goguś1719517740 10.04.2024 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Nawet o tym nie myśl! Miłościwie nas obdzierający podatkami i daninami ZANIECHALI pobierania akcyzy za to co Ci Twoje PV wypracowało. Sprzedasz lub tylko użyczysz choćby 100W to naliczą akcyzę, podatki, daniny i należności. Ze śmiechu się nie pozbierasz!!! Wyobraź sobie że... przejcie na off-grid NICZEGO NIE ZMIENI!!! TYLKO ONI MOGĄ NA TYM ZARABIAĆ! A naród ma płakać i płacić. Wyjaśniam - ONI : Ci polskojęzyczni co trzymają sznurki i pilnują korzyści SWOJEJ nacji. Adam M. Tak to niestety wygląda a oni dalej brną w coraz gorsze bagno dla nas oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.04.2024 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Nie wiem jak miesięczne, ale dzienne arkusze excela z aplikacji Energi "Mój licznik" nadal są takie same. Ja kopiuje sobie codziennie do swojego arkusza. Liczę też na boku jak by to wyszło po RCE. I wyszło mi, że w tym roku, od stycznia, gdybym sprzedawał wg RCE to byłbym w plecy o 17 zł w stosunku do RCEM. Wg RCE uzyskałbym 80% tego co uzyskałem z RCEM. Za marzec i kwiecień RCEM przyjąłem na razie na poziomie 31 groszy za MWh. W zeszłym roku była nawet delikatna różnica na korzyść RCE - chyba 20 zł w ciągu całego roku (a właściwie od maja). Swoją drogą te zapowiadane zmiany wg projektu zmiany ustawy o OZE są śmiechu warte. Polepszyli warunku odkupu poprzez to, że ich nie pogorszyli Tylko, że cena odkupu spada se wesoło, ściągana niewidzialną ręką rynku a cena zakupu wzrośnie podbita niewidzialną ręką regulatora. Myślałem, że chociaż ten vat uregulują - czyli rozliczanie energii netto do netto, a dopiero do pozostałej, nierozliczonej kwoty energii czynnej doliczą vat. To mogłoby chociaż w pewnym stopniu zrekompensować wzrost cen zakupu i spadek cen odkupu. A tak w ogóle to projekt ten został właśnie wycofany: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12383857 Sprawdzilem i masz racje. Mozna sciagnac pliki tak jak kiedys. Pamietam, ze gdzies w okolicach maja - lipca zeszlego roku byly jakies zmiany i te pliki wygladaly inaczej. Ten projekt jesli to mialo byc przywrocenie tych korzystnych zmian to jakas porazka. Rozliczenie godzinowe od lipca bylo planowane za poprzedniego rzadu. Extra 10% po roku to poroniony pomysl i nic nie poleprzy.. Ida nie ta droga. Nie wiem kto przygotowuje ten projekt ale w ogole nie czuje systemu. . EDIT, Policzylem za luty wg RCEm i RCE, roznica 30gr na moja niekorzysc. Czyli ja znajduje sie w grupie, ktorego zmiana ze stawek miesiecznych na godzinowe nie przyniesie wiekszych zmian. Edytowane 10 Kwietnia przez Patatay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.04.2024 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Jedynie co czują to jak nas wydymać innego celu ta uśmiechnięta banda nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2024 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Jedynie co czują to jak nas wydymać innego celu ta uśmiechnięta banda nie ma. Rozumiałbym, jakby to pisał zakład energetyczny. To one na prosumenctwie cierpią. Zamiast kupować hurtowo energie w tych samych cenach ze stabilnych źródeł o wysokim napięciu muszą (tak, muszą - nie mogą odmówić) podpinać prosumentów destabilizujących parametry ich sieci niskiego napięcia, rozliczać to (liczniki, systemy billingowe i eboki), rozpatrywać reklamacje... A prosument spija śmietankę - nie musi mierzyć, liczyć, faktur wystawiać, podatków odprowadzać i jeszcze dopłaty dostaje do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 10.04.2024 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Policzylem za luty wg RCEm i RCE, roznica 30gr na moja niekorzysc. Czyli ja znajduje sie w grupie, ktorego zmiana ze stawek miesiecznych na godzinowe nie przyniesie wiekszych zmian. W lutym produkcja była taka se, szczególnie u mnie pod lasem. Miałem prawie 100% autokonsumpcji. Natomiast policz sobie marzec i kwiecień, najlepiej jutro jak ogłoszą RCEM za marzec. Ja, jak wcześniej pisałem straciłbym na RCE 17 zł, jeśli RCEM będzie wynosić 31 gr za MWh. To też nie jest jakaś tam ogromna kwota. Chyba więcej szkody przyniesie wzrost ceny energii czynnej, nawet tylko do tych 50-60 groszy z obecnych 42. No chyba, że ktoś był sporo powyżej limitów to może nawet na tym zyska. Nawet w takim przypadku mogą iść w narrację, że ten wzrost do, powiedzmy 55 gr za MWh to długo oczekiwana korzyść dla pompiarzy cieplnych, bo wcale nie jest to wzrost z 42 groszy a spadek z 69 (powyżej limitów) edit: oczywiście te grosze to za kWh Edytowane 10 Kwietnia przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.04.2024 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Niestety bardzo czesto sa braki w danych z excela, teraz brakuje mi jednego dnia 14.03. 'Obliczylem za marzec.... slabo to wyglada godzinowo, na poziomie RCEm 0,245zl/kWh, zobaczymy jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.04.2024 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia RCM-y excele duperele godzinowe ,za kilka lat co drugi w zakładzie psychatrycznym się znajdzie siedząc i wiecznie coś licząc przecież to od dawna jest chore i nienormalne a najgorszym gównem było dawanie dopłat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.04.2024 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia ach ta zawisc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.04.2024 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia ach ta zawisc No niestety nie zawiść bo też mam 8,4kwp a za chwilę nic z tego nie będę miał ,wywalona kasa w błoto prawdopodobnie choć chciałbym się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.04.2024 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia chodzi mi o doplaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.04.2024 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Mam w szufladzie od tygodnia umowe (podpisaną, ale nie wysłaną) na podłączenie do sieci na ... maj 2025 roku. Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Czy nie założyć turbiny na dach, 10kw paneli, baterri i generatora na gaz. Robią z człowieka tata wariata. Kozę stawiam. Włoże na ściany 25cm grafitu, 60cm wełny na dach i mogą mnie poałować Edytowane 10 Kwietnia przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 10.04.2024 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Mam w szufladzie od tygodnia umowe (podpisaną, ale nie wysłaną) na podłączenie do sieci na ... maj 2025 roku. Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Czy nie założyć turbiny na dach, 10kw paneli, baterri i generatora na gaz. Robią z człowieka tata wariata. Kozę stawiam. Włoże na ściany 25cm grafitu, 60cm wełny na dach i mogą mnie poałować Nie ogrzewanie jest problemem w domu A bytowy prąd i CWU Swoje zużywa. Chyba, że pójdziesz w PC do CWU. Magazyn aby na dobę wystarczył i ładujesz go przez jakiś czas w najlepszą sprwnością źródła. A czy tanio będzie i bezawaryjnie? To Cię nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 10.04.2024 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia No niestety nie zawiść bo też mam 8,4kwp a za chwilę nic z tego nie będę miał ,wywalona kasa w błoto prawdopodobnie choć chciałbym się mylić. Zużyj ile się da - im droższy będzie prąd tym więcej im środkowy palec wystawisz - zgodzę się z Tobą że dopłaty robią największą krzywdę wszystkim - drogie panele instalacje mieszkania kotły stalowe pelletowe i inne sa tylko dlatego że wszyscy składamy się na nielicznych - tyle że np ja dokładam Tobie do PV a Ty mi do kotła lub PC i tak wszyscy mamy drogo i bez sensu. Rozumie wróć do rządzących NASZĄ unią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.04.2024 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia chodzi mi o doplaty E tam nawet już nie pamiętam ,nigdy wstecz nie patrzę tylko zawsze do przodu ,wydam zapominam to radzę każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.04.2024 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Mam w szufladzie od tygodnia umowe (podpisaną, ale nie wysłaną) na podłączenie do sieci na ... maj 2025 roku. Zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Czy nie założyć turbiny na dach, 10kw paneli, baterri i generatora na gaz. Robią z człowieka tata wariata. Kozę stawiam. Włoże na ściany 25cm grafitu, 60cm wełny na dach i mogą mnie poałować To niegłupi pomysł popieram , sam zamontowałem dodatkowo kaloryfery i piec zgazowujący wszystko na grawitacji mimo że mam podłogówkę i pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.04.2024 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Zużyj ile się da - im droższy będzie prąd tym więcej im środkowy palec wystawisz - zgodzę się z Tobą że dopłaty robią największą krzywdę wszystkim - drogie panele instalacje mieszkania kotły stalowe pelletowe i inne sa tylko dlatego że wszyscy składamy się na nielicznych - tyle że np ja dokładam Tobie do PV a Ty mi do kotła lub PC i tak wszyscy mamy drogo i bez sensu. Rozumie wróć do rządzących NASZĄ unią. Tak staram się robić ale chyba to nie takie proste i dam przykład , pewnego dnia byłem sam w domu nic nie pobierało prądu w samo południe słońce wali panele dają pełne 8 kwp więc na każdej fazie po co najmniej 2,5kw załączam pompę aby wygrzać beton wg podlicznika zjadła 5kwh na drugi dzień wchodzę w E-licznik a tam jak byk pobrano 5kwh oddano 40kwh , zachodzę w głowę jak mogło pobrać prąd skoro panele zapewniały z zapasem energię dodam że mja pompa chodzi liniowo czyli jak zadam 26 stopni to pobiera tylko 540 watt ani grama więcej , czarna magia czy beszczelne dymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 11.04.2024 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Niestety bardzo czesto sa braki w danych z excela, teraz brakuje mi jednego dnia 14.03. 'Obliczylem za marzec.... slabo to wyglada godzinowo, na poziomie RCEm 0,245zl/kWh, zobaczymy jutro. RCEm za marzec 0,24912 wiec czy ceny miesieczne czy godzinowe to wychodze tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.04.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia RCEm za marzec 0,24912 wiec czy ceny miesieczne czy godzinowe to wychodze tak samo Dokładnie. Ja po podstawieniu tej wartości w ekscelu otrzymałem złotówkę różnicy. Więc nie jest problemem interwał uśredniania ceny tylko sama wartość odkupu wynosząca obecnie 1/4 wartości zakupu energii. Latem może być jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.04.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Dokładnie. Ja po podstawieniu tej wartości w ekscelu otrzymałem złotówkę różnicy. Więc nie jest problemem interwał uśredniania ceny tylko sama wartość odkupu wynosząca obecnie 1/4 wartości zakupu energii. Latem może być jeszcze lepiej Nie czytałem całej ostatniej strony z tym tematem. Dopytam. Uwzględniłeś produkcję w rozliczeniu godzinowym z pv vs RCE godzinowe? Powiedzmy że w południe energia jest najtańsza, kiedy najwięcej jej produkujesz/sprzedajesz.. Patrzyłeś pod tym kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 12.04.2024 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Tak zrobil i ja tez. Chodzilo wlasnie o porownanie rozliczenia godzinowego w netbilingu jakie ma byc od lipca. W wielu przypadkach prosument wyjdzie na tym tak samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts