prokurator 14.05.2025 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu 35 minut temu, klaudiusz_x napisał: RCEm za kwiecień 16,319gr/kWh. Uśmiechnięci z serduszkiem , cena zacna więc czym prędzej zamawiać ogniwa z Chin stawiać magazyny i odłączać foto od sieci ,róbmy coś w końcu dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.05.2025 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) 8 minut temu, prokurator napisał: Uśmiechnięci z serduszkiem , cena zacna więc czym prędzej zamawiać ogniwa z Chin stawiać magazyny i odłączać foto od sieci ,róbmy coś w końcu dla siebie. Tak jak ty? Rozbudowując fotowoltaikę o offgrida i oddając 1MWh miesięcznie z ongrida? Piszesz jedno, robisz zupełnie coś innego. Albo nie robisz nic tylko konfabulujesz? Bo jakoś prośbę o zdjęcia zignorowałeś. Edytowane 22 godziny temu przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 14.05.2025 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 godziny temu 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.05.2025 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 godziny temu 18 minut temu, prokurator napisał: 😀 Bardzo merytoryczny komentarz. Wiele wyjaśnia. Może najpierw myśl a później pisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.05.2025 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu Magazyn 10kWh można z falownikiem wyhaczyć za około 5000zł na nowych zasadach bym brał. Aby nocą go wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 15.05.2025 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 godzin temu 8 godzin temu, marcinbbb napisał: Magazyn 10kWh można z falownikiem wyhaczyć za około 5000zł na nowych zasadach bym brał. Aby nocą go wykorzystać A za 9,5 tys 33 kwh gotowy w obudowie , ale te 16 groszy za 1 kwh mnie rozbroiło toć to 10 razy mniej niż płacimy , nie sprawdzałem ale ktoś pokazywał fakturę i z niej wynikało że obecnie płacimy juz 1,45 zł/kwh , i chyba tyle kosztuje bo mam dom w którym nie ma poboru prądu i płaciłem miesięcznie 35 zł a teraz 40 zł za jak mawiają policjanci manie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 15.05.2025 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) Ja dostałem fakturę za ostatnie 2 miesiące ( nie mam PV ) i wychodzi z niej poniżej 1zł za kWh średnio. Zużyliśmy 952 kWh, rachunek 895zł brutto że wszystkimi opłatami . Tauron taryfa G12W.... Droga strefa 305 kWh Tania 647 kWh Edytowane 8 godzin temu przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.05.2025 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, prokurator napisał: A za 9,5 tys 33 kwh gotowy w obudowie , ale te 16 groszy za 1 kwh mnie rozbroiło toć to 10 razy mniej niż płacimy , nie sprawdzałem ale ktoś pokazywał fakturę i z niej wynikało że obecnie płacimy juz 1,45 zł/kwh , i chyba tyle kosztuje bo mam dom w którym nie ma poboru prądu i płaciłem miesięcznie 35 zł a teraz 40 zł za jak mawiają policjanci manie. Znowu głupoty wypisujesz. ENEA - G11 - zużycie 387 kWh, do zapłaty wg faktury 398,27 zł czyli 1,03 zł /kWh brutto ze stałymi opłatami za okres 2 miesięcy. Energia elektryczna 0,5050 zł/kWh netto / 0,62115 zł brutto. Dystrybucja i pozostałe opłaty zmienne to 0,2842 zł netto / 0,3496 zł brutto. Razem ee z dystrybucją to 0,9707 zł/kWh brutto. Opłaty abonamentowe to 9,19 zł netto / 11,31 zł brutto miesięcznie. Dostajesz 0,16 zł/kWh za sprzedaną energię. To już jest z dopłatą 23% czy bez dopłaty 23%? Ile byś chciał dostawać za sprzedany 1 kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.05.2025 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) Spokojnie niedługo wszyscy będziemy na nowych zasadach i będą dopiero jaka za 1kWh będziemy płacić 2zł, a jak oddamy do sieci to zapłacą nam 10gr/kWh. Nie może być tak aby Polaczek miał coś za psie pieniądze. Ja wtedy rzucę sąsiadowi przedłużacz aby sobie w trakcie słonecznych dni mógł poszaleć z prądem. W najgorszym wypadku wynajmę powierzchnię do uprawy zielonych pomidorków bo prąd będzie za frajer;) Edytowane 7 godzin temu przez marcinbbb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.05.2025 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 godzin temu 160 stron wątku o netbillingu. Już ustaliliście, czy netbillingowcy są frajerami czy może wygranymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 15.05.2025 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, prokurator napisał: A za 9,5 tys 33 kwh gotowy w obudowie , ale te 16 groszy za 1 kwh mnie rozbroiło toć to 10 razy mniej niż płacimy , nie sprawdzałem ale ktoś pokazywał fakturę i z niej wynikało że obecnie płacimy juz 1,45 zł/kwh , i chyba tyle kosztuje bo mam dom w którym nie ma poboru prądu i płaciłem miesięcznie 35 zł a teraz 40 zł za jak mawiają policjanci manie. Nie, nie kosztuje tyle, ale ja się uprzesz to możesz mieć nawet nieskończoną cenę za kWh - wystarczy że nie pobierzesz nic i zapłacisz abonament. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 15.05.2025 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu Czekam na moment kiedy producenci OZE będą obciążani stawką przesyłową przez PSE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.05.2025 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, marcinbbb napisał: Spokojnie niedługo wszyscy będziemy na nowych zasadach i będą dopiero jaka za 1kWh będziemy płacić 2zł, a jak oddamy do sieci to zapłacą nam 10gr/kWh. Nie może być tak aby Polaczek miał coś za psie pieniądze. Ja wtedy rzucę sąsiadowi przedłużacz aby sobie w trakcie słonecznych dni mógł poszaleć z prądem. W najgorszym wypadku wynajmę powierzchnię do uprawy zielonych pomidorków bo prąd będzie za frajer;) Polaczek? Masz coś do Polaków? Zrobili Tobie krzywdę? Za 1 kWh wg RCEm w kwietniu 2025 płacą 0,16319 zł x 1,23 = 0,20 zł/kWh oddane do sieci. Mało ale zawsze coś. 32% ceny samej energii elektryczne bez dystrybucji i opłat stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.05.2025 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Ratpaw napisał: 160 stron wątku o netbillingu. Już ustaliliście, czy netbillingowcy są frajerami czy może wygranymi? Zalezy. Jak ktos ma akurat wolny dach, sporo energii zuzywa w autokonsumpcji to zwrot inwestycji ma bardzo krotki a jak ktos postawil panele na jedynej wolnej przestrzeni na dzialce po to zeby w dzien sprzedawac a w nocy uzywac to raczej jest przegranym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 15.05.2025 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Ratpaw napisał: 160 stron wątku o netbillingu. Już ustaliliście, czy netbillingowcy są frajerami czy może wygranymi? Odpowiedź na zadanie pytanie w pierwszym poście padła już wielokrotnie. A temat opłacalności to sprawa bardzo indywidualna. Co dla jednych jest opłacalne dla innych może tak nie być i odwrotnie. Jednak ze względu na zmieniające się ceny RCEm a teraz to juz też RCE, wątek ten nie ma zakończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.05.2025 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 49 minut temu 2 godziny temu, d7d napisał: Polaczek? Masz coś do Polaków? Zrobili Tobie krzywdę? Za 1 kWh wg RCEm w kwietniu 2025 płacą 0,16319 zł x 1,23 = 0,20 zł/kWh oddane do sieci. Mało ale zawsze coś. 32% ceny samej energii elektryczne bez dystrybucji i opłat stałych. Absolutnie nie mam ale z perspektywy sprzedawców tak jesteśmy zapewne nazywani, byle ogolić i dzięki. Faktycznie 0,20zł/kWh to bardzo dużo... szczególnie że Twój sąsiad za ten prąd który oddajesz do sieci płaci 1,2zł/kWh a wędrował kablem który ostatnio modernizowano jakieś 20 lat temu i prąd na odcinku 30m z 20gr/kWh podrożał do 1,2zł/kWh czy to jest normalne? Z mojego licznika wypłynęło przez kilka lat 30MWh jeśli pomnożymy to po stawce 0,6zł/kWh = 18000zł. W tym roku do sieci oddam około 6000kWh jeśli pomnożymy to przez 1,2zł/kWh (bo po tej cenie sprzeda ją dystrybutor daje nam to 7200zł I teraz przemnóżmy to przez 1,5 mln prosumentów i każdy z nich niech średnio ma 5kWp na swojej posesji to ile do przodu jest ZE który sprzedał tę energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts