inwestor 19.08.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 8C przy minus 15C na zewnątrz. Tak wyglądała w trakcie budowy. [ATTACH=CONFIG]460415[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460416[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460417[/ATTACH] stos normalnie szacun fajnie wyszło. Ja niestety nie mam szans na takie cacko. Poziom wody gruntowej często jest bardzo płytko dosłownie centymetry. Miałbym jezioro podziemne, no chyba że zainwestowałbym w jakąś ciężką izolację przeciwwodną, no ale nie wiem czy dałoby radę przy murach kamiennych. Naprawdę piękna rzecz:rolleyes: Ja mam pod budynkiem taką z 7m2 na hydrofor są ciągłe problemy w wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.08.2022 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Możesz kupić od firmy co robią szamba, widziałem kiedyś w ofercie właśnie takie budowle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 20.08.2022 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jest dużo różnych... Ale ja też mam problem z wodą gruntową... na wiosnę jest zaraz pod trawnikiem. Ktoś postawił coś w takich warunkach? Te ich izolacje są wystarczające? Chociaż częściowo w ziemii. Bo moja działka jakaś wyjątkowo duża nie jest więc stoków narciarskich robić nie chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.08.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 No to generalnie przecież zakopuje się w ziemi beczki z zapasami, nic nowego. Ziemianka to ozdoba działki, bez sensu jest trzymać w niej rzeczy na czas kryzysu, bo mogą stamtąd szybko zniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.08.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) stos normalnie szacun fajnie wyszło. Ja niestety nie mam szans na takie cacko. Poziom wody gruntowej często jest bardzo płytko dosłownie centymetry. Miałbym jezioro podziemne, no chyba że zainwestowałbym w jakąś ciężką izolację przeciwwodną, no ale nie wiem czy dałoby radę przy murach kamiennych. Naprawdę piękna rzecz:rolleyes: Ja mam pod budynkiem taką z 7m2 na hydrofor są ciągłe problemy w wodą. Ja też miałem/mam problem z wodą gruntową. Były lata że w obudowie studni na dwa kręgi miałem wodę prawie do połowy górnego kręgu. Na działce miałem stare zarośnięte jezioro (ok 1000m2). Kolega mi powiedział że jakby to jezioro oczyścić to woda gruntowa opadnie. Nie bardzo w to wierzyłem ale jezioro i tak miałem zamiar "naprawić" bo było tylko lęgowiskiem komarów. Może to przypadek ale po wyczyszczeniu i pogłębieniu jeziora woda gruntowa nigdy nie była już tak wysoka. Nie widziałem jej wyżej niż 1.2m p.p.z. Dlatego zbudowałem piwniczkę 1m głęboką. Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 20.08.2022 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jest dużo różnych... Ale ja też mam problem z wodą gruntową... na wiosnę jest zaraz pod trawnikiem. Ktoś postawił coś w takich warunkach? Te ich izolacje są wystarczające? . Tak. Nie są wystarczajace. Mozna, a wlasciwie nalezy wykonac dodatkową hydroizolacje a takze dodatkowo drenaż opaskowy ze studnia chlonna ponizej podstawy. Alternatywnie zadbac o odwodnienie w strefie wejsciowej, chyba ze posiadac sie bedzie calkowite zadaszenie schodow. Gotowe ziemianki betonowe nie maja w najtanszej wersji śluzy wejsciowej. a to jest klopotliwe szczegolnie gdy czesto sie do niej zaglada. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.08.2022 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 No to generalnie przecież zakopuje się w ziemi beczki z zapasami, nic nowego. Ziemianka to ozdoba działki, bez sensu jest trzymać w niej rzeczy na czas kryzysu, bo mogą stamtąd szybko zniknąć Ja bym tam raczej trzymał tylko warzywa, wino, piwo. Tylko trzeba zapewnić wentylację, bo szkoda żeby zapleśniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.08.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 stos ma fajną ziemiankę na fajnej działce. Do takich rzeczy trzeba dojrzeć. Ja póki co niemal w centrum miasta - super blisko do wszystkiego, ale też działka za małą na szaleństwa z ziemiankami (nieco ponad 1000 m2). Na początku 2023r jadę szukać działkę z gotowym sadem, ogrodem i zabudową gospodarczą w okolice Opola. Może uda się kupić folwark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.08.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak rodzice obok już nie będą obrabiać ogródka lub ojciec skończy ze stolarką i skończy się sezonowanie drewna to też zrobię. Już zapowiedziałem, że jak siostra nie wróci to będę miał jakieś 600m2 dodatkowo działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 20.08.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Tak. Nie są wystarczajace. Mozna, a wlasciwie nalezy wykonac dodatkową hydroizolacje a takze dodatkowo drenaż opaskowy ze studnia chlonna ponizej podstawy. Alternatywnie zadbac o odwodnienie w strefie wejsciowej, chyba ze posiadac sie bedzie calkowite zadaszenie schodow. Gotowe ziemianki betonowe nie maja w najtanszej wersji śluzy wejsciowej. a to jest klopotliwe szczegolnie gdy czesto sie do niej zaglada. pozdr Właśnie tak sobie to wyobrażałem, robiąc wykop pod ziemiankę myślałem nad zrobieniem leja - możliwie najgłębszego i wypełnić go piaskiem suchosianym. Była by z tego studnia chłonna, na ile to pomorze... ciężko stwierdzić. Ziemianka oczywiście z zadaszoną śluzą nad grunt aby wykluczyć wody opadowe. Ogólnie zbieram się do tematu ziemianki... ale jeszcze nieco to potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.08.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 To już lepiej wypełnić frakcją 8-16 albo 16-32, co będzie dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 20.08.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 To już lepiej wypełnić frakcją 8-16 albo 16-32, co będzie dostępne. Owszem jeśli liczy się opcja rozsączania czy tam pojemności pochłaniania wody. A piasek sucho siany - jest dość dobrze przepuszczalny i nie źle zagęszczalny. A opcja zagęszczalności dość kluczowa jeśli mam coś na tym postawić. Przepuszczalność testowałem i wypada przyzwoicie. Ogólnie świetny piasek jeśli chodzi o tworenie małej architektury w ogrodzie. Można z tego zrobić zaprawę i krawężniki i słupy trzymają się w tym dobrze. No i oczywiście zagęścić. Taki przyzwoity średniak do wszystkiego. Chociaż mało popularny - większość piaskowni nie robi takich ani nikomu nie oferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.08.2022 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Możesz kupić od firmy co robią szamba, widziałem kiedyś w ofercie właśnie takie budowle. Jeśli wysoki poziom wody jest stały, to nie jest to takie proste. Kiedyś budowaliśmy dom na taki terenie. Przyjechała ekipa z betonowym szambem, zamontowali, wyrównali teren...a 3 dni później wyskoczyło jak łódź podwodna Następnym razem je od razu całe zalali wodą i porobili dolewki z żelbetu, które je trzymają w ziemi. Parę miesięcy później inwestor chciał sobie podebrać humusu z sąsiedniej działki, którą chciał sprzedać a skończyło się tym, że ma staw z rybami - https://naforum.zapodaj.net/cfb52ff3b592.png.html Przy okazji miał sporo stresów, bo zanim wykopali rów do rzeczki, to woda zalała kilka posesji. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.08.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Przyjechała ekipa z betonowym szambem, zamontowali, wyrównali teren...a 3 dni później wyskoczyło jak łódź podwodna Znam to z opowieści. Tak mi się skojarzyło: BETONOWIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.08.2022 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Też mam wysoko wody - ok 1-1,5 m n.p.g.Dlatego swoją zamierzam wykonać w taki sposób: zrobić wykop 50-200 cm, tam wstawić zbite drewniane kasty, pomalowane dyspernitem, na to brezent, wentylacja rura kanalizacyjna 110 z siatką by robactwo nie weszlo, i wszystko przykryć ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts