animuss 24.04.2023 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 ekologia... panele... redukcja co2... a my o czym gadamy? dołóż se pan baniak i grzej wodę... a jak nadal prądu za dużo? To kup se pan większy baniak! A nawet basen sobie grzej... ot ekologia! 21 wiek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 24.04.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Czy w przypadku "wyłączenia", czy wzrostu napiecia w sieci, można pobierać prąd z paneli na własny użytek? W Victronach da się, o ile inwerter będzie między Victronami a domem. Dodatkowo, jak falownik będzie produkował więcej niż dom + baterie są wstanie przyjąć, to każe mu produkować mniej zwiększając częstotliwość w sieci (falownik musi to obsługiwać). Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 A magazyn energi w trybie ładowania nie jest odbiornikiem, tak jak grzałka? I. Jest za wysokie napięcie w sieci to magazyn lub/i grzałka pomoże obniżyć napięcie. Kiedyś testowałem włączenie czajnika (chyba 2,4 kW) - napięcie spadło o ok. 2 V. II. Nie ma napięcia w sieci (wyłączyli) to zwykły falownik przestanie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 24.04.2023 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 no fakt jeśli już falownik się wyłączy to pozostanine grzałka ale do tego czasu to magazyn np Luna2000 też będzie spełniał taką rolę bo moc ładowania podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.04.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 ekologia... panele... redukcja co2... a my o czym gadamy? dołóż se pan baniak i grzej wodę... a jak nadal prądu za dużo? To kup se pan większy baniak! A nawet basen sobie grzej... ot ekologia! 21 wiek! . Dochodzi do parodii... sami musimy sobie stabilizować sieć która nie wyrabia... i tworzyć protezy, Nawet kupować magazyny EE żeby móc się odłączać? I wykorzystać chociaż swoją energię, aby "ONI" nas nie odłączyli zbyt wysokim napięciem w sieci. I kazali kupować ten ichszy prąd. A stawki za prąd rosną... i to konkretnie, a jakoś nie wiele to pomaga. Modernizacja to zło konieczne i tyle. Masz rację ,zaczyna to śmierdzieć i to poważnie bo to jest wciągająca studnia bez dna $$$$$$$ której końca nigdy prawdopodobnie nie zobaczymy to jak zabawa w kotka i myszkę ,zrób sobie panele no my ci będziemy płacić 10 gr /kwh a jak ci się nie podoba cena to zrób sobie magazyn energi za drobne 50 patoli ale zimą nie masz pradu to nam bulisz po 3 zł /kwh a my latem odkupimy od ciebie po 2 grosze/kwh a jak kiepsko to widzisz to grzej baniak,basen ale pomyslimy o jakimś podatku bo marnotrawisz energię . chyba przeginamy , trzeba na wszelki wypadek kupić ze 300 ton ekogroszku i zakopać w bunkrze gdzies daleko a jak już za 1 kw będą chcieli 100 zł to hajcowanko ekogroszkiem :mad::mad::mad: dom wariatów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 25.04.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 hehe. Też uważam, że magazyn energii to głupota. Jeszcze te rozwiązania: Masz za wysokie napięcie? Włącz grzałkę naszym super automatyką. Woda się gotuje? Mamy drugi sterownik, który załączy krajzegę. Dalej 253+ V? To masz problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.04.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Polski nieład energetyczny. Mamy bloki energetyczne napędzane węglem, a polski system nie posiada właściwie typowych mocy regulacyjnych poza elektrowniami szczytowo-pompowymi w ograniczonym zakresie. Nie powinniśmy budować wielkich bloków energetycznych, których regulacja mocy jest niewielka. Nie da się wygasić bloku energetycznego na niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 25.04.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Najpierw trzeba remontować sieć. Wystarczy spojrzeć na mapę. Jak wygląda północno-wschodnia część kraju? Elektrownie na południu, a na północy pustka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2023 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ładne tabelki tam się pokazują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.04.2023 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ja już trochę żałuję że założyłem fotovoltaikę , plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma , za dnia latem nikt tego nie wykorzysta a jesienią zimą uja z tego jest , lepiej było kupić 2 lata temu 50 ton węgla i starczyło by mi na 20 lat grzania :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.04.2023 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ceny energii elektrycznej (G11) zatwierdzone przez Urząd Regulacji Energetyki, które będą prawdopodobnie obowiązywać w 2024 roku:ENEA [1,66] ENERGA [1,86] PGE [1,76] EON [2,09] TAURON [1,74] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 26.04.2023 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ja już trochę żałuję że założyłem fotovoltaikę , plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma , za dnia latem nikt tego nie wykorzysta a jesienią zimą uja z tego jest , lepiej było kupić 2 lata temu 50 ton węgla i starczyło by mi na 20 lat grzania :D:D Taaa, za chwilę wprowadzą zakaz palenia węglem i te tony węgla będziesz mógł jako ozdobę w ogrodzie zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 26.04.2023 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma A ja zrobiłem odwrotnie jak tylko policzyłem że róznica między sprzedaża a kupnem da odzysk max 50 proc dołozyłem paneli ile się dało tak aby jednak coś na zimę się uzbierało - a latem zjem ile się da aby niższe rachunki pozwoliły odłożyć cos na zime w moim portfelu nie tylko w wirtualnym. Znam swoje zapotrzebowanie na prad i przewyższa ono mozliwości tej instalacji więc i tak rachunki będa spore ale nie ma wyjścia jak się namontowało PC , klimatyzatory i pompę do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.04.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Taaa, za chwilę wprowadzą zakaz palenia węglem i te tony węgla będziesz mógł jako ozdobę w ogrodzie zastosować. Po nocach palić :D a z paneli pożytku zero od paździenika do kwietnia i to wtedy kiedy miałoby to sens , zawsze jakieś gówno , lepiej jak by zostawili po staremu i obniżyli z 80 do nawet 50 procent magazynowania to ok szłoby to przełknąć a teraz możemy czuć się wydymani . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 26.04.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Po nocach palić :D a z paneli pożytku zero od paździenika do kwietnia i to wtedy kiedy miałoby to sens , zawsze jakieś gówno , lepiej jak by zostawili po staremu i obniżyli z 80 do nawet 50 procent magazynowania to ok szłoby to przełknąć a teraz możemy czuć się wydymani . Policz jeszcze raz bo chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz i cyferki Ci gdzieś znikają. Gdyby obniżyli w net-meteringu do 50% to byłoby to samo co z dzisiejszym net-bilingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Trochę nie kapuję tego sapania niektórych.... Naprawdę chcecie żyć i egzystować za darmo ? Polecam wyprowadzkę do Egiptu , może będzie sie wam podobało życie z beduinami A jak nie to cofnąć się o kilkadziesiąt lat , mój ojciec na Podkarpaciu wychował i uczył sie przy lampie naftowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.04.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Trzeba montować panele prawie pionowo, aby zwiększyć produkcje zimą. Jakieś 7-8 kWp, w przypadku zużycia jak u mnie na poziomie 5,5kwh da jakieś zyski nawet w listopadzie i lutym. Jeden plus, że bedzie można grzać w dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.04.2023 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.04.2023 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 ciekawy webinar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.04.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Tak na marginesie i w skrócie tomax pv w programie MP 5.0 to 10 kWwarunkiem skorzystania z dofinansowania do innych urządzeń jest zgłoszenie PV według meteringu z programu MP 4 lub MP 5można zgłosić klimatyzator max 50 % <4400można zgłosić samą pc cwu jako magazyn energii 50 %<5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts