Gik 08.08.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 To Ty napisałeś, wprost a nie między wierszami, że magazyn 30kWh kosztuje 50 tysięcy. Piszesz ze zrozumieniem? Zdecydowanie nie kosztuje tyle. Nawet jeśli kupił byś Pylontech US2000C a można coś tańszego. Kwestia znaleźienia odpowiedniego dystrybutora. Czasem warto kupić w biedniejszym kraju. Bo Polska to najbogatszy kraj w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zdecydowanie nie kosztuje tyle. Nawet jeśli kupił byś Pylontech US2000C a można coś tańszego. Kwestia znaleźienia odpowiedniego dystrybutora. Czasem warto kupić w biedniejszym kraju. Bo Polska to najbogatszy kraj w Europie. No to policzmy, ile kosztuje: akumulatory dające w sumie 30 kWh + falownik/falowniki na odpowiednią moc (nie żadne 5 kW, bo tym to można wodę za gotować i nastawić pranie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 08.08.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 No to policzmy, ile kosztuje: akumulatory dające w sumie 30 kWh + falownik/falowniki na odpowiednią moc (nie żadne 5 kW, bo tym to można wodę za gotować i nastawić pranie). To się określ.. Magazyn to Magazyn. A nie cały system zasilania. Chociaż tu też nie wiele by brakło. Gdybyś składał samemu na Victron. A na innym czymś chińskim wciąż zostanie. Ale co ja będę tu Was uczył... Mnie interesuje to, że SIĘ DA. Bo dokupiłem. Odbieram dodatkowe US2000C za 3 tygodnie. Trzeba szukać samemu - wtedy czegoś człowiek sie nauczy. Kupić to za mało jak Stos mówił. Trzeba by to jeszcze świadomie złożyć i obsługiwać i serwisować. Jeśli zlecisz taką instalację to pewnie skonczy się na 90tyś ++. Za sam magazyn i ładowarki/inwertery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Ty naprawdę wymagasz wymagasz odpoczynku. Nie bardzo wiem, jak można wyjaśnić coś całkowicie jasnego. Zanim komuś zarzucisz barki w czytaniu ze zrozumieniem, naucz się pisać ze zrozumieniem. Już Ci pisałem że ja odpoczynku nie potrzebuję. Tobie by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Typowa moc przyłączeniowa domu jednorodzinnego to 12 kW na trzech fazach. Ile kosztuje magazyn 30 kWh na bateriach LFP Pylontecha wraz z falownikami Victrona, złożony własnymi rękami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zdecydowanie nie kosztuje tyle. Nawet jeśli kupił byś Pylontech US2000C a można coś tańszego. Kwestia znaleźienia odpowiedniego dystrybutora. Czasem warto kupić w biedniejszym kraju. Bo Polska to najbogatszy kraj w Europie. Zdecydowanie tyle nie kosztuje. Jednak są tacy którzy szukają każdej wymówki żeby nie mieć magazynu. Jak widać najlepszą jest wyimaginowanie wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zanim komuś zarzucisz barki w czytaniu ze zrozumieniem, naucz się pisać ze zrozumieniem. Już Ci pisałem że ja odpoczynku nie potrzebuję. Tobie by się przydał. Jezu, daj już spokój. Po co te pyskówki i wstawki o niewolnikach? Ja jestem niewolnikiem??? Ja mam problem z ZE? Naprawdę? Mam tak niskie rachunki w stosunku do zarobków, że magazyn i PV to dla mnie ciekawostki do rozważenia w przyszłości, a nie problem. Jestem tu dla przyjemności i z ciekowością przyglądam się sytuacji polskiej energetyki. Nie mam żadnego ciśnienia na magazyny, bo i niby czemu miałbym mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Typowa moc przyłączeniowa domu jednorodzinnego to 12 kW na trzech fazach. Ile kosztuje magazyn 30 kWh na bateriach LFP Pylontecha wraz z falownikami Victrona, złożony własnymi rękami? Zdecyduj się ceny czego się doszukujesz. Magazynu, czy systemu zasilania domu z magazynem? Jak pytasz o cenę samochodu to chcesz wiedzieć ile on kosztuje z garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Jezu, daj już spokój. Po co te pyskówki i wstawki o niewolnikach? Ja jestem niewolnikiem??? Ja mam problem z ZE? Naprawdę? Mam tak niskie rachunki w stosunku do zarobków, że magazyn i PV to dla mnie ciekawostki do rozważenia w przyszłości, a nie problem. Jestem tu dla przyjemności i z ciekowością przyglądam się sytuacji polskiej energetyki. Nie mam żadnego ciśnienia na magazyny, bo i niby czemu miałbym mieć? Zadajesz strasznie duże pytań i wyszukujesz strasznie dużo problemów, w temacie który, jak właśnie twierdzisz, Cię nie interesuje. Zabawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zdecyduj się ceny czego się doszukujesz. Magazynu, czy systemu zasilania domu z magazynem? Jak pytasz o cenę samochodu to chcesz wiedzieć ile on kosztuje z garażem? To chyba proste: mam dom bez magazynu i rachunki mam na poziomie x zł. mam dołożyć magazyn, żeby obniżyć rachunki, ew. podwyższyć jakość EE, zasilającej urządzenia domowe. Ile muszę wyłożyć na stół, żeby mieć możliwość magazynowania energii, bo przecież same akumulatory mi nie wystarczą. Ile kosztuje taka inwestycja? Zakładając, że mam gotowe klocki i wolny czas na takie zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zadajesz strasznie duże pytań i wyszukujesz strasznie dużo problemów, w temacie który, jak właśnie twierdzisz, Cię nie interesuje. Zabawne. Interesuje. Inaczej bym tu nie rozmawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 08.08.2023 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 To chyba proste: mam dom bez magazynu i rachunki mam na poziomie x zł. mam dołożyć magazyn, żeby obniżyć rachunki, ew. podwyższyć jakość EE, zasilającej urządzenia domowe. Ile muszę wyłożyć na stół, żeby mieć możliwość magazynowania energii, bo przecież same akumulatory mi nie wystarczą. Ile kosztuje taka inwestycja? Zakładając, że mam gotowe klocki i wolny czas na takie zabawy. błąd. Jakości EE nie podwyższysz. To nie te urządzenia. Jedyne co może zyskać dzieki dołożeniu magazynu to niezawodność. Redukcję kosztów. (czy ze zwrotem? A kto to wie?) Podałem wskazówkę gdzie warto szukać takich rozwiązań. ALE... musisz wiedzieć czego szukasz. Z tego co mi się widziało. Już było to wypisywane na forum. A Ty ciągle zaklinasz rzeczywistość. Gotowych klocków to Ty nie masz. Wciąż będzie sporo przerabiania - mówię w ciemno. Typowa gadka inwestorów - instalacje mam przygotowaną i oczekują ceny za czesci i montaż. Bo niby bez problemu. A potem... Też tak miałem. Ja prosiłem o ceny dystrybutora Victron Na Polskę... SunTrack czy jakoś tak. Za rozbudowę off grid na 6KW i dołożenie 2x 2,4kW Pylontech. Stwierdzili, że się nie da, musi być TurboEnergy taki jak mam. Krzykneli 38tyś. Na zawał prawie zszedłem. Ale przynajmniej miałem jakieś rozeznanie. Instalację 10kW off grid same panele, konstrukcje, zabezpieczenia i zgłoszenie PPOŻ. Do tego dokupiłem 2x Pylontech. Bo jednak będą pasować. W biedniejszym kraju. I jeszcze zostało mi z budżetu SunTrack kupa kasy.. Tylko jednostki będę dokładał sam, Jak i mmpt 450/100 victrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Interesuje. Inaczej bym tu nie rozmawiał. A to przepraszam. Z tego co piszesz wywnioskowałem że interesuje Cię zgnojenie tematu magazynu i PV. Bo dlaczego podawałbyś ceny magazynu z wysokiego sufitu i rozpowszechniał plotki o złych zamiarach obecnej i przyszłej władzy w stosunku do właścicieli PV i magazynów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 A to przepraszam. Z tego co piszesz wywnioskowałem że interesuje Cię zgnojenie tematu magazynu i PV. Bo dlaczego podawałbyś ceny magazynu z wysokiego sufitu i rozpowszechniał plotki o złych zamiarach obecnej i przyszłej władzy w stosunku do właścicieli PV i magazynów? 50 tysięcy to wysoki koszt? Moim zdaniem niski, co podkreśliłem porównując do ceny samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 08.08.2023 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Do tego fajnie gdyby nie byl ladowany do 100% Baterie powinny być co pewien czas ładowane do pełna, bo tylko w ten sposób inwertery ustawiają sobie 100%. Jak nie będziesz ich ładował do pełna, to po pewnym czasie % SOC będą fikcyjne (bo są wyliczane poprzez przepływy prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) 50 tysięcy to wysoki koszt? Moim zdaniem niski, co podkreśliłem porównując do ceny samochodu. Co ma cena samochodu do ceny magazynu, to tylko Ty wiesz. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Baterie powinny być co pewien czas ładowane do pełna, bo tylko w ten sposób inwertery ustawiają sobie 100%. Jak nie będziesz ich ładował do pełna, to po pewnym czasie % SOC będą fikcyjne (bo są wyliczane poprzez przepływy prądu) Tylko co tak na prawdę znaczy to 100% SOC? Cela LFP może być ładowana do 3.65V. Czy tylko to oznacza 100% SOC tej celi.? Większość użytkowników tych cel ładuje je do maksimum 3.5V. Dla nich to oznacza 100% SOC tej celi. 100% SOC jest takie jakie sobie wybierzesz i ustawisz w ładowarce, dlatego pisanie że nie powinno się ładować do 100% jest bez sensu. Aby wiedzieć jakie jest SOC baterii LFP potrzeba mierzyć prąd i napięcie ładowania i rozładowania i analizować to w funkcji czasu. Dla cel LFP (LTO także) napięcie nie jest wyznacznikiem stanu naładowania tak jak to jest dla cel ołowiowych czy Li-ion. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 08.08.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 O tym, kiedy ustawić 100% SOC, to można prace doktorską napisać.Polecam oglądać: https://www.youtube.com/@OffGridGarageAustralia/videosFacet analizował zachowanie wielu BMSów, m.in. kiedy ustawiają 100% SOC.I które to wg niego robią dobrze, a które źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 O tym, kiedy ustawić 100% SOC, to można prace doktorską napisać. Polecam oglądać: https://www.youtube.com/@OffGridGarageAustralia/videos Facet analizował zachowanie wielu BMSów, m.in. kiedy ustawiają 100% SOC. I które to wg niego robią dobrze, a które źle. Śledzę i dlatego uważam że BMS-y nie powinny być używane do określenia SOC baterii. One są tylko do pilnowania pracy cel w bezpiecznym zakresie i odłączenie baterii od systemu ładowania/rozładowania gdy bezpieczeństwo jest zagrożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 08.08.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) O tym, kiedy ustawić 100% SOC, to można prace doktorską napisać. Polecam oglądać: https://www.youtube.com/@OffGridGarageAustralia/videos Facet analizował zachowanie wielu BMSów, m.in. kiedy ustawiają 100% SOC. I które to wg niego robią dobrze, a które źle. Fajne tematy filmów. Dla mnie ciekawe jest np. Ustawianie paneli, aby większa produkcja była zimą. I właśnie tak próbuje ustawić u siebie. Aby wieczorem i rano była jak największa produkcja. Tak samo większy kąt nachylenia dachu - poprawia wyniki jesienią/zima. To jest właśnie sens. Bo latem i tak jest energii tak dużo, że w OFF-grid jej nie przejesz. A zimą nawet 20-50Wh na godzinkę produkcji więcej to jest ilość nie do pogardzenia. W południe też wsio ryba. Produkcja będzie maksymalna. To ma zastosowanie w instalacjach offgrid i nawet dla netbillingu. Zwłaszcza jak odkup będzie jeszcze mniej korzystny. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts