robbas 24.07.2024 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca Na razie w aplikacji Mój Licznik Energi też jest godzinowe. Zmiana okresu bilansowania z godziny na 15 minut to dopiero będzie cios w NetBilling, tego nawet nie zrekompensuje to, póki co nieudane, wprowadzenie przelicznika 1,23. Tego się powinniśmy obawiać a nie cen godzinowych RCE, które wielkiej różnicy nie robią w porównaniu z ceną miesięczną RCEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub77777 24.07.2024 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca Może nie będzie tak żle https://biznes.interia.pl/finanse/news-fotowoltaika-bedzie-zmiana-w-rozliczeniach-kto-skorzysta,nId,7648385 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.07.2024 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca (edytowane) Może nie będzie tak żle https://biznes.interia.pl/finanse/news-fotowoltaika-bedzie-zmiana-w-rozliczeniach-kto-skorzysta,nId,7648385 Przecież to jest ten sam bełkot od kilku miesięcy, w artykule piszą o zmianach, które miały wejść od lipca, ale nie zdążyli. Zmiany mają polegać na tym, że: 1. Dotychczasowi netbillingowcy będą mogli wybrać między rozliczaniem po RCE i RCEm. To naprawdę nie ma znaczenia - sprawdzam jak to wychodzi na swoim zużyciu juz od kilku miesięcy i różnice są pomijalne (kilka złotych na miesiąc) raz w jedna raz w drugą. Średnia miesięczna jest średnią ważoną ilością produkcji, więc to się równoważy. Na pewno dla posiadaczy magazynu energii zmiana rozliczenia z RCEm na RCE będzie korzystna. Według mnie nie na tyle jednak aby ci prosumenci bez magazynów zaczęli dokładać sobie magazyny. Nie w moim przypadku, każdy jednak niech sobie policzy indywidualnie. 2. Łaskawcy pozwalają zatrzymać "aż 30%" z tego co zostanie po roku w depozycie. Reszta przepada. Inna sprawa, że niewielu z tego skorzysta (jak kolega Maniek82r na przykład). Mi środki z depozytu wystarczą z trudem do pokrycia energii czynnej do października, ewentualnie listopada. Ja postawiłem na niewielką instalację z nastawieniem głównie na autokonsumpcję (mam na poziomie 54%). Jak na dzień dzisiejszy to mam w depozycie po rozliczeniu bieżącego zużycia 160 zł, jak na razie wpływy dzienne do depozytu są tak śmieszne, że po rozliczeniu kilku kWh jakie zużywam po zachodzie słońca, do depozytu trafiają jakieś śmieszne złotówki albo nawet grosze. 3. Mnożnik 1,23 mający zrekompensować nam to, że od nas skupują energię bez Vatu a my kupujemy z Vatem. I to jest jedyny, stuprocentowy pozytywny aspekt planowanych zmian. Rewolucji jednak nie uczyni, bo tak się składa, że zbiega się w czasie z podwyżką cen kilowatogodziny energii o mniej więcej tę samą wartość. Tak więc albo będziemy wydawać kolejną kasę na magazyny energii i przewymiarowywać instalację PV albo zadowolimy się mniejszymi nakładami na same panele które zapewnią dość szybki zwrot inwestycji dzięki autokonsumpcji i będziemy się cieszyć tanią energią przez połowę roku. Ja wybieram tę drugą opcję. Tylko, że jeśli zmienią bilansowanie godzinowe na 15 minutowe, to stracę jedno z podstawowych narzędzi, dzięki którym utrzymuję stosunkowo wysoką autokonsumpcję. Edytowane 24 Lipca przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.07.2024 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca Przecież to są działania promocyjne nawet nie wiadomo czy wykonywane przez człowieka. Gość ma 1 post i myślisz, że specjalnie tu założył konto aby wstawić link do jakiegoś artykułu z tym o czym wiadomo już od miesięcy? Tu o to chodzi abyś ten link jeszcze zacytował. Ciekawe kiedy ludzie ogarną, że zwłaszcza jeśli ktoś ma 1 post i zamieszcza link to jest to link reklamowy. Od razu zapowiadam Wam, że za jakiś czas boty AI będą z Wami rozmawiać po to aby po np. 100 napisanych postach wstawić link. Dzięki za uświadomienie, nie zwróciłem uwagi na ten 1 post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 07.08.2024 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Gdzie na ebok PGE można wziąć zestawienie godzinowe? Półrocze w zeszłym roku zużycie 625 kWh i faktura na 240 zł, teraz zużycie 538 kWh i do zapłaty 670zł.. efaktura wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 07.08.2024 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Tutaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 08.08.2024 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Na raport czekać 3 dni? Kurcze, takie coś powinni generować w 3 sekundy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 09.08.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Pobrałem zestawienie. I co? Jajco. Wybrałem przedział czerwiec - grudzień. Czerwca nie ma (potrafię zrozumieć, bo w czerwcu wymienili licznik), ale brak całego listopada to jakieś żarty (jest październik i grudzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 09.08.2024 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia W PGE to normalne... Za miesiąc, dwa uzupełnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.08.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Ale chodzi o listopad 2023... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 13.08.2024 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia Zgłoś reklamację. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 16.08.2024 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Dostał już ktoś fakturę za lipiec, z rozliczeniem godzinowym sprzedaży? Energę chyba zaskoczył ten nowy system rozliczeń (chociaż zapowiadany od kilku lat), bo na razie faktury brak. Do tej pory fakturę miesięczną miałem zawsze 11stego lub 12stego danego miesiąca, czyli zazwyczaj kilka godzin po ogłoszeniu RCEm za poprzedni miesiąc. Fajnie szybko działali. Ale chyba te zamieszania z zapowiadaną nowelizacją ustawy OZE, która miała wejść od lipca, a obecnie została przesunięta na "niebawem" poraziła ich system. W ogóle się nie dziwię - pewnie przygotowywali się już pod zapowiadane zmiany. Tak według moich obliczeń, na podstawie danych z "Mojego Licznika" i notowań cen RCE ze stron PSE wyszło mi, że cokolwiek bym nie robił to i tak różnica pomiędzy rozliczeniem po RCE i RCEm jest znikoma. Tak jak wychodziło od kilku miesięcy. Znikoma to znaczy niecała złotówka na korzyść RCEm, przy miesięcznej sprzedaży rzędu 108 zł. Chciałem to zweryfikować oficjalną fakturą ale na razie ni ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 16.08.2024 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Ci co dostali faktury za lipiec, to były liczone wg mRCE. Podobno albo czekają na tą zmianę ustawy, co to jeszcze nawet do sejmy nie przyszła, albo będą wystawiać korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 19.08.2024 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Coś czuje, że sobie poczekają... Tak dalej pójdzie to nawet ten skromny plusik w postaci mnożnika 1,23, mającego równoważyć prosumentom Vat zniknie z ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 16.10.2024 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Temat umarł jak i tytuowa opłacalność netbillingu. Niedawno ogłoszono RCEm za wrzesień na obłędnym poziomie 22 gr za kWh, więc z kronikarskiej powinności przedstawię jak wyszło we wrześniu u mnie porównanie wpływu do depozytu wg RCE vs RCEm instalacja 6,4 kWp, wystawa południowa oddałem : 250,67 kWh wpływ wg RCEm: 55,8 zł wpływ wg RCE: 66,47 zł Zautokonsumowałem: 331 kWh (219,77 bezpośrednio, 111,56 z bilansowania licznikowego) - czyli w sumie 57% kwoty ogólnie niezbyt wielkie ale widać bardzo wyraźną różnicę - 20% na korzyść RCE. W lipcu i sierpniu różnice pomiędzy wpływem wg RCE i RCEm były znikome, w lipcu na korzyść RCEm (poniżej 1%) natomiast sierpniu RCE (4%). Znaczenie dopozytu zdecydowanie spada i nie sądzę, żeby w przyszłości coś się polepszyło. Widać wręcz tendencję odwrotną, a im więcej fotowoltaiki i wiatraków w mixie, tym cena skupu będzie niższa i cen ujemnych coraz więcej. Sytuację ratuje tylko autokonsumpcja, ale i ta może spaść w przypadku zmiany okresu bilansowania z godzinowego na 15 minutowe. Ogólnie to już mi zeżarło do zera depozyt, w roku ubiegłym starczyło na rozliczenia do stycznia, mimo tego że fotowoltaikę zainstalowałem w połowie maja (a więc okres ładowania depozytu był ktrótszy). W roku bieżącym, od lipca z depozytu to ledwo pokrywałem wieczorne zapotrzebowanie energetyczne a właściwie jego część bo przesyłu i tak bym nie pokrył. Odrobinę sytuację poprawiłby magazyn energii - ale to raczej głównie na zwiększenie autokonsumpcji w godzinach nocnych bo co prawda są godziny wieczorne, gdy skup skacze wysoko powyżej złotówki, ale to tylko pojedyńcze dni. Podsumowanie - opłacalność jakaś jest, bo we wrześniu dzięki autokonsumpcji oszczędność wyniosła jakieś 364 zł + depozyt 66 zł czyli 430 zł. Ale o zbieraniu na opłaty zimowe to można zapomnieć. Chociaż spotkałem handlarzy z Col..busa, którzy twierdzili, że dzięki fotowoltaice możesz mieć ogrzewanie za darmo zimą - policzyli, że jak to co oszczędzisz na autokonsumpcji wydasz na prąd do pompy to wyjdziesz na zero. Dane opracowałem na podstawie zestawień zużycia energii z aplikacji Moj Licznik, faktur od lipca nie mam nadal bo Energa nie potrafi przystosować systemu do nowych rozliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 16.10.2024 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października No i jak to nie mieć mętlika z tymi akumulatorami niby bezsens ale oddawać za grosze to boli ,biedakowi oddawać za grosze to tak ale im ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 16.10.2024 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października A co pisać jak rachunków nie przesyłają? Jak je otrzymamy to dyskusja powróci a jak wejdą zmienione zasady to tym bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 17.10.2024 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października Nie mniej jednak ceny energi zakupu wzrosły więc posiadacze PV więcej zaoszczędzą a wg co poniektórych szybcięj im się zwróci inwestycja. A czy stawka godzinowa czy miesięczna to w moim przypadku praktycznie bez znaczenia. Znaczenie ma niska cena sprzedaży energii do ZE więc ciekawy jestem czy mi coś w magazynie zostanie do wiosny. Od lipca miałem mieć zwrot 20% bo coś tam zostało z czerwca 2023r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.10.2024 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października Jeśli ktoś płaci od 20 do 40k za PV 5kW-10kW to nie ma to sensu... Ja będę robił 2 osobne instalacje. Jedna będzie OFF GRID tylko do CWU , druga ON GRID na 1 mikroinwerterze 3 fazowym, do tego 12 paneli po 6 na każdy system. Cel to zejście z 5000 kWh do 2000-2300 kWh co będzie wiązało się ze zmianą nawyków w domu bo teraz sporo korzystamy z II taryfy . Prócz samych gratów do PV muszę dodatkowo dokupić jakiś baniak do CWU i będę miał 2 spięte razem szeregowo. Czasu zwrotu nie liczę ale będzie bardzo szybki. Samo CWU z COP1 to u mnie 1/3 rocznego zużycia i mimo że niebawem wleci do naszego domu pompa ciepła to CWU nadal będzie COP1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.10.2024 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 31 minut temu, sito napisał: Jeśli ktoś płaci od 20 do 40k za PV 5kW-10kW to nie ma to sensu... Ja będę robił 2 osobne instalacje. Jedna będzie OFF GRID tylko do CWU , druga ON GRID na 1 mikroinwerterze 3 fazowym, do tego 12 paneli po 6 na każdy system. Cel to zejście z 5000 kWh do 2000-2300 kWh co będzie wiązało się ze zmianą nawyków w domu bo teraz sporo korzystamy z II taryfy . Prócz samych gratów do PV muszę dodatkowo dokupić jakiś baniak do CWU i będę miał 2 spięte razem szeregowo. Czasu zwrotu nie liczę ale będzie bardzo szybki. Samo CWU z COP1 to u mnie 1/3 rocznego zużycia i mimo że niebawem wleci do naszego domu pompa ciepła to CWU nadal będzie COP1 Nie lepiej kupić pompę ciepła za 5000 zł ? Koszt CWU zejdzie do 1/10 rocznego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts