d7d 21.06.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Gdybyś założył PV przed kwietniem zeszłego roku, to by Cię cena prądu dzisiaj lub jutro nie interesowała. Ja mam PC i PV i cena prądu mnie zupełnie nie interesuje. Ciebie nie interesuje cena prądu która pojawia się na fakturach które otrzymujesz. Niestety cena prądu ma bezpośrednie przełożenia na ogromną inflację i powszechną drożyznę. Ceny towarów i usług rosną bardziej niż to wynika ze wzrostu cen energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 On nie zarzuca Tobie niesprawiedliwości, tylko temu systemowi, naprawdę tak trudno to zrozumieć? Żałuję że nie udało mi się skorzystać z net-meteringu i zrobiłbym to gdyby dzisiaj była taka możliwość, nie zmienia to faktu, że ten system jest niesprawiedliwy, bo koszt magazynowania Twojej energii ponoszą pozostali uczestnicy systemu. Jeśli ktoś mi zarzuca że korzystam z niesprawiedliwego systemu to zarzuca mi współudział. Ten system nie jest niesprawiedliwy tylko inny niż net-biling. Nikt nie płaci za "przechowywanie" mojej energii bo ta energia jest konsumowana na bieżąco przez moich sąsiadów a ZE pobiera od nich opłatę dystrybucyjną zmienną pomimo że nie ponoszą żadnych kosztów takiej dystrybucji. Opłatę dystrybucyjną stalą ja też płace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 A powiedz mi, jakie ilości kupujesz (po uwzględnieniu autokonsumpcji i bilansowania godzinowego) w poszczególnych godzinach, żeby to wyszło taniej, niż G12? A czemu ma wyjsc taniej? Kupuje za usredniona cene a sprzedaje za godzinowa, wiec dla mnie cos tu jest nie tak. I przez to ze zwykli konsumenci placa usredniona cene to nie interesuje ich korzystanie z energii kiedy ta jest naprawde tania. To by moglo usprawnic system. Ci co maja PV staraja sie koryzstac gdy maja produkcje, a ci co nie maja korzystaja tak jak jest to im wygodniej bo nie maja korzysci aby cos zmieniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ciebie nie interesuje cena prądu która pojawia się na fakturach które otrzymujesz. Niestety cena prądu ma bezpośrednie przełożenia na ogromną inflację i powszechną drożyznę. Ceny towarów i usług rosną bardziej niż to wynika ze wzrostu cen energii. Czy sugerujesz że net-metering jest winien tej "ogromnej inflacji"? Przeczytałeś wpis na który moją odpowiedź zacytowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jeśli ktoś mi zarzuca że korzystam z niesprawiedliwego systemu to zarzuca mi współudział. Masz chyba paranoje. I nie chce sie juz powtarzac ale pisalem wczesniej ze nie winie prosumentow za to ze na tym skorzystali, sam bym z checia przeszedl na net-metering bo net-biling jest mniej przewidywalny. I to nie jest zawisc czy negatywna zazdosc ale logiczne myslenie. Nie zmienia to mojego stosunku co mysle o tych systemach i jakie maja wady. Ja chce uczciwie placic za energie. Jak energia bedzie drozec to majac PV zaoszczedze na rachunkach, jak energia bedzie bardzo tania to prawdopodobnie na tym strace. Ale chce zeby byla tanie a nie droga tylko dlatego ze strace mniej niz sasiad co nie ma PV.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Masz chyba paranoje. I nie chce sie juz powtarzac ale pisalem wczesniej ze nie winie prosumentow za to ze na tym skorzystali, sam bym z checia przeszedl na net-metering bo net-biling jest mniej przewidywalny. I to nie jest zawisc czy negatywna zazdosc ale logiczne myslenie. Nie zmienia to mojego stosunku co mysle o tych systemach i jakie maja wady. Ja chce uczciwie placic za energie. Jak energia bedzie drozec to majac PV zaoszczedze na rachunkach, jak energia bedzie bardzo tania to prawdopodobnie na tym strace. Ale chce zeby byla tanie a nie droga tylko dlatego ze strace mniej niz sasiad co nie ma PV.. Zainstaluj magazyn i system zarządzania to będziesz miał większą kontrolę nad ceną EE. Jak tak się boisz cen ujemnych to z magazynem na tym zarobisz. Nadal uważam że net-metering nie jest systemem niesprawiedliwym (nie chce mi się po raz n-ty tego udowadniać) ale zgadzam się że jest bardziej przewidywalny od net-bilingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2023 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 A czemu ma wyjsc taniej? Kupuje za usredniona cene a sprzedaje za godzinowa, wiec dla mnie cos tu jest nie tak. Nie kupujesz za uśrednioną tylko z taryfy. I nie sprzedajesz (jeszcze) po godzinowej - tylko po miesięcznej RCEm. I twierdzisz, że lepiej wyjdziesz na kupnie po godzinowej - ja twierdzę, że nie. Że kupno wg taryfy jest korzystniejsze. Udowodnisz na liczbach, że lepiej płacić wg powyższych stawek godzinowych, niż G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Nie nie popsóła się tylko komuchy prąd o ponad 100 proc podnieśli a to nie koniec możliwości komuchów z PO-PIS. jak prąd będzie po 1,80 to będziesz grzał pompą ??? do tego jeszcze jakieś kretyńskie limity to będziesz grzał ? Czy sugerujesz że net-metering jest winien tej "ogromnej inflacji"? Przeczytałeś wpis na który moją odpowiedź zacytowałeś? Tak, czytałem. Nie sugeruję, że net-metering jest winny "ogromnej inflacji". Nic takiego nie napisałem. Nie piszę, net-metering jest mniej czy bardziej sprawiedliwy lub niesprawiedliwy. Jasno napisałem, że wzrost cen energii spowodował ogromną inflację. Inflacja która jest na rękę temu rządowi. Rząd nic nie robi aby sprowadzić ceny energii do realnego poziomu. URE podobno myśli co zrobić z taryfami które zatwierdził na 2024 rok. Wg mnie, pisanie "nie interesuje mnie cena prądu" jest krótkowzroczne. Np. z powodu tej ogromnej inflacji płacisz wyższy podatek od nieruchomości. Może też masz wyższą opłatę za wywóz śmieci. W sklepach też za wszystko płacisz więcej (chyba ze nic nie kupujesz w sklepach i jesteś całkowicie samowystarczalny). Na FM byli tacy prosumenci co się cieszyli ze wzrostu cen prądu bo "szybciej im spłaci się instalacja PV" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 21.06.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Zainstaluj magazyn i system zarządzania to będziesz miał większą kontrolę nad ceną EE. (...) Nadal uważam że net-metering nie jest systemem niesprawiedliwym Naprawdę nie widzisz tej sprzeczności w swojej wypowiedzi? Ty w net-meteringu nie musisz robić nic, żeby nie martwić się rachunkami za energię, ja w net-billingu żeby być może osiągnąć zbliżony efekt muszę poświęcić dziesiątki tysięcy złotych na magazyn i systemy automatyzacji i dodatkowo czas na analizę cen i próbę przewidzenia jak się będą kształtowały ceny energii i jaki będzie system rozliczeń w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.06.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 ZE pobiera od nich opłatę dystrybucyjną zmienną pomimo że nie ponoszą żadnych kosztów takiej dystrybucji. Opłatę dystrybucyjną stalą ja też płace. Jak nie ponoszą? A trafo samo się postawiło i konserwuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Tyle spraw jest w Polsce niesprawiedliwych, że szkoda rozważać kolejny temat "niesprawiedliwości" net-metering vs. net-biling. Mam net-metering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.06.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Tyle spraw jest w Polsce niesprawiedliwych, że szkoda rozważać kolejny temat "niesprawiedliwości" net-metering vs. net-biling. Mam net-metering. Starczy na elektryka tego prądu z magazynu sieciowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Niestety nie. Na PC też nie wystarczy. Może wystarczy na PC do c.w.u. "Niesprawiedliwe" jest to że mam budynek który nie jest dostosowany do instalacji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 21.06.2023 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Nie kupujesz za uśrednioną tylko z taryfy. I nie sprzedajesz (jeszcze) po godzinowej - tylko po miesięcznej RCEm. taryfa ma cene usredniona, a nie godzinowa i o tym pisze I twierdzisz, że lepiej wyjdziesz na kupnie po godzinowej - ja twierdzę, że nie. Że kupno wg taryfy jest korzystniejsze. Udowodnisz na liczbach, że lepiej płacić wg powyższych stawek godzinowych, niż G12? Gdzie tak twierdze? Prosze wskaz mi gdzie twierdze ze lepiej wyjde na kupnie po stawkach godzinowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Tak, czytałem. Nie sugeruję, że net-metering jest winny "ogromnej inflacji". Nic takiego nie napisałem. Nie piszę, net-metering jest mniej czy bardziej sprawiedliwy lub niesprawiedliwy. Jasno napisałem, że wzrost cen energii spowodował ogromną inflację. Inflacja która jest na rękę temu rządowi. Rząd nic nie robi aby sprowadzić ceny energii do realnego poziomu. URE podobno myśli co zrobić z taryfami które zatwierdził na 2024 rok. Wg mnie, pisanie "nie interesuje mnie cena prądu" jest krótkowzroczne. Np. z powodu tej ogromnej inflacji płacisz wyższy podatek od nieruchomości. Może też masz wyższą opłatę za wywóz śmieci. W sklepach też za wszystko płacisz więcej (chyba ze nic nie kupujesz w sklepach i jesteś całkowicie samowystarczalny). Na FM byli tacy prosumenci co się cieszyli ze wzrostu cen prądu bo "szybciej im spłaci się instalacja PV" Przy tak wysokiej inflacji i praktycznie zerowych stopach procentowych na lokatach jest nierozsądnym trzymanie pieniędzy w banku. Zainwestowanie oszczędności w PV i magazyn ma dzisiaj ogromy sens ekonomiczny. Problem tylko w tym że dzisiejsze społeczeństwo nie ma w zwyczaju oszczędzać tylko wydawać i na wszystko zaciągać kredyt. Bankierzy dzisiaj na tym zarabiają kokosy bo 0.1% na oszczędnościach i 20% na kredytach daje im ogromne zyski. Nieinteresują mnie ceny prądu bo nie płacę za niego 5-6 tysięcy rocznie. Wzrost cen spowodowany inflacją innych produktów które muszę kupować jest w skali roku znacznie niższy od tego czego nie płace za EE. Inflacja spadnie a moje rachunki za EE pozostaną przez następne 10 lat na takim samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Jak nie ponoszą? A trafo samo się postawiło i konserwuje? Czy rozróżniasz opłaty dystrybucyjne stałe od zmiennych? Ja opłaty stałe płacę więc mają moje pieniądze na utrzymanie infrastruktury. Opłaty dystrybucyjne zmienne są na pokrycie strat wynikających z przesyłu i dlatego są liczone od ilości zakupionej EE. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.06.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Naprawdę nie widzisz tej sprzeczności w swojej wypowiedzi? Ty w net-meteringu nie musisz robić nic, żeby nie martwić się rachunkami za energię, ja w net-billingu żeby być może osiągnąć zbliżony efekt muszę poświęcić dziesiątki tysięcy złotych na magazyn i systemy automatyzacji i dodatkowo czas na analizę cen i próbę przewidzenia jak się będą kształtowały ceny energii i jaki będzie system rozliczeń w przyszłości. Nie widzę sprzeczności ale Ty mylnie zakładasz że magazyn się opłaca tylko net-bilingowcom. Mam magazyn 20kWh i buduję drugi 95kWh no ale ja jestem szczęśliwcem korzystającym z niesprawiedliwego systemu net-meteringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Przy tak wysokiej inflacji i praktycznie zerowych stopach procentowych na lokatach jest nierozsądnym trzymanie pieniędzy w banku. Zainwestowanie oszczędności w PV i magazyn ma dzisiaj ogromy sens ekonomiczny. Problem tylko w tym że dzisiejsze społeczeństwo nie ma w zwyczaju oszczędzać tylko wydawać i na wszystko zaciągać kredyt. Bankierzy dzisiaj na tym zarabiają kokosy bo 0.1% na oszczędnościach i 20% na kredytach daje im ogromne zyski. Nieinteresują mnie ceny prądu bo nie płacę za niego 5-6 tysięcy rocznie. Wzrost cen spowodowany inflacją innych produktów które muszę kupować jest w skali roku znacznie niższy od tego czego nie płace za EE. Inflacja spadnie a moje rachunki za EE pozostaną przez następne 10 lat na takim samym poziomie. Nie mam kredytów a oszczędności dobrze lokuję. Magazynu ee jeszcze nie mam bo mam net-metering i tam mam najtańszy magazyn za 20% tego co tam wysyłam. Taniej się nie da. Zawsze tak uważałem i nadal uważam. Za magazynowanie np. 5000 kWh płacę rocznie jakieś 750 zł. Ile kosztuje magazyn energii który tyle zmagazynuje? Do tego dolicz straty w obie strony. Magazyn 10 kWh to jakieś 25.000 zł a i tak nie spełni takiej roli jaką pełni "magazyn w sieci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 21.06.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) ale Ty mylnie zakładasz że magazyn się opłaca tylko net-bilingowcom. Niczego takiego nie napisałem, naprawdę. Magazyn masz i planujesz kolejny dla maksymalizacji zysków, ale nawet bez tego nie musisz się przejmować swoimi rachunkami za energię, bo masz już magazyn w sieci. Net-billingowcy muszą się nimi przejmować i z każdym kolejnym rokiem, na który są planowane jakieś zmiany w opłatach/systemie rozliczeń będą musieli się przejmować coraz bardziej. no ale ja jestem szczęśliwcem korzystającym z niesprawiedliwego systemu net-meteringu. No owszem, niewątpliwie szczęśliwe jest bycie łebskim, obrotnym człowiekiem, a nie leniwym głupolem (mówię o sobie, żeby nie było). Edytowane 21 Czerwca 2023 przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.06.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Niestety nie. Na PC też nie wystarczy. Może wystarczy na PC do c.w.u. "Niesprawiedliwe" jest to że mam budynek który nie jest dostosowany do instalacji PV. Pozostaje traker na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts