Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Co by nie mówić, to system netbillingu jest mniej opłacalny niż netmeteringu. Czy będzie jeszcze mniej opłacalny od lipca przyszłego roku, kiedy wejdą ceny godzinowe? Uważam, że tak. Znowu "zabija" to fotowoltaikę, a za chwilę "zabije" rynek pomp ciepła.

Mam znajomego, co w nowym domu w tym roku zainstalował (za moją między innymi namową) pompę ciepła, ale alternatywnie stawia również piec na węgiel- myślę, że tego typu decyzji będzie coraz więcej. Obecnie wykańcza dom pod zamieszkanie... i juz niedługo poleci dymek w naszą stronę...

mieszkasz sam? Bo jesli nie i masz zmywarkę/pralkę/telewizor/laptop to nie ma szans zejść poniżej 2.5MWh (przy rodzinie 2+2).

Mieszkałem wtedy sam, ale jednocześnie pracowałem z domu, czyli przez 8 godzin pracowały dwa komputery, a przez pozostałe 8 komputer i TV. Do tego mnóstwo gotowania na płycie elektrycznej. Myślę, że przy rodzinie 2+2 2,5 MWh to realne minimum.

mieszkasz sam? Bo jesli nie i masz zmywarkę/pralkę/telewizor/laptop to nie ma szans zejść poniżej 2.5MWh (przy rodzinie 2+2).

Bzdura, jestem tego przykładem. W dodatku mam jeszcze telewizor plazmowy i klimatyzację i komputer stacjonarny ktory podczas grania potrafi swoje pociągnąć, 2500 kwh rocznie to prawie 7 kwh dziennie. Pralka bierze 1kwh/cykl, zmywarka tez. Nawet liczac ze robie to codziennie zostaje prawie 5 kwh. Światła nie ma co liczyć żarówki ledowe to pikuś przy poborze prądu, laptop nie ciągnie też nie wiadomo ile, myśle że jakies 50-80 W to wszystko, nawet gdyby miał chodzić 12h na dobę pociągnie jakieś 600-800 Watów.

Duzo ciągnie piekarnik, indukcja.

Węgiel w nowym domu do pompy ciepła? Słaby biznes.

Edytowane przez zeusik6

Bzdura, jestem tego przykładem. W dodatku mam jeszcze telewizor plazmowy i klimatyzację i komputer stacjonarny ktory podczas grania potrafi swoje pociągnąć, 2500 kwh rocznie to prawie 7 kwh dziennie. Pralka bierze 1kwh/cykl, zmywarka tez. Nawet liczac ze robie to codziennie zostaje prawie 5 kwh. Światła nie ma co liczyć żarówki ledowe to pikuś przy poborze prądu, laptop nie ciągnie też nie wiadomo ile, myśle że jakies 50-80 W to wszystko, nawet gdyby miał chodzić 12h na dobę pociągnie jakieś 600-800 Watów.

Duzo ciągnie piekarnik, indukcja.

Węgiel w nowym domu do pompy ciepła? Słaby biznes.

7kW.... to tyle na samo CWU idzie dla 2+1 :) przy COP1

Taki raport wprost z internetu dla rodziny 2+1, dla 2+2 trzeba by dodać 10-15%.

Roczne orientacyjne zużycie gospodarstwa domowego z roku 2022:

indukcja - 700-800 kwh

piekarnik elektryczny - 200 do 400kwh

lodowka - 300kwh

czajnik - 300 do 400kwh

zmywarka 250 do 400kwh

komputer stacjonarny (3h dziennie) 200-250kwh

suszarka elektryczna - 300 do 500kwh (zwykla lub z PC)

pralka 170 do 250kwh

laptop ok 150kwh (3-4h dziennie)

tv ok 150-300kwh (3 do 6h dziennie) 1 odbiornik

router i urz. sieciowe - 50-70 kwh

drobne agd (mikrofola, odkurzacz, żelazko, nawilżacz, oczyszczacz powietrza itp) - razem ok 300kwh

oświetlenie wewn. 100-200 kwh

razem od 3170 kwh do 4320kwh.

Raport nie uwzglednia CWU, monitornigu jesli ktos posiada, alarmu jesli ktoś posiada, rekuperatora jesli ktos posiada, NAS jesli ktoś posiada, oświetlenie na zewn + elewacji, bram garażowych/ogrodzeniowych,zraszaczy, wszelkiego sprzętu ładowanego z gniazdek typu komorki, kosiarki, narzędzia warsztatowe itp)

No i oczywisiście klimy bo to ogromny pożeracz.

Edytowane przez dwiecegly

Taki raport wprost z internetu dla rodziny 2+1, dla 2+2 trzeba by dodać 10-15%.

Roczne orientacyjne zużycie gospodarstwa domowego z roku 2022:

indukcja - 700-800 kwh

piekarnik elektryczny - 200 do 400kwh

lodowka - 300kwh

czajnik - 300 do 400kwh

zmywarka 250 do 400kwh

komputer stacjonarny (3h dziennie) 200-250kwh

suszarka elektryczna - 300 do 500kwh (zwykla lub z PC)

pralka 170 do 250kwh

laptop ok 150kwh (3-4h dziennie)

tv ok 150-300kwh (3 do 6h dziennie) 1 odbiornik

router i urz. sieciowe - 50-70 kwh

drobne agd (mikrofola, odkurzacz, żelazko, nawilżacz, oczyszczacz powietrza itp) - razem ok 300kwh

oświetlenie wewn. 100-200 kwh

razem od 3170 kwh do 4320kwh.

Raport nie uwzglednia CWU, monitornigu jesli ktos posiada, alarmu jesli ktoś posiada, NAS jesli ktoś posiada, oświetlenie na zewn + elewacji, bram garażowych/ogrodzeniowych,zraszaczy, wszelkiego sprzętu ładowanego z gniazdek typu komorki, kosiarki, narzędzia warsztatowe itp)

A już myślałem, że to moja rodzina jakaś "nie normalna" bo ludzie miesczą się w limicie 2MWh ... Twierdząc, że wszystkiego używają.tyle ile trzeba.

Dwiecegły - potwierdzam, w mojej opinii są to normalne ilości dla zwykłej rodziny która ŻYJE.

po co prać jak można zawiesc do pralni, tylko kurde zmywania nikt za nas nie zrobi :/

Wodę można po myciu używać , ew ze spłuczki , bedzie taniej :lol2:

Co do posiadania kominka czy jakiejkolwiek alternatywy innej niż ogrzewanie wykorzystujące prąd Ukraińcy się przekonali ostatniej zimy ....

Edytowane przez gogush

Czym kolwiek byle tanio , nie chcą abyśmy byli eko to kopcimy , po uja drożeje prąd ?

Pal oponami! Będzie tanio bo znajdziesz je za darmo.

A jak twoje dziecko zachoruje na nowotwór (np. od tych spalanych opon) to lecz je wyłącznie za swoje pieniądze bo obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne są "BE". A co jak nie starczy?

Nie wiem ile masz lat ale chyba doświadczenie życiowe masz niewielkie. Stąd takie a nie inne poglądy pewnie.

Rodzina 2+3, mieszkanie w bloku - zużycie za ostatnie 12 m-cy wynosiło 2.900 kWh.

Też wszystko na prąd z wyjątkiem płyty gazowej :)

Też wciąż mam płytę gazową, piekarnik elektryczny odpalę z raz na miesiąc, suszarki nie mam, pranie z raz na tydzień robię, bo pralka 7 kilo mieści, TV nie mam, 2 PC chodzą tak po 10 godzin, bojler 80L z grzałką, chłodziarka, zamrażalka i nie zszedłem kiedykolwiek poniżej 3500kWh samemu mieszkając.

Latałem swego czasu po domu z watomierzem i szukałem głodomorów - nie znalazłem. Więc chyba nie da się ograniczyć zużycia...

Pal oponami! Będzie tanio bo znajdziesz je za darmo.

A jak twoje dziecko zachoruje na nowotwór (np. od tych spalanych opon) to lecz je wyłącznie za swoje pieniądze bo obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne są "BE". A co jak nie starczy?

Nie wiem ile masz lat ale chyba doświadczenie życiowe masz niewielkie. Stąd takie a nie inne poglądy pewnie.

Mówisz niewielkie hm a ja pamiętam jak za komuny mieszkałem w Rudzie Śląskiej gdzie było 7 kopalń elektrownia koksownia i setki pomniejszych firm ,smród syf ale były ryby w stawach a teraz czyściocha a ryb nie ma ani hu hu , ja to z przekąsem powiedziałem bo też poszedłem w pompę ciepła i qurwa ile się nią nacieszyłem ? komuchy nasze i Europejskie wszystko spierdolą a zwalą nieudaczniki na ruska ,węgiel powinien być tylko i wyłącznie dla energetyki zawodowej koniec kropka a reszta ma się grzać tanim prądem bo od tego mamy elektrownie zawodowe ,fotovoltaikia dla nas to powinno być hobby i ciekawostka a nie sprawa gardłowa , komuch tego nigdy nie pojmie komuch ma zjebaną ideologię .

Mówisz niewielkie hm a ja pamiętam jak za komuny mieszkałem w Rudzie Śląskiej gdzie było 7 kopalń elektrownia koksownia i setki pomniejszych firm ,smród syf ale były ryby w stawach a teraz czyściocha a ryb nie ma ani hu hu

A teraz w Rudzie chyba tylko jedna kopalnia? ;) Czyli chodniki podziemne po tych 6 wessały ryby :o