inwestor 17.08.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) Kaizen żebyś się nie zdziwił nie ma czegoś takiego jak co lepsza ładowarka ładuje maksymalnym prądem.Już przekonałeś wszystkich do kwasiaków co kompletnie się nie nadają do gromadzenia energii za to są tanie. Rozumiem że za kilka miesięcy podzielisz się wrażeniami z eksploatacji "on-grid" tanich wycofanych z produkcji kwasiaków Do tego masz swoje triki VAT'owskie i podzielisz się wrażeniami jak to otrzymałeś przelew za magazyn energii co za niego Twój dostawca zapłacił 23% VAT natomiast Ty 8% oczywiście bez wykazania na fakturze ile ten magazyn kosztował ? Czekam z niecierpliwością na forum na skany dokumentów. Oczywiście z zamalowanymi danymi osobowymi. Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.08.2022 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Co lepsza ładowarka ładuje maksymalnym prądem jaki jej zadasz do czasu uzyskania zadanego napięcia. Potem trzyma napięcie a zmniejsza natężenie. Tak po 12 minucie to co istotne. Dobre pytanie, jak ładuje który falownik. Skoro podajemy maksymalne napięcie i natężenie to liczę, że podobnie jak Kulon z filmu. No właśnie Kaizen podziel się swoimi ustaleniami jak ładuje Wybrany przez Ciebie upodobany Tobie falownik do ładowania kwasiaków rozruchowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2022 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) żebyś się nie zdziwił nie ma czegoś takiego jak co lepsza ładowarka ładuje maksymalnym prądem. Masz przed oczami wykres z ładowania dokładnie obrazujący to, co napisałem - i twierdzisz że to nie istnieje? Rozumiem że za kilka miesięcy podzielisz się wrażeniami z eksploatacji "on-grid" tanich wycofanych z produkcji kwasiaków Z czego wnioskujesz, że jestem cudotwórcą i w zimie będę katował akumulatory? Zakładając, że w ogóle zdecyduję się na PV i że z magazynem. Do tego masz swoje triki VAT'owskie i podzielisz się wrażeniami jak to otrzymałeś przelew za magazyn energii co za niego Twój dostawca zapłacił 23% VAT natomiast Ty 8% oczywiście bez wykazania na fakturze ile ten magazyn kosztował ? Czemu ja miałbym dostać przelew VATowski? Opisałem Ci z perspektywy firmy - przelew dostanie z Urzędu Skarbowego. Tak kupiłem okna z 8% stawką, tak kupiłem elewację (wraz ze styropianem, siatką, klejem, tynkiem itd.), elewację, system grzewczy, hydraulikę. Normalna rzecz. Ty płaciłeś za montaż okien (z materiałem) 23%? Dostałeś przelew? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333872-Bocianki-2017-witamy-i-zapraszamy-)&p=7394732&viewfull=1#post7394732 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333872-Bocianki-2017-witamy-i-zapraszamy-)&p=7670924&viewfull=1#post7670924 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340661-Us%C5%82uga-kompleksowa-vs-g%C3%B3rale&p=7522417 No właśnie Kaizen podziel się swoimi ustaleniami jak ładuje Wybrany przez Ciebie upodobany Tobie falownik do ładowania kwasiaków rozruchowych? Oczywiście, że się podzielę. Tak jak dzielę się tym, co w sygnaturce czy DB (i nie tylko). Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.08.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Ok, rozumiem. Prąd może być jednocześnie napięciem i natężeniem. Ta ładowarka to nic nowego. Jest wiele takich które mogą działać jako źródło napięcia i jako źródło prądu. Każdy zasilacz laboratoryjny to potrafi. Tak jak Ty możesz być jednocześnie wzrostem i masą. Oczywiście, że to nic nowego i chyba o tym pisał Kaizen - o odpowiednim traktowaniu aku ładowarką. Oczywiście myli się co do kwasiaków i chyba liczy na januszowanie przy tej carporcie. W końcu pęknie, bo ile można się upierać przy rozwiązaniu z epoki króla ćwieczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.08.2022 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Ratpaw przeczytaj w instrukcji tej ładowarki czy aby to napięcie które nastawiasz to nie jest wartość przy której ma być zakończone ładowanie i utrzrymywane później długotrwale, tj. rozpoczęcie tryb utrzymania akumulatora. Odwrócę pytanie: co Twoim zdaniem właściwie robi BMS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2022 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Oczywiście myli się co do kwasiaków i chyba liczy na januszowanie przy tej carporcie. W jakim aspekcie się mylę? Że z dopłatami tylko one mają sens ekonomiczny (a bez dopłat żaden magazyn nie ma sensu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.08.2022 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 Tak jak Ty możesz być jednocześnie wzrostem i masą. No a róże mogą być białe i czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.08.2022 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 W jakim aspekcie się mylę? Że z dopłatami tylko one mają sens ekonomiczny (a bez dopłat żaden magazyn nie ma sensu)? Że to nie będzie działać jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.08.2022 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 No a róże mogą być białe i czerwone. You miss the point. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.08.2022 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 You miss the point. As do you. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.08.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Odwrócę pytanie: co Twoim zdaniem właściwie robi BMS? Ratpaw w odpowiedzi na Twoją prośbę specjalnie dla Ciebie wyszukałem filmik „Czym jest BMS – Dla Początkujących” link poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.08.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Masz przed oczami wykres z ładowania dokładnie obrazujący to, co napisałem - i twierdzisz że to nie istnieje? nie mam przed oczami wykresu wybranego Twojego falownika gdzie go wstawiłeś ? Z czego wnioskujesz, że jestem cudotwórcą i w zimie będę katował akumulatory? Zakładając, że w ogóle zdecyduję się na PV i że z magazynem. nigdy nie podejrzewałem Cię o takie niecne rzeczy jak cudotwórstwo Czemu ja miałbym dostać przelew VATowski? Opisałem Ci z perspektywy firmy - przelew dostanie z Urzędu Skarbowego. Tak kupiłem okna z 8% stawką, tak kupiłem elewację (wraz ze styropianem, siatką, klejem, tynkiem itd.), elewację, system grzewczy, hydraulikę. Normalna rzecz. Ty płaciłeś za montaż okien (z materiałem) 23%? Dostałeś przelew? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333872-Bocianki-2017-witamy-i-zapraszamy-)&p=7394732&viewfull=1#post7394732 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333872-Bocianki-2017-witamy-i-zapraszamy-)&p=7670924&viewfull=1#post7670924 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340661-Us%C5%82uga-kompleksowa-vs-g%C3%B3rale&p=7522417 Skąd pomysł że masz dostać przelew VATowski ? Mowa jest o przelewie z programu dofinansowania za magazyn energii którego wartości z montażem nie będzie na fakturze zakupu. Kaizen od sprzedaży materiałów z usługą na cele mieszkaniowe jest stawka 8% Zaspokajam Twoją ciekawość zapłaciłem za okna VAT 7% bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2022 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Ratpaw w odpowiedzi na Twoją prośbę specjalnie dla Ciebie wyszukałem filmik „Czym jest BMS – Dla Początkujących” link poniżej Dzięki, straciłem 6 minut, bo film dotyczy BMSów we ... wkrętarkach Wystarczy mi wg jegomościa, że BMS nie zapewnia balancingu potencjału. Tu na szybko opis BMSa Victrona https://www.ecosolar.pl/bms-12200-battery-management-system-p-749.html: Przy wyrównywaniu potencjałów, BMS zapewni: Ochronę przed zbyt niskim napięciem cel poprzez czasowe odłączanie obciążenia Ochronę przed zbyt wysokim napięciem poprzez redukcję prądu ładowania lub wstrzymanie procesu ładowania Temat dla mnie do zgłębienia. Jako z wykształcenia elektryk (choć nie pracuję w branży) rozumiem zjawiska w obwodach elektrycznych. Jak dla mnie: faktycznie się przepychamy na słówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.08.2022 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzięki, straciłem 6 minut, bo film dotyczy BMSów we ... wkrętarkach Wystarczy mi wg jegomościa, że BMS nie zapewnia balancingu potencjału. Nic nie napisałeś o jaki BMS Ci chodzi Niby w czym wkrętarka z akumulatorem miałby być gorsza Znaczy się film Ci się nie podobał Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2022 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Nic nie napisałeś o jaki BMS Ci chodzi Niby w czym wkrętarka z akumulatorem miałby być gorsza Znaczy się film Ci się nie podobał Kaizenowi na pewno się przyda przy budowaniu carportu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.08.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Tu na szybko opis BMSa Victrona https://www.ecosolar.pl/bms-12200-battery-management-system-p-749.html: Ten "BMS" może być stosowany tylko z akumulatorni LFP Victrona ponieważ nie posiada części pomiarowej bo ta znajduje się wewnątrz akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2022 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) nie mam przed oczami wykresu wybranego Twojego falownika gdzie go wstawiłeś ? Pisałeś o "co lepszej ładowarce" której filmik przedstawia się wykresem. Skąd pomysł że masz dostać przelew VATowski ? Mowa jest o przelewie z programu dofinansowania za magazyn energii którego wartości z montażem nie będzie na fakturze zakupu. Oczywiście, że będzie. Razem z całą resztą. Kaizen od sprzedaży materiałów z usługą na cele mieszkaniowe jest stawka 8% Nic podobnego. Cegły z usługą transportu to ciągle 23%. Musi być usługa a materiał nie może być osobną pozycją bo każda pozycja na fakturze ma swoją stawkę (jak kiedyś wpadnie Ci w ręce faktura to popatrz, do czego są przypisywane stawki VAT). Zaspokajam Twoją ciekawość zapłaciłem za okna VAT 7% bez montażu. I to jest przekręt. Nic nie napisałeś o jaki BMS Ci chodzi Niby w czym wkrętarka z akumulatorem miałby być gorsza Znaczy się film Ci się nie podobał W jakim akumulatorze ołowiowym widziałeś BMSa? Jak myślisz, dlaczego ich tam nie ma? Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.08.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Ten "BMS" może być stosowany tylko z akumulatorni LFP Victrona ponieważ nie posiada części pomiarowej bo ta znajduje się wewnątrz akumulatora. Dzięki za info. Jak pisałem, temat jest dla mnie do zgłębienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.08.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Pisałeś o "co lepszej ładowarce" której filmik przedstawia się wykresem. Pisałem o wybranym przez Ciebie falowniku, zresztą tak czy siak co niby chciałeś pokazać na wykresach ? Oczywiście, że będzie. Razem z całą resztą. Z tego co pisałeś to będzie tylko łączna wartość za wszystko bez pokazywania oddzielnie wartości za magazyn z montażem. Tu jest właśnie problem. Kaizen uważaj żebyś się sam nie okiwał. Zamiast cwaniakować lepiej najpierw ustal co i jak choćby na infolinii programu dotacji. I to jest przekręt. Za dużo zaczynasz sobie pozwalać , to bezpodstawne poważne oskarżenie. Wszystko było legalnie zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2022 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Pisałem o wybranym przez Ciebie falowniku Kaizen żebyś się nie zdziwił nie ma czegoś takiego jak co lepsza ładowarka ładuje maksymalnym prądem. Pisząc bezpośrednio pod moim postem z wykresem, który pokazuje, że tak właśnie się dzieje: Z tego co pisałeś to będzie tylko łączna wartość za wszystko bez pokazywania oddzielnie wartości za magazyn z montażem. Tu jest właśnie problem. Jaki problem? Ważne, żeby nie było na fakturze pozycji materiały. Rozpiska może być na załączniku (z FAQ na stronie rządowej projektu: Każdy z zakupionych i zainstalowanych dodatkowych elementów, tj. magazyny ciepła, magazyny energii elektrycznej, system zarządzania energią HEMS/EMS*, aby mógł być uznany jako koszt kwalifikowany, musi stanowić wyodrębnioną pozycję na fakturze. W przypadku faktury zbiorczej należy dołączyć dodatkową specyfikację w postaci załącznika do faktury. Załącznik powinien być integralną częścią wystawionej faktury i powinien określać ilość poszczególnych towarów/usług, nazwę oraz oznaczenie towaru/usługi, cenę poszczególnych towarów/usług – zarówno jednostkową jak i łączną. Usługodawca może sobie rozpisać jak chce swoją cenę. Wiadomo, że wtarganie magazynu energii na górę to bardzo kosztowna praca. Jeżeli na rynku można kupić akumulatory u innego sprzedawcy taniej nie znaczy, że mój sprzedawca nie może mieć na aku dużej marży (a malutkiej albo i żadnej na panele czy falownik). Cena zakupu jaką zapłacił jest jego tajemnicą handlową i fundusz nie ma prawa w to wnikać. Kaizen uważaj żebyś się sam nie okiwał. Zamiast cwaniakować lepiej najpierw ustal co i jak choćby na infolinii programu dotacji. Wolę słowo pisane. Urzędnicy tyle razy głupoty mi mówili - myślenie im się włącza dopiero, jak mają się pod czymś podpisać. Wszystko było legalnie zgodnie z prawem. No to niezły zabytek. Zapomniałem, że były takie czasy. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts