marvinetal 15.08.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Będziesz żałował braku sprzedaży prądu po >1zł/kWh do sieci. Szczególnie jak pojedziesz na wakacje i magazyn się będzie kisił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2022 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Będziesz żałował braku sprzedaży prądu po >1zł/kWh do sieci. Szczególnie jak pojedziesz na wakacje i magazyn się będzie kisił. Jak na razie 0,8zł/kWh. Do tego tylko do wydania, jak rozumiem, na zakup prądu od ZE (nic w gotówce). Więc jakbym kupował wyłącznie w taniej strefie brakujące kWh to po ok. 40gr. Ale chyba hybryda wraca do gry, bo znalazłem kilka falowników hybrydowych z obsługą kwasiaków z listy akceptowanych: - Growatt SPH. SPH 8000 Tl3 BH-UP jakieś 10K zł netto - Solis - ale jednofazowe więc tylko przy opcji mini on-grid wchodzą w grę. Bo trzyfazowe, z tego co znajduję, to kwasiaków nie obsługują. - jakbym upchnął 24 Longi 375W LR4-60HPH to dojdzie jakieś 13,5K zł netto. Niech będzie z 10K zł na uziom, rozdzielnice, kable i robociznę firmy od PV. Kwasiaki - a niech nawet będzie i 2x zestaw o którym wspominałem za 5K netto. Za taką cenę jeszcze dzieloną na pół można szaleć Do tego EMS 1,2K zł netto No i mamy łącznie 42,88K zł brutto. Minus 15,5K dofinansowania, ulga termomodernizacyjna i koszt alternatywnego krycia i mamy jakieś 21,1K zł i w porównaniu z 4,6Kzł/r za kWh przy braku PV daje zwrot w 4,6l. Zaczyna mieć sens. O ile cena drobiazgów i robocizny nie jest zaniżona. Jeszcze dla jasności - lifepo4 czy li-ion odpadają, nie tylko dlatego, że są absurdalnie drogie. Przede wszystkim dlatego, że nie można ich ładować poniżej zera. Dlatego tak się upieram na kwasiaki. Nawet, jak zbuduję im jakiś domek np. na "antresoli" w najwyższej części wiaty - to przecież w mrozy grzać nie będę (szybciej latem mogę jakieś wentylatory czy nawet peltiery do chłodzenia dołożyć jak będzie nadmiar prądu). Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.08.2022 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 A czemu masz tam nie grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.08.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) kaizen nie wiem jak głęboko planujesz rozładowywać kwasiaki ale takie zwykłe wytrzymują ok. 120 cykli przy rozładowaniu do 80% .Jak będziesz rozładowywał płycej np. do 50% ilość cykli zwiekszysz pewnie gdzieś do 400-500, oczywiście jeśli nie będziesz przekraczać zalecanych wartości prądów ładowania/rozładowywanie. Jak będziesz do tego przekraczać zalecane prądy ładowania/rozładowywania to żywotność jeszcze bardziej się skróci. Przy kwasiaku zalecany prąd ładowania/rozładowania liczy się jako ok. 10% pojemności czyli akumulator 120Ah ma zalecany prąd 12A. Jeśli chciałbyś eksploatować akumulatory zgodnie z zaleceniami to aby mieć do dyspozycji po stronie AC moc 3kW, przy magazynie o napięciu 48V z akumulatorów będzie pobierany prąd ok. 70A. Więc potrzebowałbyś akumulatory kwasowe o pojemności ok 700Ah. Przy 500 cyklach rozładowania zalecanym prądem (nie wiekszym) ile taki akumulator Ci wytrzyma - 2 lata ? Jak zmniejszysz pojemność i zwiększysz prądy ładowania kwasiaka zmniejszy się ilość cykli pracy akumulatora. Jak kupisz LiFePO4 to przy 50% rozładowaniu nawet bardzo dużymi prądami masz 6000cykli pracy więc 12 razy więcej. Czyli do osiągnięcia potrzebnej mocy wystarczy akumulator litowy o dużo mniejszej pojemności niż kwasiak. Teraz sobie przekalkuluj cenę co jest droższe a co tańsze. Jeśli chodzi o temperatury ujemne, to niewiele mamy dni zimą kiedy jest słonecznie i temperatura spada poniżej 0 st. Zawsze też możesz zrobić na akumulatory na zimę budkę z grzałką i termostatem. Popatrz też ile ton ołowiu będziesz przerzucać przy kwasiakach. Kwasiaki są dobre na działkę na łódkę do kampera do użytkowania krótkookresowego a nie latami dzień w dzień. Podlinkowuję materiał o akumulatorach. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.08.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Jeszcze dla jasności - lifepo4 czy li-ion odpadają, nie tylko dlatego, że są absurdalnie drogie. Przede wszystkim dlatego, że nie można ich ładować poniżej zera. Dlatego tak się upieram na kwasiaki. Nawet, jak zbuduję im jakiś domek np. na "antresoli" w najwyższej części wiaty - to przecież w mrozy grzać nie będę (szybciej latem mogę jakieś wentylatory czy nawet peltiery do chłodzenia dołożyć jak będzie nadmiar prądu). Absurdalnie drogie to są na dłuższą metę kwasiaki, ale tego się dowiesz za kilka lat zgodnie z zasadą że "ludzie się uczą tylko na własnych błędach". Zabezpieczenie przed zimnem baterii LFP jest trywialnie proste. Mam rozwiązanie które w największe mrozy utrzymuje 18C i zużywa wtedy ok 200Wh dziennie. Bardziej bym się bał w lecie temperatur powyżej 40C gdy się je umieści gdzieś na strychu. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) A czemu masz tam nie grzać? Ogrzewana wiata żeby akumulator nie marzł? Bez przesady. Robię sobie "antresolę" w najwyższej części wiaty, wstawiam tam aku, falownik (tuż pod panelami) króciutkie kable DC. nie wiem jak głęboko planujesz rozładowywać kwasiaki ale takie zwykłe wytrzymują ok. 120 cykli przy rozładowaniu do 80% . Nie "do" a "DoD" - czyli o ile. Jak będę miał 20kWh+ to przy dziennym zużyciu (poza grzaniem) 15kWh z czego znaczna część to będzie autokonsumpcja to DoD będzie góra 50% i to przy off-grid. Przy hybrydzie - tak długo, jak cena "odkupu" prądu przez ZE będzie wyższa, niż cena prądu w taniej strefie będą działały buforowo. Może ustawię (jak będzie taka możliwość) żeby zasilanie domu w popołudniowej części drogiej z aku - ale to góra z 10% się rozładują zimą a zużycie w drogiej strefie wyniesie równiutkie 0%. Jak będziesz rozładowywał płycej np. do 50% ilość cykli zwiekszysz pewnie gdzieś do 400-500, oczywiście jeśli nie będziesz przekraczać zalecanych wartości prądów ładowania/rozładowywanie. Jak w praktyce się okaże, że za głęboko potrzebuję rozładować - to wydam 2,5-3kzł na kolejne 12kWh. Przy kwasiaku zalecany prąd ładowania/rozładowania liczy się jako ok. 10% pojemności czyli akumulator 120Ah ma zalecany prąd 12A. AFAIK 0,3C. Jak kupisz LiFePO4 to przy 50% rozładowaniu nawet bardzo dużymi prądami masz 6000cykli pracy więc 12 razy więcej. To po pierwszej zimie padną. A jak rozładuję przez brak zasilania, to jak w mrozy naładuję? Bezpieczeństwo też spada. Jeśli chodzi o temperatury ujemne, to niewiele mamy dni zimą kiedy jest słonecznie i temperatura spada poniżej 0 st. Zawsze też możesz zrobić na akumulatory na zimę budkę z grzałką i termostatem. No porównajmy. kwasiaki 12kWh za 2879,92 czyli 240zł/kWh LiFePO4 5kWh za 13499 czyli 2699,8zł/kWh Plus koszty ogrzewania (zarówno systemu jak i grzania). To nie ma co porównywać. Przez 11 lat musiałbym co roku wymieniać wszystkie kwasiaki nie odzyskując z nich ani złotówki i nie licząc wartości pieniądza w czasie, żeby wyjść na zero. A przy on-grid i opłacalnej sprzedaży akumulatory będą miały lightowo (chyba, że zatrudnię do ładowania w tanich godzinach rozliczeniowych a sprzedaży w drogiej wykorzystując z 20-50% DoD to na siebie jeszcze zarobią. Popatrz też ile ton ołowiu będziesz przerzucać przy kwasiakach. Wyrzucać? Nie jestem taki rozrzutny. Albo sprzedam aku albo ołów. Wiesz ile w skupie kosztuje? Oczywiście po tym, jak padną i nie dadzą się zregenerować. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 16.08.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak na razie 0,8zł/kWh. Do tego tylko do wydania, jak rozumiem, na zakup prądu od ZE (nic w gotówce). Więc jakbym kupował wyłącznie w taniej strefie brakujące kWh to po ok. 40gr. Kwestia może 2mc więc nie ma co zwlekać. Za sprzedaż z jednego miesiąca możesz kupować w kolejnych 12 więc rok sprzedaży = dwa lata zakupów przy obecnych cenach. Jeżeli coś jeszcze zostanie to po roku zwrócą ci w gotówce ale nie więcej niż 20% wartości sprzedaży z 1mc. Rzyć nie umierać. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.08.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) kaizen akumulatory litowe nie uszkadzają się przy 0 st. - nie można ich tylko poniżej 0st ładować.Od samego ładowania akumulator się już nagrzewa. Oczywiście Twoje kalkulacje Twoje pieniądze. Nie zapomnij tylko wzmocnić konstrukcji antresoli wiaty bo kwasiaków będzie kilkaset kg.Jeszcze jedno pytanie do kalkulacjikwasiaki 12kWh za 2879,92 czyli 240zł/kWh co ile co roku , co 2 lata ? LiFePO4 5kWh za 13499 czyli 2699,8zł/kWh raczej co najmniej co lat 15 Ja na przerzucanie co roku "ton" kwasiaków jestem już za stary Wolę już samoróbkę z aliexpres coś na kształt tego co stos opisał.do tego będą balancery kabelki itp powinno wyjść poniżej 1000PLN za 1kWhPotem bez zawracania d...y 15 lat spokoju.Da się to też zalegalizować Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.08.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) No porównajmy. kwasiaki 12kWh za 2879,92 czyli 240zł/kWh LiFePO4 5kWh za 13499 czyli 2699,8zł/kWh Plus koszty ogrzewania (zarówno systemu jak i grzania). Ty tak na poważnie? Porównujesz ceny samych kwasiaków rozruchowych z modułem firmowym? Porównaj z tymi kwasiakami cele LFP kupione osobno i dodaj do tego cenę BMS-a. Ale to też nie będzie sensowne porównanie bo rozruchowe kwasiaki do zastosowań jako magazyn energii zupełnie się nie nadają. Ale tak jak już pisałem. "ludzie uczą się tylko na swoich błędach" Owocnej nauki życzę. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.08.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Ogrzewana wiata żeby akumulator nie marzł? Bez przesady. Robię sobie "antresolę" w najwyższej części wiaty, wstawiam tam aku, falownik (tuż pod panelami) króciutkie kable DC. Kto Ci każe grzać całą wiatę jak tylko akumulator ma być powyżej 0C? Inteligentny jesteś i na pewno wymyślisz lepszą metodę ogrzana akumulatorów. Możesz też kupić akumulatory LFP z wbudowaną grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Nie zapomnij tylko wzmocnić konstrukcji antresoli wiaty bo kwasiaków będzie kilkaset kg. Śniegu i wiatru znacznie, znacznie więcej. co ile co roku , co 2 lata ? Sprawdzę. Przy on-gridzie pewnie z 10 lat wytrzymają bo będą miały lepiej, niż u mnie w UPS (gdzie od 5 lat mam wstawiony stary akumulator z auta, który nie dawał rady zimą zakręcić rozrusznikiem, a już nie raz i nie dwa rozładowany był na maksa, bo były dłuższe przerwy w zasilaniu). czyli 2699,8zł/kWh raczej co najmniej co lat 15 Albo po pierwszych mrozach z blackotem po którym chciałbym naładować, żeby mi światło w nocy świeciło przeproszę się z kwasiakami wywalając kilkadziesiąt tysięcy zamiast kilku. Wolę zaryzykować kilka tysięcy (a tak naprawdę za darmo, bo 100% pokryje mi dopłata, bo przecież faktura będzie jedna a składowe rozpisane bez cen, bo jak wycenią mi osobno materiały, to będę musiał zapłacić 23% VAT). Ja na przerzucanie co roku "ton" kwasiaków jestem już za stary Jak będę za stary, to na robociznę z materiałem przy wymianie kwasiaków starczy mi na 20 lat jak będą padały co dwa lata (w co bardzo, bardzo wątpię przy pracy buforowej) w porównaniu do wydania 11x więcej na LiFePo4 Wolę już samoróbkę z aliexpres coś na kształt tego co stos opisał. do tego będą balancery kabelki itp powinno wyjść poniżej 1000PLN za 1kWh Potem bez zawracania d...y 15 lat spokoju. Da się to też zalegalizować Stos siedzi w killfajlu bo takie bzdury pisze, że szkoda czasu na czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.08.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 kaizendo obciążeń wiatrem śniegiem i panelami PV dokładasz jeszcze kilkaset kg obciążenia miejscowego, ja bym tego nie lekceważyłJak by Ci w czasie jakiejś wichury miały spaść na zaparkowany samochód to lepiej się skonsultować z producentem wiaty. Kwasiaki na mrozie bardzo tracą na pojemności, a ogacić akumulatory kawałkiem twardej wełny mineralnej + symboliczna grzałka ze 100W to żadne wyzwanie. Ja na ten przykład mam murowany wolnostojący garaż nieogrzewany i nie przypominam sobie aby kiedyś coś w nim zamarzło, więc w moim przypadku nie ma problemu.Jak chcesz zabezpieczyć przed mrozem to raczej wykop w ziemi jakąś niszę niż wynoś na antresolę i łatwiej będzie przerzucać "tony" ołowiu niż znosić i wnosić na antresolę. Mam jeszcze nieogrzewaną piwniczkę i nigdy temperatura nie spadła poniżej ok. +8st. Chyba faktury rozpisanej bez cen za akumulatory to nie bardzo Ci uwzględnią. Jak jest powiedziane w osobnym punkcie dokumentu programu osobna dotacja do 50% poniesionych kosztów na magazyn/akumulatory itp. to muszą wiedzieć ile konkretnie ten magazyn kosztuje.Nie bardzo łapię co kombinujesz z VAT'em może byś rozwinął temat. Jeśli chodzi o stos'a to faktycznie czasem ma jakieś takie ma nawiedzone pomysły, ale akurat w tym przypadku bym tego nie ignorował.Sporo ludzi kupuje niedrogo na aliexpres litowe z BMS i balancerami i sobie nie szkoduje. Wiesz co kaizen weź Ty i zadzwoń do tej fabryki akumulatorów z Piastowa niech Ci wyłuszczą co i jak z tymi akumulatorami a potem się z nami podziel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.08.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak chcesz zabezpieczyć przed mrozem to raczej wykop w ziemi jakąś niszę niż wynoś na antresolę i łatwiej będzie przerzucać "tony" ołowiu niż znosić i wnosić na antresolę. Mam jeszcze nieogrzewaną piwniczkę i nigdy temperatura nie spadła poniżej ok. +8st. Z tą piwniczką to bym uważał bo akumulatory litowe nie znoszą dobrze wilgotności która w piwniczce czasami przekracza 90% Jeśli chodzi o stos'a to faktycznie czasem ma jakieś takie ma nawiedzone pomysły, ale akurat w tym przypadku bym tego nie ignorował. Sporo ludzi kupuje niedrogo na aliexpres litowe z BMS i balancerami i sobie nie szkoduje. Taa, słuchaj "teoretyka" Kaizena a się dowiesz że ciało o temperaturze 300C nie emituje podczerwieni, a ON-gridowy falownik można uruchomić przy pomocy UPS-a jak brakuje sieci. No jeszcze to zauroczenie Kazena grzaniem domu kablami. Namówił do tego wielu forumowiczów swoim koronnym argumentem że jest tanie a prąd będzie zawsze tani i go nigdy nie zabraknie. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak by Ci w czasie jakiejś wichury miały spaść na zaparkowany samochód to lepiej się skonsultować z producentem wiaty. Szybciej bym się obawiał, że wiata odleci - i tu obciążenie pomoże. Ale tak, projekt wiaty będzie dostosowany do warunków. Kwasiaki na mrozie bardzo tracą na pojemności, a ogacić akumulatory kawałkiem twardej wełny mineralnej + symboliczna grzałka ze 100W to żadne wyzwanie. I co to da? Przegrzewanie latem? Zagrożenie wybuchem wodoru? Ja na ten przykład mam murowany wolnostojący garaż nieogrzewany i nie przypominam sobie aby kiedyś coś w nim zamarzło, więc w moim przypadku nie ma problemu. A co to ma wspólnego z wiatą? Jak chcesz zabezpieczyć przed mrozem to raczej wykop w ziemi jakąś niszę niż wynoś na antresolę To zagrożenie zalaniem w czasie ulew i znaczne wydłużenie kabli (czyli wzrost kosztów i strat). I o jakim magazynie myślisz, którego warunki pracy dopuszczają wilgotność >90%% praktycznie cały czas? Chyba faktury rozpisanej bez cen za akumulatory to nie bardzo Ci uwzględnią. Czemu nie? Faktura "Wykonanie instalacji PV z EMS i magazynem energii 12/24kWh - xx xxx,00 zł" Jak jest powiedziane w osobnym punkcie dokumentu programu osobna dotacja do 50% poniesionych kosztów na magazyn/akumulatory itp. to muszą wiedzieć ile konkretnie ten magazyn kosztuje. Nie jest tak powiedziane. Jest jeden punkt mówiący o 50% kosztów kwalifikowanych - a potem jaki limit kwotowy przy instalacji poszczególnych elementów. Wiadomo, że wtarganie magazynu energii na górę to bardzo kosztowna praca. Jeżeli na rynku można kupić akumulatory u innego sprzedawcy taniej nie znaczy, że mój sprzedawca nie może mieć na aku dużej marży (a malutkiej albo i żadnej na panele czy falownik). Cena zakupu jaką zapłacił jest jego tajemnicą handlową i fundusz nie ma prawa w to wnikać. Nie bardzo łapię co kombinujesz z VAT'em może byś rozwinął temat. Ja nic z VATem nie kombinuję. Zasady VAT w budownictwie mieszkaniowym (w tym w budowie PV na domach, a jakiś czas temu rozszerzone również na gruncie ale przy domie jednorodzinnym) są takie, że na usługi VAT jest 8% (w tym usługi z materiałem) a na materiały 23%. Więc materiały nie mogą być osobno wymienione, bo wtedy grozi atak fiskusa i doliczenie 15% VAT. Sporo ludzi kupuje niedrogo na aliexpres litowe z BMS i balancerami i sobie nie szkoduje. Ale nie dostają na to dopłaty i podłączają offline - tak, jak ludek którego film wrzucałem. Ale uważam, że nie potrafią liczyć opłacalności jak większość ludzi montujących nie tylko magazyny, ale też PV. Zwyczajnie to się nie spina fiansowo. Biorę pod uwagę podobne rozwiązanie na kwasiakach. Ale jak są inwertery hybrydowe dopuszczone do on-grida obsługujące kwasiaki i finansowo wyjdzie to całkiem podobnie, to wybieram on-grid. Wiesz co kaizen weź Ty i zadzwoń do tej fabryki akumulatorów z Piastowa niech Ci wyłuszczą co i jak z tymi akumulatorami a potem się z nami podziel. A konkretnie to chciałbyś, żebym o co zapytał? Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 - Growatt SPH. Znalazłem w instrukcji coś takiego: Rozumiem, że wymaga podpięcia minimum 12 aku w szeregu żeby miały min. 144V nominalnie i może je ładować 25A max, co daje 3,6kW. Dołożenie równolegle kolejnych takich pakietów nie zmieni mocy ładowania więc nie ma większego sensu zwłaszcza, że 12 aku nawet tylko 100Ah to 14,4kWh więc znacznie ponad moje potrzeby a co dopiero jak zamontuję 12x120Ah=17,28kWh. Dopiero będą miały lightowe życie. Można sobie ustawić np. dwa razy w roku ładowanie prądem o wyższym niż normalnie napięciu za to małym natężeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.08.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Można sobie ustawić np. dwa razy w roku ładowanie prądem o wyższym niż normalnie napięciu za to małym natężeniu. Co to jest "prąd o wyższym napięciu"? To tak a propos pisania bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.08.2022 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Co to jest "prąd o wyższym napięciu"? To tak a propos pisania bzdur. Można tak mówić, każdy wie o co chodzi. Lepsze to niż "napięcie, występujące między/na ...". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.08.2022 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Można tak mówić, każdy wie o co chodzi. Lepsze to niż "napięcie, występujące między/na ...". W tym przypadku to nawet nie o to chodzi. Jak można ładować akumulator prądem o wyższym napięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.08.2022 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 A konkretnie to chciałbyś, żebym o co zapytał? Podstawowe sprawy Podaj im typ akumulatora który wybrałeś tego 120Ah że będzie pracował w fotowoltaice, oraz że będzie dzień w dzień ładowany prądem 36A i takim prądem rozładowany do 50% pojemności. Spytaj ile cykli wytrzyma i czy w takim reżimie pracy dadzą gwarancję i ile. To takie warunki referencyjne. Ewentualnie czy rekomendują jakieś inne do takiej pracy. Może jakieś akumulatory trakcyjne do wózków widłowych ? Jeśli chodzi o fakturę z VAT 8% to tak czy siak te 23% zapłacisz:( Firma od której będziesz kupować PV za materiały będzie płacić w hurtowni 23% VAT wiec w cenie to ukryje , nie myślisz chyba że będzie do tego dokładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.08.2022 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 W tym przypadku to nawet nie o to chodzi. Jak można ładować akumulator prądem o wyższym napięciu? Ładujesz prądem wywołanym wyższym napięciem - tak jest do końca poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts