Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Z moich obserwacji wynika, że przy moim trybie życia najlepiej powinna sprawdzić się instalacja południe-zachód. Obecnie mam tylko południe 6,4 i już po szóstej rano zasila mi to co potrzebuję a o ósmej to spokojnie bojler i zmywarę można włączyć. Więc wschodnia instalacja wielkich zmian by mi nie wprowadziła. Natomiast zachodnia przedłużyłaby solidną produkcję nawet do 20 stej. Obecnie te południowe panele dają po 18stej poniżej 1 kWh, więc już bojlera nie pociągnę (na szczęście do 17stej jest już nabity na full). Jak dla mnie to miałoby nawet sens bez magazynu, biorąc pod uwagę nakłady które musiałbym ponieść na jakieś dodatkowe 3 kWp na zachód (mam wolnego stringa i zapas mocy inwertera).

Stawiam więc tezę, że jeśli chodzi o autokonsumpcję to najlepiej sprawdzi się układ południe-zachód. Wydaje się najbardziej skorelowany z trybem życia większości gospodarstw domowych.

Chociaż wschód-zachód wydaje się mieć większy potencjał jesienią i zimą.

Edytowane przez robbas

Ile więcej z rana i wieczora? Masz jakiś wykres dwóch porównywalnych instalacji z tej samej lokalizacji?

Jeden look i się rozjaśnia --> http://elektrownia.pb.edu.pl/

Układ E - W oraz pochodne to przede wszystkim możliwość zwiększenia autokonsupcji, co dużo ludzi z powodzeniem od dawna (czyli od wejścia net-billingu) robi. Konkretny rozkład, to pomijając możliwości techniczne rozłożenia paneli, można uzależnić od typowego profilu zużycia energii w gospodarstwie domowym, posiadania magazynu oraz od założonej ogólnej polityki, dla której PV się stawia.

Oczywiście, każda instalacja jest indywidualna i dla każdej moce na kierunkach oraz układ paneli będzie w ogólności inny, dopasowany do indywidualnych potrzeb.

Edytowane przez k_pec

nie do końca rozjaśnia więc dalej nie wiem.

Panele ustawione optymalnie, czyli jak?

brak prównania z panelami ustawionymi na południe

Wiem, że niektórzy mają dwie instalacje właśnie wschód-zachód i południe i liczę, ze ktoś w końcu jakoś sensownie pokaże różnicę.Podobnie jak tu nałożone na siebie dwa wykresy.

W wielkim skrócie to:

południe - największa roczna produkcja, mniejsza auto konsumpcja, na starych zasadach najlepszy wybór, lub z magazynem energii

wschód-zachód - mniejsza (niewiele) produkcja, większa auto konsumpcja, dla net billingu lepsze rozwiązanie (zeżreć na bieżąco ile się da a resztę ochłapów odsprzedać za grosze)

Do tego dochodzi temat kąta nachylenia paneli.

Ja chyba będę robił nietypowo.

Wiata jednospadowa - kierunek na południe, ale jedną ze ścian wykorzystam, żeby skierować drugi string na zachód.

Na wschód to nie zadziała, bo jest przysłonięte, ale dach wiaty (przy kierunku na południe i kącie ok. 10 stopni) będzie dość dobrze oświetlany od wschodu, jednak przy złym kącie. Nie wiem ile można wyciągnąć przy takim kącie padania promieni od wschodu na dach skierowany na południe pod kątem 10 stopni. :)

Układ E - W oraz pochodne to przede wszystkim możliwość zwiększenia autokonsupcji,

W teorii owszem.

W praktyce mało kto ma tak daleko coś rzucającego cień, że długie cienie rano czy po południu nie powodują drastycznego spadku produkcji (znacznie poniżej teoretycznych danych z kalkulatorków).

Już o tym pisałem kilka postów wyżej, ale minęło kilka dni od tego czasu tj. od 14 czerwca, czyli od chwili gdy zmiana cen energii RCE notowana jest w interwałach 15 minutowych sporo się zmieniło. Nie do końca jarzę niuanse rynku bilansującego bo jako prosumenci nie mamy na niego żadnego wpływu, jednak w efekcie końcowym tego bilansowania prawie codziennie w godzinach wieczornych (19-22) ceny przekraczają złotówkę za kWh, dochodząc nawet do 1,5 zł, a w dniach w których w południe są ceny ujemne, wieczorem kształtują się na poziomie 0,6 zł za kWh.

Nie wiem czy to trwała tendencja, ale jeśli tak będzie to jestem skłonny zmienić zdanie na temat opłacalności magazynów energii. To się może nawet spiąć.

Chyba, że powszechne użycie magazynów energii w przyszłości wypłaszczy dobowe wahania cen.

Taryfy dwustrefowe pokazują, że cena energii nie może być stała. Teraz będą strefy nie dwie, tylko kilkadziesiąt na dobę. Powinna być jeszcze rejonizacja, bo za chwilę większość energii w ciągu dnia będzie pochodziła OZE, przynajmniej latem.

A za kilka lat połowa społeczeństwa w psychiatryku wyląduje.

A za kilka lat połowa społeczeństwa w psychiatryku wyląduje.

Energia jest towarem jak każdy inny. Jakos ludzie nie wariują, jak widzą różne ceny benzyny, nawet na różnych stacjach tej samej marki. Nikt Ci nie każe osobiście śledzić cen EE, płacisz fakturę na koniec miesiąca i tyle. Chcesz taniej, optymalnie - kupujesz sprzęt, jeśli nie, to masz nieco drożej. Już nie rób z siebie takiej ofiary "systemu".

Energia jest towarem jak każdy inny. Jakos ludzie nie wariują, jak widzą różne ceny benzyny, nawet na różnych stacjach tej samej marki. Nikt Ci nie każe osobiście śledzić cen EE, płacisz fakturę na koniec miesiąca i tyle. Chcesz taniej, optymalnie - kupujesz sprzęt, jeśli nie, to masz nieco drożej. Już nie rób z siebie takiej ofiary "systemu".

Gówno prawda.. na tym można potężne pieniądze zarobić.

Pomyślcie ile borówka w tym roku kosztuje za 1 kg. A ile można wody wyczarować z PV? ;)

Wy jeszcze nie wiecie ale to i dobrze ;)