sito 16.04.2024 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Obstawiam, że jak już wszyscy sobie te PV z magazynami zrobimy i staniemy się przez 8-9 miesięcy samowystarczalni to w zimie zapłacimy zwyczajnie drożej za pociągnięte z sieci kWh. Tak jak Ratpaw pisał wyżej, tam gdzie jest polityka zwykły obywatel ma mało do powiedzenia.... Utrzymanie sieci, ich modernizacja, budowa nowych bloków energetycznych musi być z czegoś sponsorowana, a rządzący nie mają swoich pieniędzy tylko nasze. Także ta wasza mrzonka mam za darmo nigdy się nie spełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 16.04.2024 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Obstawiam, że jak już wszyscy sobie te PV z magazynami zrobimy i staniemy się przez 8-9 miesięcy samowystarczalni to w zimie zapłacimy zwyczajnie drożej za pociągnięte z sieci kWh. Tak jak Ratpaw pisał wyżej, tam gdzie jest polityka zwykły obywatel ma mało do powiedzenia.... Utrzymanie sieci, ich modernizacja, budowa nowych bloków energetycznych musi być z czegoś sponsorowana, a rządzący nie mają swoich pieniędzy tylko nasze. Także ta wasza mrzonka mam za darmo nigdy się nie spełni tak też może być... bilans musi się zgadzać. Ale... nie wszyscy postawią magazyny energii i nie wszyscy bedą mieć PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.04.2024 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Jak sprzedawali uprawienia co2 innym za grube bańki to modernizowali sieci w kraju już są w miarę na dobrym poziomie - prawda? Nie pomyliłem się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 16.04.2024 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Także ta wasza mrzonka mam za darmo nigdy się nie spełni Za darmo moze byc do pewnego momentu tak jak zyskali ci co maja PV z PC na starych zasadach. Za jakis czas PV nie beda juz przynosic zadnego zysku bo po prostu bedzie to wymog. W Norwegii na poczatku tez wlasciciele samochodow elektrycznych mieli duzo przywilejow ale juz im sie koncza. Rzad ma wile mozliwosci do manipulacji wiec co bedzie to bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.04.2024 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Miliardy PLN rocznie.A nawet dziesiątki miliardów wpadały rocznie z ETC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.04.2024 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Miliardy PLN rocznie. A nawet dziesiątki miliardów wpadały rocznie z ETC. No to pewnie wpakowali to w tę pierwszą elektrownie atomową im. Zielonej kaczki, i już pewnie fundamenty pokopali i za 2 max 4 lata i będziemy mieli tani prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.04.2024 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Obstawiam, że jak już wszyscy sobie te PV z magazynami zrobimy i staniemy się przez 8-9 miesięcy samowystarczalni to w zimie zapłacimy zwyczajnie drożej za pociągnięte z sieci kWh. Tak jak Ratpaw pisał wyżej, tam gdzie jest polityka zwykły obywatel ma mało do powiedzenia.... Utrzymanie sieci, ich modernizacja, budowa nowych bloków energetycznych musi być z czegoś sponsorowana, a rządzący nie mają swoich pieniędzy tylko nasze. Także ta wasza mrzonka mam za darmo nigdy się nie spełni Śmiem twierdzić że za t3 3-4 miesiące zapłacimy duuużo wiecej niż kiedyś bez paneli itp. to tak jak lata temu nam wmawiano na blokach liczniki zurzycia ciepła każdy za siebie będzie płacił och jak miało być fajnie efekt tego zagrzybiałe mieszkania zimne powyłączane kaloryfery a po kilku latach okazywało się że huj bombki strzeli zero zysku same straty, były kloki które nie miały na kaloryferach tylko zbiorcze i u nich ciepło jak diabli a rachunki mniejsze OTO POLSKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.04.2024 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Ci co mieli