specjalnie dla Ciebie aż sprawdziłem to w aktualnym druku wniosku.

Jak już pisałem, UPS to jest magazyn energii podłączony do falownika.

Ok, mój magazyn nie jest magazynem tylko UPS-em i dlatego nie muszę go zgłaszać. :)

Edytowane przez stos

I czym to skutkuje? Jak zrobię magazyn 4 x 12v x 600A =28,8kW aku + niech nawet będzie te 8kW z PV czyli razem jakieś 37kW to co to zmieni względem sytuacji, jakby miał tylko 8kW?

Skutkuje to tym, że po pierwsze możesz przekroczyć moc przyłączeniową po drugie dotacje z Mojego Prądu są na instalacje od 2 do 10kW więc jakby robili taką manianę jak niektóre ZE to nie zmieściłbyś się w limicie (dlatego nie bardzo w to wierzę). Na starych zasadach przenieśliby cię z przelicznika 0.8 na 0.7

Jak mam magazyn o pojemności 20kWh i falownik 10kW to co oni sumują?

kWh z kW?

Sumują moc katalogową:

https://wysokienapiecie.pl/42645-magazyn-energii-u-prosumenta-jest-klopot-z-liczeniem-mocy/

"Mam zainstalowaną instalację 6,46 kW i magazyn 10 kWh o mocy katalogowej 5 kW. Tauron te wartości zsumował i okazuje się, że moc mojej instalacji wynosi 11,46 kW” – opowiada pan Andrzej.

„Magazyn energii elektrycznej jest urządzeniem, które w cyklu rozładowania oddaje energię do sieci, a więc staje się źródłem prądu, podobnie jak panel fotowoltaiczny. Dlatego obecnie Tauron Dystrybucja wyznacza moc znamionową instalacji OZE uwzględniając wszystkie urządzenia prądotwórcze (panele fotowoltaiczne i magazyn energii). Dzieje się tak ponieważ istnieje techniczna możliwość, że prąd oddawany do sieci będzie jednocześnie generowany przez panele oraz oddawany z magazynu energii” – odpowiedziała na zapytanie portalu WysokieNapiecie.pl Ewa Groń, rzeczniczka prasowa Tauron Dystrybucja.

W mojej ocenie przyjęte przez Tauron Dystrybucja podejście dotyczące ustalania mocy przyłączeniowej dla magazynu, który jest częścią mikroinstalacji jest prawidłowe – ocenia mecenas Przemyław Kałek, z kancelarii Radzikowski, Szubielska i Wspólnicy.

https://www.gramwzielone.pl/magazynowanie-energii/107284/przylaczenie-magazynu-energii-moze-zwiekszyc-moc-instalacji-prosumenta

Procedura przyłączania prosumenckiego magazynu energii jest zbieżna z procedurą przyłączania prosumenckich mikroinstalacji. Obecne regulacje prawne nie pozwalają Enei Operator wykluczyć sytuacji, w których energia z mikroinstalacji oraz magazynu byłaby jednocześnie wprowadzana do sieci. W związku z powyższym przyłączenie magazynu energii w zależności od sytuacji może zwiększać potencjał wytwórczy prosumenta – informuje Mateusz Gościniak, rzecznik prasowy poznańskiego Oddziału Dystrybucji Enea Operator.

Generalnie jak ktoś nie bierze dotacji to obowiązuje zasada jak ze wspomnianym abonamentem RTV: Tisze budiesz, dalsze jediesz

Edytowane przez marvinetal

„Magazyn energii elektrycznej jest urządzeniem, które w cyklu rozładowania oddaje energię do sieci, a więc staje się źródłem prądu, podobnie jak panel fotowoltaiczny. Dlatego obecnie Tauron Dystrybucja wyznacza moc znamionową instalacji OZE uwzględniając wszystkie urządzenia prądotwórcze (panele fotowoltaiczne i magazyn energii). Dzieje się tak ponieważ istnieje techniczna możliwość, że prąd oddawany do sieci będzie jednocześnie generowany przez panele oraz oddawany z magazynu energii” – odpowiedziała na zapytanie portalu WysokieNapiecie.pl Ewa Groń, rzeczniczka prasowa Tauron Dystrybucja.

Ta wypowiedź dotyczy jedynie magazynów energii wyposażonych we własny inwerter. Przykładem takiego jest "Power Wall" Tesli.

Nie dotyczy natomiast magazynów energii podłączonych do inwerterów hybrydowych, bo taki magazyn nigdy nie będzie oddawał energii do sieci.

Energia z takiego magazynu jest wykorzystywana jedynie w przypadku braku sieci.

Poza tym, jakim trzeba być niedorozwojem ekonomicznym żeby dzisiaj oddawać do sieci energię z magazynu ze startą 20-30% (prosument) albo nawet i 50% (net-biling)?

Takie oddawanie może być uzasadnione w przyszłości gdy będą obowiązywać stawki godzinowe.

Edytowane przez stos

stos

Daj spokój :bash:

Specjalnie dla Ciebie wyszczególniam o co ZE pyta w formularzu zgłoszenia:

- moce jednostek wytwórczych (generatora, ogniwa fotowoltaicznego lub ogniwa paliwowego),

- oraz osobno o moce innych urządzeń współpracujących z jednostkami wytwórczymi (np. inwertery, magazyny energii)

- w przypadku gdy mikroinstalacja współpracuje z magazynem energii obowiązkowo należy dołączyć Specyfikację Techniczną Magazynu Energii (osobny druk)

Weź pod uwagę że w każdej chwili ZE może przyjść na kontrolę i jak cos w zgłoszeniu zataiłeś lub podałeś inaczej to maja prawo natychmiast odłączyć Twoją instalacje od sieci. Zdemontują licznik i :bye:

Edytowane przez inwestor

stos

Specjalnie dla Ciebie wyszczególniam o co ZE pyta w formularzu zgłoszenia:

- moce jednostek wytwórczych (generatora, ogniwa fotowoltaicznego lub ogniwa paliwowego),

- oraz osobno o moce innych urządzeń współpracujących z jednostkami wytwórczymi (np. inwertery, magazyny energii)

- w przypadku gdy mikroinstalacja współpracuje z magazynem energii obowiązkowo należy dołączyć Specyfikację Techniczną Magazynu Energii (osobny druk)

Weź pod uwagę że w każdej chwili ZE może przyjść na kontrolę i jak cos w zgłoszeniu zataiłeś lub podałeś inaczej to maja prawo natychmiast odłączyć Twoją instalacje od sieci. Zdemontują licznik i :bye:

Inwestor

No widzisz, czytasz te formularze ZE i nie rozumiesz o co pytają.

1. Magazyn energii ma moc tylko wtedy gdy ma własny inwerter. Przykładem jest "PowerWall" Tesli.

Jeśli własnego inwertera nie ma to nie podlega zgłoszeniu.

2. Jednostki wytwórcze z punktu widzenia ZE to takie urządzenia które wysyłają energię do sieci. UPS takim urządzeniem nie jest tak jak każdy inny magazyn energii nie wysyłający energii do sieci. Takimi urządzeniami ZE nie ma prawa się interesować.

3. Poczytaj definicję "mikroinstalacji". Inwertery off-gridowe nie są "mikroinstalacją".

ZE nie ma prawa wejść na mój prywatny teren bez mojej zgody.

Ja mam zgłoszoną instalację on-gridową, jestem prosumentem a to co robię na swoim terenie i jak korzystam z energii pobranej z sieci to nic im do tego bo nawet nie muszę im odpowiadać jak zapytają.

stos

Już nie mam siły Ci dalej tłumaczyć , nie da się :sick:

A w sprawie Twoich przekonań jakoby ZE nie miały prawa do kontroli sugeruję lekturę Rozporządzenia Min. Energii w sprawie przeprowadzania kontroli przez przedsiębiorstwa energetyczne.

W przypadku dotacji urzędnicy też maja uprawnienia kontrolne.

stos

Już nie mam siły Ci dalej tłumaczyć , nie da się :sick:

A w sprawie Twoich przekonań jakoby ZE nie miały prawa do kontroli sugeruję lekturę Rozporządzenia Min. Energii w sprawie przeprowadzania kontroli przez przedsiębiorstwa energetyczne.

W przypadku dotacji urzędnicy też maja uprawnienia kontrolne.

Siły nie trzeba wystarczą argumenty a tych Ci brakuje.

Odnośnie Rozporządzenia to:

§ 2. Przedmiotem kontroli jest:

1) sprawdzenie prawidłowości eksploatacji i działania układów pomiarowo-rozliczeniowych oraz rozliczeń w zakresie paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła, a w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości – wyjaśnienie przy-czyn ich powstania;

2) ustalenie, czy miało miejsce pobieranie paliw lub energii bez zawarcia umowy albo z częściowym lub całkowitym pominięciem układu pomiarowo-rozliczeniowego;

3) sprawdzenie dotrzymywania warunków zawartej umowy, w szczególności zgodności sposobu wykorzystywania paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła z warunkami określonymi w umowie.

Jak widzisz kontrola dotyczy układów rozliczeniowo-pomiarowych a te znajdują się na zewnątrz mojego terenu więc wchodzić na niego nie muszą.

Kupisz np. panele PV +falownik powiedzmy 5kW i co będziesz ładował magazyn z mocą 1,15 kW ? Ile stracisz z wyprodukowanej energii ? Będziesz musiał za grosze wpychać ją do sieci.

A potem wieczorem rozładowywał magazyn też z mocą 1,15kW. Jak włączysz zmywarkę pralkę itp to będziesz musiał dokupywać energię z sieci no ale już po konkretnej cenie.:sick:

8 aku w dwóch stringach - to daje 48V i 10kW <100A na stringu.

Ogladałeś film? Jak miesiecznie bez CO zużywam z 450kWh to przy aku 10kWh niewiele byloby dni, gdy cos przepadnie nawet przy calym dachu w panelach 20% sprawnosci (a co dopiero, jak jakieś slabsze uzywki zamontuję). Najwyżej w szczycie wiecej klimy odpalę i podlogi w lazience albo basenik dzieciom CWU będę napełniał.

stos

rence i nogi opadywują:sick:

Może jednak przeczytaj co napisałeś vide infra

3) sprawdzenie dotrzymywania warunków zawartej umowy, w szczególności zgodności sposobu wykorzystywania paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła z warunkami określonymi w umowie.

Tak się jakoś dziwnie składa, że wniosek przyłączeniowy to część umowy przyłączeniowej.

8 aku w dwóch stringach - to daje 48V i 10kW <100A na stringu.

Ogladałeś film? Jak miesiecznie bez CO zużywam z 450kWh to przy aku 10kWh niewiele byloby dni, gdy cos przepadnie nawet przy calym dachu w panelach 20% sprawnosci (a co dopiero, jak jakieś slabsze uzywki zamontuję). Najwyżej w szczycie wiecej klimy odpalę i podlogi w lazience albo basenik dzieciom CWU będę napełniał.

Filmu nie oglądałem bez oglądania wiadomo że jeśli chcesz przez parę godzin katować dzień w dzień akumulator kwasowy 120Ah prądem 100A to w takich warunkach nie wiem czy choć kwartał ci wytrzyma :(

Edytowane przez inwestor

stos

rence i nogi opadywują:sick:

Może jednak przeczytaj co napisałeś vide infra

Tak się jakoś dziwnie składa, że wniosek przyłączeniowy to część umowy przyłączeniowej.

Czy Ty chociaż wiesz jakie zapisy są w umowie kompleksowej i warunkach przyłączenia?

W mojej umowie jest zapis że "Odbiorca zamawia energię elektryczną, moc i usługę dystrybucji energii elektrycznej dla określonego adresu. Nic więcej.

Nie ma żadnych warunków nakładanych na odbiorcę jak tę energię będzie zużywał.

We wniosku przyłączeniowym innych warunków też nie ma.

Nie wszystkie podpunkty dotyczą wszystkich umów.

stos

Coraz bardziej interesujące jest co piszesz 8-)

Oczywiście nie czytałem Twojej umowy ani wniosków ani warunków przyłączenia. Czegoś chyba jednak znowu nie doczytałeś.:(

Z twojej wypowiedzi wnioskuję że chyba przy podłączaniu do sieci swojej on-gridowej mikroinstalacji nie składałeś formularza i załączników z parametrami urządzeń mikroinstalacji. Jeśli jednak poinformowałeś ZE o parametrach mikroinstalacji to na takich warunkach technicznych została przyłączona i odbywa się dystrybucja energii z i do Twojej instalacji , więc cóż mogą zechcieć to skontrolować, co więcej mają do tego prawo.

Jeśli masz taryfę G to zawsze też mogą skontrolować czy pobierasz energię tylko na cele mieszkalne, a nie na np. pokątną biznesową produkcję dajmy na to desek sedesowych i przy okazji :confused: coś interesującego się może okazać. Ale nie martw się nie byłbyś pierwszym ;).

stos

Coraz bardziej interesujące jest co piszesz 8-)

Oczywiście nie czytałem Twojej umowy ani wniosków ani warunków przyłączenia. Czegoś chyba jednak znowu nie doczytałeś.:(

Z twojej wypowiedzi wnioskuję że chyba przy podłączaniu do sieci swojej on-gridowej mikroinstalacji nie składałeś formularza i załączników z parametrami urządzeń mikroinstalacji. Jeśli jednak poinformowałeś ZE o parametrach mikroinstalacji to na takich warunkach technicznych została przyłączona i odbywa się dystrybucja energii z i do Twojej instalacji , więc cóż mogą zechcieć to skontrolować, co więcej mają do tego prawo.

Jeśli masz taryfę G to zawsze też mogą skontrolować czy pobierasz energię tylko na cele mieszkalne, a nie na np. pokątną biznesową produkcję dajmy na to desek sedesowych i przy okazji :confused: coś interesującego się może okazać. Ale nie martw się nie byłbyś pierwszym ;).

Co chyba pomyliło Ci się w jakim kraju żyjemy.

To nie Białoruś albo Korea Północna że jakaś firma może sobie na podstawie widzimisię kogoś kontrolować tylko dlatego że jest jej klientem.

Masz jakieś dyktatorskie zapędy.

Skutkuje to tym, że po pierwsze możesz przekroczyć moc przyłączeniową po drugie dotacje z Mojego Prądu są na instalacje od 2 do 10kW więc jakby robili taką manianę jak niektóre ZE to nie zmieściłbyś się w limicie (dlatego nie bardzo w to wierzę). Na starych zasadach przenieśliby cię z przelicznika 0.8 na 0.7

Stare zasady mnie nie interesują. A co do nowych zasad to znam tylko taki limit:

10) Moc mikroinstalacji fotowoltaicznej powinna być dostosowana do rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną. Mikroinstalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez mikroinstalację objętą dofinansowaniem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Grantobiorcę (Wnioskodawcę) w tym samym okresie rozliczeniowym,

Filmu nie oglądałem bez oglądania wiadomo że

Chcę mieć swobodę "strategii" używania magazynu. W lecie głównie przyjmowanie nadwyżek z PV i uwalnianie gdy tylko napięcie magazynu nie spadnie poniżej minimum. Jak poza ogrzewaniem mam zużycie rzędu 15kWh/dzień to magazyn 10kWh podpięty do PV produkującej co najmniej tyle spowoduje 0% zużycia z sieci. Co powyżej - przepadnie jak nie "zmarnuję" w klimie czy basenie. Jak produkcja będzie mniejsza - to bym chciał, żeby magazyn pracował jako bufor w dzień trochę ładując, w nocy rozładowując się do powiedzmy 70% a potem przełączający dom na sieć, żeby w dzień przyjąć chwilowy nadmiar produkcji PV (przy deficycie dobowym). Jak będzie często zanik prądu - przestawiłbym w tryb UPS gdzie celem byłoby utrzymywanie aku naładowanych i rozładowanie tylko przy zaniku napięcia (czyli priorytet trzymania naładowanych aku). Z możliwością rozbudowy do (H)EMS dla jeszcze bardziej zaawansowanego sterowania.

jeśli chcesz przez parę godzin katować dzień w dzień akumulator kwasowy 120Ah prądem 100A to w takich warunkach nie wiem czy choć kwartał ci wytrzyma :(

Jakoś na łodziach podwodnych, wózkach widłowych i wielu innych urządzeniach od dekad były (i są) katowane regularnie.

Tanie, łatwe w ładowaniu (nie potrzebują BMS). Wystarczy pilnować maksymalnego prądu i napięcia ładowania i temperatury.

I tak, kilka akumulatorów mi padło. Jeden fizycznie się rozszczelnił. W innym wypadła cela (pewnie od wstrząsów urwała się płytka) a trzeci nie był w stanie zakręcić rozrusznikiem po dłuższym postoju (wiecznie niedoładowany) Każdy z nich zasilał rozrusznik - czyli dawał prąd, którego przy PV nie uświadczy. Często był niedoładowany (przez krótkie trasy). Często aku ładowany jest nawet prądem 100-150A (czyli nawet 2-3xC). Więc jak podepnę 8 akumulatorów do instalacji nawet 10kW i zechcę, żeby tyle potrafiły oddać - to mają prąd ładowania i rozładowywania max 0,8C (maks - ładowanie nieprawdopodobne, bo zawsze mam pobór a i zasilać raczej nie będę 10kW z aku j, szybciej bym przełączał z automatu przy wysokim obciążeniu na sieć, co może się przytrafiać na początku taniej strefy i to raczej zimą).

Stare zasady mnie nie interesują. A co do nowych zasad to znam tylko taki limit:

Spójrz parę stron niżej w tym samym dokumencie (dokładnie str.5):

Przedsięwzięcia polegające na zakupie i montażu mikroinstalacji fotowoltaicznych

o zainstalowanej mocy elektrycznej od 2 kW do 10 kW, służących na potrzeby istniejących budynków mieszkalnych.

Edytowane przez marvinetal

Spójrz parę stron niżej w tym samym dokumencie:

Faktycznie. Tylko, że tutaj wyraźnie jest magazyn oddzielony jako osobna pozycja:

1) Przedsięwzięcia polegające na zakupie i montażu mikroinstalacji fotowoltaicznych o zainstalowanej mocy elektrycznej od 2 kW do 10 kW, służących na potrzeby istniejących budynków mieszkalnych;

2) Przedsięwzięcia polegające na zakupie i montażu magazynów ciepła (zasobniki c.w.u zasilane przez pompę ciepła lub kocioł elektryczny, zasobniki c.w.u z grzałką elektryczną, bufory ciepła zasilane przez pompę ciepła lub kocioł elektryczny, bufory ciepła z grzałką elektryczną, bufory ciepła wraz z zasobnikiem c.w.u. stanowiące jedno kompletne urządzenie, pompa ciepła typu powietrze/woda tj. pompa ciepła do c.w.u. + zasobnik c.w.u. lub pompa ciepła do c.w.u. ze zintegrowanym zasobnikiem);

3) Przedsięwzięcia polegające na zakupie i montażu magazynów energii elektrycznej o pojemności co najmniej 2 kWh;

4) Przedsięwzięcia polegające na zakupie i montażu systemów zarządzania energią HEMS/EMS - z zastrzeżeniem zakupu i montażu magazynu energii elektrycznej i/lub magazynu ciepła wskazanych w pkt 2) lub 3)

Nic nie widzę o tym, żeby moc PC, magazynu ciepła czy magazynu energii miały jakiś limit mocy.

Ale mniejsza z tym, bo teraz wygrywa u mnie opcja z off-grid (ewentualnie dodatkowo mały on-grid z najtańszym magazynem, jaki znajdę).