Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Innym dotują do kosztów ogrzewania, a o "Pompiarzach" zapomnieli

Marco36

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od kwietnia zmieniła się ustawa, to rozliczenia są bardziej korzystne dla prosumenta tj. rozliczenie roczne jak masz taryfę G12 to najpierw magazyn rozlicza się z taryfą "1", a w drugiej kolejności "2", więc jak zostaje coś do dopłaty to w tej tańszej - wcześniej każdy dostawca traktował to inaczej, jedni rozliczali j/w, a inni jakoś proporcjonalnie co było niekorzystne dla prosumentów.

Do tej pory, w rozliczeniu opłaty abonamentowe pobierane miałem jak zużywający >2800kWh, przy zużyciu wg. wskazania licznika ok 5200 (pobrane z sieci), zbilansowane z magazynem, tak, że dopłatę miałem za ok 900-1100kWh (w tańszej taryfie więc rachunek roczny wychodził w granicach 500-600zł), fizycznie płaciłem za ok 1000kWh, ale w abonamentowych opłatach jak za pobór >2800 (nie wiem jakie są progi). Wynika z tego, że przy pomyśle limitu 2000kWh rocznie, mimo, że płacę za ok 1000kWh finalnie znając życie, przyjdzie opłata jak za >2000kWh.

Innym dotują do kosztów ogrzewania, a o "Pompiarzach" zapomnieli:

https://spidersweb.pl/bizblog/rzad-kusil-kupujcie-pompy-ciepla/

Pół biedy gdy ktoś ma do kompletu Fotowoltaikę i stare zasady rozliczania :(

A w UE nadal chcesz być?

Przecież ceny energii są takie wysokie z powodu "Pakietu klimatycznego" wymyślonego przez lewaków z UE.

Przypomnij sobie kto podpisał ten PK i czy na pewno był to PiS.

Od kwietnia zmieniła się ustawa, to rozliczenia są bardziej korzystne dla prosumenta tj. rozliczenie roczne jak masz taryfę G12 to najpierw magazyn rozlicza się z taryfą "1", a w drugiej kolejności "2", więc jak zostaje coś do dopłaty to w tej tańszej - wcześniej każdy dostawca traktował to inaczej, jedni rozliczali j/w, a inni jakoś proporcjonalnie co było niekorzystne dla prosumentów.

Do tej pory, w rozliczeniu opłaty abonamentowe pobierane miałem jak zużywający >2800kWh, przy zużyciu wg. wskazania licznika ok 5200 (pobrane z sieci), zbilansowane z magazynem, tak, że dopłatę miałem za ok 900-1100kWh (w tańszej taryfie więc rachunek roczny wychodził w granicach 500-600zł), fizycznie płaciłem za ok 1000kWh, ale w abonamentowych opłatach jak za pobór >2800 (nie wiem jakie są progi). Wynika z tego, że przy pomyśle limitu 2000kWh rocznie, mimo, że płacę za ok 1000kWh finalnie znając życie, przyjdzie opłata jak za >2000kWh.

W PGE tak mam od początku. Zużywam ok 1000kWh ponad i płace za 2 taryfę. Ciekawe jakie w ogóle będą ceny w G12.

A w UE nadal chcesz być?

Przecież ceny energii są takie wysokie z powodu "Pakietu klimatycznego" wymyślonego przez lewaków z UE.

Przypomnij sobie kto podpisał ten PK i czy na pewno był to PiS.

Są drogie przez drogie surowce energetyczne, embargo, suszę w Europie itd.

Co do PK gdzie jest kasa za pakiety do emisji CO2? Gdzie transformacja energetyczna? Może to elektrownia gazowa w Częstochowie?

Może nie należało prze....dalać circa ebaut 60 mld PLN na piechdoły, ino zbudowac elektrownie atomową? Na jedną by starczyło z okładem. Plus rozwalenie budowy wiatraków i jestesmy w czarnej ....ie ,dzieki super polityce miłościwie nam panujących. Pomijam manewry węglowe & brak kontraktów czyli wypełnienia Baltic Pipe.

Ale U NAS preferujemy cuda. No niech liczą na cót, że taczki będa wyścielane atłasem a widły powleczone lignocainą 2%.- wersja full wypas.

(...)Są drogie przez drogie surowce energetyczne, embargo, suszę w Europie itd.

Co do PK gdzie jest kasa za pakiety do emisji CO2? Gdzie transformacja energetyczna? Może to elektrownia gazowa w Częstochowie?

Widzę że wierzysz we wszystko co w TV Ci powiedzą.

Dlaczego nie było takiego problemu gdy ropa była po $140 za baryłkę?

Po ile jest dzisiaj?

Może nie należało prze....dalać circa ebaut 60 mld PLN na piechdoły, ino zbudowac elektrownie atomową? Na jedną by starczyło z okładem.

Może dlatego że Niemcy nie chcą żebyśmy budowali EA w Polsce a PO wykonywało wszystkie polecenia Niemiec.

Uważam że jak budować EA to przy naszym brzegu Odry.

A co stało na przeszkodzie zacząć budowę tej elektrowni gdy nasz nowy rząd objął władzę i przestał wykonywać polecenia zachodu? Nie mogli znaleźć miejsca nad Odrą?

A jak długo się buduje taką EA?

Może nie słyszałeś ale kilka umów na budowę małych EA już podpisano. KGHM na przykład.

Nie wiem czy mówili, bo nie oglądam TV. Ale słyszałem o tym. Ale Ty nie odpowiedziałeś gdzie kasa za CO2. W TVP nie mówili?

A z czego są dopłaty do "mojego prądu", "ulgi termomodernizacyjnej", "Czystego powietrza" i wielu innych programów dopłat to działań "ekologicznych"?

W TVN-e nie powiedzieli?

Na razie tylko podali hasło. Brak jest szczegółowych wytycznych. Zastanawiam się co zrobią z taryfami. Mam umowę na G12w, jeszcze czekam na montaż PC ale wydaje się że w takim wypadku lepiej mieć płaską taryfę. Chyba że taryfy znikną całkowicie?

Raczej nie, zobacz sobie na ceny prądu https://app.electricitymaps.com/zone/PL godziny szczytu a poza szczytowe - będą myślę promować zużycia poza szczytami aby wypłaszczyć wykres zużycia.

A z czego są dopłaty do "mojego prądu", "ulgi termomodernizacyjnej", "Czystego powietrza" i wielu innych programów dopłat to działań "ekologicznych"?

W TVN-e nie powiedzieli?

Jakieś źródło masz może? Bo z czystego powietrza korzystałem i na każdym kroku była mowa, że jest finansowany z funduszy europejskich, a nie praw do emisji CO2.

Zresztą wszystkie te ulgi trafiły do instalatorów, bo z każdymi dopłatami szły wzrosty cen. Głupszego sposobu na ratowanie polskiej energetyki chyba nie dało się wymyślić. Wolałbym zrobić to po normalnych cenach, a te pieniądze żeby zostały przeznaczone choćby pod budowę elektrowni atomowej.

Kto będzie finansował reaktory dla KGHM? Polski rząd?