Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Nie wchodząc w politykę to Unia zepsuła na razie tylko PV zmuszając wszystkich do netbillingu, ale nawet jakby tego nie zrobili to u nas musieliby to wprowadzić w trybie pilnym bo siec nie pozwala już na swobodną rozbudowę o kolejne mikroinstalacje: parę razy juz odłączono PV w sloneczne dni ze względu na nadmiar produkcji.

Pomp ciepla jeszcze nikt nie zepsuł - ich ceny gwałtownie wzrosły bo skokowo wzrósł popyt w całej Europie środkowej i polnocnej (brak węgla itp). A to że prąd zdrożał razy dwa to decyzje naszych firm (tauron itp) a raczej ich władz powiązanych z rządem. To nie wina Uni że Tauron kupuje/produkuje teraz 1KWh w cenie okolo 30 groszy a sprzedaje 3 razy drożej. ON na stacji jest powyzej 6zł mimo że ropa na rynku jest w cenie takiej samej jak przez wojną dwa lata temu (70 $ za barylke). Dwa lata temu (czerwiec 2021r) można było kupić ON na stacji za 5.1zł. Skąd ta różnica 20%? Unia tego nie zabiera tylko Obajtek i jego kolesie. To są pewnie miliardy rocznie.

Co do wojny, to jak braknie prądu to i tak za długo węglem nie popalisz bo go nie będzie na rynku, najwyzej spalisz trochę mebli i drzewo nielegalnie wycięte o ile masz takie w okolicy.

Czym kolwiek byle tanio , nie chcą abyśmy byli eko to kopcimy , po uja drożeje prąd ?

Mnie nie pytaj, nie ja reguluję ceny. Moim zdaniem Europa się deindustrializuje, nie wiem tylko czy na własne życzenie czy np USA macza w tym palce. Widziałem niedawno wywiad z Polakiem, który próbuje wejść na "salony" w sektorze przestrzeni kosmicznej, konkretnie górnictwa kosmicznego. Mówi wprost: Amerykanie postawili szklany sufit ponad naszymi głowami i ściągają do siebie wysokie technologie. Europa pod przewodnictwem Niemiec oraz silnym współudziale Francji zdradziła USA, próbując kolejny raz wypchnąć Amerykanów z kontynentu, a ci nie pozostają dłużni.

Nie wchodząc w politykę to Unia zepsuła na razie tylko PV zmuszając wszystkich do netbillingu

Nie musisz mieć net billingu. Gdyby nie przepisy, to żaden zakład energetyczny nie zgodziłby się na podpinanie prosumentów do sieci i byłbyś skazany (teraz możesz to dobrowolnie zrobić) na off-grid.

Nie musisz mieć net billingu. Gdyby nie przepisy, to żaden zakład energetyczny nie zgodziłby się na podpinanie prosumentów do sieci i byłbyś skazany (teraz możesz to dobrowolnie zrobić) na off-grid.

Co to jest zakład energetyczny i jakie przepisy? To właśnie teraz przepisy zabraniają sprzedaży energii lokalnie, a "zakład energetyczny" ma wyłączność na przesył energii sąsiada do sąsiada. Nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzy, że prąd produkowany w Gdyni idzie sobie liniami do odbiorcy w Krakowie. To właśnie teraz podtrzymuje się jakąś ułudę rynku energii.

Nie musisz mieć net billingu. .

tak realnie to muszę - choćby nie wiem jak duży magazyn zbudować to i tak na zimę do ogrzania domu nie starczy. Pewnie kosztowałby taki magazyn tyle co sam dom.

Te magazyny za 30-40tyś zł to wystarczą żeby sobie podgrzac wodę na herbatę, podładować laptopy i komorki. Może zrobić pranie ale nie wiecej niż jedno dziennie... A w zimę i tak nie napełnie tego magazynu z paneli bo nie ma słonca.

Oczywiście rozumiem że netbilling był nieunikniony bo żaden ZE nie chce doplacac do interesu, tymbardziej u nas gdzie nie ma infrastruktury na kolejnych prosumentow.

Ustawa o OZE. Zakład każdy.

Zacytujesz ten przepis, który prąd z Twojego panela zabrania sprzedać sąsiadowi z pomocą Twojego kabla?

Nie będę teraz przeszukiwał sieci, z tego co wiem prosument w netbillingu musi sprzedać nadwyżkę do sieci (albo samemu zużyć). Coś się kroi z liniami bezpośrednimi, ale nie wiem, czy one przejdą i czy będą dotyczyły osób prywatnych czy moze tylko zakłady przemysłowe.

• Like 1

Nie będę teraz przeszukiwał sieci, z tego co wiem prosument w netbillingu musi sprzedać nadwyżkę do sieci (albo samemu zużyć).

Z tego co kojarze, do 500kWp nie musisz się starać o koncesję na sprzedaż... więc zwykła umowa cywilnoprawna i już chętnie odkupię od Ciebie wiadro prądu nocą po 70 groszy za KWh

Nie będę teraz przeszukiwał sieci, z tego co wiem prosument w netbillingu musi sprzedać nadwyżkę do sieci (albo samemu zużyć). Coś się kroi z liniami bezpośrednimi, ale nie wiem, czy one przejdą i czy będą dotyczyły osób prywatnych czy moze tylko zakłady przemysłowe.

Przeszukaj. No nie rób z gęby cholewy.

To był sarkazm a co do parti to tylko ona jedyna w tym padole jest w stanie zatrzymać to szaleństwo puki jeszcze czas .

Nie nie popsóła się tylko komuchy prąd o ponad 100 proc podnieśli a to nie koniec możliwości komuchów z PO-PIS. jak prąd będzie po 1,80 to będziesz grzał pompą ??? do tego jeszcze jakieś kretyńskie limity to będziesz grzał ?

Mocne głupoty wypisujesz goguś.

Poglądy polityczne odebrały Tobie trzeźwość rozumowania.

Daj już spokój z tymi prezentacjami politycznymi.

Nie nie popsóła się tylko komuchy prąd o ponad 100 proc podnieśli a to nie koniec możliwości komuchów z PO-PIS. jak prąd będzie po 1,80 to będziesz grzał pompą ??? do tego jeszcze jakieś kretyńskie limity to będziesz grzał ?

Gdybyś założył PV przed kwietniem zeszłego roku, to by Cię cena prądu dzisiaj lub jutro nie interesowała.

Ja mam PC i PV i cena prądu mnie zupełnie nie interesuje.

Gdybyś założył PV przed kwietniem zeszłego roku, to by Cię cena prądu dzisiaj lub jutro nie interesowała.

System nie ma opierac sie na szczesciu kto w ktorym momencie podpisal jakas umowe ale na jasnych i sprawiedliwych zasadach.

Net-metering jest systemem korzystnym dla prosumentow ale niesprawiedliwym. Net-biling jest juz mniej korzystnym dla prosumentow i mniej niesprawiedliwy. Net-billing powinien dzialac w dwie strony jesli chodzi o rozliczanie godzinowe..

No tak to fakt ale jest jak jest i to co założyłem jakoś nie zachęca mnie do dalszej rozbudowy bo falownik 8kw i plan był na 8kw ale puki co jest 4kw i nie wiem czy będę to rozbudowywał ale zadowolony jestem że nie brałem od komuchów dofinansowania .