inwestor 20.08.2022 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 mac_612taka cena to za kwasiaka rozruchowego nienadającego się do przechowywania energii.Przy takim rozruchowym za 300zł jak będziesz wykorzystywał 50% pojemności do sukces jak 300-400 cykli wydusisz.800 cykli to możesz przyjmować przy AGM ale też przy wykorzystywaniu 50% pojemności.Więc rachunki musisz skorygować i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Oczywiście, specjalnie dałem tak skrajne wartości. Zresztą napisałem o tym w poście. może nie doczytałeś Przypominam najtańsze aku z bardzo optymistyczną żywotnością. Przeważnie takie baterie nie robią 400 cykli ładowań czyli już cena kWh rośnie. Jeśli brać pod uwagę bardziej realne wartości czyli aku za 500zł i realnie niezłe 400 cykli to "darmowy" prąd z aku kosztuje ponad 1zł za kWh Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.08.2022 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 To policzmy teraz składak LiFePO4 ściągany z Chin bez gwarancjido tego balancery , BMS kabelki duperelki czas, niech będzie 1400zł za 1kWhPrzyjmujemy 80% wykorzystania pojemności i 6000cykli pociągnie więc 4800 kWh więc 29 groszy / kWh Teraz taki ze sklepu w ładnej obudowie z 10 letnią gwarancjąGC PowerNest LiFePO4 5,12kWh za 15 000zł 6000 cykl z wykorzystaniem 80% pojemności mamy zatem 24 576 kWh więc ok. 61 groszy za kWh teraz składak z kwasiaków najtańszych rozruchowychcena 300zł za 1.2kWh przy 50% pojemności 300cykli pracyuciągnie 180 kWh czyli 1,67zł za kWh Bardzo proszę sprawdźcie bo nie myślałem że aż tak badziewnie wyjdzie przy kwasiakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Akumulator ołowiowy na starcie już kosztuje więcej niż prąd jaki jest w stanie przez swoje życie zmagazynować. Tak w ramach rozważań nad magazynem energii. Do tego dolicz sprawność ładowania takiego akumulatora w okolicach 65% i porównaj z 95% liion/lifepo. Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2022 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 To policzmy teraz składak LiFePO4 ściągany z Chin bez gwarancji do tego balancery , BMS kabelki duperelki czas, niech będzie 1400zł za 1kWh Przyjmujemy 80% wykorzystania pojemności i 6000cykli pociągnie więc 4800 kWh więc 29 groszy / kWh Teraz taki ze sklepu w ładnej obudowie z 10 letnią gwarancją GC PowerNest LiFePO4 5,12kWh za 15 000zł 6000 cykl z wykorzystaniem 80% pojemności mamy zatem 24 576 kWh więc ok. 61 groszy za kWh teraz składak z kwasiaków najtańszych rozruchowych cena 300zł za 1.2kWh przy 50% pojemności 300cykli pracy uciągnie 180 kWh czyli 1,67zł za kWh Bardzo proszę sprawdźcie bo nie myślałem że aż tak badziewnie wyjdzie przy kwasiakach. Dzisiaj baterie Li-ion LG-chem składane w moduły 48V/6.85kWh (w Polsce) można nieużywane kupić za ok 3000zł z BMS-em. Na Alledrogo są do nabycia pakiety Li-ion 14s 2kWh za 670 z przesyłką do tego 140 zl za BMS-a. Żeby kupić coś tanio nie trzeba sprowadzać z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak bym miał kupować nowe to chyba poszedłbym w lifepo4 albo LTO. Choć na tą chwile kombinuje demontaż z liion w systemie 7s. Mam w każdym pokoju odseparowany obwód oświetleniowy 24V (2-3 ledy12V szeregowo). do tego UPS 24V. W tym momencie magazyn energii ma sens tylko jako źródło awaryjne, bo sensu ekonomicznego nie ma żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak bym miał kupować nowe to chyba poszedłbym w lifepo4 albo LTO. Choć na tą chwile kombinuje demontaż z liion w systemie 7s. Mam w każdym pokoju odseparowany obwód oświetleniowy 24V (2-3 ledy12V szeregowo). do tego UPS 24V. W tym momencie magazyn energii ma sens tylko jako źródło awaryjne, bo sensu ekonomicznego nie ma żadnego. Nie tylko sens ekonomiczny jest brany pod uwagę. Gdyby wszyscy działali tylko na podstawie sensu ekonomicznego nie budowali by domów, kupowali samochodów i robili wielu innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Zgadzam się.Komfort, względna niezależność, bycie pro eko (dyskusyjne).. Choć w wypadku