Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Czy w przypadku "wyłączenia", czy wzrostu napiecia w sieci, można pobierać prąd z paneli na własny użytek?

W Victronach da się, o ile inwerter będzie między Victronami a domem. Dodatkowo, jak falownik będzie produkował więcej niż dom + baterie są wstanie przyjąć, to każe mu produkować mniej zwiększając częstotliwość w sieci (falownik musi to obsługiwać).

Edytowane przez gb987t

A magazyn energi w trybie ładowania nie jest odbiornikiem, tak jak grzałka?

I. Jest za wysokie napięcie w sieci to magazyn lub/i grzałka pomoże obniżyć napięcie. Kiedyś testowałem włączenie czajnika (chyba 2,4 kW) - napięcie spadło o ok. 2 V.

II. Nie ma napięcia w sieci (wyłączyli) to zwykły falownik przestanie pracować.

ekologia... panele... redukcja co2... a my o czym gadamy?

dołóż se pan baniak i grzej wodę... a jak nadal prądu za dużo? To kup se pan większy baniak!

A nawet basen sobie grzej... ot ekologia! 21 wiek! . Dochodzi do parodii... sami musimy sobie stabilizować sieć która nie wyrabia... i tworzyć protezy,

Nawet kupować magazyny EE żeby móc się odłączać? I wykorzystać chociaż swoją energię, aby "ONI" nas nie odłączyli zbyt wysokim napięciem w sieci. I kazali kupować ten ichszy prąd.

A stawki za prąd rosną... i to konkretnie, a jakoś nie wiele to pomaga. Modernizacja to zło konieczne i tyle.

Masz rację ,zaczyna to śmierdzieć i to poważnie bo to jest wciągająca studnia bez dna $$$$$$$ której końca nigdy prawdopodobnie nie zobaczymy to jak zabawa w kotka i myszkę ,zrób sobie panele no my ci będziemy płacić 10 gr /kwh a jak ci się nie podoba cena to zrób sobie magazyn energi za drobne 50 patoli ale zimą nie masz pradu to nam bulisz po 3 zł /kwh a my latem odkupimy od ciebie po 2 grosze/kwh a jak kiepsko to widzisz to grzej baniak,basen ale pomyslimy o jakimś podatku bo marnotrawisz energię . chyba przeginamy , trzeba na wszelki wypadek kupić ze 300 ton ekogroszku i zakopać w bunkrze gdzies daleko a jak już za 1 kw będą chcieli 100 zł to hajcowanko ekogroszkiem :mad::mad::mad::mad::mad::mad: dom wariatów .

Polski nieład energetyczny.

Mamy bloki energetyczne napędzane węglem, a polski system nie posiada właściwie typowych mocy regulacyjnych

poza elektrowniami szczytowo-pompowymi w ograniczonym zakresie.

Nie powinniśmy budować wielkich bloków energetycznych, których regulacja mocy jest niewielka.

Nie da się wygasić bloku energetycznego na niedzielę.:lol2:

Ja już trochę żałuję że założyłem fotovoltaikę , plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma , za dnia latem nikt tego nie wykorzysta a jesienią zimą uja z tego jest , lepiej było kupić 2 lata temu 50 ton węgla i starczyło by mi na 20 lat grzania :D:D:D

Ja już trochę żałuję że założyłem fotovoltaikę , plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma , za dnia latem nikt tego nie wykorzysta a jesienią zimą uja z tego jest , lepiej było kupić 2 lata temu 50 ton węgla i starczyło by mi na 20 lat grzania :D:D:D

Taaa, za chwilę wprowadzą zakaz palenia węglem i te tony węgla będziesz mógł jako ozdobę w ogrodzie zastosować. :)

plan na 8kw i taki też mam falownik 8kw ale paneli narazie tylko 4 kw i chyba nie będę dalej rozbudowywał o dalsze 4 kw bo najwyraźniej sensu to wielkiego nie ma

A ja zrobiłem odwrotnie jak tylko policzyłem że róznica między sprzedaża a kupnem da odzysk max 50 proc dołozyłem paneli ile się dało tak aby jednak coś na zimę się uzbierało - a latem zjem ile się da aby niższe rachunki pozwoliły odłożyć cos na zime w moim portfelu nie tylko w wirtualnym. Znam swoje zapotrzebowanie na prad i przewyższa ono mozliwości tej instalacji więc i tak rachunki będa spore ale nie ma wyjścia jak się namontowało PC , klimatyzatory i pompę do CWU.

Taaa, za chwilę wprowadzą zakaz palenia węglem i te tony węgla będziesz mógł jako ozdobę w ogrodzie zastosować. :)

Po nocach palić :D:D a z paneli pożytku zero od paździenika do kwietnia i to wtedy kiedy miałoby to sens , zawsze jakieś gówno , lepiej jak by zostawili po staremu i obniżyli z 80 do nawet 50 procent magazynowania to ok szłoby to przełknąć a teraz możemy czuć się wydymani .

Po nocach palić :D:D a z paneli pożytku zero od paździenika do kwietnia i to wtedy kiedy miałoby to sens , zawsze jakieś gówno , lepiej jak by zostawili po staremu i obniżyli z 80 do nawet 50 procent magazynowania to ok szłoby to przełknąć a teraz możemy czuć się wydymani .

Policz jeszcze raz bo chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz i cyferki Ci gdzieś znikają.

Gdyby obniżyli w net-meteringu do 50% to byłoby to samo co z dzisiejszym net-bilingiem.

Trochę nie kapuję tego sapania niektórych....

Naprawdę chcecie żyć i egzystować za darmo ?

Polecam wyprowadzkę do Egiptu , może będzie sie wam podobało życie z beduinami :D

A jak nie to cofnąć się o kilkadziesiąt lat , mój ojciec na Podkarpaciu wychował i uczył sie przy lampie naftowej....

Tak na marginesie i w skrócie to

max pv w programie MP 5.0 to 10 kW

warunkiem skorzystania z dofinansowania do innych urządzeń jest zgłoszenie PV według meteringu z programu MP 4 lub MP 5

można zgłosić klimatyzator max 50 % <4400

można zgłosić samą pc cwu jako magazyn energii 50 %<5000