Kaizen 23.11.2024 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 13:48 46 minut temu, Patatay napisał: Zarówno magazyn energii jak i ceny godzinowe powinny spełniać i spełniają w jakiejś tam części zadanie stabilizowania sieci jak i cen. Może tego nie dostrzegasz, może jest jeszcze za mało magazynów ale to się już dzieje. Oczywiście magazyny energii mogą działać też destabilizacyjnie. Ceny godzinowe to masz na myśli dynamiczne ceny energii? Niestety, opłaty abonamentowe zabiły ten pomysł i pewnie znikomy promil konsumentów się na to zdecydował. A jeżeli masz na myśli ceny sprzedaży przez prosumentów, to zawsze opłacało się maksymalizować autokonsumpcję. A żeby ją maksymalizować przy najniższych cenach godzinowych, to trzeba mieć sprytne narzędzia, których ma znikoma ilość prosumentów więc wpływ na stabilność sieci żaden. Podobnie z magazynami - za mało i nie opłaca się zużywać cykli życia magazynu nawet, jak ktoś już go ma (a ciągle to znikoma ilość). To, co realnie może szybko i skutecznie poprawić stabilność sieci, to popularyzacja dynamicznych cen (przydała by się też dynamiczna cena dystrybucji) - ale to wymaga drastycznej obniżki opłaty stałej i akcji promocyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 23.11.2024 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:04 14 minut temu, stos napisał: Jeśli OSD chcą przy pomocy magazynów stabilizować sieć to niech te magazyny sami sobie instalują. Jednak im wcale nie zależy na stabilizacji sieci. Niestety krótkowzrocznośc, zachłanność i chęć szybkiego zysku a do tego bezkarność i monopol powoduje, że jest jak jest. Można zrobić z korzyścią dla wszystkich ale za to nie dostaje się nagrody i awansów. Widać to po nowelizacji ustawy. Aż żal komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.11.2024 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:49 (edytowane) 49 minut temu, Patatay napisał: Niestety krótkowzrocznośc, zachłanność i chęć szybkiego zysku a do tego bezkarność i monopol powoduje, że jest jak jest. Można zrobić z korzyścią dla wszystkich ale za to nie dostaje się nagrody i awansów. Widać to po nowelizacji ustawy. Aż żal komentować. Zainstalowałem sobie magazyn nie dla tego żeby stabilizować sieć, ale żeby się uniezależnić od jej fatalnej jakości. Żebym nie musiał wyrzucać jedzenia bo przez 12 godzin nie mam prądu. Albo przez 5 dni. OSD wie że sieć jest fatalnej jakości jednak nie przeszkadza im to obciążać odbiorców opłatą jakościową. Ta wiedza nie przeszkadza im również ignorować zgłoszenia odbiorców dotyczące tej fatalnej jakości sieci. Dodają do transformatora nowych odbiorców nie zwracając uwagi na to że jest on za mały już dla istniejących odbiorców. Żeby im się w papierach zgadzało zmniejszają tylko współczynnik jednoczesności. Dzisiaj to już tylko 5%. Kierownik lokalnego posterunku powiedział mi że nie mają żadnych pieniędzy na modernizację sieci a podręczną kasę zmniejszono mu z 3000 to 200 zł. Dlatego na wymianę bezpiecznika czeka się ponad 5 godzin jeśli wywali go przed 16. Po 17 czeka się do rana bo w centrali nie ma już nikogo kto mógłby zatwierdzić wydatek na kupno bezpieczników. Już kilka razy niezbędną modernizację sieci kierownik musiał usprawiedliwiać awarią bo na usuwanie awarii są pieniądze. Tak więc, z kim Ty chcesz współpracować w tej mitycznej stabilizacji sieci przy pomocy magazynów? Edytowane Sobota o 14:55 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 23.11.2024 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:51 Szkoda, że masz taką sytuację. Ja na szczęście mam zdecydowanie lepiej. Mimo przyłączenia prawie wszystkich domów z instalacjami PV to nie mieliśmy problemu z wyłączeniami czy też wysokim napięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.11.2024 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 16:30 (edytowane) 42 minuty temu, Patatay napisał: Szkoda, że masz taką sytuację. Ja na szczęście mam zdecydowanie lepiej. Mimo przyłączenia prawie wszystkich domów z instalacjami PV to nie mieliśmy problemu z wyłączeniami czy też wysokim napięciem. Też żałuję, ale robię co mogę abym tego G nie zauważał. Moja linia od transformatora ma 1500 m. Ja jestem na 1200 metrze a na końcu jest największy odbiorca EE, gospodarstwo rolne prowadzone przez 3 rodziny. Napięcie na trafo jest ustawione na 245V aby ten odbiorca miał te minimum 207V. Ja jestem jedyny na tej linii z instalacją PV i gdybym nie miał magazynu to przez pół dnia instalacja byłaby wyłączona z powodu napięcia przekraczającego 253V. Ta linia jest zrobiona z aluminiowego przewodu 35mm2 i jest w przynajmniej w 20 miejscach naprawiana "na zakładkę". Czasami wystarczy że do sieci wysyłam 1kW na fazę żeby napięcie przekraczało 253V. Zasilanych jest z niej 32 odbiorców. Dzięki magazynowi mam teraz spokój z problematyczną siecią. Edytowane Sobota o 16:34 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.11.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:19 Jako że moja instalacja skończyła już 9 lat wypowiem się perspektywy czasu 2015r to była bajka, choć przyłączenie do sieci było koszmarem. w 2020r zaczęły się problemy jak w okolicy 1 trafo powstało przynajmniej 200kWp napięcie 260V było standardem wiadomo czym się prosumenci w okolicy się ratowali. Napięcie dochodziło do 264V i tu już tylko nieliczni mogli cokolwiek zrobić. Bezpieczniki wymieniali dzień w dzień w okolicach 13:00 aż w końcu poszli po rozum do głowy i coś pozmieniali na trafo i do dziś napięcie w najlepszy dzień nie przekracza 235V. Wyłączenia prądu tylko planowe i awaryjne. Choć od tamtego czasu na naszej wsi jest tylko 6 traf a fotowoltaiki będzie spokojnie ponad 750kWp choć tu pewnie ogromną cześć energii pobiera sam tartak i suszarnia która sama ma 80kWp na dachach. Więc uwierzcie mi im kiedyś się przestanie chcieć przyjeżdżać aby wymienić bezpieczniki, powiem więcej jak coś kombinują na naszej linii to za każdym razem przywożą agregat i wpinają go do sieci a inwertery jakoś za jego pomocą działają poprawnie, może tartak to wymusił na tym przyłączu nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 23.11.2024 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 23:15 Ja dzięki magazynów mam Autokonsumpcja na poziomie 92%,wiec polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2024 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 09:08 9 godzin temu, gb987t napisał: Ja dzięki magazynów mam Autokonsumpcja na poziomie 92%,wiec polecam. Że 92% produkcji zużywasz bez przeupszczania przez sieć? To musisz mieć za malutką instalację. Bo typowa przez okres największej produkcji produkuje dziennie kilkakrotnie więcej.. Jak ktoś ma instalację produkującą rocznie tyle, co rocznie zużywa to w takim czerwcu produkuje ze 2,5 więcej, niż zużywa ( tak byłoby u mnie - a grzeję CWU grzałką, jak ktoś grzeje PC to ze 3-4x więcej). Czyli instalacja musiałaby być ze 2x mniejsza, niż zużycie żeby Twój wynik dało się wykręcić. A przy net billingu warto dawać na maksa, ile tylko się zmieści (znacznie większą od potrzeb - obecnie 20kWp). I magazyn pomoże co najwyżej tyle, co w nocy z niego wyciągniemy w tym okresie. W zimie z kolei 92% (albo i więcej) przy grzaniuy prądem da się zużyć bez żadnego magazynu. Więc znacząco procenty może poprawić w tych okrasach, gdy nadprodukcja w dzień jest zbliżona do zużycia nocnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.11.2024 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:04 11 godzin temu, gb987t napisał: Ja dzięki magazynów mam Autokonsumpcja na poziomie 92%,wiec polecam. To jest wartość maksymalna, średnia, chwilowa, z lata, wiosny, zimy, .....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 24.11.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 19:51 (edytowane) 8 godzin temu, Ratpaw napisał: To jest wartość maksymalna, średnia, chwilowa, z lata, wiosny, zimy, .....? Średnie ważona roczna. Tu są dane, wrzucam co miesiąc: Edytowane Niedziela o 19:52 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2024 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:40 45 minut temu, gb987t napisał: Średnie ważona roczna. Tu są dane, wrzucam co miesiąc: 10kWp powinno w maju czy lipcu wyprodukować jakieś 1400kWh, w czerwcu z 1500kWh. Żeby tyle zużywać, to trzeba mieć jakiś basen czy pędzić bimber na okrągło. A w takich nietypowych sytuacjach produkcję można zużywać bez pomocy magazynu, więc przypisywanie mu znacznego wpływu na autokonsumpcję jest manipulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 24.11.2024 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:58 (edytowane) Nie zgodzę się z tobą. Każdy dobiera sobie system do własnego zużycia. Bez magazynu bym produkcji nie zużył, tylko musiałbym sprzedać. A tak do rana czasami starcza. Mimo wszystko w czerwcu sprzedałem ponad 420kWh. Zauważ, że samowystarczalność mam na poziome 60%, a doszła tylko do 92%, wiec zawsze cos dokupuje. W zimie jadą z taniego prądu cały dzień. Edytowane Niedziela o 21:15 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2024 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 21:28 45 minut temu, gb987t napisał: Mimo wszystko w czerwcu sprzedałem ponad 420kWh. W dniu 31.10.2024 o 18:52, gb987t napisał: 2024.06: 126,2kWh/kWp, A: 92%, R: 17%, S: 86% To coś mi się nie zgadza. Te 420kWh to ma być 8% produkcji w czerwcu? To by cała czerwcowa produkcja musiała być 5250kWh. Czy może używasz jakiegoś dziwnego liczenia, że autokonsumpcja + sprzedaż !=100%? Autokonsumpcja energii elektrycznej określa jaka jej część wytwarzana przez instalację fotowoltaiczną jest zużywana na bieżąco Są dwa sposoby spożytkowania energii elektrycznej, której dostarcza fotowoltaika: autokonsumpcja lub przekazanie do sieci energetycznej.[...] prosumenci zużywają na bieżąco zaledwie 20–30% prądu z fotowoltaiki. Reszta trafia do sieci. Bo jeżeli masz na myśli (wbrew definicji autokonsumpcji) że aż 8% ciągniesz z sieci nawet w okresach znacznej nadprodukcji przy magazynie znacznie większym, niż nocne zużycie to raczej argument ich nieskuteczności. I czemu niby magazyn ma to znacząco poprawiać? Ja w nocy zużywam jakieś 2-3 kWh (w tym grzanie CWU które grzałbym w 100% w dzień PV w sezonie dobowej nadprodukcji i nocą zużywałbym poniżej 2kWh). Czyżbyś faktycznie pędził księżycówkę całymi nocami, że magazyn robi różnicę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.11.2024 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:28 (edytowane) Do sieci: 102,2727 Zużycie: 1 453,9468 Produkcja pv: 1 262,2000 420 to był prąd wysłany do sieci przed bilansowaniem godzinowym, mój błąd. Ps. Jeżeli chcesz możemy zejść na poziom konkretnego dnia. Na poziom godziny nie zejdziemy, bo to za daleko wstecz. Dane godzinowe mam za wrzesień. Edytowane Poniedziałek o 07:46 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.11.2024 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:57 (edytowane) Wskaźnik autokonsumpcji jest dobry dopóki nie zaczynasz świadomie sprzedawać energii. Pamiętaj, że ja mam GbbOptimizer, który aktywnie wszystkim steruję. Przy świadomej sprzedaży ważniejsze jest maksymalizowanie zysku a nie autokonsumpcji. A to w obecnych czasach nie to samo... Autokonsumpcja jest dobra w net-meteringu. Dlatego chyba lepszym wskaźnikiem jest "R" czyli o ile płacisz mniejsze rachunki niż te, które byś płacił gdybyś nie miał ani PV ani baterii. Edytowane Poniedziałek o 08:10 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2024 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:09 57 minut temu, gb987t napisał: Do sieci: 102,2727 Zużycie: 1 453,9468 Produkcja pv: 1 262,2000 420 to był prąd wysłany do sieci przed bilansowaniem godzinowym, mój błąd. Przypisujesz magazynowi zasługi bilansowania godzinowego? Przed bilansowaniem w czerwcu podajesz 70%A, a po 92%. W czerwcu 1454kWh zużycia? No, to uczciwie byłoby zaznaczyć, że najprawdopodobniej żaden z czytających nie powinien tego odnosić do swojej sytuacji. I co w takiej sytuacji, gdy nawet w czerwcu masz bilans miesięczny ujemny w ogóle daje magazyn, jak wszystko albo prawie wszystko ze słoneczka możesz zużyć na bieżąco a w nocy i tak dokupisz? 27 minut temu, gb987t napisał: Przy świadomej sprzedaży ważniejsze jest maksymalizowanie zysku a nie autokonsumpcji. Jak możesz zarabiać, jak najtaniej, w taniej strefie kupisz po 81gr, a sprzedać za więcej możesz może przez dwie godziny w niektóre dni? Za to jak masz autokonsumpcję, to gross zużywasz w drogiej strefie, gdy kWh kosztuje ponad złotówkę w zakupie (energia + dystrybucja). Codziennie przez czternaście godzin (a przy G11 24/7). Do tego dochodzi strata na inwerterze i samym ładowaniu i rozładowywaniu i zużycie magazynu. Oczywiście, że opłaca się autokonsumpcja a zysku ze sprzedaży nie da się przy obecnym rozliczaniu wykręcić. A jak faktycznie to robisz, to jesteś na to żywym dowodem, bo w czerwcu z magazynem powinieneś płacić wyłącznie opłaty stałe i jeszcze nabijać depozyt i to już przy magazynie rzędu 3kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.11.2024 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:18 12 godzin temu, gb987t napisał: Średnie ważona roczna. A co jest wagą? Masz średnią z miesięcy jesienno- i wiosenno-zimowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 25.11.2024 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:12 @gb987t u Ciebie kluczem jest jakieś kosmiczne zużycie energii. U mnie przy 6,4 kWp (trochę cienia) wygląda to tak, dane za czerwiec: Pobrane z sieci: 264,347 kWh Oddane do sieci: 513,239 pobranie po bilansowaniu godzinowym: 98,174 oddane po bilansowaniu godzinowym: 347,066 Produkcja: 769,6 Wychodzi autokonsumpcja (z bilansowania godzinowego oraz bezpośrednio z PV) - 422,53 co daje prawie 55%. A naprawdę sporo kombinuję z autokonsumpcją - odpalanie zdalne większości sprzętu, celowanie w bilansowanie godzinowe w zależności od nasłonecznienia (przy słabej produkcji bojler pracuje cyklicznie np 20 minut na godzinę) Dzięki magazynowi ugrałbym maksymalnie (wieczorami i w pochmurne dni) te niezbilansowane 98 kWh - czyli zmniejszyłbym rachunek według dzisiejszych cen (średnio 1,2 za kWh) o jakieś 118 zł, jednocześnie do depozytu wpłynęłoby o 29,5 zł mniej (średnio 0,3 zł za kWh). Czyli mam do ugrania miesięcznie jakieś 89 zł. Jeślibym dał radę utrzymać ten poziom przez 6 miesięcy (kwiecień - wrzesień) to rocznie ugrałbym 534 zł. W październiku już mam autokonsumpcję powyżej 80% a listopad to 100%. Mały magazyn (5 kWh) może by się zwrócił w ponad 10 lat. Chyba na razie wolę po prostu zapłacić miesięcznie przez pół roku te kilkadziesiąt złotych za prąd. Nie liczę zabaw w nabijanie magazynu w tańszych godzinach skupu i wysyłanie wieczorem - bo to już większy magazyn i niepewna zabawa. Coś można by ugrać zimą, dzięki skakaniu po taryfach, ale to też już większy magazyn. Podsumowując - na razie nie widzę specjalnego sensu inwestycji w magazyn, a instalację PV traktuję jako fajny sposób ograniczenia zużycia energii w sezonie słonecznym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.11.2024 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:36 (edytowane) Teraz u mnie doszedł jeszcze samochód EV. Ma 69kWh. Ponieważ nie schodzę poniżej 50%, to w lecie będę miał dodatkowe jakieś 35kWh na nadwyżki PV. 🙂 Ps. W lecie grzeje basen 24h klimatyzatorem, który bierze ok. 1.3kWh na godzinę. Edytowane Poniedziałek o 14:43 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 25.11.2024 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:46 Godzinę temu, gb987t napisał: Teraz u mnie doszedł jeszcze samochód EV. Ma 69kWh. Ponieważ nie schodzę poniżej 50%, to w lecie będę miał dodatkowe jakieś 35kWh na nadwyżki PV. 🙂 Ps. W lecie grzeje basen 24h klimatyzatorem, który bierze ok. 1.3kWh na godzinę. A powiedz czy takie auto da się wykorzystać jako magazyn energi domowy ??? w Chinach tak to mają rozwiązane ale czy u nas jest podobnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts