Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł

klaudiusz_x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jak zacisnę pasa, wyłączę klimę do grzania, będę codziennie palił w kominku to zejdę z prądem do 3000kWh, czyli 2000*0,70 + 1000*2,30?

Czyli za prąd 3700. Po 300zł miesięcznie do przeżycia, ale żaden komfort palić codziennie w kominku rano i wieczorem.

Drewno do spalania w kominku masz za darmo?

Drewno do spalania w kominku masz za darmo?

W większości tak. Nie licząc swojej pracy gdyż mam swój las.

Ale klimatyzacją grzałem dla wygody.

Wiadomo że koszt ogrzewania tysiąc czy dwa przy moim małym domu jest akceptowalny ale pewnie przy cenie 2.30 za kWh nie zmieszczę się nawet w 5 tysiącach także nie będę nią grzał bo mnie na to nie stać.

Będę palił w kominku i tyle.

Szkoda ze nasz rząd tak do tego podchodzi bo swoimi działaniami napędza inflację którą odczujemy w każdej dziedzinie życia.

Sami zobaczcie na ceny w sklepach i pomyślcie jak one pójdą w górę gdy podniosą najniższą i ceny prądu dla firm zaczną obowiązywać. To będzie lekko mówiąc dramat.

Później dowalą 2000kWh a np w mojej okolicy jest pełno domów gdzie mieszkają rodzice np z córką która ma męża i dwójkę dzieci. Ciężko wtedy się zmieścić w 2000 kWh nawet nie grzejąc prądem.

Do niczego dobrego to wszystko nie prowadzi.

A jeszcze jutro "najmądrzejszy" w kraju prezes NBP podniesie stopy bo rząd dał plus 3000 które napędzają inflację a RPP chce ją zwalczać i podnosi.

Szkoda ze nasz rząd tak do tego podchodzi bo swoimi działaniami napędza inflację którą odczujemy w każdej dziedzinie życia.

i.

Problem z inflacją jest złożony.

1.Rozdawnictwo(500+,emeryyrytura+, wakacje kredytowe, węgiel+.....

2. Niestabilny rząd patrz punkt 1. + dziwne podatki i ustawodawstwo odsuwa to zagranicznych inwestorów. Z jakiegoś powodu nasza giełda jest słabsza od będącej w trakcie przegrywanej wojny ruskiej giełdy.

3.Zbyt wolno i słabo podnoszone stopy( Co RPP ściągnie z rynku to rząd sypie)

4. Putin

Chyba nawet odpowiednia kolejność

Zawsze jest jakieś wyjście. Ciągle można założyć PV.

Założenie własnej PV nie załatwi problemu galopującej inflacji.

Kolejne dopłaty napędzają inflację..

Byli tacy prosumenci którzy rok temu cieszyli się: "wzrośnie cena energii to mi szybciej PV zwróci się".

Mieli bardzo ograniczone myślenie.

Możliwe, że nadal tak mają (to nie do Ciebie) :)

Masz rację - nadal warto założyć PV.

Nie ogarniają całości problemów które są i będą w najbliższej przyszłości.

Mają ograniczone myślenie.

To nie jest nic dobrego.Jednak każdą złotówkę którą zaoszczędzisz i skierujesz do pracy gdzie indziej (najlepiej w innej walucie) daje ci przewagę nad innymi. Jeśli już statek tonie to grunt trzymać się na powierzchni dłużej niż inni

Hahaha skąd masz takie informacje ? Z Interii , onetu czy może z telewizji ?

Nasza ex giełda, to szulernia.

Tyle. Porównaj ją do zachodnich, a sam się przekonasz. Worek bez dna. Szoruje dołki z najniższych od prawie 20lat. Nawet nie potrzeba specjalistów, by to zobacYuc na wykresach. Dodając szmatowy kurs złotówki, wszystko jasne.

Hahaha skąd masz takie informacje ? Z Interii , onetu czy może z telewizji ?

Skąd wiem z wielu branżowych źródeł i nie z Interi chociaż jestem w niej udziałowcem poprzez Cyfrowy Polsat.

. WIG 20 zaliczył jedno z największych obsunie na świecie. Wyceny naszych spółek są bardzo niskie przy mocnym dolarze zagranica powinna się tutaj ładować jednak PiS straszy, Z kolei zagranica raczej nie patrzy na MiSWig które bardziej odwzorowują nasza gospodarkę a tam wygląda to lepiej. Wyceny pod wieloletnią dywidendę są piękne jednak sytuacja nie stabilna. W chwili obecnej będę zwiększał ekspozycję na HighYeldy z UK i rynków EM.

Edit:

Turcja z hiperinflacją w ujęciu dolarowym wygląda o niebo lepiej

Edytowane przez kulibob

Pytałem raczej w innym kierunku , skad wiesz że Rosja przegrywa wojnę ? Z jakiego źródła ?

1. Niezależni eksperci i źródła OSINTowe

2.Na logikę druga armia świata która rzuciła większość tego co miałą chyba 160 batalionowych grup bojowych szybko się wypaliła zatrzymala i teraz się cofa.

3.Już przegrali tą wojnę politycznie i strategicznie pokazali że są niczym wobec NATO

4. Na logikę wyjście najważniejszych światowych firm, wojna a później mobilizacja, śmierć części mężczyzn w wieku produkcyjnym, musiały wpłynąć negatywnie na stan gospodarki.

5.Wysadzenie NS1 i NS2 podejrzewam że przez kogoś z NATO bo raczej oni mieli w tym interes miało pokazać ruskim gdzie ich miejsce i na starych zasadach nie wrócicie do zabawy .6.Praktycznie zamarła działalność ruskiego lotnictwa na front do uzupełnień trafiają stare t-62

Na tej wojnie pięknie zyskamy Chyba że się rozleje ale konwencjonalnie raczej niema na to szans.

Miejmy nadzieje że skończy się to ruskim rozbiciem dzielnicowym i gnicie tego od środka

Edytowane przez kulibob

Możesz to rozwinąć ?

W skrócie.

-eliminujemy militarnie i gospodarczo głównego wroga nie naszymi rękami

-utylizujemy stary sprzęt wojskowy i amunicję przy końcowym terminie ważności w najlepszy możliwy sposób

-będzie ból ale UE w sporej mierze odetnie się energetycznie od ruskich

- promocje na giełdach

-jeśli rząd nie spie... to nasze firmy podepna się pod odbudowę Ukrainy

-część Ukraińców pozostanie tu na stałe i w jakimś stopniu zapcha dziurę demograficzną

Jest to okazja do załatwienia problemów czyimiś rękami problemem jest rozdawnictwo *** kryzys trzeba najszybciej odchorować nie patrząc na nieogarniętych kredyciarzy