d7d 15.12.2023 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 ... i oby do tego czasu EU się rozpadła na 27 kawałków . putin i jemu podobni też tak sobie życzą Ma w Polsce może nie jawnych zwolenników ale nieświadomych propagatorów wielko rossyjskch idei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.12.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 No trzeba powoli myśleć nad przeprowadzką bo ze strony EU nie spotkamy już spokoju oni durnoty wymyślają za które nas obciążają , lepiej spierdolić i luzik jak najdalej od komuchów. To pędź już na tą swoją wymarzoną Białoruś. Widać, że horyzonty myślowe masz bardzo ograniczone. Jak już tam dotrzesz to szybko zatęsknisz za "komuną" czyli wg twoich wypowiedzi UE. Może jeszcze napisz jak to "prawie i sprawiedliwie" postąpił ostatnio twój idol Braun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.12.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 A to co robiła ta osoba przez ostatnich 30 lat że nie ma domu ocieplonego ? Styropian zaczęli produkować rok temu ? Jak były ostatnio mrozy w naszym kraju zerkłem na monitor PM w Europie Cała Europa na zielono, nawet tak małe państwa jak Słowacja . A Nasz grajdołek na żółto i sporo na czerwono.... Wiesz...nie ma mody na chwalenie się ocieplonym domem czy czystym źródłem ogrzewania a lepszą bryką można, wakacjami można itd itp. Znam sporo takich osób zarabiających dobre pieniądze ale im zwyczajnie szkoda kasy na takie pierdoły jak ocieplenie i nie przeszkadza im specyficzny zapaszek pleśni z ich ubrań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 15.12.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 Wiesz...nie ma mody na chwalenie się ocieplonym domem czy czystym źródłem ogrzewania a lepszą bryką można, wakacjami można itd itp. Znam sporo takich osób zarabiających dobre pieniądze ale im zwyczajnie szkoda kasy na takie pierdoły jak ocieplenie i nie przeszkadza im specyficzny zapaszek pleśni z ich ubrań. Mnie ogólnie dziwi fakt, że ktoś ma 50, 60, 70 lat i nie ma nic. Pomijam osoby niepełnosprawne , chore itp Moi rodzice nie żyją a byli z rocznika 1950 i zostawili po sobie trochę . Gdyby żyli to ich emerytura spokojnie by wystarczyła na wygodne życie. Z tym że oni całe życie pracowali obydwoje. Byli zwykłymi Kowalskimi. W tych czasach mieszkać w jakiejś ruderze i kopcić z komina to chyba tylko na własne życzenie.... Teściowe żyją na emeryturze, własnościowe ładne mieszkanie, nowe auto , garaż , całe życie zwykli fizyczni pracownicy. A przecież jak zaczynali pracę w latach 60 to było gorzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.12.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Nie drzeć się koty. Pytanie mam. Na inny aktywny temat, w którym mógłbym o o to zapytać nie natrafiłem. Uprzedzam od razu, że sam tego nie zrobie, chyba, ze któryś z Panów potrafi to dam zarobić.Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Może źle to nazwałem. Chciałbym aby w ciągu dnia falowanik (lub coć innego) ładował jakiś mały akumulator a w razie gdyby aku się rozładował automatycznie przełączało się na prąd z sieci. Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy. A może jest inna tańsza opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 19.12.2023 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy. A może jest inna tańsza opcja? Tanio będzie kupić regenerowanego UPS'a z nowym akumulatorem o porządanej pojemności - i wpiąć się raczej jako on-grid ze sterownikiem, który włączy ładowanie akumulatora gdy pojawi się wystarczająca moc z paneli. Jest szansa się w 3-4k cebulionów zamknąć, gdy sam to poskręcasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 19.12.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Nie drzeć się koty. Pytanie mam. Na inny aktywny temat, w którym mógłbym o o to zapytać nie natrafiłem. Uprzedzam od razu, że sam tego nie zrobie, chyba, ze któryś z Panów potrafi to dam zarobić. Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Może źle to nazwałem. Chciałbym aby w ciągu dnia falowanik (lub coć innego) ładował jakiś mały akumulator a w razie gdyby aku się rozładował automatycznie przełączało się na prąd z sieci. Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy. A może jest inna tańsza opcja? Jeśli to ma zasilać tylko pompkę o mocy 14W to najprostszym rozwiązaniem jest: 1. Zastosować pompkę na 12V 2. 1-2 panele PV 3. Ładowarka MPPT albo tańsza PWM. 4. Akumulator 12V najlepiej LFP albo tańszy znacznie krócej żyjący AGM. 5. Można do tego układu podłączyć sieciową ładowarkę aby w razie braku słońca równolegle doładowywała akumulator. Wydaje mi się jednak że 100Ah akumulator poradzi sobie z 14W obciążeniem przez kilka dni bez słońca. Na zimę chować akumulator do ciepłego pomieszczenia i AGM trzymać naładowanym do 100% a LFP do 80%. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.12.2023 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Jeśli to ma zasilać tylko pompkę o mocy 14W to najprostszym rozwiązaniem jest: 1. Zastosować pompkę na 12V 2. 1-2 panele PV 3. Ładowarka MPPT albo tańsza PWM. 4. Akumulator 12V najlepiej LFP albo tańszy znacznie krócej żyjący AGM. 5. Można do tego układu podłączyć sieciową ładowarkę aby w razie braku słońca równolegle doładowywała akumulator. Wydaje mi się jednak że 100Ah akumulator poradzi sobie z 14W obciążeniem przez kilka dni bez słońca. Na zimę chować akumulator do ciepłego pomieszczenia i AGM trzymać naładowanym do 100% a LFP do 80%. Dziękuje ale pompę już kupiłem na 230V więc wychodzi an to że tanio nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2023 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Automat przełączający na sieć naprawdę taki ważny? To np. VOLT SinusPRO 500S + akumulator + panel. Ma to dwa duże IMO minusy - ogromne straty (przy 14W znacznie więcej pożre ten sprzęt, niż pompka) i duży koszt. Jakbym robił sobie, to bym zamontował pompę na 12V, panel PV na 18V (umownie - akumulator obniży napięcie), "kontroler" PWM za kilka dych (a od majfrendów za kilka dolarów) i akumulator. Straty drastycznie mniejsze. Koszt też. Tylko jak dłużej nie ma słońca trzeba ręcznie podłączyć ładowarkę, żeby doładować akumulator i zasilić pompę z sieci. 14W * 24h = 336Wh co daje @12V 28Ah na dobę. Ale nawet w pochmurny dzień taki panel spore co nieco wyprodukuje, więc obstawiam, że przy akumulatorze 28Ah co najmniej 36h by wytrzymało. I teraz jaki akumulator wybrać.... Jak nie masz jakieś przechodzonego z auta (co kręcić rozrusznikiem nie daje rady, ale jeszcze w miarę działa), to chyba bym wybrał większego kwasiaka niż znacznie mniejszego li-ion czy lifepo4 żeby wydając podobne pieniądze mieć awaryjnie ze 3x dłuższe działanie. Pracując typowo, rozładowując i ładując te ostatnie 10Ah codziennie mamy ulubione warunki kwasiaka i znienawidzone (najbardziej go zużywające) lifepo4 i li-ion. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 19.12.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Dziękuje ale pompę już kupiłem na 230V więc wychodzi an to że tanio nie będzie:) To kup do niej przetwornicę 12/230V i będzie git. https://allegro.pl/oferta/przetwornica-12v-230v-samochodowa-24v-napiecia-600w-12220-usb-manta-mpi300m-13844540179?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZGJhMmJkYmYtODA1My00NDk4LTk4MDgtNTc0ZTU5ZjI0Y2M2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6b8edf7c-fddd-4da5-866e-bcfa6118afdd https://allegro.pl/oferta/przetwornica-samochodowa-inwerter-napiecia-gc-12v-230v-300w-600w-mod-sinus-6802620079 https://allegro.pl/oferta/przetwornica-samochodowa-12v-230v-500w-ips-usb-13530213350 Edytowane 19 Grudnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.12.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Może źle to nazwałem. Chciałbym aby w ciągu dnia falowanik (lub coć innego) ładował jakiś mały akumulator a w razie gdyby aku się rozładował automatycznie przełączało się na prąd z sieci. Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy. A może jest inna tańsza opcja? Zastanawiałeś się nad sensem inwestycji? 14W x 24h x 8 miesięcy = ok. 82kWh. Niechby prąd kosztował nawet 1,4PLN to wyjdzie 115zł. Ile będzie się amortyzował najtańszy zestaw PV + AKU w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 20.12.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 (edytowane) Dziękuje ale pompę już kupiłem na 230V więc wychodzi an to że tanio nie będzie:) No, nie byłoby. Masz jakąś tam alternatywę - sprzedać tę pompę i kupić na 12V DC. Pompę można by zasilić bezpośrednio albo przez prostą przetwornicę step-down z panela niskonapieciowego, I tak za dnia by sobie lepiej lub słabiej pompowało. Jak chciałbyś też pompować w nocy, to dodać jakąś prostą automatykę w postaci prostego komparatora napięcia lub prądu plus przełącznik zdalny DC. Ale, czy to warto stawiać nawet tak proste rozwiązanie, jak już wyliczył @chcialbympompe? Edytowane 20 Grudnia 2023 przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 20.12.2023 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Zastanawiałeś się nad sensem inwestycji? 14W x 24h x 8 miesięcy = ok. 82kWh. Niechby prąd kosztował nawet 1,4PLN to wyjdzie 115zł. Ile będzie się amortyzował najtańszy zestaw PV + AKU w tym przypadku? Jak już wspomniałem nie znam się na tym i myślałem, ze 1500-1700 zł się zmieszcze to bym jakieś małe oświetlenie jeszcze dołożył. Ale jak mam się bawić w jakieś przetwroniki, regulatory itp to sobie odpuszczam. Te 115zł wytrzymam Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 22.12.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Zrobiłem bardzo prostą symulację magazynowania energii w tanich godzinach w celu odsprzedaży w drogich. Bazowałem oczywiście na dziennych zestawieniach giełdowych cen RCE z PSE. Uproszczenie ogromne, bo: 1. Z każdego dnia wybrałem najniższą cenę godzinową skupu 2. Oraz Najwyższą 3. Założyłem dla uproszczenia pojemność magazynu 10kWh 4. Założyłem, że całość magazynu zostanie naładowana w najtańszej godzinie dnia 5. Założyłem, że magazyn odda do sieci całą zmagazynowaną energię bez strat w najdroższej godzinie 6. Operacja ładowania/rozładowania będzie przeprowadzana raz dziennie. Abstrahując od możliwości technicznych tego rozwiązania, daje to jakby maksymalny możliwy zysk z takiej zabawy. Uproszczeń jest wiele bo najtańszą godzinę wybiera funkcja Min(), nie patrząc na to, czy wypadnie ona w środku słonecznego dnia czy w nocy, podobnie jak analogiczna funkcja Maks(). Nie ma tu żadnego rozróżnienia na okres dobrej, złej pogody, lata, zimy - w tym modelu cały czas świeci słońce na maksa a instalacja pracuje z pełną wydajnością, a przynajmniej taką aby w ciągu tej najtańszej godziny naładować 100% magazynu. No i w ciągu tej najlepszej godziny całość magazynu wcisnąć do sieci. I tak: W całym roku 2022 na różnicy cen można było zarobić - 2.455 zł W 2023 już tylko 1.086 zł (do dnia 22.12 licząc) Teraz się można pobawić w procenty dni słonecznych, odjąć jakiś procent na niepełne rozładowanie magazynu, uwzględnić inną pojemność magazynu i tak dalej. Mi się bawić w to nie chce. Nie wiem czy w realnych warunkach dałoby to z 500 zł w roku 2023. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.12.2023 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 W całym roku 2022 na różnicy cen można było zarobić - 2.455 zł W 2023 już tylko 1.086 zł (do dnia 22.12 licząc) Teraz się można pobawić w procenty dni słonecznych, odjąć jakiś procent na niepełne rozładowanie magazynu, uwzględnić inną pojemność magazynu i tak dalej. Mi się bawić w to nie chce. Nie wiem czy w realnych warunkach dałoby to z 500 zł w roku 2023. Nie lepiej jest wyprodukować własny prąd przy pomocy paneli, zmagazynować w tym akumulatorze a następnie zasilić dom z tego magazynu? Koszt paneli to są drobne w porównaniu z kosztem magazynu, więc jak już go masz dodaj panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 22.12.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Kiedyś liczyłem podobnie, wyszło mi że magazyn 10Kwh (mam niecale 7KW z paneli) i uwzglendiajac autokonsumpcje w lato (15%), 30% (wiosna jesien) oraz 70% zima - zwróciłby mi się po 45-60latach przy obecnych roznicach cen (min/max) ale bliżej tych 60lat. Dodać trzeba że żywotność tych baterii (optymistyczna) to 1/5 tego okresu. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.12.2023 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Kiedyś liczyłem podobnie, wyszło mi że magazyn 10Kwh zwróciłby mi się po 45-60latach przy obecnych roznicach cen (min/max) ale bliżej tych 60lat. Dodać trzeba że żywotność tych baterii (optymistyczna) to 1/5 tego okresu. Ja zastosujesz AGM-y to nawet mniej niż 1/10 tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 22.12.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Nie uwzględniałem w obliczeniach dopłat z Mój prąd ktore troche podniesli - teraz wyszłoby pewnie z dopłątą jakieś 30-35lat - czyli ciągle z 4 razy za dużo żeby to miało jakikolwiek sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 22.12.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 A jak się zapatrujecie na własną kogenerację w domu? Ktoś miał okazję testować agregaty na gaz?Na YT opinie niby pozytywne, ale jak często to się psuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.12.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Nie uwzględniałem w obliczeniach dopłat z Mój prąd ktore troche podniesli - teraz wyszłoby pewnie z dopłątą jakieś 30-35lat - czyli ciągle z 4 razy za dużo żeby to miało jakikolwiek sens ekonomiczny. Ten sposób zastosowania magazynu ma tyle sensu co używanie go jako "door stop". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts