magdaseb 19.06.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Co by nie mówić, to system netbillingu jest mniej opłacalny niż netmeteringu. Czy będzie jeszcze mniej opłacalny od lipca przyszłego roku, kiedy wejdą ceny godzinowe? Uważam, że tak. Znowu "zabija" to fotowoltaikę, a za chwilę "zabije" rynek pomp ciepła.Mam znajomego, co w nowym domu w tym roku zainstalował (za moją między innymi namową) pompę ciepła, ale alternatywnie stawia również piec na węgiel- myślę, że tego typu decyzji będzie coraz więcej. Obecnie wykańcza dom pod zamieszkanie... i juz niedługo poleci dymek w naszą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.06.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) geniusz biznesu - piec na węgiel jako alternatywa Te 15k zl za kociął weglowy + conajmniej drugie tyle za kotłownie i komin starczyłoby mu na 10 lat grzania tą pompą a Za 5-7 lat i tak zakażą palenia paliwami stałymi Edytowane 19 Czerwca 2023 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 19.06.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Odkupił kopciucha...parę złotych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.06.2023 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 mieszkasz sam? Bo jesli nie i masz zmywarkę/pralkę/telewizor/laptop to nie ma szans zejść poniżej 2.5MWh (przy rodzinie 2+2). Mieszkałem wtedy sam, ale jednocześnie pracowałem z domu, czyli przez 8 godzin pracowały dwa komputery, a przez pozostałe 8 komputer i TV. Do tego mnóstwo gotowania na płycie elektrycznej. Myślę, że przy rodzinie 2+2 2,5 MWh to realne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.06.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Odkupił kopciucha... parę złotych... i będzie w nim palił nędznym węglem z Ameryki Południowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.06.2023 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Ile teraz kosztuje tona tego mialu z portu ? 2tyś? 2.5tyś? Można za to kupić 2MWh prądu w drogiej taryfie i spokojnie starczy na 2-3 miesiace grzania pompą. Ja nie wiem jak może sie jeszcze opłacać bawienie sie tym syfem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 19.06.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) mieszkasz sam? Bo jesli nie i masz zmywarkę/pralkę/telewizor/laptop to nie ma szans zejść poniżej 2.5MWh (przy rodzinie 2+2). Bzdura, jestem tego przykładem. W dodatku mam jeszcze telewizor plazmowy i klimatyzację i komputer stacjonarny ktory podczas grania potrafi swoje pociągnąć, 2500 kwh rocznie to prawie 7 kwh dziennie. Pralka bierze 1kwh/cykl, zmywarka tez. Nawet liczac ze robie to codziennie zostaje prawie 5 kwh. Światła nie ma co liczyć żarówki ledowe to pikuś przy poborze prądu, laptop nie ciągnie też nie wiadomo ile, myśle że jakies 50-80 W to wszystko, nawet gdyby miał chodzić 12h na dobę pociągnie jakieś 600-800 Watów. Duzo ciągnie piekarnik, indukcja. Węgiel w nowym domu do pompy ciepła? Słaby biznes. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.06.2023 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Bzdura, jestem tego przykładem. W dodatku mam jeszcze telewizor plazmowy i klimatyzację i komputer stacjonarny ktory podczas grania potrafi swoje pociągnąć, 2500 kwh rocznie to prawie 7 kwh dziennie. Pralka bierze 1kwh/cykl, zmywarka tez. Nawet liczac ze robie to codziennie zostaje prawie 5 kwh. Światła nie ma co liczyć żarówki ledowe to pikuś przy poborze prądu, laptop nie ciągnie też nie wiadomo ile, myśle że jakies 50-80 W to wszystko, nawet gdyby miał chodzić 12h na dobę pociągnie jakieś 600-800 Watów. Duzo ciągnie piekarnik, indukcja. Węgiel w nowym domu do pompy ciepła? Słaby biznes. 7kW.... to tyle na samo CWU idzie dla 2+1 przy COP1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.06.2023 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Taki raport wprost z internetu dla rodziny 2+1, dla 2+2 trzeba by dodać 10-15%.Roczne orientacyjne zużycie gospodarstwa domowego z roku 2022:indukcja - 700-800 kwhpiekarnik elektryczny - 200 do 400kwhlodowka - 300kwhczajnik - 300 do 400kwhzmywarka 250 do 400kwhkomputer stacjonarny (3h dziennie) 200-250kwhsuszarka elektryczna - 300 do 500kwh (zwykla lub z PC)pralka 170 do 250kwhlaptop ok 150kwh (3-4h dziennie)tv ok 150-300kwh (3 do 6h dziennie) 1 odbiornikrouter i urz. sieciowe - 50-70 kwhdrobne agd (mikrofola, odkurzacz, żelazko, nawilżacz, oczyszczacz powietrza itp) - razem ok 300kwhoświetlenie wewn. 100-200 kwh razem od 3170 kwh do 4320kwh. Raport nie uwzglednia CWU, monitornigu jesli ktos posiada, alarmu jesli ktoś posiada, rekuperatora jesli ktos posiada, NAS jesli ktoś posiada, oświetlenie na zewn + elewacji, bram garażowych/ogrodzeniowych,zraszaczy, wszelkiego sprzętu ładowanego z gniazdek typu komorki, kosiarki, narzędzia warsztatowe itp)No i oczywisiście klimy bo to ogromny pożeracz. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.06.2023 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Taki raport wprost z internetu dla rodziny 2+1, dla 2+2 trzeba by dodać 10-15%. Roczne orientacyjne zużycie gospodarstwa domowego z roku 2022: indukcja - 700-800 kwh piekarnik elektryczny - 200 do 400kwh lodowka - 300kwh czajnik - 300 do 400kwh zmywarka 250 do 400kwh komputer stacjonarny (3h dziennie) 200-250kwh suszarka elektryczna - 300 do 500kwh (zwykla lub z PC) pralka 170 do 250kwh laptop ok 150kwh (3-4h dziennie) tv ok 150-300kwh (3 do 6h dziennie) 1 odbiornik router i urz. sieciowe - 50-70 kwh drobne agd (mikrofola, odkurzacz, żelazko, nawilżacz, oczyszczacz powietrza itp) - razem ok 300kwh oświetlenie wewn. 100-200 kwh razem od 3170 kwh do 4320kwh. Raport nie uwzglednia CWU, monitornigu jesli ktos posiada, alarmu jesli ktoś posiada, NAS jesli ktoś posiada, oświetlenie na zewn + elewacji, bram garażowych/ogrodzeniowych,zraszaczy, wszelkiego sprzętu ładowanego z gniazdek typu komorki, kosiarki, narzędzia warsztatowe itp) A już myślałem, że to moja rodzina jakaś "nie normalna" bo ludzie miesczą się w limicie 2MWh ... Twierdząc, że wszystkiego używają.tyle ile trzeba. Dwiecegły - potwierdzam, w mojej opinii są to normalne ilości dla zwykłej rodziny która ŻYJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 19.06.2023 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Odejmujesz suszarkę i masz kuchnie gazowa i wychodzi poniżej 2500 zkwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.06.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 no tak, odejmij plyte, zapłać za gaz, odejmij suszarkę i wieszaj pranie na balkonie albo w sypialni, a najlepiej zamawiaj jedzenie z knajp i nie bedziesz musiał wogole płacić za prąd na gotowanie po co prać jak można zawiesc do pralni, tylko kurde zmywania nikt za nas nie zrobi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 19.06.2023 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Ja tylko ze bez tych dwóch bajerów śmiało schodzisz poniżej 2500kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 19.06.2023 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) po co prać jak można zawiesc do pralni, tylko kurde zmywania nikt za nas nie zrobi :/ Wodę można po myciu używać , ew ze spłuczki , bedzie taniej Co do posiadania kominka czy jakiejkolwiek alternatywy innej niż ogrzewanie wykorzystujące prąd Ukraińcy się przekonali ostatniej zimy .... Edytowane 19 Czerwca 2023 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 19.06.2023 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 i będzie w nim palił nędznym węglem z Ameryki Południowej. Czym kolwiek byle tanio , nie chcą abyśmy byli eko to kopcimy , po uja drożeje prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.06.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Czym kolwiek byle tanio , nie chcą abyśmy byli eko to kopcimy , po uja drożeje prąd ? Pal oponami! Będzie tanio bo znajdziesz je za darmo. A jak twoje dziecko zachoruje na nowotwór (np. od tych spalanych opon) to lecz je wyłącznie za swoje pieniądze bo obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne są "BE". A co jak nie starczy? Nie wiem ile masz lat ale chyba doświadczenie życiowe masz niewielkie. Stąd takie a nie inne poglądy pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.06.2023 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Rodzina 2+3, mieszkanie w bloku - zużycie za ostatnie 12 m-cy wynosiło 2.900 kWh. Też wszystko na prąd z wyjątkiem płyty gazowej Też wciąż mam płytę gazową, piekarnik elektryczny odpalę z raz na miesiąc, suszarki nie mam, pranie z raz na tydzień robię, bo pralka 7 kilo mieści, TV nie mam, 2 PC chodzą tak po 10 godzin, bojler 80L z grzałką, chłodziarka, zamrażalka i nie zszedłem kiedykolwiek poniżej 3500kWh samemu mieszkając. Latałem swego czasu po domu z watomierzem i szukałem głodomorów - nie znalazłem. Więc chyba nie da się ograniczyć zużycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.06.2023 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Pal oponami! Będzie tanio bo znajdziesz je za darmo. A jak twoje dziecko zachoruje na nowotwór (np. od tych spalanych opon) to lecz je wyłącznie za swoje pieniądze bo obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne są "BE". A co jak nie starczy? Nie wiem ile masz lat ale chyba doświadczenie życiowe masz niewielkie. Stąd takie a nie inne poglądy pewnie. Mówisz niewielkie hm a ja pamiętam jak za komuny mieszkałem w Rudzie Śląskiej gdzie było 7 kopalń elektrownia koksownia i setki pomniejszych firm ,smród syf ale były ryby w stawach a teraz czyściocha a ryb nie ma ani hu hu , ja to z przekąsem powiedziałem bo też poszedłem w pompę ciepła i qurwa ile się nią nacieszyłem ? komuchy nasze i Europejskie wszystko spierdolą a zwalą nieudaczniki na ruska ,węgiel powinien być tylko i wyłącznie dla energetyki zawodowej koniec kropka a reszta ma się grzać tanim prądem bo od tego mamy elektrownie zawodowe ,fotovoltaikia dla nas to powinno być hobby i ciekawostka a nie sprawa gardłowa , komuch tego nigdy nie pojmie komuch ma zjebaną ideologię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.06.2023 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Mówisz niewielkie hm a ja pamiętam jak za komuny mieszkałem w Rudzie Śląskiej gdzie było 7 kopalń elektrownia koksownia i setki pomniejszych firm ,smród syf ale były ryby w stawach a teraz czyściocha a ryb nie ma ani hu hu A teraz w Rudzie chyba tylko jedna kopalnia? Czyli chodniki podziemne po tych 6 wessały ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.06.2023 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Przecież @goguś napisał to w formie sarkazmu. Ale tak być może będzie, jak energia nie stanieje, a na pewno tak będzie, jak energia będzie drożeć a węgiel będzie taniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts