Patatay 07.06.2024 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 22k po dopłatach ? A wszyscy na około pieją że panele teraz za półdarmo. Przy takiej cenie to faktycznie nie ma sensu i trzeba się będzie napocić by w tym systemie rozliczeń zwróciło się w 7 lat... Mi się wydawało że skoro teraz jest tanio to taka PV kosztuje max 12-15k po dopłatach Montowałem 1,5 roku temu. Tak to jest po dopłatach, tyle mnie wyszło. Ale jak pisałem wcześniej gdybym wybrał tańszy falownik i inne panele, nie full black to kwota była by niższa jakieś 2-3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 07.06.2024 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Taka ciekawostka odnośnie projektu "Ustawy o zmianie ustawy o OZE oraz niektórych innych ustaw", który obecnie jest na etapie uzgadniania. Proponowana zmiana w Art 4c., ktory brzmi obecnie: "Wartość depozytu prosumenckiego dotycząca danego miesiąca kalendarzowego jest ustalana i przyporządkowywana do konta prosumenckiego w kolejnym miesiącu kalendarzowym." a ma brzmieć według projektu następująco: "Wartość depozytu prosumenckiego dotycząca danego miesiąca kalendarzowego jest ustalana, zwiększana o współczynnik 1,23 i przyporządkowywana do konta prosumenckiego w kolejnym miesiącu kalendarzowym." To tak jakby nam doliczali Vat do depozytu. Czyli wreszcie byśmy się rozliczali brutto za brutto, a nie netto za brutto. Przynajmniej z matematycznego punktu widzenia. Powiało odrobiną optymizmu. Odrobiną... zawsze to coś. Oczywiście wolałbym skup energii w stosunku do sprzedaży w postaci 1:1 , bo w końcu 25 groszy powiększone o 1,23 nie chce nijak dać 50 groszy, ale zawsze to jakiś plus. Zobaczymy czy zostanie to po uzgodnieniach. Jak dla mnie to rozliczanie 1:1 (energii czynnej netto do netto energii wprowadzonej) było optimum, chociaż i tak byśmy pokrywali całość kosztów dystrybucji. Dla ZE to i tak byłoby o niebo lepiej niż netmetering. Ale na to nie ma co liczyć, więc dobrze jakby chociaż ten mnożnik 1,23 pozostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 07.06.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca To jak sprzedasz z vatem to zapewne skarbówka przyjdzie po swoje i znowu du...a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 07.06.2024 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Pewnie dlatego nie jest to Vat tylko zwiększenie o współczynnik 1,23. Matematycznie to samo, a księgowo co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.06.2024 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Ale to dopiero założenia projektu potem pojedzie to do sejmu a jak Tusk to obejrzy to powie czy wyście na głowę upadli i ustawa poleci do poprawki i tak przeciągać będą do następnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 07.06.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Taka możliwość, niestety, jest bardzo prawdopodobna. Chociaż, tak czy siak jest to tylko ochłap z pańskiego stołu, a nie jakaś rewolucyjna zmiana poprawiająca warunki rozliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 07.06.2024 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Bez sensu z tymi współczynnikami, wystarczy zrobić uczciwie. a tak tworzą następny chory system. Gdzie oni się kształcili??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2024 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Montowałem 1,5 roku temu. Tak to jest po dopłatach, tyle mnie wyszło. Ale jak pisałem wcześniej gdybym wybrał tańszy falownik i inne panele, nie full black to kwota była by niższa jakieś 2-3 tys. Ja mogę mieć 5kWp za +/- 10-12k bo zrobię wszystko sam a mimo to nadal nie jestem przekonany... Pracujemy na etacie więc do 15 lub 17 jesteśmy poza domem. CWU grzeje tylko w 2 taryfie więc tu też nie zyskam za dużo. Weekendy jesteśmy zazwyczaj w domu ale tu znowu jest 2 taryfa. Jedyną rzeczą która chodzi 24h jest kompresor w oczyszczalni ale on bierze 60W. Całe AGD chodzi w 2 taryfie prócz lodówki Wg mnie trzeba czekać na rozwój wypadków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 07.06.2024 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca (edytowane) No właśnie. Nie studiowałeś taryf i wybrałeś G11. Nie policzyłeś i wychodzi, że PV się opłaca. Seria nieracjonalnych wyborów, bo "Nie chce mi się studiować". Nie lubię się ograniczać. Robię wszystko co chcę i kiedy chcę. Jeśli nie muszę nie będę siebie uszczęśliwać rygorem odpalania sprzętu AGD... ale ludzie mają różne hobby. Rozumiem. Naprawdę. Poważna choroba to nie koniecznie miliony na leczenie - często "tylko" tysiące na badania, żeby zrobić dzisiaj albo jutro a nie za miesiąc. Czy nawet kilka stówek na wizytę u najlepszego specjalisty w okolicy w miarę szybko. Ważne, że pieniądze są potrzebne szybko (np. na zadatek i wkład własny do kupna działki - reszta na kredyt). Spoko, ja wolę ubezpieczenie w tej kwestii. Bo poważne choroby dla mnie to taka która wywraca mi życie do góry nogami i powoduje koszty przez które musiał bym sprzedawać dom... Niestety w czasach kapitalizmu takie są... i nie jest ich aż tak mało. Leczenie po setki tysięcy zł... to są poważne choroby. Znowu i przypisujesz swoje działania. Miałeś wśród bliskich poważną chorobę? Wiesz ile, dla przykładu, kosztuje wszczepienie implantu niesłyszącemu dziecku? Nie, to nie są miliony. Ale samo wszczepienie to tylko część wydatków, bo jest długotrwała rehabilitacja. Jeśli twierdzisz, że 30tyś Ci wystarczy na poważne zachorowania. To gratuluję rozumu. Oczywiście podałeś przykład swojej.... g... znaczy dopasowany pod własne ułomne teorie. Brawo. A ile zyskała na wartości Twoja instalacja? zyskała? Kolejne fantazje? Dzięki niej nie wydałem przez 4 lata na 40MWh. Albo i więcej, bo na starych zasadach mogę 80% odebrać. Słabo? Według Ciebie to nieracjonalna decyzja? Lokata lepsza? To sobie ją trzymaj. PV zwiększa komfort życia? W jaki sposób? Naprawdę uważasz, że kupno stacji benzynowej powoduje, że jeżdżenie autem jest tańsze? diametralnie. Koszę za darmo, jeżdzę za darmo ile chcę w ramach zasięgu auta. Wody ciepłej bez limitu, piorę kiedy chcę. woda leje się ile chcę. Koszt - amortyzacja sprzętu. Dla mnie to komfort maksymalny. Większy daje sprzęt pożyczony i prąd ukradziony. Edytowane 7 Czerwca przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.06.2024 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Wg mnie trzeba czekać na rozwój wypadków Nie mów tego głośno, bo tu niektórzy zwyzywają Cię od psychicznie chorych. PV się opłaca i basta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 07.06.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Nie mów tego głośno, bo tu niektórzy zwyzywają Cię od psychicznie chorych. PV się opłaca i basta! lepiej płakać, że się nie opłaca i wyciągać rączkę po dotację. Krzycząc "Mało! Tym wcześniej opłacało się bardziej!" cóż teraz tak łatwo nie jest... ale tak już będzie. Jeśli bardzo by się opłacało to wszyscy wszystko by okleili panelami a efekty nadprodukcji... były by tragiczne dla wszystkich. Myślenie boli dlatego wielu się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.06.2024 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca lepiej płakać, że się nie opłaca i wyciągać rączkę po dotację. Krzycząc "Mało! Tym wcześniej opłacało się bardziej!" cóż teraz tak łatwo nie jest... ale tak już będzie. Jeśli bardzo by się opłacało to wszyscy wszystko by okleili panelami a efekty nadprodukcji... były by tragiczne dla wszystkich. Myślenie boli dlatego wielu się nie opłaca. Ale nie wszystkim, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2024 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca (edytowane) Nie lubię się ograniczać. Robię wszystko co chcę i kiedy chcę. Jeśli nie muszę nie będę siebie uszczęśliwać rygorem odpalania sprzętu AGD... ale ludzie mają różne hobby. Rozumiem. Co PV ma wspólnego z ograniczaniem ograniczania? Ciągniesz z sieci ile prądu chcesz czy lubisz - czy masz PV, czy nie masz. Jak założysz bazę na Marisie to faktycznie... Produkcja PV ogranicza... Spoko, ja wolę ubezpieczenie w tej kwestii. Daj namiary na ubezpieczenie od urodzenia dziecka głuchego, autystycznego, ADHD, z zespołem Downa itd. itp... Ile kosztuje? Jeśli twierdzisz, że 30tyś Ci wystarczy na poważne zachorowania. To gratuluję rozumu. Może wystarczy. Może nie. Ale za to kupujesz bezcenny czas. Nie musisz najpierw nazbierać/pożyczyć/zarobić. Masz kasę na początek - a dalszej kasy szukasz. To, że kampanie społeczne krzyczą, jak to trzeba setki tysięcy czy miliony na leczenie - bywa. Jednak zdecydowana większość przypadków wymaga nie tak wielkich kwot, lecz regularnie i długo. I to w sytuacji, gdy zarobkowanie jest utrudnione albo i niemożliwe. zyskała? Kolejne fantazje? Dokładnie. Brat kupił ogródek działkowy (jeszcze przed pandemią). Zgadnij, ile zyskał na wartości... PV nie zaspokaja żadnych potrzeb, których nie zaspokaja prąd z sieci. Jedyna zaleta fotowoltaiki to potencjalna oszczędność. Jak nie znajdujesz sposobu na wydania pieniędzy, które sprawią więcej frajdy ani nie przyniosą więcej korzyści i/lub mniej ryzyka to... trudno. Niektórzy sobie dali wmówić, że to takie super, dla inteligentnych... Jak myślisz, czemu tak akwizytorzy wydzwaniają namawiając do PV? U mnie nawet jeden do domu się dobijał i namawiał na rozliczanie 1:1. Słabo? Według Ciebie to nieracjonalna decyzja? Nieracjonalna, bo tego nie policzyłeś. Przecież nie studiowałeś? Czy zagranie na chybił trafił w lotto to racjonalna decyzja? W momencie podejmowanie zdecydowanie nie. A czy trafienie szóstki to zmienia? Lokata lepsza? To sobie ją trzymaj. Ja akurat kupiłem motocykl (no dobra - skuter, Burgman Executive - zyskał na wartości i funu dużo dostarczył, to dopiero trafiony wydatek był), złoto, drona FPV z osprzętem, komputer gamingowy (owszem - to nieopłacalne, straciły te rzeczy na wartości - ale znowu zabawa przednia). Trochę gadżetów IoT, zmieniłem "serwer" domowy na mocniejszy (niby ciągnie więcej prądu, ale lada moment przejmie też zapis monitoringu z bajerami AI typu rozpoznawanie twarzy i tablic rejestracyjnych i wtedy persaldo pewnie wyjdzie bardziej energooszczędnie) - tu pewnie finansowo na minus, ale zabawa i UWAGA KOMFORT KONIEC UWAGI poprawi. diametralnie. Naprawdę potrafisz poznać, czy jedziesz na prądzie z koszmarnie drogiej stacji ładujące, z taniej strefy, drogiej strefy czy PV? Jak nie, to może poprawiać no najwyżej ekonomikę. Nie komfort. To, czy coś jest taniej czy drożej nie ma ŻADEGO znaczenia dla komfortu. Myślisz, że jak jedna osoba przepłaci za hotel 2x, a inna dostanie "gratis" dokładnie ten sam pokój w darze od lobbysty to wpływa na komfort? Edytowane 7 Czerwca przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2024 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca lepiej płakać, że się nie opłaca i wyciągać rączkę po dotację. Krzycząc "Mało! Tym wcześniej opłacało się bardziej!" cóż teraz tak łatwo nie jest... ale tak już będzie. Jeśli bardzo by się opłacało to wszyscy wszystko by okleili panelami a efekty nadprodukcji... były by tragiczne dla wszystkich. Myślenie boli dlatego wielu się nie opłaca. Napinasz się jakbyś był na nowych zasadach i wyciągał z tego miliony... Temat jest o Net-bilingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.06.2024 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca Nie mów tego głośno, bo tu niektórzy zwyzywają Cię od psychicznie chorych. PV się opłaca i basta! Załóżmy że robie sobie małą instalację we własnym zakresie i wyjdzie mnie ona 10k, na gruncie powiedzmy 3kWp. Przyjmując ze uda mi się konsumować 30% co może być wątpliwe to bedzie to 1000 kWh czyli tak jak Kaizen pisze kilka stówek Oczywiście mogę użyć jak niektórzy kreatywnej matematyki i podstawić tylko droższą taryfę do obliczeń ale chyba nie o to chodzi. Trzeba czekać aż rynek sie nasyci i energia ( kWh ) będzie odpadem mało wartym lub sprzęt jeszcze potanieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.06.2024 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca (edytowane) Jak to as obliczył, że "kilka stówek"? Wystarczy grzać cwu grzałką i dzień w dzień pyka 10kWh już masz 3650kWh zużycia. A to sama cwu, no dobra w zimę ktoś jedzie z kotła lub z pompy ciepła. Edytowane 8 Czerwca przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.06.2024 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca (edytowane) Oczywiście mogę użyć jak niektórzy kreatywnej matematyki i podstawić tylko droższą taryfę do obliczeń ale chyba nie o to chodzi. Trzeba czekać aż rynek sie nasyci i energia ( kWh ) będzie odpadem mało wartym lub sprzęt jeszcze potanieje... Pierwsze prawo fotowoltaiczne mówi: "Po założeniu paneli zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym wzrasta skokowo." Z PV na dachu inwestor staje się oszczędny inaczej, wiec i rachunki opłacalności muszą mu wyjść inaczej. Wystarczy grzać cwu grzałką i dzień w dzień pyka 10kWh już masz 3650kWh zużycia. O to to to! Edytowane 8 Czerwca przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.06.2024 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca O to to to! U mnie do kompletu 24/7 chodzi rekuperacja na silnikach AC więc 100W/h, do tego praktycznie przez 12h chodzi pompka od solarów 50W, 3 laptopy, akwarium, monitoring. Roczne zużycie prądu na poziomie 6000kWh (wraz ogrzewaniem pompą ciepła), autokonsumpcje szacuje na 15% latem i około 80% zimą. Więc czysto teoretycznie średniorocznie wychodzi około 47%. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 08.06.2024 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca Ale nie wszystkim, prawda? oczywiście, że nie wszystkim musi się opłacać. Każdy musi liczyć samemu, Problem w tym, że wielu ludzi nie chce aby się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.06.2024 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca Ja to wiem, tylko pytam jak niby z 3kWp PV zysk ma wyjść tylko kilka stówek rocznie? Jak to sito "obliczył" Z dupy obliczył w 2015r założyłem PV 3,3kW za 12,7k zł. pierwszy pełny rok 2016 rachunki zeszły do 25zł co 2 miesiące (Energa) więc około 150zł rocznie, a średnie rachunki za prąd jakie płaciliśmy w 2015r wycgodziły 350zł co 2 miesiące.2000 i wtedy całe lato praktycznie chodziła klimatyzacja + oczywiście solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts