Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z poddaszem dla 2+2

Recommended Posts

globaldom, koledzy Ci napisali, żeby zapomnieć o garażu w bryle, a Ty wyskakujesz z projektem Szmaragd 4. Ech, od początku:

Zaczyna się od działki - może wklej jakąś czytelną mapkę do celów projektowych albo chociaż mapkę sytuacyjną, zwaną "sytuacją". Przecież kierunki Świata to podstawa - gdzie zjazd na działkę (a może tylko wjazd), gdzie bramka, gdzie pies sąsiada ujada cały dzień, gdzie droga, gdzie południe itd.

Po drugie, zrób inwentaryzację swoich potrzeb: ile dzieci obecnie i ile w planach, jaki tryb życia, pracujecie z domu czy dojeżdżacie do pracy, może razem, może potrzeba dwa samochody, sklep blisko czy daleko (spiżarka potrzebna?), uprawiacie sporty, np surfing? Mój kolega musiał wynieść się ze 110 metrowego mieszkania, bo nie miał gdzie upchać sprzętu sportowego :)

Po trzecie budżet. O tym jest dyskusja i chyba dopiero teraz widzisz, jak nierealistyczne masz oczekiwania w stosunku do swoich możliwości finansowych.

Po czwarte, orientuj się w sytuacji. Mamy kryzys energetyczny i najprawdopodobniej będzie tylko drożej i trudniej. Jeśli wierzyć doniesieniom, gaz jest realnie 5-cio krotnie droższy na rynku niż dla gospodarstw domowych. Prąd - oscyluje wokół 2000 zł za MWh. Może stanieje, gdy go nie będziesz potrzebować, czyli latem :) Jak nie patrzeć, warto budować w dom energooszczędny lub pasywny, co się ściśle wiąże z szeroko rozumianą architekturą tego domu.

Dochodzimy do dyskusji: parter czy piętrowy. Obawiam się, że w Twoim wypadku skończy się na domu z użytkowym poddaszu z wieloma niedogodnościami w postaci skosów (niepełnej funkcjonalności) i oknami dachowymi oraz jakimiś niewygodnymi schodami, które przez być może dłuższy czas będziesz miał nieobrobione.

Ja bym na Twoim miejscu spuścił z tonu i jednak poszedł w domek 120-130 m2, jak najlepiej zoptymalizowany pod względem wykorzystania powierzchni. Minimalizuj komunikację w domu, pomieszczenia dostosuj ściśle do ich funkcji, upraszczaj. Zaproponowałeś projekty, które są zaprzeczeniem ekonomicznych domów.

Zapomnij o garażu w bryle. Możesz dostawić garaż z blachy otynkowane, np https://www.jakmurowane.pl/

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sativum napisał:
1. Że co?

2. Że co?

3. Że co?

Grzany garaż, czy nie grzany? Jak grzany, to podłogówką, czy komplikujemy system grzejnikami?

Ile kosztuje XPS/EPS300 pod podłogę ogrzewanego garażu?

Ile kosztuje brama garażowa?

Jak nie grzany - to jak dylatujesz i izolujesz (i ile to kosztuje)?

Jak grzany - to do jakiej temperatury? Jak do innej, niż dom, to ile tracisz dzień w dzień sezonu grzewczego na a.) wentylacji grawitacyjnej, b.) podpięciu do rekuperacji domu? A jak do tej samej, to ile ucieka?

Sativum napisał:
1. Ponad 20m2 na schody? Widziałeś człowieku takie schody? Pokaż. Byłem w wielu i takich zajmujących więcej niż 10 m2 (licząc "oba" kondygnacje) lub 5 m2 widziałem raz lub dwa.

2. Schody zabiegowe masz wiele rodzajów. Kluczem jest raczej wysokość i głębokość stopni a nie to że są zabiegowe.

3. Koszt postawienia schodów - całkowity możesz liczyć od 30 tys. zł. (fundament, zbrojenie, zalanie, szalunki, wykończenie, barierki)

4. Grzanie garażu do temp. jak w salonie? Skąd taki pomysł? Po co?

5. Wytłumacz jaki jest problem z wentylowaniem pomieszczenia typu garaż bo nie czytam w myślach, a Ty nie artykułujesz w czym rzecz, tylko rzucasz niezrozumiałymi hipotezami.

