Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Recommended Posts

marcinbbb napisał:
Panowie wspomnicie moje słowa do 2040r, większość z nas będzie w 100% w off gridzie. Na co nam płacić te daniny skoro jesteśmy samowystarczalni, a na dziś Energa wysyła mi rachunki po 50zł co 2 miesiące za 0 zużycie prądu czyli 600 rocznie za NIC!

A zimą skąd prąd?

Krzysztof_x napisał:
A zimą skąd prąd?

Pewnie z magazynu w zakładzie energetycznym. Tam odkładają wszystkie kilowatogodziny z PV prosumenta do takiego ogromnego magazynu energii i oddają tylko 0,8 tego co w magazynie. Złodzieje jedne. Tylko, że to wątek o Netbillingu - czyli tym lepszym systemie, gdzie każdy prosument jest "świadomym i aktywnym uczestnikiem rynku energetycznego" ;)

marcinbbb napisał:
Panowie wspomnicie moje słowa do 2040r, większość z nas będzie w 100% w off gridzie. Na co nam płacić te daniny skoro jesteśmy samowystarczalni, a na dziś Energa wysyła mi rachunki po 50zł co 2 miesiące za 0 zużycie prądu czyli 600 rocznie za NIC!

Za nic? Ja płacę za gotowość 24/7 dostarczenia mi dowolnej ilości energii o bardzo dobrych parametrach (230V ±10V) i mocy 33 do 40 kW. I nic mnie nie obchodzi, skąd OSD ma energię i jak ją mi dostarcza. Do offa idą wariaci, pasjonaci oraz kłamcy, którzy twierdzą, że mają prąd za darmo latem, a zimą to tylko czasem muszą dolać paliwka do generatora. Koszt przyłącza po mojej stronie to było ok. 45 zł/kW. Przebij to jakąkolwiek ofertą offgridową.

Ale sobie gadacie pierdoły.

W naszym klimacie trzeba by magazyn który ładował by się do października i musiał energię utrzymać do marca.

Nie uwzględniając zwykłego zużycia - bo to każdy sobie może oszacować istnieje coś jak straty wewnętrzne rosnące wraz ilością energii w baterii.

Pomnóż je przez ilość dni które rzekomo magazyn musiał by energię utrzymać... i wychodzi magazyn w postaci kilku kontenerów Tesli.

Super. Stawiacie? :)

Ja poszedłem inną drogą - zapomiałem o samowystarczalności. To nie realne w naszym klimacie dla domów które mają wszystko na prąd.

A w innych przypadkach już w ogóle głupotą jest myślenie o samowystarczalności kiedy macie do utrzymania jeszcze jakieś inne nośniki energii..

Mam 20kWp. Ale to kropla w morzu potrzeb zimą.

Z moich wykresów wychodzi, że przydało by się z 60kWp I wtedy magazyn z 300kWh.

W dodatku taki zestaw wcale nie gwarantował by samowystarczalności. Zdarzą się ewenementy pogodowe które wysiorbią całość i nie dadzą produkcji w zamian.

Więc lepiej odpuścić.

Ewentualnie dobić do 20~30kWp aby były ulokowane estetycznie. (ja 30kWp zmieszczę na dachach) Będzie to jakoś wyglądać a to też jest ważne.

Chyba, że chce ktoś być jak jakiś bediun oklejony panelami i was to rajcować będzie.

Do tego magazyn 45kWh i w takim zestawie powinno dać radę przeżyć dość pochmurne dni zimowe samowystarczalnie.

"dość pochmurne" =/ całkowite zachmurzenie. A takich będzie pewnie z połowa.

Mowa o listopadzie, grudniu, styczniu. Inne miesiące bedą do ogarnięcia.

Moje 20kWp dało mi 1/4 do 1/5 wymaganej energii zimą. W w/w miesiącach.

A teraz... wyceńcie mi to :rotfl:

Edytowane przez Gik

Gik napisał:
Mam 20kWp. Ale to kropla w morzu potrzeb zimą.

Z moich wykresów wychodzi, że przydało by się z 60kWp I wtedy magazyn z 300kWh.

A teraz... wyceńcie mi to :rotfl:

Któryś z jutuberów ( chyba ekoniezależny ) buduje magazyn 300 kWh z PV i szybkimi ładowarkami do aut , zamierza na tym zarabiać.

O ile dobrze pamiętam to mowa była coś w okolicach bańki :D:D:D:D

dokładnie, bo słowo zarabiać to jakiś oksymoron.

Chyba, że mieszka na jakimś MOP wtedy rzeczywiście można coś pozarabiać jeśli koszty są akceptowalne - co też się rzadko zdarza. Wciąż brak chętnych na ładowarki na MOPach.

Auta elektryczne ładuje się głównie w domach. Ładowarka w trasie musi być szybka. 200kW+ Wtedy można coś zarobić. Ale czy sie zwróci? :rotfl:

Czarno widzę zwroty.

Chociaż zdarzają się niedzielni kierocy którzy poszli na zakupy lub wycieczkę.

Jeśli ma dobrą lokalizację to być może... Jakiś kurort wypoczynkowy, szlak, atrakcja. Wtedy może....

o ile w okolicy nie powstanie jakaś szybka "firmowa" lub tania biedronkowa czy lidlowa. Która rozgromi większość biznesu.

Gik napisał:
dokładnie, bo słowo zarabiać to jakiś oksymoron.

Chyba, że mieszka na jakimś MOP wtedy rzeczywiście można coś pozarabiać jeśli koszty są akceptowalne - co też się rzadko zdarza. Wciąż brak chętnych na ładowarki na MOPach.

Auta elektryczne ładuje się głównie w domach. Ładowarka w trasie musi być szybka. 200kW+ Wtedy można coś zarobić. Ale czy sie zwróci? :rotfl:

Czarno widzę zwroty.

Chociaż zdarzają się niedzielni kierocy którzy poszli na zakupy lub wycieczkę.

Jeśli ma dobrą lokalizację to być może... Jakiś kurort wypoczynkowy, szlak, atrakcja. Wtedy może....

o ile w okolicy nie powstanie jakaś szybka "firmowa" lub tania biedronkowa czy lidlowa. Która rozgromi większość biznesu.

Piotrka Eko Niezależnego znam osobiście, byłem u niego w domu, widziałem jego falowniki i magazyn na AGMach. Biznes ma wg niego opierać się o ładowarkę 150 kW wg jego własnego pomysłu. Prototyp takiej ładowarki jest budowany przez Michała Twerda z Torunia i własciwie skończony. Piotr mieszka w miarę blisko autostrady, więc założył, że ludzie będą zjeżdżać z niej do jego ładowarki, by się bardzo szybko naładować.

Niestety Piotr lubi ściemniać i "nawijać makaron na uszy". W sierpniu zeszłego roku zarzekał się że falowniki i magazyny ostro pójdą do góry. Naganiał wszystkich jak leci. Ceny poszły w dół, Victron daj na niektóre produkty 40% obniżki. Chinol napiera na Europę w każdej dziedzinie, na dodatek rozwija technologię "corową", czyli pracuje nad chemią w samych akumulatorach. Ceny pójdą w dół, pojemności i gęstości energii w górę, prędzej czy później Victron stanie się starą i drogą zabawką.

Namawiałem Piotra na rzetelne przedstawienie prawdziwych kłopotów i kosztów utrzymania tych jego kilowatowych Victronów, bo jako elektryk i student Wydziału Elektroniki nie wierzę, że aparaty dużych mocy mogą pracować bez przerwy przez np 10 lat bez awarii. Prywatnie powiedział mi, że po 6-ciu latach padły kondensatory elektrolityczne i trzeba było pozdejmować falowniki. Ile waży Quattro 10 kW każdy moze sprawdzić sam. Publicznie nie widziałem, żeby opowiedział o realnych kosztach serwisu, który on sobie zapewnia sam w wolnych chwilach.

To co Ekoniezależny proponuje jest biegunowo odległe od optymalnego wykorzystania zasobów finansowych. Jedzie po bandzie: dom 550 m2, kilka samochodów, dwie pompy ciepła, ultra droga wentylacja, zmiana ogrzewania na nadmuchowe w domu dziurawym jak sito, na koniec mega drogi magazyn, docelowo mający mieć 500 kWh i 150 kW mocy, składający sie z 18-u falowników Quattro 15 kVA.

tak, ceny LFP już od 2 lat idą bardzo mocno w doł.

Póki co nie ma to odzwierciedlenia w magazynach energii dla domu. Ale w końcu się to przełoży.

Aktualnie 2,4kW można kupić za 2800 u biedniejszych sąsiadów.

A wydaje mi się, że w końcu spadnie do 1500zł. Ciekawe tylko kiedy.

A co do tego człowieka. Nie oglądałem. Zwykle rzadko coś oglądam z tego typu ludzi. Brawo za "hobby".

ps. Mieszkając przy autostradzie ma się znacznie większe prawdopodobieństwo, że powstanie konkurencja w segmencie szybkich ładowarek.

I cały plan się rozpierdzieli i stopa z bardzo wątpliwego zwrotu awansuje na prawie niemożliwy.

150kW ładowarki to nie są szybkie a takie zwykłe DC. Szybkie to od 200kW+ I te są celem ludzi. Zwykłe natomiast muszą być tańsze aby kusić.

Ciekaw jestem jego założeń i biznes plan na wysokość ceny ładowania. :stirthepot:

Polska dostała spore fundusze na ich rozwój... nie tak dawno temu.

Edytowane przez Gik