zimno mieli wysokie rachunki, a Ci, co nie oszczędzali, mieli niskie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 16.04.2024 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Ci co mieli zimno mieli wysokie rachunki, a Ci, co nie oszczędzali, mieli niskie???? W Zabrzu było niedawno takie zjawisko, że ludzie dostali po 3k dopłaty do ogrzewania mimo że ani razu nie odkręcili kaloryfera w zimie A przecież jeszcze w czynszu jest "przedpłata" która nie pokryła kosztów stałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 16.04.2024 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Ci co mieli zimno mieli wysokie rachunki, a Ci, co nie oszczędzali, mieli niskie???? https://elektrowoz.pl/ladowarki/nowy-cennik-polenergia-w-godziny-z-oze-11-15-i-weekendy-dc-139-zl-kwh-ac-139-lub-16-zl-kwh/ to tak a propos budowania prywatnej stacji ładowania. To będzie ciężki biznes. Magazyn energii nie wiele pomoże. A graczy na rynku przybywa z kapitałem nieporównywalnie wyższym i formami płatności bardziej dostępnymi i przejrzystymi. Nie mając wyjątkowej lokalizacji w życiu bym w to nie poszedł. A co do tematu... pokłosie przyszłości naszej. Prąd w czasie produkcji będzie wart psi pieniądz. Taka prawda. Natomiast zimą i poza czasem produkcji OZE będzie trzeba płacić więcej aby bilans wyszedł na plus. Ja widzę to tak, małe magazyny (taki jak ja mam) pomogą nieco zbilansować. Utną 1X~3X% z ogólnych kosztów. Najgorzej będą miały osoby które nie potrafią sterować zużyciem we własnych domach i mieszkaniach. Będą płacić najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.04.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Najgorzej będą miały osoby które nie potrafią sterować zużyciem we własnych domach i mieszkaniach. Będą płacić najwięcej. Najwięcej będą płacić ci, którzy mają energochłonne domy. Ja się w ogóle nie przejmuję kosztami ogrzewania, a sterowanie jest mi potrzebne do utrzymania komfortu, a nie niskich rachunków. Zgadnij czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 16.04.2024 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Najwięcej będą płacić ci, którzy mają energochłonne domy. Ja się w ogóle nie przejmuję kosztami ogrzewania, a sterowanie jest mi potrzebne do utrzymania komfortu, a nie niskich rachunków. Zgadnij czemu. Dokładnie tak jest i będzie. A co do sterowania, jakieś mam... ale jest ono kompletnie nie przydatne i w ogóle nie działa. Nie da się wiele sterować w takich domach. Może tylko sezon chłodzenia - zamykamy wszystkie pętle - zostawiamy łazienki. Sezon grzania, otwieramy pętle poza pokojami. Pokoje mają zawsze wyłączone ogrzewanie. I sterowanie klimą. Ale do tego sterowanie jest niczym specjalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.04.2024 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia A ja będę odkrywczy i zaproponuje wam wszystkim nie głosujcie jak zawsze na swoich tylko tych którzy szczeże nienawidzą zielonych ładów fit for 55 i wszystkich tych dyrektyw budynkowych ,nic nie tracicie wszak oni tam niech plują na świrów dla naszego dobra. ,lewica,popis,,2050 nie mogą się dostać do parlamentu europejskiego nic nie tracisz tylko zyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.04.2024 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia A gucio!! Zagłosuję jak zawsze na swoich! Akurat oni szczerze nienawidzą zielonych ładów fit for 55 i wszystkich tych dyrektyw budynkowych i innych głupot. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.04.2024 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia A ja będę odkrywczy i zaproponuje wam wszystkim nie głosujcie jak zawsze na swoich tylko tych którzy szczeże nienawidzą zielonych ładów fit for 55 i wszystkich tych dyrektyw budynkowych ,nic nie tracicie wszak oni tam niech plują na świrów dla naszego dobra. ,lewica,popis,,2050 nie mogą się dostać do parlamentu europejskiego nic nie tracisz tylko zyskasz. Dobrze, będziemy głosować na tych, którzy szczerze nienawidzą. Z pewnością polepszy to naszą sytuację. Dzięki za radę, możesz już iść powbijać igły w lalkę woodoo z podobizną Rudzielca, Kaczora czy kogo tam sobie uszyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.04.2024 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Dobrze, będziemy głosować na tych, którzy szczerze nienawidzą. Z pewnością polepszy to naszą sytuację. Szefie ale wystarczyło zagłębić się w ich propozycje wyborcze a nie PIS i PO jedno zło! Dziś PO za 4 lata PIS. Jedna odklejka... ojejjjjjj załatwili fundusze jeeee mieszkania 30% więcej Cieszę się moje mieszkanie 50m2 w Wawie warte już prawie 970k zł a wynajem 3,5k zł. Byś k... wiedział jak ja żałuję że nie kupiłem w 2015r. 97m2 Wawa Ursynów z garażem za 670k zł - bym to w 5 lat spłacił i jeszcze nowe auto kupił Dziękuje Ci że głosowałeś jak głosowałeś. Mieszkanie Pruszków kawalerka 2800 zł/mc raz jeszcze dziękuję za ten kredyt 0%. Cieszę się że takie xxxxxxx tak głosują mnie się żyje dobrze, nawet do roboty wstawać nie muszę, moja żona chodzi ale bardziej jako hobby. Aha no tak kupiliśmy dom (dobra drugi) na wsi bez krechy... Raz jeszczę dziękujemy Wam:) Buziaki EDIT: w podobnej cenie mieszkania w Waw, mój dom PV ponad 7kWp, solary co cwy 7,2m2 netto i chata ponad 150m2, salon wysoki na 7m, klima/rekuperacja bufor 500l i jakieś 30 ar.działki trawka/warzywka 2 tunele foliowe każdy po 18m2. Tylko zbliża się do bańki Edytowane 16 Kwietnia przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.04.2024 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia U mnie (o ile otrzymam dotacje) za 10kWp PV + magazyn energii 15kWh wyjdzie 30tyś. . Możesz przedstawić obliczenia? Dach czy ziemia? Jaki magazyn? Jakie panele? Jaki falownik? Jaka konstrukcja (jeśli naziemna)? Robocizna swoja czy firmy instalacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.04.2024 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Mam już moduły 6x480W za 2tys zł. Falownik off grid 24V za 1250zł. Teraz kombinuję, gdzie to postawić, bo wszędzie mam cień. Powiedzcie mi takie coś. Chcąc zrobić co nieco samodzielnie i kupować urządzenia samodzielnie, o co muszę zadbać, żeby potem fundusz był w stanie rozliczyć mi te faktury i zwrócić połowę nakładów. Gdzieś mi się obiło o uszy, że warunkiem jest m.in. to, żeby urządzenia nie były starsze niż ileś tam miesięcy (może 12 albo 24). Czy zatem stosowna informacja o dacie produkcji musi się znaleźć na fakturze zakupu? Rozumiem, że osobne faktury na elementy związane z panelami, a osobne na magazyn i ewentualnie na HEMS. Robocizna też powinna być rozbita na te 3 elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 17.04.2024 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Powiedzcie mi takie coś. Chcąc zrobić co nieco samodzielnie i kupować urządzenia samodzielnie, o co muszę zadbać, żeby potem fundusz był w stanie rozliczyć mi te faktury i zwrócić połowę nakładów. Gdzieś mi się obiło o uszy, że warunkiem jest m.in. to, żeby urządzenia nie były starsze niż ileś tam miesięcy (może 12 albo 24). Czy zatem stosowna informacja o dacie produkcji musi się znaleźć na fakturze zakupu? Rozumiem, że osobne faktury na elementy związane z panelami, a osobne na magazyn i ewentualnie na HEMS. Robocizna też powinna być rozbita na te 3 elementy? Wtedy faktura 23% jest a nie 8%, brak gwarancji na montaz, czasem na sprzęt - warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.04.2024 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Nie ma to jak za swoje bez komuchowej dotacji, ja wydałem nic od nich nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts