domsat 16.09.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 W/g starych stawek do 2000 kWh/r - tak proponuje rząd PIS dla rodziny, oczywiście polskiej. Ile osób ma ta rodzina - 2- 3 czy 4 i więcej ? Gdzie mieszka - na wsi czy w mieście ? Ogrzewa mieszkanie energią elektr. czy nowoczesnym kotłem na węgiel czy starym kopciuchem na śmieci ? Czy w rodzinie jest auto elektr. czy furmanka ? Czy ktoś pracuje w domu ? To w/g PISowców nie będzie uwzględniane. Wspomniane 2000 kWh to jak dla mnie jest b. mało. Siedzieć po ciemku lub chodzić spać z kurami (nie mam kur), nie korzystać z komputera i tv, kąpiel 1x/tydzień. Gorąca kawka, nic z tego. Minister PIS informuje, że temperatura w jej pokojach będzie zimą + 17 st. To jeszcze ujdzie, do teraz w zimie mam 18-19 . Takie będzie nasze życie ? Nie, jeśli będzie nas stać na stawki 5x wyższe ponad urawniłowkę 2000 kWh. Moja zużycie w 2021 r to 4060 kWh. W całym domu oświetlenie LED. CO i CWU na gaz. PV w planie. Auto - ON. Natrysk - codziennie. Herbatę piję gorącą z czajnika elektr. Nr domu podświetlony całą noc. Kończę już bo komputer też zużywa kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 16.09.2022 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 4 osoby, w tym 2 dzieci, kuchenka i CO gazowe, brak PV. W domu standardowe sprzęty, pralka co 2 dni, zmywarka codziennie.Roczne zużycie na poziomie ok 2800kWh, więc raczej oszczędnie a jednak mimo to nie złapiemy się w limit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 17.09.2022 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 4500 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 17.09.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 W domu praktycznie wszystko na prąd: ogrzewanie, gotowanie, pranie, zmywanie, etc. Roczne zużycie - ok.10k kWh. Na razie prawie bilancuje się produkcją z PV + niewielkie dopłaty za brakujące kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.09.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 "Roczne zużycie na poziomie ok 2800kWh, więc raczej oszczędnie a jednak mimo to nie złapiemy się w limit." Do 2000 kWh załapiecie się na limit:) Inna taryfa będzie obowiązywała od zużycia ponad 2000 kWh.Do 2000 KWh stawka preferencyjna,Ponad 2000 kWh stawka rynkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Dom w pełni elektryczny: cwu - Pc cwu, ogrzewanie klimatyzator i ogrzewanie elektryczne, indukcja do gotowania suszarka do ubrań z PC, + normalne zużycie dla 2 osób 6300 kwh , dzięki Pv 6,17 kwp zużycie półroczne z sieci 602 kWh w II strefie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.09.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Dom - 3600 kWh. Ogrzewanie gazowe, płyty indukcyjne, rekuperacja. To jest ok 10 kWh dziennie. Kiedyś pomierzyłem zużycie wszystkich sprzętów, bo nie mogłem wyjść na całkowite zużycie. I kilka uwag. Mamy bramy z siłownikami, elektrycznie otwierane bramy garażowe, pralki, piece gazowe, pompy co, rekuperację itp. Nie zdawałem sobie sprawy, że taki sterownik bramy garażowej pobiera 20 Wh na godzinę pracy, niby nic, ale dziennie jest to 0,5 kWh. Tylko jeden sterownik. Wszystkie urządzenia pobierają prąd w trybie czuwania. Pralka też. Alarm także. Otaczają na dziesiątki odbiorników prądu, które cały czas działają. Rozwiązaniem są "twarde" wyłączniki prądu, bo przecież pralka nie musi czuwać cały dzień. Sprawdzają się także zegary sterujące pracą urządzeń, bo nie muszą być one dostępne 24/7. I jeszcze jedno. Mówimy ogrzewanie gazowe, ale kocioł CO do pracy potrzebuje prądu. Mój około 1,7 kWh dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.09.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Niestety to tylko taki bonusik dla pisgównianych wyborców. Ja zużywam w dwa miesiące jakieś 800-900kwh. Grudzień-luty dodatkowe 300, 350 kwh miesięcznie na CO. To co w podpisie plus dodatowy pełny zestaw kuchenny (lod., zmyw., płyta, piekarnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.09.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 (...)pisgównianych wyborców. (...) Jeszcze jeden "merytoryczny" wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.09.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Jeszcze jeden "merytoryczny" wpis. Jak nie wiedziałeś to już wiesz. Czyli wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.09.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2022 (edytowane) 3.8MWh. Na szczęście pokryte przez PV.-------------------------------------------------------------REGULAMIN FORUM-------------------------------------------------------------------- Edytowane 17 Września 2022 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.09.2022 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Dom - 3600 kWh. Ogrzewanie gazowe, płyty indukcyjne, rekuperacja. To jest ok 10 kWh dziennie. Kiedyś pomierzyłem zużycie wszystkich sprzętów, bo nie mogłem wyjść na całkowite zużycie. I kilka uwag. Mamy bramy z siłownikami, elektrycznie otwierane bramy garażowe, pralki, piece gazowe, pompy co, rekuperację itp. Nie zdawałem sobie sprawy, że taki sterownik bramy garażowej pobiera 20 Wh na godzinę pracy, niby nic, ale dziennie jest to 0,5 kWh. Tylko jeden sterownik. Wszystkie urządzenia pobierają prąd w trybie czuwania. Pralka też. Alarm także. Otaczają na dziesiątki odbiorników prądu, które cały czas działają. Rozwiązaniem są "twarde" wyłączniki prądu, bo przecież pralka nie musi czuwać cały dzień. Sprawdzają się także zegary sterujące pracą urządzeń, bo nie muszą być one dostępne 24/7. I jeszcze jedno. Mówimy ogrzewanie gazowe, ale kocioł CO do pracy potrzebuje prądu. Mój około 1,7 kWh dziennie. Ile pobiera rekuperacja? Sterownik bramy garażowej 20 W w trybie czuwania ?- dużo ale może to jest normalne. Teraz prawie wszystko jest w trybie czuwania. Kocioł gazowy tez pobiera dużo prądu. Latem trochę mniej a przy c.o. dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 18.09.2022 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) Rekuperacja to teraz ok. 70 W na godzinę. Jednak na dzień to już prawie 1,68 kWh (poprawiłem ). Bramy - jeden sterownik mam jeszcze z początku wieku i to on potrzebuje 20 W na godzinę. Jeden siłownik mi się zepsuł i wymieniłem na nowszy i już jest lepiej. Im nowszy sprzęt tym mniej zużywa. Tylko, że urządzenia na pilota cały czas czekają na sygnał od pilota. To trochę więcej niż czuwanie. Edytowane 18 Września 2022 przez Marek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Rekuperacja to teraz ok. 70 W na godzinę. Jednak na dzień to już prawie 3 kWh. . 1,68kWh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.09.2022 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Tak czy owak, reku ciągnie 70W? To na jaki przepływ jest ustawione? Toć to musi być tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 19.09.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 W mieszkaniu zużywamy 250 kwh co 2 miesiące. Rodzina 2+1 , nie pracujemy zdalnie, od rana do 17 mieszkanie jest na czuwaniu... Wodę grzeje Junkers, gotujemy na gazie. Wychodzi więc 1500 kwh rocznie. Wszystkie sprzęty są prawie nowe i energooszczędne... Po przeprowadzce do domku 86m w którym jest wszystko na prąd pewnie zbliżymy się do wyniku gawel lub więcej 2000kwh jest chyba dla domu pasywnego którego właściciel większość czasu jest w delegacji. No ale jak liczyli to ludzie pokroju Sasina to nie ma się w sumie co dziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 2000 kWh to dla mieszkania z gazem właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 19.09.2022 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 2000 kWh to dla mieszkania z gazem właśnie Dokładnie, gdyby doszedł bojler i indukcja to jesteśmy "pozamiatani" Teściowie mieszkają w bloku bez gazu , wode grzeją bojlerem i delikatnie przekraczają 2000kwh a są naprawdę oszczędni Gotują na gazie z butli 11kg Aktualnie w mieszkaniu mam 17 stopni czyli tyle co zaleca pani Moskwa i czuję juz spory dyskomfort Ciekawe kiedy puszczą ogrzewanie na króliczoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.09.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Dokładnie, gdyby doszedł bojler i indukcja to jesteśmy "pozamiatani" Teściowie mieszkają w bloku bez gazu , wode grzeją bojlerem i delikatnie przekraczają 2000kwh a są naprawdę oszczędni Gotują na gazie z butli 11kg Aktualnie w mieszkaniu mam 17 stopni czyli tyle co zaleca pani Moskwa i czuję juz spory dyskomfort Ciekawe kiedy puszczą ogrzewanie na króliczoki... U mnie zużycie - przy tej strasznej indukcji (5 pól, 10,5 kW) - 10 kwh/24h Rocznie wyjdzie pewnie 4000 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.09.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 W zeszłym roku - PC zużyła przez cały rok 2387 kWh.Rekuperator, indukcja itp urządzenia domowe zjadły 2333kWhCały dom, wszystko na prąd - 4720 kWh. W tym roku doszło chłodzenie przy użyciu PC więc zapewne będzie większe zużycie. Obecnie nie jestem wstanie tego porównać, bo z racji posiadania od końca stycznia PV i rozliczenia rocznego, nie mam już comiesięcznego raportu w ebok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts