Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Recommended Posts

3 godziny temu, marcinbbb napisał:

Absolutnie nie mam ale z perspektywy sprzedawców tak jesteśmy zapewne nazywani, byle ogolić i dzięki. Faktycznie 0,20zł/kWh to bardzo dużo... szczególnie że Twój sąsiad za ten prąd który oddajesz do sieci płaci 1,2zł/kWh a wędrował kablem który ostatnio modernizowano jakieś 20 lat temu i prąd na odcinku 30m z 20gr/kWh podrożał do 1,2zł/kWh czy to jest normalne? Z mojego licznika wypłynęło przez kilka lat 30MWh jeśli pomnożymy to po stawce 0,6zł/kWh = 18000zł. W tym roku do sieci oddam około 6000kWh jeśli pomnożymy to przez 1,2zł/kWh (bo po tej cenie sprzeda ją dystrybutor daje nam to 7200zł I teraz przemnóżmy to przez 1,5 mln prosumentów i każdy z nich niech średnio ma 5kWp na swojej posesji to ile do przodu jest ZE który sprzedał tę energię?

EDIT:

OK policzyłem 1,5mln. gospodarstw domowych z których każdy do sieci oddał 2MWh po stawce 1,2zł/kWh daje ILE???... Tak 3,6mld zł. czy to mało czy dużo każdy sobie odpowie.

Pisząc takie dyrdymały widać ze nie masz pojęcia jak działa cały system energetyczny. Ale nie martw się, nie jesteś sam, goguś też nie rozumie....

Wasza nadwyżka nie jest nikomu do szczęścia potrzebna, już to było pisane wiele razy w tym temacie. Sam będe zakładał PV i uważam że nie powinno być żadnego odkupu, mało tego uważam że cena powinna być 0zł , a za wpychanie do sieci powinny być kary. Wybuduj sobie swoją sieć, postaw stacje trafo, zatrudnij ludzi , serwisuj to wtedy może cos dostaniesz z tego torta. Założyłeś trochę świecidełek na dach i chciałbyś zostać wielkim producentem energii....

Kupiłem działkę w szczerym polu bez mediów, jest nas razem wszystkich inwestorów 56. Tyle działek jest na bocznej wiejskiej drodze. Tauron musiał doprowadzić nowy kabel na te osiedle z sąsiedniej wsi, postawić nowe trafo i postawić 56 skrzynek mimo że sporo działek kupionych zostało jako inwestycja. Na chwile obecną stoi kilka domów, reszta działek zarasta chwastami. Całość kosztowała Tauron 1,5 mln zł. Teraz policz jaki zysk ma Tauron z tej inwestycji... A jak każdy z nas założy PV to jeszcze mają od nas kupować drogo energię z dachu mimo że płacą za energię z węgla której nie można "wygasić" ? 

• Like 1

11 minut temu, sito napisał:

Pisząc takie dyrdymały widać ze nie masz pojęcia jak działa cały system energetyczny. Ale nie martw się, nie jesteś sam, goguś też nie rozumie....

Wasza nadwyżka nie jest nikomu do szczęścia potrzebna, już to było pisane wiele razy w tym temacie. Sam będe zakładał PV i uważam że nie powinno być żadnego odkupu, mało tego uważam że cena powinna być 0zł , a za wpychanie do sieci powinny być kary. Wybuduj sobie swoją sieć, postaw stacje trafo, zatrudnij ludzi , serwisuj to wtedy może cos dostaniesz z tego torta. Założyłeś trochę świecidełek na dach i chciałbyś zostać wielkim producentem energii....

Kupiłem działkę w szczerym polu bez mediów, jest nas razem wszystkich inwestorów 56. Tyle działek jest na bocznej wiejskiej drodze. Tauron musiał doprowadzić nowy kabel na te osiedle z sąsiedniej wsi, postawić nowe trafo i postawić 56 skrzynek mimo że sporo działek kupionych zostało jako inwestycja. Na chwile obecną stoi kilka domów, reszta działek zarasta chwastami. Całość kosztowała Tauron 1,5 mln zł. Teraz policz jaki zysk ma Tauron z tej inwestycji... A jak każdy z nas założy PV to jeszcze mają od nas kupować drogo energię z dachu mimo że płacą za energię z węgla której nie można "wygasić" ? 

Ja doskonale widzę że Ty masz wiedzę ale logika zawodzi jeśli prąd oddajesz za darmo... proszę zgłoś się do mnie jak będziesz miał przynajmniej 150kWp chętnie odbiorę od Ciebie prąd ZA DARMO.  No może dostaniesz butelkę bimberku o pojemności 0,5l Umówimy się na odbiór na 30 lat a Pan se te panele później posprząta. Jak dla mnie będzie miodzio na wejście daje dużą flaszkę.

6 minut temu, marcinbbb napisał:

Ja doskonale widzę że Ty masz wiedzę ale logika zawodzi jeśli prąd oddajesz za darmo... proszę zgłoś się do mnie jak będziesz miał przynajmniej 150kWp chętnie odbiorę od Ciebie prąd ZA DARMO.  No może dostaniesz butelkę bimberku o pojemności 0,5l Umówimy się na odbiór na 30 lat a Pan se te panele później posprząta. Jak dla mnie będzie miodzio na wejście daje dużą flaszkę.

Ja nie będę oddawał nic do sieci... Wg mnie to najbardziej opłacalna opcja. PV będę miał pod swoje potrzeby.  

16 minut temu, sito napisał:

Ja nie będę oddawał nic do sieci... Wg mnie to najbardziej opłacalna opcja. PV będę miał pod swoje potrzeby.  

Ja szanuje... Wiesz 3kWp robi około 20kWp dziennie gdzie to wykorzystasz w trakcie dnia i nocy? Ja wiem te zielone pomidorki... Bo klima nie ra rady moja bierze 200W a to niewiele, może gdybyś bimber pędził to by się kalkulowało. Ale to też na indukcji 800W a produkcji masz prawie 3kW. To że Ty nie masz planu znaczy tyle że mało myślisz ja miałem plan 10 lat temu jak PV było na moim dachu.

Edytowane przez marcinbbb

24 minuty temu, marcinbbb napisał:

Przyjedziesz z cysterną, TIR'em z magazynem energii  czy pociągniesz własne kable?

13 minut temu, d7d napisał:

Przyjedziesz z cysterną, TIR'em z magazynem energii  czy pociągniesz własne kable?

Szefie jak ja to odbiorę to moja głowa, potrzebuję odebrać 150kWh/doba  pytanie czy codziennie dasz mi radę to dostarczyć. Umowa na SLA 99,98% czy wiesz co to znaczy?

Bardzo przydał by mi się jeleń do zasilenia pewnych tematów.

• Haha 1

2 minuty temu, d7d napisał:

Nie jesteś poważnym kontrahentem. Do tego nie odbierzesz bo nie masz możliwości. Bajki i bzdury wypisujesz. Zamów przyłącze w swojego operatora.

https://gigacloud.eu/pl/articles/sla-99-95-what-this-means-and-what-is-the-responsibility-of-the-cloud-operator/

Aha taki był zainteresowany sprzedażą a już nie jest, No kuźwa jak takie rzeczy się dzieją i te SLA nagle zmieniło definicję.

• Haha 1

Godzinę temu, marcinbbb napisał:

Ja szanuje... Wiesz 3kWp robi około 20kWp dziennie gdzie to wykorzystasz w trakcie dnia i nocy? Ja wiem te zielone pomidorki... Bo klima nie ra rady moja bierze 200W a to niewiele, może gdybyś bimber pędził to by się kalkulowało. Ale to też na indukcji 800W a produkcji masz prawie 3kW. To że Ty nie masz planu znaczy tyle że mało myślisz ja miałem plan 10 lat temu jak PV było na moim dachu.

Od marca do października mój dom zużywa od 10 do 15 kWh na dobę i tylko te liczby mnie interesują. Reszta może przepaść. 

Ja planu 10 lat temu nie mogłem mieć bo mieszkałem w bloku...

9 godzin temu, sito napisał:

Dlaczego twierdzisz że nie rozumię ??? rozumię doskonale dlatego wchodzę w ofgrid który będzie sukcesywnie zwiększany kosztem ongridu który będzie okrojony aż zaniknie ale to powolutku ,być może nawet i wiatraka sobie sprawię ale musiałbym się przeprowadzić do drugiego domu tam mam idealne warunki wietrzne.

18 godzin temu, marcinbbb napisał:

17 godzin temu, marcinbbb napisał:

Aha taki był zainteresowany sprzedażą a już nie jest, No kuźwa jak takie rzeczy się dzieją i te SLA nagle zmieniło definicję.

Znowu bzdury i bajki opisujesz. To Ty jesteś (internetowo) podobno zainteresowany zakupem "za darmo" 150 kWh. Nie masz możliwości odbioru prądu. Ani za opłatą ani za darmo. Trollujesz i tyle. Nigdy nie deklarowałem sprzedaży Tobie prądu z moich instalacji. SLA nic nie ma do rzeczy.

Szefie co byś mi nie zaśpiewał. To na PV trochę wiem, moja instalacja stoii od 2015r a dziś mnie serce boli że 6 x 525W ze stajni Longi kosztowało mniej niż 2000zł. Ja w 2015r płaciłem w Euro i to w okolicach 2000e za 12 x 275W Suntech. A gdzie inwerter i zabezpieczenia...

Dziś za 99zł. można zdobyć papier że można palić zioło z apteki, i je posiadać bo jesteś pacjentem zioła medycznego. Ja rozumiem że są ludzie które tego nienawidzą, ale alkohol robi większe problemy ale jest legalny.

Nie pisz po nocy i pod wpływem ziół bo jeszcze większe dyrdymały wypisujesz. Alkohol szkodzi, zioła też mogą szkodzić.

Nie trzeba było w 2015 roku kupować za 2000e 12x275Wp Suntech. Mogłeś poczekać do 2020 roku i byś miał dłużej net-metering w czasach drogiego prądu.

12 godzin temu, d7d napisał:

Nie pisz po nocy i pod wpływem ziół bo jeszcze większe dyrdymały wypisujesz. Alkohol szkodzi, zioła też mogą szkodzić.

Nie trzeba było w 2015 roku kupować za 2000e 12x275Wp Suntech. Mogłeś poczekać do 2020 roku i byś miał dłużej net-metering w czasach drogiego prądu.

Ale mi lekarz przepisał lek, i bardzo proszę nie mówić że jestem spalony. Lekarz na recepcie zapisał 0,3gr. Waporyzacji mylił się po 0,3gr to widzę tylko wyro w sypialni. Wiec proszę pamiętaj że zażywam lek.

I to nie tani prawie 400zł/10gr

Nic nie pisałem o spaleniu czy o wypaleniu. Może masz za duże dawki ale nie rozumiesz zapisanej. 0,3gr to nie jest 0,3 grama. 0,3 grama to 0,3 g.  A może w waporyzacji są inne jednostki. Jeżeli nie jest to objęte tajemnicą to jakie zioło (lek) zażywasz?

5 godzin temu, sito napisał:

Ratpaw a ty masz już PV ? 

Nie mam. Miałem kłaść na dachu, ale wobec zmiany zabudowy działki od strony południowej możliwe, że będę kładł w pierwszej kolejności na gruncie, czego wcześniej kompletnie brałem pod uwagę. Muszę poczekać aż dokończy się budowa domu sąsiada, przy okazji pewnie zostaną ścięte dwa drzewa, które właściwie przesłaniały mi słońce. Rachunki są małe, nie mam ciśnienia. No i magazyny EE staniały skandalicznie (na to liczyłem).

7 godzin temu, d7d napisał:

Nic nie pisałem o spaleniu czy o wypaleniu. Może masz za duże dawki ale nie rozumiesz zapisanej. 0,3gr to nie jest 0,3 grama. 0,3 grama to 0,3 g.  A może w waporyzacji są inne jednostki. Jeżeli nie jest to objęte tajemnicą to jakie zioło (lek) zażywasz?

Musisz ?? koniecznie musisz tak zaśmiecać ?

1 godzinę temu, Ratpaw napisał:

Nie mam. Miałem kłaść na dachu, ale wobec zmiany zabudowy działki od strony południowej możliwe, że będę kładł w pierwszej kolejności na gruncie, czego wcześniej kompletnie brałem pod uwagę. Muszę poczekać aż dokończy się budowa domu sąsiada, przy okazji pewnie zostaną ścięte dwa drzewa, które właściwie przesłaniały mi słońce. Rachunki są małe, nie mam ciśnienia. No i magazyny EE staniały skandalicznie (na to liczyłem).

To jak masz luźną kaskę to lepiej sobie zamów te magazyny czy ogniwa do samodzielnego składania bo te wojenki celne ich kiedyś i nas dosięgną, ja chyba na dniach zamawiam kolejne 16kw ogniw 320Ah za 3200 zeta i kolejny string z ongridu odłaczę na korzyść ofgridu , kurde chyba się skuszę na falownik z dwoma MPTT bo z jednym małe pole manewru .