domowego magazynu energii (elektrycznej) jakiś aspekt ekonomiczny chyba też jest brany pod uwagę? Bo jak nie, to można, jak autor wątku sugeruje, budować na akumulatorach rozruchowych i co dwa/trzy lata je wymieniać. Tylko to wtedy ani ekonomiczne, ani komfortowe, ani przyjazne środowisku naturalnemu. Wiem, że w niektórych sytuacjach pomimo wyższej ceny takiego prądu jest on wart więcej - z powodu braku prądu z sieci (patrz np serwerownie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Zgadzam się. Komfort, względna niezależność, bycie pro eko (dyskusyjne).. Choć w wypadku domowego magazynu energii (elektrycznej) jakiś aspekt ekonomiczny chyba też jest brany pod uwagę? Bo jak nie, to można, jak autor wątku sugeruje, budować na akumulatorach rozruchowych i co dwa/trzy lata je wymieniać. Tylko to wtedy ani ekonomiczne, ani komfortowe, ani przyjazne środowisku naturalnemu. Wiem, że w niektórych sytuacjach pomimo wyższej ceny takiego prądu jest on wart więcej - z powodu braku prądu z sieci (patrz np serwerownie). U mnie PGE nie jest w stanie zapewnić jakiejkolwiek jakości EE, ani ciągłości dostaw. Dlatego ja nie miałem innej opcji. Ekologia nie była w żadnym momencie brana pod uwagę. Nawet jeśli robi się coś co ma niewielkie ekonomiczne uzasadnienie to jednak wybiera się takie rozwiązanie które jest najmniej kosztowne. Stosowanie akumulatorów kwasowych rozruchowych jest zwyczajnie głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Zgadzam się. Jaki masz magazyn?ok doczytałem Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.08.2022 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak bym miał kupować nowe to chyba poszedłbym w lifepo4 albo LTO. Choć na tą chwile kombinuje demontaż z liion w systemie 7s. Mam w każdym pokoju odseparowany obwód oświetleniowy 24V (2-3 ledy12V szeregowo). do tego UPS 24V. W tym momencie magazyn energii ma sens tylko jako źródło awaryjne, bo sensu ekonomicznego nie ma żadnego. A co z optymalizacją wielkości PV? Taki tok myślenia: dobieramy na obecnych zasadach wielkość PV (w sensie kWp), żeby móc sprzedać energię po jak najkorzystniejszej cenie przy wsparciu magazynu o wielkości x kWh. Czyli magazyn przechowuje EE z PV do czasu osiągnięcia jej najwyższej ceny dobowej, czyli pewnie w okolicach zachodu słońca. Wtedy automatyka ją oddaje do sieci. Jest całkowicie dla mnie jasne, że dzięki magazynowi możemy zmniejszyć instalację PV albo też z tej samej instalacji (która np jest ograniczona wielkością użyteczną dachu) możemy wycisnąć więcej $ i dzięki temu więcej kupić zimą, np dla pompy ciepła. Mieścimy w naszej rocznej produkcji i ładnie bilansujemy. Tak jak do niedawno sieć magazynowała nam kWh (oczywiście wiemy, że nie magazynowała, tylko chodzi o zwykłe bilansowanie produkcji i konsumpcji, minus te 20%), tak teraz my możemy energię magazynować. Tyle, że faktycznie jest magazynowanie energii. Ktoś takie symulacje prowadził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2022 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) przy wsparciu magazynu o wielkości x kWh. Paranoja marketingu i mediów dzisiaj polega na tym, że sprzedajesz po średniej cenie miesięcznej. I to pozbawia sensu magazynu w tym kontekście. Bo czy sprzedajesz o 8 rano, czy o 14:00, czy o 21:00 czy to 1 bardzo słonecznego dnia miesiąca, czy 10 mało słonecznego, czy 30 - cena ta sama. Kłamstwem okazują się powszechne twierdzenia, że "stare" zasady są lepsze od "nowych" gdy zamiast 80% możesz dostać ponad 100% (cena skupu to prawie 80 gr gdzie trudno tyle zapłacić średnio kupując prąd tym bardziej, że gros produkcji jest w drogiej strefie, więc przy dużej autokonsumpcji). Łatwo poznać, kto umie liczyć, a kto ulega medialnej nagonce (dzięki tym, co ulegają bo dzięki temu namnożone wcześniej firmy fotowoltaiczne mają teraz wbrew logice, co dziwne sami w to wierzą, cienko i oferty są całkiem całkiem). Magazyn przy on-grid to teraz UPS. Nie opłaca się nim "manipulować". Bez niego opłacalność sprzedaży jest ta sama (no cena średnia miesięczna - magazyn potrafi przesunąć tyle co nic na kolejny miesiąc). Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Nie liczyłem, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że przy obecnych warunkach pieniądze za magazyn lepiej przeznaczyć na większą instalacje. (Czyli wprowadzona pod pretekstem "ochrony sieci" ustawa przyniesie odwrotny skutek) Chyba że:-mamy beznadziejna sieć w okolicy-zostanie wprowadzona stawka godzinowa.W tych wypadkach warto rozważyć magazyny energii + instalacje w różnych kierunkach - wschód południe zachód lub układ śledzący. Swoją drogą gdyby moc instalacji byłaby określana na podstawie mocy falownika, więcej instalacji było by na rożnych połaciach, co wyplaszczyloby piki mocy a tym samym wahania napięcia w sieci. Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Kaizen znów odpłynął. Woli sprzedawać po 80gr, w sezonie letnim, a zimą kupować po 2zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.08.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Faktycznie, zupełnie zapomniałem o drobiazgu pt skup energii po średniej miesięcznej. Nie wiem czemu myślałem, że już wprowadzono godzinówkę. OK, przez skórę czuję, że obecnie to się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.08.2022 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Faktycznie, zupełnie zapomniałem o drobiazgu pt skup energii po średniej miesięcznej. Nie wiem czemu myślałem, że już wprowadzono godzinówkę. OK, przez skórę czuję, że obecnie to się nie opłaca. Godzinowa ma być od 2024 roku. Podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.08.2022 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Kłamstwem okazują się powszechne twierdzenia, że "stare" zasady są lepsze od "nowych" gdy zamiast 80% możesz dostać ponad 100%. Przy porównaniach nie zapominaj o kwestii zmiennych opłat dystrybucyjnych których nie płacisz na starych zasadach a płacisz na nowych. Przy średniej stawce 0.1zł/kWh i zużyciu 10000kWh rocznie płacisz 1000 pln więcej na nowych niż na starych zasadach. Teoretycznie na nowych można to skontrować mniejszą wymaganą instalacją na pokrycie zużycia no ale to wymaga utrzymania obecnego stanu rzeczy gdzie jeden sprzedany kWh starcza na więcej niż jeden kupiony. I tak wciągu 15 lat zapłaciłbyś więcej na nowych. Godzinowa ma być od 2024 roku. Podobno. Konkretnie od 01.07.2024. Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2022 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Przy średniej stawce 0.1zł/kWh i zużyciu 10000kWh rocznie płacisz 1000 pln więcej na nowych niż na starych zasadach. Jak wyślę do sieci 1000 kWh to wg starych zasad odbiorę 800kWh. A wg nowych dostanę 799zł za które kupię jakieś 2000kWh średnio (bo autokonsumpcja pokryje większość zapotrzebowania w drogiej strefie i zamiast obecnych 21% w drogiej wyjdzie mi znacznie mniej - a jakbym pobawił się magazynem, to i 0% w drogiej do wyciągnięcia tylko przy tych zasadach nie ma to sensu). Co więcej - jak mi zostanie kasy, to rozumiem, że część jest do wyciagnięcia. I wyjdzie to nawet, gdy instalacja nie wyprodukuje 100% potrzebnych mi kWh. Owszem, po przejściu na rozliczenie godzinowe pewnie będzie gorzej - jak wrzucałem w #8. Ale dalej powinno być lepiej, niż na starych zasadach. Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 21.08.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Nic tylko zmieniać na net-billing. Przecież to normalne, że cena energi w hurcie jest wyższa od tej w detalu wraz z marżą i opłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.08.2022 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Te wszystkie predykcje można sobie włożyć między poduchy. Rząd będzie "chronił" ludzi przed nieuniknionym, czyli wszyscy się dalej będziemy zrzucać a to na węglarzy, a to na gazowców... Niedługo dodrukują kasę dla użytkowników prądu, czyli wszyscy zrzucą się na wszystkich. Jak w takich warunkach liczyć opłacalność na obecnych i godzinowych rozliczeniach z 2024? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts