Kristoforokrk 18.12.2024 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 11:08 https://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/12327,Rynek-energii-elektrycznej-Prezes-URE-zatwierdzil-taryfy-dystrybucyjne-na-2025-r.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 18.12.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 11:22 1 godzinę temu, Kaizen napisał: Tak. No tak, tylko nie jest to w kontekście bilansowania międzyfazowego. Chodzi mi o to, że jeśli obecnie jestem w stanie tak zarządzać pracą urządzeń elektrycznych aby w miarę optymalnie wykorzystać ten mechanizm, np poprzez załączanie odpowiedniej ilości urządzeń w zależności od przewidywanej pogody, to w tych godzinach magazyn by mógł przeszkadzać. Czy BMS sterujący magazynem "wie" co się dzieje na poszczególnych fazach? Czy jakoś na to może zareagować? Podam przykład jaki sobie wyobrażam. Pogoda dość pochmurna, przez godzinę raz jest produkcja raz jej nie ma, średnio wychodzi, że skokowo przez tą godzinę wysłałem do sieci 1,5 kWh. W tym czasie grzałka bojlera pobrała swoją fazą te 1,5 kWh, więc wyszedłem na fakturze na "0", bo się całkowicie zbilansowałem. Czy magazyn nie zadziała tak: będzie się ładował tymi skrawkami prądu z FV, podczas gdy grzałka będzie pobierała na swojej fazie te 1,5 kWh co da na fakturze prawie dwa złote. Po trzech godzinach sobie słońce zaświeci na full, a magazyn będzie już pełen bo "podkradł" w międzyczasie ten prąd grzałce bojlera. U mnie to bilansowanie międzyfazowe stanowi znaczną część autokonsumpcji, więc się trochę obawiam Być może popełniam myślowy błąd, ale nie znam szczegółów oprogramowania magazynów energii. Nie wiem, może jest możliwość ładowania magazynu dopiero od pewnego poziomu produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2024 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 11:39 3 minuty temu, robbas napisał: Chodzi mi o to, że jeśli obecnie jestem w stanie tak zarządzać pracą urządzeń elektrycznych aby w miarę optymalnie wykorzystać ten mechanizm, np poprzez załączanie odpowiedniej ilości urządzeń w zależności od przewidywanej pogody, to w tych godzinach magazyn by mógł przeszkadzać. Cały czas piszę o okresie, gdy dobowo mamy nadprodukcję. Niewiele jest wtedy godzin, które możemy jakoś zoptymalizować jakimś smart rozwiązaniem bez magazynu (czytaj - kiedy grzać CWU czy odpalić klimę). Przy bilansowaniu godzinowym nie ma tu znaczenia, że klima chwilowo weźmie więcej czy mniej niż chwilowa nadprodukcja, bo się zbilansuje. Magazyn zastępujący bilansowanie godzinowe wygeneruje tylko straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze oraz na jego amortyzacji. Dlatego napisałem, że jedyne, co może dać magazyn w takim okresie to zerowy pobór z sieci w nocy (czytaj w taniej strefie i niewiele kWh gdy zużywamy co się da w dzień, bezpośrednio z PV). Tylko ciekaw jestem sprawności takiego poboru rzędu 100-200W. To znaczy wiem, że jest tragiczna - pytanie, jak to w % dokładnie wygląda. Wtedy trzeba jeszcze przypilnować magazyn, żeby się naładował w najtańszych godzinach skupu, a nie od porannego początku nadprodukcji. I się pewnie okaże, że pakujemy do magazynu ponad 4kWh za które ze złotówkę byśmy mieli dopisane do depozytu średnio w sezonie zamiast w nocy kupić 2,5kWh za 2zł (ze wszystkimi opłatami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts