Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Dwa panele jeden na drugim i masz 4m wysokości, a w poprzek trzy sztuki też mają więcej.

Piszemy tu o magazynie a nie o panelach PV, ale nawet te nie wymagają nawet zgłoszenie jeśli jest ich mniej niż 50kWp.

Magazyn domowy nigdy nie przekroczy 3m wysokości zwłaszcza gdy jest umieszczony wewnątrz budynku.

Jak montowałeś sam to wypełnij gwarancję.

https://magazynyenergii.pl/serwis/aktywacja-gwarancji/

Jeśli kupisz ten od tego dostawcy to możesz to wypełnić po samodzielnej instalacji i sprawdzeniu tej instalacji przez autoryzowanego instalatora. Zapłacisz mu kilka stówek za to sprawdzenie i tyle.

Ale nie musisz kupować tego a wiele innych ma gwarancję producenta a nie dystrybutora.

All Risk też ma sporo wyłączeń odpowiedzialności w OWU i nie działa jak brak przeglądów technicznych i okresowych, których dopełnienie narzuca ubezpieczonemu obowiązujące prawo.

Mam ubezpieczenie w PZU, jest to "od wszystkich ryzyk" i magazyn czy nawet całe PV nie jest wyłączone i żadnych przeglądów nie wymagają.

Jak chcesz sobie życie utrudnić to wybierz takiego ubezpieczyciela który będzie tego wymagał.

Piszemy tu o magazynie a nie o panelach PV, ale nawet te nie wymagają nawet zgłoszenie jeśli jest ich mniej niż 50kWp.

Magazyn domowy nigdy nie przekroczy 3m wysokości zwłaszcza gdy jest umieszczony wewnątrz budynku.

Instalacja OFF-grid to instalacja, sam magazyn na niewiele się przyda.:)

Jeśli kupisz ten od tego dostawcy to możesz to wypełnić po samodzielnej instalacji i sprawdzeniu tej instalacji przez autoryzowanego instalatora. Zapłacisz mu kilka stówek za to sprawdzenie i tyle.

Ale nie musisz kupować tego a wiele innych ma gwarancję producenta a nie dystrybutora.

Jest progres. :rolleyes:

I VAT 23% pociągnie po kieszeni.

Mam ubezpieczenie w PZU, jest to "od wszystkich ryzyk" i magazyn czy nawet całe PV nie jest wyłączone i żadnych przeglądów nie wymagają.

No ja w PZU już miałem ubezpieczenia i w Link4 też, to ich firemka, nikomu nie polecam, omijam szeroko.

Instalacja OFF-grid to instalacja, sam magazyn na niewiele się przyda.:)

Jest progres. :rolleyes:

I VAT 23% pociągnie po kieszeni.

No ja w PZU już miałem ubezpieczenia i w Link4 też, to ich firemka, nikomu nie polecam, omijam szeroko.

Napisz jeszcze że będzie padał deszcze i zmokniesz.

Ciągle coś mieszasz.

Pisaliśmy o magazynie a Ty ciągle zmieniasz temat i to bardzo głupio.

Instalacja PV do 50kWp nie wymaga zgłoszenia ani pozwolenia i nie zależy to od tego czy do niej jest podłączony magazyn czy nie.

Przestań już, bo się ośmieszasz.

Strasznie ciężko musi Ci się żyć na tym świecie. Wszędzie widzisz niebezpieczeństwo. Nawet tam gdzie go nie ma.

Jak nie widzisz niebezpieczeństwa to je sobie wymyślisz. :)

Pisaliśmy o magazynie a Ty ciągle zmieniasz temat i to bardzo głupio.

Magazyn jest częścią systemu OFF-grid

A to ja napisałem, bo już nie wiem.

Jeżeli ktoś coś zbuduje, nie zgłasza, to do kogo pretensje, ja mam to w tyle.

Może przez cale jego życie nikt tym się nie zainteresuje ale to nie oznacza, że tak powinno się to odbywać.

Nie chcę się z Tobą przepychać bo bardzo Cię lubię, ale ze względu na prowadzoną działalność napotkałem już sporo takich ciekawych przypadków.

Edytowane przez animuss

Nie chodzi o panele, ale nawet jakby o nie chodziło to przecież paneli nie stawiasz w pionie tylko pod kątem. Optymalne ~30o daje wysokość 2m.

Ja to rozumiem, można też rozciągać w szerz w nieskończoność jak ktoś ma pole, ale ktoś te przepisy "martwe" wymyślił i stresuje z zaskoczenia społeczeństwo.

To samo jest np. z uzgodnieniami do staży, 5 czy 10kW jakie ma to znaczenie dla sikawkowego.:)

A to ja napisałem, bo już nie wiem.

Jeżeli ktoś coś zbuduje, nie zgłasza, to do kogo pretensje, ja mam to w tyle.

Może przez cale jego życie nikt tym się nie zainteresuje ale to nie oznacza, że tak powinno się to odbywać.

Nie chcę się z Tobą przepychać bo bardzo Cię lubię, ale ze względu na prowadzoną działalność napotkałem już sporo takich ciekawych przypadków.

OK, ja Ciebie też lubię i dlatego skończmy tą dyskusję bo do niczego nie prowadzi i pozostańmy przy swoich zdaniach.

Moje stanowisko jest następujące:

1. Magazyn (akumulatory) nie wymagają żadnego zgłaszania do OSD bo niczego nie produkują tylko przechowują.

2. Magazyn jest częścią systemu OFF-grid, a ten nie wymaga zgłaszania do OSD.

3. Częścią systemu OFF-grid są też panele i inwerter. Panele, w systemie OFF-grid, nie wymagają zgłoszenia jeśli jest ich mniej niż 50kWp (niedługo będzie to 150kWp).

4. Magazyn zainstalowany przez firmę instalatorską może mieć gwarancję od tej firmy, a jak ta zbankrutuje nadal ma się gwarancję producenta magazynu (jeśli był inny niż instalator). Nie należy zapominać o rękojmi która wynosi 2 lata i należy się od sprzedawcy.

5. Jeśli się chce mieć magazyn tanio to jedynie włożenie swojej pracy to może zapewnić. Wiedza na ten temat jest ogólnie dostępna w Internecie. Trzeba tylko chcieć. Opłaca się posiąść taką wiedzę, bo nawet jak firma zainstaluje magazyn czy system PV, zaoszczędzi się kupę kasy na utrzymaniu takiego systemu w ruchu. Ominie się też wiele pułapek które mogą zniweczyć włożoną pracę i zmarnować wydane pieniądze. Naprawianie po fakcie jest znacznie droższe niż zapobieganie awarii. Tego się nauczyłem w swoim zawodzie gdy byłem odpowiedzialny za utrzymanie w ruchu urządzeń wartych setki milionów dolarów.

6. Ubezpieczenie "all risks" obejmuje wszystko co nie zostało wykluczone. Ja miałem do czynienia z PZU. Link, Unica, Hestia, Warta i jeszcze kilka innych których nie chcę nawet nazw pamiętać. Uważam że wszystkie ubezpieczalnie są do niczego, nie tylko PZU czy Link. Z PZU miałem najmniej kłopotów bo ci przynajmniej wypłacili odszkodowanie po powodzi bez zwlekania.

Edytowane przez stos

Chciałbym zobaczyć kalkulację opłacalności (lub nieopłacalności) magazynu energii elektrycznej dla przeciętnego prosumenta w systemie net-billing i ewentualnie w net-metering.

Ja też.

Podałem swoje obliczenie, ale jestem w specyficznej sytuacji.

Magazyn dla tych w net-bilingu już dzisiaj ma szansę być opłacalnym.

Dla tych w net-meteringu, dzisiaj jest nieopłacalny jeśli nie mają problemu jakości sieci.

Jednak net-metering się pewnego dnia skończy i tego dnia net-meteringowcy nie mając już magazynu, obudzą się "z ręką w nocniku". :)

Edytowane przez stos

Dla większości prosumentów net-metering skończy się za 10-13 lat chyba że ktoś zmieni przepisy i net-metering zakończy się szybciej.

Za 10-13 lat to pewnie będzie zupełna inna generacja magazynów energii i nie ma co się teraz o to martwić.

Wtedy będą decydować czy kupić magazyn czy to nadal nie jest opłacalne.

Dla większości prosumentów net-metering skończy się za 10-13 lat chyba że ktoś zmieni przepisy i net-metering zakończy się szybciej.

Za 10-13 lat to pewnie będzie zupełna inna generacja magazynów energii i nie ma co się teraz o to martwić.

Wtedy będą decydować czy kupić magazyn czy to nadal nie jest opłacalne.

Ciekawe jest to Twoje "wróżenie z fusów".

Ja też spróbuję powróżyć.

Za 10-13 lat to może i będzie inna generacja magazynów ale ich cena się nie zmieni w stosunku do zarobków.

Będzie natomiast mnóstwo byłych net-meteringowców którzy będą chcieli je mieć aby płacić mniej za EE, bo jak wiesz net-biling bez magazynu jest mniej opłacalny niż z magazynem.

Prawo popytu i podaży spowoduje że magazyny zdrożeją.

Ciekawe jest to Twoje "wróżenie z fusów".

Ja też spróbuję powróżyć.

Za 10-13 lat to może i będzie inna generacja magazynów ale ich cena się nie zmieni w stosunku do zarobków.

Będzie natomiast mnóstwo byłych net-meteringowców którzy będą chcieli je mieć aby płacić mniej za EE, bo jak wiesz net-biling bez magazynu jest mniej opłacalny niż z magazynem.

Prawo popytu i podaży spowoduje że magazyny zdrożeją.

Postęp techniki akumulatorowej raczej będzie.

Ceny magazynów są światowe.

Potencjalnie zwiększone zapotrzebowanie na magazyny energii nie wpłynie na wzrost światowych cen magazynów energii.

Będzie większe zapotrzebowanie to Chińczycy zwiększą produkcję i cena magazynów spadnie.

Sam chyba widzisz, ze magazyny tanieją.

Ile kosztował PLN/kWh pierwszy magazyn który kupiłeś a ile ten ostatni?

Postęp techniki akumulatorowej raczej będzie.

Ceny magazynów są światowe.

Potencjalnie zwiększone zapotrzebowanie na magazyny energii nie wpłynie na wzrost światowych cen magazynów energii.

Będzie większe zapotrzebowanie to Chińczycy zwiększą produkcję i cena magazynów spadnie.

Sam chyba widzisz, ze magazyny tanieją.

Ile kosztował PLN/kWh pierwszy magazyn który kupiłeś a ile ten ostatni?

Pewnie się zdziwisz ale 2 lata temu kupowałem cele po 235 Euro a dzisiaj te same cele w tym samym miejscu kosztują 245 Euro.

Więc zdrożały.

Cena cell Litowych może z czasem rosnąć bo będzie wzrastające zapotrzebowanie na akumulatory do coraz większej produkcji samochodów elektrycznych.

Chyba że opanują problemy z technologią opartą na Sodzie i Lit straci na znaczeniu.

Na rynku jest dużo cel do samochodów elektrycznych z odrzutu produkcyjnego.

Zwłaszcza że we Wrocławiu mamy ich fabrykę.

Ale aby je wykorzystać trzeba się jednak nauczyć zbudować sobie magazyn "Tymi ręcami", na co, jak widać z dyskusji tu na forum, chętnych jest niewielu.

Pół roku temu kupiłem cele na nowy magazyn za 250 zł/1kWh, a dzisiaj te same cele kosztują ponad 500 zł/1kWh.

Masz rację że magazyny tanieją ale tylko te których ceny były strasznie wyśrubowane.

Tak, tak. Powtarzaj to ten goebbelsowski 1000 razy w nadziei że stanie się prawdą.

No niestety ale też mam wrażenie, że inwestowanie w magazyn obecnie nie ma sensu.

Właśnie zerknąłem w twarde dane (po bilansowaniu):

W grudniu oddałem (sprzedałem) "całe" 2,32kWh

W styczniu 12, w lutym 103.

Nie mam danych za listopad bo instalacja dopiero była wtedy uruchomiona ale pewnie podobnie do grudnia/stycznia.

Resztę produkcji zimą autokonsumuję.

Czyli zimą magazyn nie pozwoli zaoszczędzić więcej jak kila-kilkanaście kWh miesięcznie.

Za to w wiosennych/letnich miesiącach dom pobiera z sieci jakieś 3-5 kWh dziennie a reszta to ponownie autokonsumpcja.

Magazyn miałby szansę "pokazać moc" w marcu (oddane 310, pobrane 747) i kwietniu (oddane 568, pobrane 454).

Załóżmy, że magazyn pozwoli "odzyskać" wszystko co oddałem a mógłbym skonsumować na własne potrzeby (raczej nierealne):

grudzień - 2,32

styczeń - 12

luty - 103

marzec - 310

kwiecień - 454

maj - 148

czerwiec - 98

teraz już zgadywanie

lipiec - 100

sierpień - 100

wrzesień - 100

październik 310

listopad 100

Suma: 1735 kWh. Straty na magazynie to w optymistycznym wariancie 10% czyli zostaje 1561kWh.

Gdybym tego nie sprzedał tylko skonsumował to przyjmując średnią cenę sprzedaży 0,4 (zaniżona) a zakupu 1,21 zaoszczędzę 1269 zł.

Nawet zbudowany samodzielnie magazyn pochłonie 20tys. czyli zwrot inwestycji blisko 16 lat.

Jak dla mnie się nie spina :(

Edytowane przez chcialbympompe

No niestety ale też mam wrażenie, że inwestowanie w magazyn obecnie nie ma sensu.

Właśnie zerknąłem w twarde dane (po bilansowaniu):

W grudniu oddałem (sprzedałem) "całe" 2,32kWh

W styczniu 12, w lutym 103.

Nie mam danych za listopad bo instalacja dopiero była wtedy uruchomiona ale pewnie podobnie do grudnia/stycznia.

Resztę produkcji zimą autokonsumuję.

Czyli zimą magazyn nie pozwoli zaoszczędzić więcej jak kila-kilkanaście kWh miesięcznie.

Za to w wiosennych/letnich miesiącach dom pobiera z sieci jakieś 3-5 kWh dziennie a reszta to ponownie autokonsumpcja.

Magazyn miałby szansę "pokazać moc" w marcu (oddane 310, pobrane 747) i kwietniu (oddane 568, pobrane 454).

Załóżmy, że magazyn pozwoli "odzyskać" wszystko co oddałem a mógłbym skonsumować na własne potrzeby (raczej nierealne):

grudzień - 2,32

styczeń - 12

luty - 103

marzec - 310

kwiecień - 454

maj - 148

czerwiec - 98

teraz już zgadywanie

lipiec - 100

sierpień - 100

wrzesień - 100

październik 310

listopad 100

Suma: 1735 kWh. Straty na magazynie to w optymistycznym wariancie 10% czyli zostaje 1561kWh.

Gdybym tego nie sprzedał tylko skonsumował to przyjmując średnią cenę sprzedaży 0,4 (zaniżona) a zakupu 1,21 zaoszczędzę 1269 zł.

Nawet zbudowany samodzielnie magazyn pochłonie 20tys. czyli zwrot inwestycji blisko 16 lat.

Jak dla mnie się nie spina :(

Dziękuję za Twoje dane.

Nie mam podstaw aby je podważyć dlatego napiszę że masz rację że magazyn TOBIE się nie opłaca.

Jednak pisanie że nigdy i nikomu się dzisiaj nie opłaca jest właśnie takim "goebbelsowaniem" uprawianym przez @Patatay.

Ja nie mam net-bilingu tylko net-metering i jak to już kilka razy pokazałem, na rzeczywistych danych za cały rok 2022, magazyn i PV, przy dzisiejszych cenach EE, zwróci mi się za 6-7 lat. Sam magazyn daje mi oszczędność ponad 4 tysiące rocznie a 20kWh magazyn (taki mam) można dzisiaj kupić za 28 tysięcy. Czas zwrotu tego magazynu w moim przypadku wyniósłby 7 lat, nie 16.

Moim zdanie większość dzisiaj podłączających swoje PV do sieci, ma szansę zaoszczędzić instalując, dobrze dobrany do swojej instalacji i zużycia domu, magazyn.

Instalowanie dzisiaj systemów PV ON-grid jest ekonomicznie nierozsądne.

P.S.

W ostatnim paragrafie napisałeś.

Dla Twojego domu prawdopodobnie magazyn o pojemności 7.5kWh by wystarczył jeśli w czasie 8 miesięcy okresu niegrzewczego pobierasz z sieci 3-5kWh dziennie.

Taki magazyn nie kosztuje 20 tysięcy tylko ok 9 tysięcy. Fabryczny a nie samoróbka. Samoróbkę o tej pojemności zrobiłbyś za 4-5 tysięcy.

Oczywiście to jest cena samego magazynu.

Jeśli instalując PV nie zainstalowałeś sobie inwertera hybrydowego to musisz teraz dodać kilka tysięcy extra na jego zbudowanie.

Edytowane przez stos

Ja nie mam net-bilingu tylko net-metering i jak to już kilka razy pokazałem, na rzeczywistych danych za cały rok 2022, magazyn i PV, przy dzisiejszych cenach EE, zwróci mi się za 6-7 lat. Sam magazyn daje mi oszczędność ponad 4 tysiące rocznie

Sorry ale nie pojmuje jak to liczysz! "Koszt" magazynowania w sieci przy net-meteringu to 20% wytworzonej energii. Przy własnym magazynie to 10% (straty) i koszt tegoż magazynu. Zyskujesz 10% przy cenie (nie wiem jakiego masz sprzedawcę) max. 1,3PLN/kWh czyli 13 gr. 4000zł/0,13 to 30770kWh!!! Tyle przepuszczasz rocznie przez magazyn :jawdrop:

Dla Twojego domu prawdopodobnie magazyn o pojemności 7.5kWh by wystarczył jeśli w czasie 8 miesięcy okresu niegrzewczego pobierasz z sieci 3-5kWh dziennie.

Taki magazyn nie kosztuje 20 tysięcy tylko ok 9 tysięcy. Fabryczny a nie samoróbka. Samoróbkę o tej pojemności zrobiłbyś za 4-5 tysięcy.

Oczywiście to jest cena samego magazynu.

Jeśli instalując PV nie zainstalowałeś sobie inwertera hybrydowego to musisz teraz dodać kilka tysięcy extra na jego zbudowanie.

Już to przerabialiśmy. Wyszło na to, że magazyn (z osprzętem umożliwiającym działanie) dla mnie to koszt 35 tys.

Sorry ale nie pojmuje jak to liczysz! "Koszt" magazynowania w sieci przy net-meteringu to 20% wytworzonej energii. Przy własnym magazynie to 10% (straty) i koszt tegoż magazynu. Zyskujesz 10% przy cenie (nie wiem jakiego masz sprzedawcę) max. 1,3PLN/kWh czyli 13 gr. 4000zł/0,13 to 30770kWh!!! Tyle przepuszczasz rocznie przez magazyn :jawdrop:

Już to przerabialiśmy. Wyszło na to, że magazyn (z osprzętem umożliwiającym działanie) dla mnie to koszt 35 tys.

2022.jpg

Na wykresie masz moje dane za 2022 rok.

W ciągu roku z magazynu pobrano 3186kWh. Przy dzisiejszej cenie EE 1.27 zl/1kWh, magazyn zaoszczędził mi w ciągu 8 miesięcy w roku 4046 zł.

Energii włożonej do magazynu nie wysłałbym do sieci bo magazyn jest w OFF-gridzie.

Sprawność magazynu nie wchodzi tu do obliczeń bo liczę energię wyjętą z magazynu.

Nadmiar energii wysłany do sieci, z części ON-gridowej, został zużyty w 4 miesiące zimowe na ogrzewanie 2 domów w wielkości 4259 / 0.8 = 5324 kWh

Jeśli nie chcesz magazynu i znajdujesz powody aby go nie mieć, nie będę Cię do niego przekonywał. Ja nie jestem handlowcem.

Edytowane przez stos

W ciągu roku z magazynu pobrano 3186kWh. Przy dzisiejszej cenie EE 1.27 zl/1kWh, magazyn zaoszczędził mi w ciągu 8 miesięcy w roku 4046 zł.

No to zaoszczędziłeś względem "magazynowania w sieci":

Mogłeś oddać 3186 : 0,9 (straty 10% na magazynowaniu) 3540 kWh.

Za to "za darmo" mogłeś odebrać 80% czyli 2832 kWh.

Pobrałeś z magazynu 3186 a "z sieci" za darmo mogłeś 2832 czyli mniej o 354 kWh. I tylko to jest rzeczywistym "zyskiem" czy raczej oszczędnością.

Jak z tego wycisnąłeś 4047PLN????

Energii włożonej do magazynu nie wysłałbym do sieci bo magazyn jest w OFF-gridzie.

Ale to twoja wola/wina i stąd kreatywna księgowość.

Edytowane przez chcialbympompe