6. Podobnie jak wyżej - skąd wywodzisz konieczność izolowania fundamentów garażu? ścian?

Widziałeś pierwszy projekt z pierwszego postu?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-n-ver-2-ma8b1f70590e62

1. Pomieszczenia 2+7+8+10+1+9=16,9. A to nie jest rekordowy projekt.

2. Pokaż jakieś wygodne schody. Nawet nie zabiegowe. Po których wygodnie wchodzi się ze złamaną/zwichniętą nogą? A po udarze? Wiem, że ludzie piękni i młodzi nie myślą o tym. Ja kilka razy wnosiłem babcię po operacji biodra po schodach. Dla mnie to był wysiłek. Dla niej spory dyskomfort, bo musiała kogoś (co najmniej dwie silne osoby - dobrze, jak były w okolicy) prosić o pomoc, jak chciała wyjść na spacer.

4. Żeby nie było problemu, z podłączeniem do tego samego rekuperatora, co reszta domu (a wywiewy zazwyczaj są w pomieszczeniach wyższej temperaturze, niż w salonie). No, chyba ze chce ktoś wydać kilkanaście tysięcy na drugą, niezależną rekuperację dla garażu. Wtedy dalej zostaje problem z różnicą temperatur po dwóch stronach ściany, co wymaga dobrego projektu ogrzewania. A i tak, oprócz uciekania złotówek, grozi skraplaniem na wychłodzonej ścianie. No i dochodzi problem z różnicami poziomu. Chudziak warto mieć powyżej poziomu gruntu. Chociaż kilkanaście centymetrów, żeby nawet ulewne deszcze nie wlewały się nad hydroizolację. To daje z pół metra powyżej poziomu gruntu poziom podłogi. Przekroje projektów garaży pokazują kilka stopni betonowych - piękny mostek do gruntu.

5. wyjaśniłem w p. 4.

6. wyjaśniłem w p. 4.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen napisał:
Grzany garaż, czy nie grzany? Jak grzany, to podłogówką, czy komplikujemy system grzejnikami?

Jak nie grzany - to jak dylatujesz i izolujesz (i ile to kosztuje)?

Jak grzany - to do jakiej temperatury? Jak do innej, niż dom, to ile tracisz dzień w dzień sezonu grzewczego na a.) wentylacji grawitacyjnej, b.) podpięciu do rekuperacji domu? A jak do tej samej, to ile ucieka?

Widziałeś pierwszy projekt z pierwszego postu?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-n-ver-2-ma8b1f70590e62

1. Pomieszczenia 2+7+8+10+1+9=16,9. A to nie jest rekordowy projekt.

2. Pokaż jakieś wygodne schody. Nawet nie zabiegowe. Po których wygodnie wchodzi się ze złamaną/zwichniętą nogą? A po udarze? Wiem, że ludzie piękni i młodzi nie myślą o tym. Ja kilka razy wnosiłem babcię po operacji biodra po schodach. Dla mnie to był wysiłek. Dla niej spory dyskomfort, bo musiała kogoś (co najmniej dwie silne osoby - dobrze, jak były w okolicy) prosić o pomoc, jak chciała wyjść na spacer.

4. Żeby nie było problemu, z podłączeniem do tego samego rekuperatora, co reszta domu (a wywiewy zazwyczaj są w pomieszczeniach wyższej temperaturze, niż w salonie). No, chyba ze chce ktoś wydać kilkanaście tysięcy na drugą, niezależną rekuperację dla garażu. Wtedy dalej zostaje problem z różnicą temperatur po dwóch stronach ściany, co wymaga dobrego projektu ogrzewania. A i tak, oprócz uciekania złotówek, grozi skraplaniem na wychłodzonej ścianie.

5. wyjaśniłem w p. 4.

6. wyjaśniłem w p. 4.

Jak zwykle namieszasz a potem unikasz odpowiedzi na trudne pytania?

1. Gdzie odpowiedź że m2 garażu droższy od m2 salonu? Dalej czekam za wyjaśnieniami. Bo chyba odpowiedzią nie jest koszt styropianu przekraczającego normy dla garażu w halach dla ciężarówek.

2. Nie wyjaśniłeś jaki jest problem z wentylacją. Sam sobie zaprzeczasz - nieszczelności na bramie (=wentylacja) vs rekuperacja (jaki problem by tam był nawiew lub wywiew?

3. Wyjaśnisz w jaki sposób domy parterowe NIE są droższe od piętrowych przy założeniach kolegi? Przypomnę, że są to projekty 150-200 m2.

Bonus:

# Boję się zapytać, ale wiesz jak wyglądają schody, że liczysz te pomieszczenia?:

9e009db8cdfe.jpg

Rozumiem, że w Twoim domu wejścia do każdego pomieszczenia masz z zewnątrz budynku, że nie masz korytarza w środku?

# człowieku co ma zwichnięta noga do kosztu postawienia domu 150-200 m2? Słuchasz się czasem? Jaki udar? Widziałeś kiedyś przychodnie medyczne? Pokaż mi takie gdzie nie ma schodów - to tak dla treningu umysłowego na g****e p*****e

Edytowane przez Sativum

Sativum napisał:
Jak zwykle namieszasz a potem unikasz odpowiedzi na trudne pytania?

1. Gdzie odpowiedź że m2 garażu droższy od m2 salonu?

Bo nie policzyłeś. To nie widzisz. Co drogiego masz w salonie? Panele podłogowe? Nawet jak dasz żywicę w garażu, to taniej nie będzie. XPS/EPS300 już jest droższy, więc już garaż wychodzi drożej. Ale brama garażowa rozbija bank.

Sativum napisał:
2. Nie wyjaśniłeś jaki jest problem z wentylacją.

Dwa razy wyjaśniałem. Której sytuacji nie rozumiesz? Strat z WG w ogrzewanym garaży, kosztów osobnej rekuperacji czy spadku sprawności i temperatury nawiewu w sypialni gdy podepniesz chłodny/zimny garaż do tej samej rekuperacji, co reszta domu?

Sativum napisał:
3. Wyjaśnisz w jaki sposób domy parterowe NIE są droższe od piętrowych przy założeniach kolegi? Przypomnę, że są to projekty 150-200 m2.

Sativum napisał:
# Boję się zapytać, ale wiesz jak wyglądają schody, że liczysz te pomieszczenia?

Słusznie rozumujesz. Przed schodami, i obok potrzebne jest miejsce. Którego nie trzeba, gdy schodów nie ma. Policz % powierzchni pomieszczeń użytkowych względem powierzchni podłóg. Tak, te 150m2 PU wynika z tego, że to poddasze użytkowe. Parterówka o tej samej funkcjonalności ma mniej PU - bo mniej się marnuje na komunikację.

Jak nie widzisz związku schodów ze zwichniętą/złamaną nogą to no comments.

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem przychodnię bez windy i/lub podjazdów. Gdzie masz takie?

Edytowane przez Kaizen

Kaizen napisał:
Bo nie policzyłeś. To nie widzisz. Co drogiego masz w salonie? Panele podłogowe? Nawet jak dasz żywicę w garażu, to taniej nie będzie. XPS/EPS300 już jest droższy, więc już garaż wychodzi drożej. Ale brama garażowa rozbija bank.

Dwa razy wyjaśniałem. Której sytuacji nie rozumiesz? Strat z WG w ogrzewanym garaży, kosztów osobnej rekuperacji czy spadku sprawności i temperatury nawiewu w sypialni gdy podepniesz chłodny/zimny garaż do tej samej rekuperacji, co reszta domu?

Słusznie rozumujesz. Przed schodami, i obok potrzebne jest miejsce. Którego nie trzeba, gdy schodów nie ma. Policz % powierzchni pomieszczeń użytkowych względem powierzchni podłóg. Tak, te 150m2 PU wynika z tego, że to poddasze użytkowe. Parterówka o tej samej funkcjonalności ma mniej PU - bo mniej się marnuje na komunikację.

Jak nie widzisz związku schodów ze zwichniętą/złamaną nogą to no comments.

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem przychodnię bez windy i/lub podjazdów. Gdzie masz takie?

Problem z Twoimi wypowiedziami jest taki, że rzucasz hasło, które Twoim zdaniem ma tłumaczyć hipotezę którą stawiasz. Nie rozumiesz lub udajesz brak rozumowania (wprowadzając w błąd innych). Twoje tezy, które przytaczasz jako argument (?!) na każdym z poziomów można obalić, ale już chyba wskazałem co jest nie tak. Jak zwykle stawiasz tezę, którą:

# nie jesteś w stanie poprzeć rzeczowymi argumentami vide XPS do garażu, wentylacja, izolacja

# unikasz odpowiedzi np. parterowe domy 200m2 są tańsze niż piętrowe

# zmieniasz tezę lub zaczynasz o czym innym (tzw. deflecting) vide babcie i udary lub że m2 dla postawienia schodów należy liczyć z korytarzem(!) Na razie udowodniłeś że 1,52 m2 to więcej niż 20 m2

Edytowane przez Sativum

Sativum napisał:
Twoje tezy, które przytaczasz jako argument (?!) na każdym z poziomów można obalić

Do dzieła.

Sativum napisał:
# nie jesteś w stanie poprzeć rzeczowymi argumentami vide XPS do garażu, wentylacja, izolacja

Jaka teza? Że termoizolacja od gruntu w ogrzewanym garażu będzie droższa (przez większe obciążenie) niż w salonie? Do dzieła. Obalaj.

Sativum napisał:
# unikasz odpowiedzi np. parterowe domy 200m2 są tańsze niż piętrowe

Nigdzie nie stawiałem żadnej tezy o domach piętrowych. Przynajmniej nie w tym wątku.

Sativum napisał:
# zmieniasz tezę lub zaczynasz o czym innym (tzw. deflecting) vide babcie i udary lub że m2 dla postawienia schodów należy liczyć z korytarzem(!) Na razie udowodniłeś że 1,52 m2 to więcej niż 20 m2

Gdzie zmieniłem tezę, o niewygodności schodów, którą głoszę od pierwszego mojego postu na FM

Kaizen napisał:

Założenia:

1. Dom parterowy. Po opiece nad starszymi osobami (mam nadzieję, że kiedyś też przecież taki będę - i wielce prawdopodobne, że w tym domu będę mieszkał) chcę uniknąć jakichkolwiek schodów, schodków, stopni.

?

Jak jeszcze nie kliknąłeś w link z #8 to mały spojler:

Skarbek Neo. 101,6 m2 PU, 164,4m2 powierzchni netto i 114,5 m2 powierzchni zabudowy vs "moja" parterowa Lena Eko odpowiednio 110,4m2, 115,5m2 i 145,7 m2. Czyli dużo mniej przyrastają powierzchnie po "przełożeniu" podobnej PU z poddasza na parter - odpowiednio 8,7% większa PU, 29,7% MNIEJSZA powierzchnia netto, 27,3% większa powierzchnia zabudowy.

Edytowane przez Kaizen

Przecież Ty stawiasz hipotezę. Ja ją kontestuję. Piszę byś udowodnił, a w odpowiedzi piszesz bym jej zaprzeczył?? :lol2::lol2:

Słaba pamięć?

Przypomnę (kolejny raz):

#1 "Garaż w bryle kosztuje za m2 nawet drożej, niż m2 salonu."

#2 "Do tego komplikuje wentylację i termoizolację."

#3 Tu mnie rozbawiłeś: "nie stawiałem tezy o domach piętowych". xD No tak, bo pisałeś: "Parterowe nie są droższe". Nadajesz się do TVP lub TVN :lol2:

(post # 8 )

sito napisał:
Może ja Cię sprowadzę na ziemię....

Kończymy własnie domek 86m parterowy. Dom jest praktycznie skończony, urządzamy go. Wykańczamy sami od stanu deweloperskiego. Zbliżamy się do 450 tys a przed nami jeszcze płot, brama, chodnik... Domek jest skromny , bez żadnych fajerwerków. Z pompą ciepła ( tanią ) przekroczymy 0,5 mln . Nie mamy garażu, wiaty, balkonu , drzwi tarasowych typu HST.... Większość materiałów kupowaliśmy na promocjach. Domek ma jedną łazienkę i malutki dodatkowy kibelek.

Mamy możliwość adaptacji poddasza , ale tak jak piszą wszyscy, schody to zło !!! Fajnie sie chodzi po samym parterze :yes:

Dom w stanie deweloperskim kosztował 282 tys , teraz taki kosztuje ~350 tys

Czy mówisz tutaj o rozpoczęciu budowy oraz materiałach w okresie z początku pandemii?

Sativum napisał:
1. Nie miałem na celu studzenia zapału, ale budowy świadomości. Sam do budowy przygotowywałem się latami, a i tak było trudniej niż zakładałem. Niemniej, powtórzyłbym to bez wahania. Zresztą planuję budowę następnego domu za 10-20 lat. Polecam. Świetna przygoda!

2. Sporo ludzi jest majętnych, a jeszcze więcej ma zdolność kredytową. Kredyty na 1 mln to nie rzadkość. Sporo osób ma też oszczędności.

3. Mam piętrowy dom, który kończę wykańczać. Dlaczego? Bo gdy podejmowałem decyzję w 2019-2020 r. koszt parterowego przewyższał piętrowego przy granicy 140 m2 (mam 240m2).

4. Koszt dachu (oraz fundamentów!) jest znaczący. Sąsiad za swój kopertowy dla projektu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-oregon-BBE1022 dał ok. 5 lat temu 150 tys. zł (a ma piętro). Inny znajmoy, który stawia dziś zapłacił do tej pory 350 tys. i jeszcze będzie musiał płacić za poprawki i ścigać w sądzie i u komornika poprzedniego, którego wykonawstwo spowodowało ugięcie się części.

>

Pisząc o m2 na tym forum posługujecie się wartościami m2 użytkowych czy całkowitych?

Dodatkowo ile realnie przyjąć za budowę na gotowo m2 powierzchni całkowitej lub użytkowej, przy założeniu zmiany pompy ciepła (bynajmniej na etapie budowy) na gaz oraz uwzględnienie rekuperacji.

Frofo007 napisał:
Przy domu parterowym odchodzi klatka schodowa i koszt schodów. Natomiast masz rację, domy 120m2+ po podłodze z poddaszem wyjdą taniej (ktoś to kiedyś na forum obliczał). Pytanie czy jest duża szansa, że ten dom będzie już "do końca"? Bo jeśli tak to warto mieć na parterze chociaż jeden pokój aby na stare lata nie musieć wspinać się po schodach.

Tak,

założenie jest, aby ten dom był już domem "do końca" zatem staram się uwzględnić, że dzieci będą mieszkać jeszcze jakieś 17-20lat z nami i zapewne jak nadal będzie taka tendencja jak teraz wyprowadzą się z domu (zakładam, że uda mi się jeszcze w przyszłości kupić mieszkanie). Nie zmienia to faktu, że jakoś komfortowo nie zbyt ciasno funkcjonować przez te kolejne xx lat żyć trzeba, I tutaj kolejne nazwijmy wymaganie, aby dom miał 3 pokoje po ok 15m2 i chociaż jeden na biuro bo wszystko idzie teraz w prace zdalną, więc mały pokoik by się przydał. Dodatkowo jakaś mała spiżarnia, pralnia, jedna łazienka, kuchnia z salonem i jadalnią i to wszystko co jest potrzebne. Dla jednych to zapewne dużo zachcianek, ale ten dom buduję na lata i nie chciałbym mieć poczucia, że przenoszę się z bloku 45m2 do domu, który ostatecznie nie spełni moich oczekiwań. Budową planuję na najbliższe 3 lata z dużym naciskiem, że aspekty wykończeniowe będę robił sam lub z wsparciem rodziny (trochę po kosztach tzn. wylewki, ocieplenie dachu)

Edytowane przez globaldom

globaldom napisał:

Dodatkowo ile realnie przyjąć za budowę na gotowo m2 powierzchni całkowitej lub użytkowej, przy założeniu zmiany pompy ciepła (bynajmniej na etapie budowy) na gaz oraz uwzględnienie rekuperacji.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335876-koszt-budowy-1m2-domu&p=7427136&viewfull=1#post7427136

globaldom napisał:

założenie jest, aby ten dom był już domem "do końca" zatem staram się uwzględnić, że dzieci będą mieszkać jeszcze jakieś 17-20lat z nami i zapewne jak nadal będzie taka tendencja jak teraz wyprowadzą się z domu (zakładam, że uda mi się jeszcze w przyszłości kupić mieszkanie).

Przemyśl układ pomieszczeń i wielkość domu jeszcze raz. Jedna łazienka na cztery osoby to zdecydowanie za mało. Mam w rodzinie już dwie ciotki, które zostały wdowami (dzieci wyprowadziły się wcześniej) i obydwie nie mogą się wyprowadzić (w sumie nie wiem czemu - może tej zimy koszty ogrzewania dadzą im do myślenia) a mają całkiem podobne domy zbudowane za ciężkiej komuny - po trzy kondygnacje ponad 100m2 każda.

Albo zmień założenie, że "to do końća".

globaldom napisał:
Nie zmienia to faktu, że jakoś komfortowo nie zbyt ciasno funkcjonować przez te kolejne xx lat żyć trzeba, I tutaj kolejne nazwijmy wymaganie, aby dom miał 3 pokoje po ok 15m2 i chociaż jeden na biuro bo wszystko idzie teraz w prace zdalną, więc mały pokoik by się przydał.

Jak ulał Arosa II.

Spiżarnia czy pralnia to już przerost formy nad treścią. Taka spiżarnia będzie miała podobną funkcjonalność i pojemność co wysokie szafki w tym miejscu (a przez brak konieczności zostawiania miejsca, żeby wejść zajmie mniej miejsca). A za pralnię z powodzeniem może robić współcześnie pomieszczenie techniczne. Do przechowywania przetworów czy warzyw to lepiej zbudować obok domu ziemiankę a rzeczy nie bojące się mrozu i gorąca można trzymać w domku narzędziowym czy na strychu.

Edytowane przez Kaizen

globaldom napisał:
Chyba dość mocno ostudziliście mój entuzjazm (...).

Dwa i pół roku temu skonczyłem pietrowy dom 165m2. Sam w nim wykonałem całą wykończeniówkę, łącznie ze schodami, osadzaniem drzwi, wykonaniem sufitu na pietrze i podłogi na poddaszu, montażem schodów strychowych, parapetów, gniazd, oświetlenia, kamer, alarmów, rozłożeniem styro na nierównej podłodze, wentylacji w tym styropianie, podłogówki, rozdzielaczy, montażu dwóch kuchni, blatów, oswietlenia... itd. 600 tys pewnie pękło z nawiązką. No ale na konstrukcji nie oszczedzałem. Dom prosty jak drut, dach dwuspadowy, żadnych okien przesuwnych.

Z drzwiami PCV mam 18 okien, w tym połowa to fixy (okna 0,6 - 0,76). Dałem za to 24 tys. Teraz na domek 110m2, bez drzwi zewnetrznych, z jednym tanim przesuwnym oknem mam wycene na 36 tys. Za wiązary dałem 13 tys zł z montażem. W styczniu zamawiałem wiązary na dwuspadowy daszek o 20% wiekszy od mojego - 36 tys zł.

Ja planuje budowę 110m2 w jeszcze większym stopniu samodzielnie - płyte sam wyleję, jak nie znajde ekipy ekstremalnie dobrej to i elewacje sam wykonam, do tego wodę itd... A i tak sam dom wyjdzie tyle co piętrowy wiekszy, 3 lata temu.

Co do różnicy w cenie pomiędzy piętrowym a parterowy. Ten drugi będzie tańszy do pewnej powierzchni zabudowy. Jeśli chcesz mieć płytę ( nie wyobrażam sobie jej nie mieć) to szybko wraz ze wzrostem powierzchni piętrowy będzie tańszy. Wszystko zależy od projektu.

Ratpaw napisał:
Stół stoi praktycznie w salonie. Nie przeszkadza to w codziennym użytkowaniu?

Nie mam Arosy. Ale to tylko propozycja aranżacji - jak dla mnie, to kuchnia jest do sporego zmniejszenia. Ja mam 2,5 x 3m w podobnym układzie i jest jak najbardziej OK. Oczywiście blat jaki by nie był da się zastawić sprzętami i nigdy go za wiele, ale i tak mam na nim sporadycznie używane sprzęty których jednak chować mi się nie chce. Tam jest do podziału na salon i kuchnię 9,3m - na kuchnię wystarczy z tego 2,5-3m i stół wtedy ląduje pod oknem.

Kaizen napisał:

To już nie jest twoje klasyczne wymyślania głupot, gdy już brakuje argumentów, żeby twoje było na wierzchu. To jest jawne wprowadzanie inwestorów w błąd. Chwytasz się coraz podlejszych sposobów.

Pomijam, że wielokrotnie twierdziłeś inaczej

Kaizen napisał:

(...)

Do garażu min. EPS200

(...).

Kaizen napisał:
EPS IMO przy tej grubości odpada. Na szczelnej hydroizolacji XPS nie ma sensu - standard w domu to EPS100 (ja mam 80). EPS200 to do garażu się daje a co odważniejsi (i nie chodzi tu o za małą wytrzymałość na ściskanie) dają go pod płytę fundamentową.

Porównaj koszty - jak kupisz w dobrej cenie i sam ułożysz to PIR wyjdzie taniej. Przy ZK natryskowo uwzględnij, że stanowi też hydroizolację.

*pogrubienie moje

Kaizen napisał:

Co najwyżej połowę ceny HST. Zakładając, że brama do garażu dwustanowiskowego. A przecież do salonu jednego okna nie wstawisz.

Kaizen napisał:

A co koszty ogrzewania mają do ceny budowy za m2?

Kaizen napisał:

Porównujesz najdroższe wykończenie podłogi w garażu z najtańszym w salonie. Podczas gdy sam w salonie masz kilkukrotnie wyższe. Klasycznie można by powiedzieć.

Bank rozbija HST. j/w.

Edytowane przez agb

globaldom napisał:
Czy mówisz tutaj o rozpoczęciu budowy oraz materiałach w okresie z początku pandemii?

Zamawialiśmy na początku 2021 i mieliśmy gwarancję ceny przez rok mimo że materiały drożały.

Chce Ci tylko pokazać skalę cen , mamy zwykły mały domek, zwykłe okna , blachodachówkę , żadnych smarthołmów, bez rekuperacji....

Jedynymi rarytasami są klima, alarm, monitoring, zmiękczacz.....

Mój kierownik ma rodzinę 2+2 i buduje takie coś :

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dana-3-BSE1172?source-perfo=sem&utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=EAIaIQobChMI7dPRlfaO-gIVj8SyCh1JSAQHEAAYASAAEgKXFvD_BwE

Twierdzi ze 0,5 mln styknie.... :D

Oczywiście chce mieć wszystko w nim ,reku, smarthołmy.....

No i gabinet na dole do pracy :D

sito napisał:
Mój kierownik ma rodzinę 2+2 i buduje takie coś :

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dana-3-BSE1172?source-perfo=sem&utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=EAIaIQobChMI7dPRlfaO-gIVj8SyCh1JSAQHEAAYASAAEgKXFvD_BwE

Twierdzi ze 0,5 mln styknie.... :D

Oczywiście chce mieć wszystko w nim ,reku, smarthołmy.....

No i gabinet na dole do pracy :D

Drugi raz w życiu widzę dom doklejony do garażu:lol2:

Przechwytywanie.jpg

sito napisał:
Zobacz sobie ilość łazienek :D

Będzie co kafelkować :D

Do tego okien dachowych troszkę, barierki z szybami na balkonie....

No ale jak to każdy kierownik, zawsze ma rację.....

Z samego garażu są 3 wyjścia plus brama. Stół jadalny niemal pod schodami i obok kibla. Oj, żona się ucieszy :D