Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Recommended Posts

8 minut temu, prokurator napisał:

Uśmiechnięci z serduszkiem , cena zacna więc czym prędzej zamawiać ogniwa z Chin stawiać magazyny i odłączać foto od sieci ,róbmy coś w końcu dla siebie.

Tak jak ty? Rozbudowując fotowoltaikę o offgrida i oddając 1MWh miesięcznie z ongrida?

Piszesz jedno, robisz zupełnie coś innego. Albo nie robisz nic tylko konfabulujesz? Bo jakoś prośbę o zdjęcia zignorowałeś.

goguś.jpg

goguś1.jpg

Edytowane przez chcialbympompe

8 godzin temu, marcinbbb napisał:

Magazyn 10kWh można z falownikiem wyhaczyć za około 5000zł na nowych zasadach bym brał. Aby nocą go wykorzystać

A za 9,5 tys 33 kwh gotowy w obudowie ,  ale te 16 groszy za 1 kwh mnie rozbroiło toć to 10 razy mniej niż płacimy , nie sprawdzałem ale ktoś pokazywał fakturę i z niej wynikało że obecnie płacimy juz 1,45 zł/kwh , i chyba tyle kosztuje bo mam dom w którym nie ma poboru prądu i płaciłem miesięcznie 35 zł a teraz 40 zł za jak mawiają policjanci manie.

Ja dostałem fakturę za ostatnie 2 miesiące ( nie mam PV ) i wychodzi z niej poniżej 1zł za kWh średnio. Zużyliśmy 952 kWh, rachunek 895zł brutto że wszystkimi opłatami . Tauron taryfa G12W.... 

Droga strefa 305 kWh 

Tania 647 kWh 

Edytowane przez sito

2 godziny temu, prokurator napisał:

A za 9,5 tys 33 kwh gotowy w obudowie ,  ale te 16 groszy za 1 kwh mnie rozbroiło toć to 10 razy mniej niż płacimy , nie sprawdzałem ale ktoś pokazywał fakturę i z niej wynikało że obecnie płacimy juz 1,45 zł/kwh , i chyba tyle kosztuje bo mam dom w którym nie ma poboru prądu i płaciłem miesięcznie 35 zł a teraz 40 zł za jak mawiają policjanci manie.

Znowu głupoty wypisujesz.

ENEA - G11 - zużycie 387 kWh, do zapłaty wg faktury 398,27 zł czyli 1,03 zł /kWh brutto ze stałymi opłatami za okres 2 miesięcy. Energia elektryczna 0,5050 zł/kWh netto / 0,62115 zł brutto. Dystrybucja i pozostałe opłaty zmienne to 0,2842 zł netto / 0,3496 zł brutto. Razem ee z dystrybucją to 0,9707 zł/kWh brutto. Opłaty abonamentowe to 9,19 zł netto / 11,31 zł brutto miesięcznie.

Dostajesz 0,16 zł/kWh za sprzedaną energię. To już jest z dopłatą 23% czy bez dopłaty 23%?

Ile byś chciał dostawać za sprzedany 1 kWh?

Spokojnie niedługo wszyscy będziemy na nowych zasadach i będą dopiero jaka za 1kWh będziemy płacić 2zł, a jak oddamy do sieci to zapłacą nam 10gr/kWh. Nie może być tak aby Polaczek miał coś za psie pieniądze. Ja wtedy rzucę sąsiadowi przedłużacz aby sobie w trakcie słonecznych dni mógł poszaleć z prądem.

W najgorszym wypadku wynajmę powierzchnię do uprawy zielonych pomidorków bo prąd będzie za frajer;)

Edytowane przez marcinbbb
  • Like 1

6 godzin temu, prokurator napisał:

Nie, nie kosztuje tyle, ale ja się uprzesz to możesz mieć nawet nieskończoną cenę za kWh - wystarczy że nie pobierzesz nic i zapłacisz abonament.

• Like 1

3 godziny temu, marcinbbb napisał:

Spokojnie niedługo wszyscy będziemy na nowych zasadach i będą dopiero jaka za 1kWh będziemy płacić 2zł, a jak oddamy do sieci to zapłacą nam 10gr/kWh. Nie może być tak aby Polaczek miał coś za psie pieniądze. Ja wtedy rzucę sąsiadowi przedłużacz aby sobie w trakcie słonecznych dni mógł poszaleć z prądem.

W najgorszym wypadku wynajmę powierzchnię do uprawy zielonych pomidorków bo prąd będzie za frajer;)

Polaczek? Masz coś do Polaków? Zrobili Tobie krzywdę?

Za 1 kWh wg RCEm w kwietniu 2025 płacą 0,16319 zł x 1,23 = 0,20 zł/kWh oddane do sieci. Mało ale zawsze coś. 32% ceny samej energii elektryczne bez dystrybucji i opłat stałych.

3 godziny temu, Ratpaw napisał:

160 stron wątku o netbillingu. Już ustaliliście, czy netbillingowcy są frajerami czy może wygranymi? :popcorn:

Zalezy. Jak ktos ma akurat wolny dach, sporo energii zuzywa w autokonsumpcji to zwrot inwestycji ma bardzo krotki a jak ktos postawil panele na jedynej wolnej przestrzeni na dzialce po to zeby w dzien sprzedawac a w nocy uzywac to raczej jest przegranym;)

4 godziny temu, Ratpaw napisał:

160 stron wątku o netbillingu. Już ustaliliście, czy netbillingowcy są frajerami czy może wygranymi? :popcorn:

Odpowiedź na zadanie pytanie w pierwszym poście padła już wielokrotnie. A temat opłacalności to sprawa bardzo indywidualna. Co dla jednych jest opłacalne dla innych może tak nie być i odwrotnie. Jednak ze względu na zmieniające się ceny RCEm a teraz to juz też RCE, wątek ten nie ma zakończenia :)

2 godziny temu, d7d napisał:

Polaczek? Masz coś do Polaków? Zrobili Tobie krzywdę?

Za 1 kWh wg RCEm w kwietniu 2025 płacą 0,16319 zł x 1,23 = 0,20 zł/kWh oddane do sieci. Mało ale zawsze coś. 32% ceny samej energii elektryczne bez dystrybucji i opłat stałych.

Absolutnie nie mam ale z perspektywy sprzedawców tak jesteśmy zapewne nazywani, byle ogolić i dzięki. Faktycznie 0,20zł/kWh to bardzo dużo... szczególnie że Twój sąsiad za ten prąd który oddajesz do sieci płaci 1,2zł/kWh a wędrował kablem który ostatnio modernizowano jakieś 20 lat temu i prąd na odcinku 30m z 20gr/kWh podrożał do 1,2zł/kWh czy to jest normalne? Z mojego licznika wypłynęło przez kilka lat 30MWh jeśli pomnożymy to po stawce 0,6zł/kWh = 18000zł. W tym roku do sieci oddam około 6000kWh jeśli pomnożymy to przez 1,2zł/kWh (bo po tej cenie sprzeda ją dystrybutor daje nam to 7200zł I teraz przemnóżmy to przez 1,5 mln prosumentów i każdy z nich niech średnio ma 5kWp na swojej posesji to ile do przodu jest ZE który sprzedał tę energię?