Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł

klaudiusz_x

Recommended Posts

Przed chwilą gadałem z współwłaścicielem małej firmy, która zajmuje się remontem sprzętu rolniczego. Od ciągników/kombajnów w dół.

4 osoby. Zużycie prądu mają na poziomie 100kWh tygodniowo. Za prąd płacą na razie lekko poniżej 3zł/kWh z przesyłem.

Tauron gliwicki.

My jesteśmy zmuszeni wziąć prąd budowlany do wiosny 2023

Aktualna cena za 1 kWh to ~2,50

Sąsiad za 570 kWh ( dwa miesiące ) zapłacił 1380zł :D

Ale to i tak taniej niż wynajmować mieszkanie , dlatego bierzemy budowlany i zwalniamy mieszkanie

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wiem, że to może być irytujące, ale dlaczego ogrom ludzi nie widzi różnicy między nająć, a wynająć? Jest taka sama jak strzelać, a dać się zastrzelić...

To tak jak z kołem

Można chodzić koło domu

Można kupić auto za cenę coś kole 10 tys

Ale można też jechać na kole

Jeździłeś kiedyś kołem ?

Ja wiem, że to może być irytujące, ale dlaczego ogrom ludzi nie widzi różnicy między nająć, a wynająć? Jest taka sama jak strzelać, a dać się zastrzelić...

Naprawdę widzisz taką różnicę pomiędzy "nająłem Killlera" a "wynająłem Killera"?

Dzisiaj pojawił się wniosek na brykiety....

Dzwoniłem do GOPSU i co... i niewiedzą jaka dopłata się należy przy paleniu brykietem. Jedna pani dowierzałem się ze brykiet jest nie tylko węglowy... Później gadałem z bardziej kumatym i nie umiał zinterpretować ustawy :) Uzyskałem odpowiedź żebym zadzwonił za jakiś czas bo muszą się zastanowić.

Miejsce Polska system samowolka.

Że jak bank pożycza innemu bankowi to dostaje inny procent, niż tamten płaci? Kto dostaje różnicę, skoro nie ma pośrednika?

Każdy bank deklaruje po ile pożyczy innemu pieniądze (średnia tych stawek to WIBOR) i po ile przyjmie od drugiego depozyt (średnia tych stawek to WIBID). Stawki danego banku są wiążące dla niego samego więc inny bank może przelać kase albo zażądać przelewu i ma gwarantowaną stawkę. Różnica to potencjalny zysk banku jeśli inne bank chętne do transakcji po zadeklarowanych stawkach.

Edytowane przez marvinetal

Naprawdę widzisz taką różnicę pomiędzy "nająłem Killlera" a "wynająłem Killera"?

To nie kwestia percepcji xD

Zapytaj się jakiegokolwiek prawnika...

Piszesz jakby to był synonim lub wyraz bliskoznaczny (a przynajmniej znaczeniowo). Oczywiście tak nie jest. Wynajmuje właściciel. Najemca jest klientem Wynajmującego (czyli najczęściej właściciela). To jest zasadnicza różnica. Porównanie chybione jak niedoszłe gole Milika :)

@Sito

Poddaję się, bo nie posługuję się tym językiem co Ty :)

Edytowane przez Sativum

To nie kwestia percepcji xD

Zapytaj się jakiegokolwiek prawnika...

Piszesz jakby to był synonim lub wyraz bliskoznaczny (a przynajmniej znaczeniowo). Oczywiście tak nie jest. Wynajmuje właściciel. Najemca jest klientem Wynajmującego (czyli najczęściej właściciela). To jest zasadnicza różnica. Porównanie chybione jak niedoszłe gole Milika :)

@Sito

Poddaję się, bo nie posługuję się tym językiem co Ty :)

Jako posiadacz kawalerki którą "wynajmuję" od 2012 roku Ci podpowiem.

Zmieniałem juz lokatorów kilka razy , za każdym razem ogłoszenie zamieszczam na OLX .

Wejdź na ten portal i zobacz czy jest w wyszukiwarce "najem" .

Piszesz jakby to był synonim lub wyraz bliskoznaczny (a przynajmniej znaczeniowo

Umowa jest najmu. Nie wynajęcia.

Za Gazetą Prawną:

NAJEM (WYNAJEM)

Najem oznacza odstąpienie komuś lub wzięcie w użytkowanie jakiejś własności za wynagrodzeniem określonym w umowie. A zatem do czynienia możemy mieć z umową o najem nieruchomości, lecz także możemy powiedzieć, że oddaliśmy jakąś rzecz w najem np. samochód.

W życiu codziennym używa się również słowa „wynajem”. Oznacza ono to samo co najem, czyli oddanie komuś lub wzięcie od kogoś do czasowego użytkowania pewnej własności za odpowiednią opłatą.

Jako posiadacz kawalerki którą "wynajmuję" od 2012 roku Ci podpowiem.

Zmieniałem juz lokatorów kilka razy , za każdym razem ogłoszenie zamieszczam na OLX .

Wejdź na ten portal i zobacz czy jest w wyszukiwarce "najem" .

Nie rozumiem. To argument? Za czym?

Istotą tematu jest to, że najemcą jest osoba która najmuje lokal, uiszczając za to czynsz. Wynajmującym jest osoba, która ten lokal komuś wynajmuje.

Umowa jest najmu. Nie wynajęcia.

Za Gazetą Prawną:

NAJEM (WYNAJEM)

Najem oznacza odstąpienie komuś lub wzięcie w użytkowanie jakiejś własności za wynagrodzeniem określonym w umowie. A zatem do czynienia możemy mieć z umową o najem nieruchomości, lecz także możemy powiedzieć, że oddaliśmy jakąś rzecz w najem np. samochód.

W życiu codziennym używa się również słowa „wynajem”. Oznacza ono to samo co najem, czyli oddanie komuś lub wzięcie od kogoś do czasowego użytkowania pewnej własności za odpowiednią opłatą.

Wciąż potrafisz mnie zaskoczyć :D Nigdy nie przyznasz się do błędu, co? Nawet takiego oczywistego? :D

Art. 659. [umowa najmu]

§ 1. Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz.

PS Gdy coś przytaczasz jako poparcie tezy, to warto to wcześniej przeczytać zanim dokonasz samozaorania :D

Edytowane przez Sativum

Istotą tematu jest to, że najemcą jest osoba która najmuje lokal, uiszczając za to czynsz.

Istotą tematu jest "Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł" a wy kłócicie się o jakąś pierdołkę w nazewnictwie która nie ma z tym nic wspólnego i robicie niepotrzebny spam.

Racja. Niepotrzebny OT.

Co do ceny prądu, licząc 2 zł za kwh, jak to wpłynie na popularność PC, która w zeszłym i tym roku wystrzeliła?

Dla 120 m2 domu zapotrzebowanie na ogrzewanie przyjmijmy 4000 kwh energii + 2000 kwh na produkcję ciepłej wody + 2000 kwh na potrzeby bytowe. Jak się to ma do ogrzewania gazem?

Art. 659. [umowa najmu]

I czego dowodzi Twój cytat? Nie ma w KC umowy wynajmu. Nazwa stron nijak nie wpływa na nazwę czynności czy umowy. Czy może wierzyczysz komuś pieniądze i dłużysz? Pieniądze pożyczasz komuś i od kogoś - ale zawsze pożyczasz. Tak samo tutaj. Nająć komuś albo nająć od kogoś. Potocznie wynająć znaczy to samo.

Edytowane przez Kaizen

No właśnie, ile tak naprawdę ma zdrożeć gaz?

Ktoś wesprze jakimiś danymi (i ich źródłem)?

Na własne potrzeby robiłem takie luźne założenia:

# jako, że ceny energii mamy w PL częściowo regulowane, dlatego czynnik polityczny ma tu decydujące znaczenie.

Podobno noworoczna 2022 podwyżka gazu o 87% podyktowana była polityczną zgodą na rozłożenie podwyżek na dłuższy okres. Za portalem wysokie napięcie: https://wysokienapiecie.pl/75273-panstwa-ue-goraczkowo-szukaja-sposobow-na-obnizenie-ceny-pradu-i-gazu/

koszt MWh wzrósł z średniej 100 zł, a po lecie 2021 z okolic 200 zł, do 400 zł na początku tego roku. Skumulowany wzrost wyniósł więc 400%. Politycy zgodzili się do tej pory na podniesienie taryfy o 87%, to znaczyłoby, że PGNIG oczekuje na kolejny wzrost przynajmniej 100-200%. Obecnie cena (spekulacyjna?) wynosi na TGE i TTF ok. 1000 zł/MWh.

Na podstawie tych danych przygotowuję się na koszt kWh z gazu na poziomie 60-80 gr.

# Jeśli mowa o EE, to w sierpniu 2021 r. cena MWh wynosiła 360 zł. W sierpniu 2022 r. już 1600 zł. To wzrost o 450% Cena kwh EE to obecnie ok. 70 gr.

Oznacza to, że uwolniona cena EE mogłaby wynieść powiedzmy 3 zł/kwh, przy uwolnionej cenie gazu 1,50 zł/kWh. Wydaje się, że relacja ceny EE/gaz pozostaje niezmienna od dłuższego czasu, nieprawdaż?

Politycznie skala podwyżek będzie ograniczana do: gaz 80 gr/kWh, EE 2 zł/kWh?

Ciekawe jak będzie to wyglądać po oddaniu do używania pierwszego bloku EA.

PS @Kaizen, widzę, że nie ogarniasz... a poza tym koniec OT. Popytaj się.

Co do ceny prądu, licząc 2 zł za kwh, jak to wpłynie na popularność PC, która w zeszłym i tym roku wystrzeliła?

Dla 120 m2 domu zapotrzebowanie na ogrzewanie przyjmijmy 4000 kwh energii + 2000 kwh na produkcję ciepłej wody + 2000 kwh na potrzeby bytowe. Jak się to ma do ogrzewania gazem?

Mój dom 120m2 to niecałe 3000 kWh na sezon grzewczy na CO i CWU, więc bez przesady, nie jest tak xle....

W sierpniu 2022 r. już 1600 zł.

Rynkowa miesięczna cena energii wyniosła w sierpniu 2022 1023,42zł/MWh. Dzisiejsza zaś mieści się w zakresie 830-1500

PS @Kaizen, widzę, że nie ogarniasz... a poza tym koniec OT. Popytaj się.

Kogo mam pytać? Prawników? Oni nie znają słowa "wynajem". Nie ma go w języku prawniczym.