Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian kołkować czy nie?

robin31

Recommended Posts

Przy takiej wysokości budynku nie ma obowiązku, natomiast z uwagi na 20cm grubości jest to zalecane.

Jeśli ekipa nie z polecenia i nie widziałeś ich prac to zadbaj o dekielki ze styropianu i frez do styropianu.

Widziałem już elewacje z widocznymi jaśniejszymi przebarwieniami w miejscu kołków.

Edytowane przez Mareks77

Zawsze kołkować, nawet jak Ci fachowcy radzą że nie trzeba. Do tego, jak kolega wyżej wspomniał, frez i dekielki i wszystkie łączenia uszczelnione pianą pistoletową.

Kołkować bo ?

Przy tych wysokościach i dobrze przyklejonym styro czyli obwodowo , środek placki , ściana gruntowana trąba powietrza tego nie zerwie.

A narobimy sobie mostków termicznych i podziurawimy ścianę . Efekt biedronki już chyba fachowcom się nie przydarza ale nigdy nie wiadomo.

Chyba że chcemy coś kleić na elewacji to kołkujemy zawsze.

Jeżeli jednak chcesz kołkować (nie robię tu żadnej reklamy) to tylko Fischer Eco-Twist . Nie ma żadnych z powyższych problemów . Odsyłam do google żeby tu się nie rozpisywać jak działa .

Ściana nowe budownictwo pustak ceramika Leier wysokość elewacji ok 3,5m , styropian 20cm , wykonawca twierdzi że nie ma konieczności kołkowana , kleją obwodowo a w środku płyty na placki , czy styropian powinno się w takim przypadku kołkować , pustak wiadomo w środku żebrowany ,.

Zalecenia techniczne producentów zwalają odpowiedzialność na projektantów i ci zazwyczaj jako rzyciochron zalecają kołkowanie. Jak inwestor bierze na klatę - to nie kołkuje.

Nie widziałem/czytałem problemów z brakiem kołkowania przy prawidłowo klejonym styropianie w domach jednorodzinnych.

Kołkowanie często oznacza mostki i "biedronkę" - chyba, że zaszalejesz i wybierzesz takie rozwiązanie:

Z drugiej strony kołki niczego nie gwarantują, jak klejenie spaprane.

1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

576452bddc387_o,size,1068x623,q,71,h,83fe28.jpg dla czcicieli kołków :lol2:

[...]

http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/wiola/dodatek%202_2014/Fot%207_ETISC.JPG tyle dają "kołki" jak by się kto pytał..

Witam, w dwóch domach kołkowałem 20 cm styropian do bloczków ytong i nie było żadnych mostków termicznych - sprawdzałem kamera termowizyjną.

No popatrz... A ja mam kołkowany 15cm XPS do ściany fundamentowej i w termowizji wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=460659

Zgadniesz, czy wyraźnie widać, gdzie są kołki?

Pokażesz swoją termowizję?

W bloku, w którym mieszkałem wydają co kilka lat czapkę pieniędzy na czyszczenie elewacji i jakieś impregnaty niby zabezpieczające. A po chwili znowu wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=460661

Też widać gdzie cieplej i szybciej wysycha, więc życie ma trudniej. Widać też, gdzie są betonowe słupy.

FLIRKołkiMostki.jpg

FLIRKołkiMostki2.jpg

Edytowane przez Kaizen

ja kleiłam, ale do silikatów.

Jak ktoś kleił na piankę to wie, że trzeba ogromnej siły, by oderwać styropian. A i tak pęka styropian a nie klej.

Potwierdzam.

Zresztą alternatywą jest np. klejenie styropianu całą powierzchnią do ścian. Powodzenia w odrywaniu.

Oderwaną elewację widziałem tylko wtedy, gdy klejona była na dwa placki.

Ja mam kołkowane mimo, że styro był przyklejony po obwodzie i wewnątrz klejem, a dodatkowo pianą. Placków nie widać, nie odczuwam występowania mostków w rachunkach. Inna sprawa, że nie oponowałem bo stoję na odkrytym i ładnie u nas potrafi zawiać. W parterówce na pewno nie będę kołkować, bo mija sie to z celem. Tak przyklejonej płyty 22cm nie oderwałem nawet skacząc po niej.

ja kleiłam, ale do silikatów.

Jak ktoś kleił na piankę to wie, że trzeba ogromnej siły, by oderwać styropian. A i tak pęka styropian a nie klej.

A to silikaty mają jakieś lepsze właściwości do klejenia styro czy gorsze do kołkowania? Pytam bo mamy silikaty ale do ocieplania daleko jeszcze.

Kamera posłużyła do obejrzenia własnej pracy a nie do jej archiwizacji.

Jaki cel by nie był - jakoś nie widzę sensu rezygnacji zrobienia zdjęć i zachowania. To żadna praca i koszt - a można potem odświeżyć pamięć czy przeanalizować. Np. biedronka w termowizji może być nie widoczna, jak inny mostek jest dużo większy i skala nie będzie rzędu 3-4*, jak na mojej termowizji a kilkanaście czy ponad 20. Takich rzeczy nie zapamiętasz i nie ocenisz. A jak masz zdjęcie zapisane, to możesz i zmienić punkt pomiaru i zmienić zakres temperatur i porównać np. elewację południową i północną (tak np. doszedłem, że cokół nie jest takim mostkiem, jak mi sie wydawało, tylko jest ciemny i znacznie bardziej się nagrzewa od elewacji - od północy nie ma tego efektu).

A to silikaty mają jakieś lepsze właściwości do klejenia styro czy gorsze do kołkowania? Pytam bo mamy silikaty ale do ocieplania daleko jeszcze.

Są gładkie, wiec większa powierzchnia przyczepności od karbowanych pustaków ceramicznych