Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Innym dotują do kosztów ogrzewania, a o "Pompiarzach" zapomnieli:

https://spidersweb.pl/bizblog/rzad-kusil-kupujcie-pompy-ciepla/

Pół biedy gdy ktoś ma do kompletu Fotowoltaikę i stare zasady rozliczania :(

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest #$#&^(*, najpierw walka ze smogiem, a teraz dotacja do smogu :lol2::mad: Zresztą wszystkie działania obecnych włodarzy są bezmyślne i produkujące inflację i inne problemy ale na to nic nie poradzimy, zostaje się skrzyknąć i wyjść na ulicę ;)

Od kwietnia zmieniła się ustawa, to rozliczenia są bardziej korzystne dla prosumenta tj. rozliczenie roczne jak masz taryfę G12 to najpierw magazyn rozlicza się z taryfą "1", a w drugiej kolejności "2", więc jak zostaje coś do dopłaty to w tej tańszej - wcześniej każdy dostawca traktował to inaczej, jedni rozliczali j/w, a inni jakoś proporcjonalnie co było niekorzystne dla prosumentów.

Do tej pory, w rozliczeniu opłaty abonamentowe pobierane miałem jak zużywający >2800kWh, przy zużyciu wg. wskazania licznika ok 5200 (pobrane z sieci), zbilansowane z magazynem, tak, że dopłatę miałem za ok 900-1100kWh (w tańszej taryfie więc rachunek roczny wychodził w granicach 500-600zł), fizycznie płaciłem za ok 1000kWh, ale w abonamentowych opłatach jak za pobór >2800 (nie wiem jakie są progi). Wynika z tego, że przy pomyśle limitu 2000kWh rocznie, mimo, że płacę za ok 1000kWh finalnie znając życie, przyjdzie opłata jak za >2000kWh.

Innym dotują do kosztów ogrzewania, a o "Pompiarzach" zapomnieli:

https://spidersweb.pl/bizblog/rzad-kusil-kupujcie-pompy-ciepla/

Pół biedy gdy ktoś ma do kompletu Fotowoltaikę i stare zasady rozliczania :(

A w UE nadal chcesz być?

Przecież ceny energii są takie wysokie z powodu "Pakietu klimatycznego" wymyślonego przez lewaków z UE.

Przypomnij sobie kto podpisał ten PK i czy na pewno był to PiS.

Od kwietnia zmieniła się ustawa, to rozliczenia są bardziej korzystne dla prosumenta tj. rozliczenie roczne jak masz taryfę G12 to najpierw magazyn rozlicza się z taryfą "1", a w drugiej kolejności "2", więc jak zostaje coś do dopłaty to w tej tańszej - wcześniej każdy dostawca traktował to inaczej, jedni rozliczali j/w, a inni jakoś proporcjonalnie co było niekorzystne dla prosumentów.

Do tej pory, w rozliczeniu opłaty abonamentowe pobierane miałem jak zużywający >2800kWh, przy zużyciu wg. wskazania licznika ok 5200 (pobrane z sieci), zbilansowane z magazynem, tak, że dopłatę miałem za ok 900-1100kWh (w tańszej taryfie więc rachunek roczny wychodził w granicach 500-600zł), fizycznie płaciłem za ok 1000kWh, ale w abonamentowych opłatach jak za pobór >2800 (nie wiem jakie są progi). Wynika z tego, że przy pomyśle limitu 2000kWh rocznie, mimo, że płacę za ok 1000kWh finalnie znając życie, przyjdzie opłata jak za >2000kWh.

W PGE tak mam od początku. Zużywam ok 1000kWh ponad i płace za 2 taryfę. Ciekawe jakie w ogóle będą ceny w G12.

A w UE nadal chcesz być?

Przecież ceny energii są takie wysokie z powodu "Pakietu klimatycznego" wymyślonego przez lewaków z UE.

Przypomnij sobie kto podpisał ten PK i czy na pewno był to PiS.

Są drogie przez drogie surowce energetyczne, embargo, suszę w Europie itd.

Co do PK gdzie jest kasa za pakiety do emisji CO2? Gdzie transformacja energetyczna? Może to elektrownia gazowa w Częstochowie?

Może nie należało prze....dalać circa ebaut 60 mld PLN na piechdoły, ino zbudowac elektrownie atomową? Na jedną by starczyło z okładem. Plus rozwalenie budowy wiatraków i jestesmy w czarnej ....ie ,dzieki super polityce miłościwie nam panujących. Pomijam manewry węglowe & brak kontraktów czyli wypełnienia Baltic Pipe.

Ale U NAS preferujemy cuda. No niech liczą na cót, że taczki będa wyścielane atłasem a widły powleczone lignocainą 2%.- wersja full wypas.

(...)Są drogie przez drogie surowce energetyczne, embargo, suszę w Europie itd.

Co do PK gdzie jest kasa za pakiety do emisji CO2? Gdzie transformacja energetyczna? Może to elektrownia gazowa w Częstochowie?

Widzę że wierzysz we wszystko co w TV Ci powiedzą.

Dlaczego nie było takiego problemu gdy ropa była po $140 za baryłkę?

Po ile jest dzisiaj?

Może nie należało prze....dalać circa ebaut 60 mld PLN na piechdoły, ino zbudowac elektrownie atomową? Na jedną by starczyło z okładem.

Może dlatego że Niemcy nie chcą żebyśmy budowali EA w Polsce a PO wykonywało wszystkie polecenia Niemiec.

Uważam że jak budować EA to przy naszym brzegu Odry.

A co ma ropa do ceny prądu?

A co stało na przeszkodzie zacząć budowę tej elektrowni gdy nasz nowy rząd objął władzę i przestał wykonywać polecenia zachodu? Nie mogli znaleźć miejsca nad Odrą?

Edytowane przez Owczar
A co ma ropa do ceny prądu?

Bardzo dużo.

Jak masz elektrownię gazową to cena gazu jest bezpośrednio powiązana z ceną ropy.

Jak jeden nośnik (ropa) jest drogi to drożeją i inne bo popyt na nie wzrasta.

A co stało na przeszkodzie zacząć budowę tej elektrowni gdy nasz nowy rząd objął władzę i przestał wykonywać polecenia zachodu? Nie mogli znaleźć miejsca nad Odrą?

A jak długo się buduje taką EA?

Może nie słyszałeś ale kilka umów na budowę małych EA już podpisano. KGHM na przykład.

To chyba Ty oglądasz za dużo TV - tej jedynej słusznej :)

To w TVN-e nie mówili że KGHM podpisał umowy z amerykanami na małe EA?

No popatrz a oni w TVN tacy "amerykańscy" są.

Na razie tylko podali hasło. Brak jest szczegółowych wytycznych. Zastanawiam się co zrobią z taryfami. Mam umowę na G12w, jeszcze czekam na montaż PC ale wydaje się że w takim wypadku lepiej mieć płaską taryfę. Chyba że taryfy znikną całkowicie?
To w TVN-e nie mówili że KGHM podpisał umowy z amerykanami na małe EA?

No popatrz a oni w TVN tacy "amerykańscy" są.

Nie wiem czy mówili, bo nie oglądam TV. Ale słyszałem o tym. Ale Ty nie odpowiedziałeś gdzie kasa za CO2. W TVP nie mówili?

Ile to siwy śpioch z demencją bez żadnej formalnej roli w państwie potrafi zamieszania wprowadzić. :D Mamy już kolejny temat i jeszcze spiderweb linkujemy. Jest coraz lepiej :popcorn:
Nie wiem czy mówili, bo nie oglądam TV. Ale słyszałem o tym. Ale Ty nie odpowiedziałeś gdzie kasa za CO2. W TVP nie mówili?

A z czego są dopłaty do "mojego prądu", "ulgi termomodernizacyjnej", "Czystego powietrza" i wielu innych programów dopłat to działań "ekologicznych"?

W TVN-e nie powiedzieli?

Na razie tylko podali hasło. Brak jest szczegółowych wytycznych. Zastanawiam się co zrobią z taryfami. Mam umowę na G12w, jeszcze czekam na montaż PC ale wydaje się że w takim wypadku lepiej mieć płaską taryfę. Chyba że taryfy znikną całkowicie?

Raczej nie, zobacz sobie na ceny prądu https://app.electricitymaps.com/zone/PL godziny szczytu a poza szczytowe - będą myślę promować zużycia poza szczytami aby wypłaszczyć wykres zużycia.

A z czego są dopłaty do "mojego prądu", "ulgi termomodernizacyjnej", "Czystego powietrza" i wielu innych programów dopłat to działań "ekologicznych"?

W TVN-e nie powiedzieli?

Jakieś źródło masz może? Bo z czystego powietrza korzystałem i na każdym kroku była mowa, że jest finansowany z funduszy europejskich, a nie praw do emisji CO2.

Zresztą wszystkie te ulgi trafiły do instalatorów, bo z każdymi dopłatami szły wzrosty cen. Głupszego sposobu na ratowanie polskiej energetyki chyba nie dało się wymyślić. Wolałbym zrobić to po normalnych cenach, a te pieniądze żeby zostały przeznaczone choćby pod budowę elektrowni atomowej.

Kto będzie finansował reaktory dla KGHM? Polski rząd?