Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

To, że podobno 99% społeczeństwa nie stać na magazyn za 50 tysięcy, a ja widzę po dwa lub trzy samochody na posesjach.

Widzisz to, co przyciąga twoje oko i na co zwracasz uwagę.

Jeżdżące samochody, nie rozsypujące się jeszcze ze starości, można kupić za 5000 zł.

Mam dom, fotowoltaikę, dwa auta, jedno 14-letnie kupione 8 lat temu za 45000 drugie 18-letnie kupione 5 lat temu za 4500.

Nieprędko wymienię któryś na taki za 50000 lub droższy, chociaż bardzo bym chciał.

Jeśli uważasz, że większość ludzi w Polsce stać na auto za 50000 lub więcej, to jesteś w błędzie.

Tzn. że jeśli na poniższym obrazku do sieci domowej "przedostaje się" z sieci publicznej takie samo napięcie? Zero filtrowania, wygładzania, normowania?

_vyrp12_3602quattro-priklad-zapojeni.jpg

Nie daje sobie ręki uciąć. Ale u siebie nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy.

Ładowarki/Inwertery dopasowują się do sieci.. tak samo jak falownik. Dopóki mieści się w normie to one naśladują siec. Ale jak się odłączysz od sieci z jakiegoś powodu. Nawet jak Ci się parametry nie będą podobać to już inna sprawa. I chyba tyle co można zrobić. Bo stabilizatory/obniżacze napięcia na każdą faze.. to już w ogóle konkretne fanaberie.

Widzisz to, co przyciąga twoje oko i na co zwracasz uwagę.

Jeżdżące samochody, nie rozsypujące się jeszcze ze starości, można kupić za 5000 zł.

Mam dom, fotowoltaikę, dwa auta, jedno 14-letnie kupione 8 lat temu za 45000 drugie 18-letnie kupione 5 lat temu za 4500.

Nieprędko wymienię któryś na taki za 50000 lub droższy, chociaż bardzo bym chciał.

Jeśli uważasz, że większość ludzi w Polsce stać na auto za 50000 lub więcej, to jesteś w błędzie.

To samo chyba można powiedzieć o fotowoltaice? A o tym jest obecny wątek. Jak kogoś nie stać, to niech nie czyta. Ja nie wchodzę na forum o supersamochodach i nie dyskutuję o sensowności finansowej tuningu silnika w Ferrari - zgadnij czemu?

ps. Konia z rzędem, kto kupi sensowną furę za 5000 zł. A to, że ty 8 lat temu to czy tamto.....

To, że podobno 99% społeczeństwa nie stać na magazyn za 50 tysięcy, a ja widzę po dwa lub trzy samochody na posesjach.

No słusznie.

99% ludzi gdzieś mieszka. Mają domy i mieszkania a niektórzy nawet dwa i więcej.

Idąc tym tokiem myślenia, jeśli dom kosztuje milion to co to jest 100 tysięcy za magazyn.

Czy można wymyślić bardzie idiotyczne porównanie. Samochód versus magazyn. Do versus magazyn.

Tzn. że jeśli na poniższym obrazku do sieci domowej "przedostaje się" z sieci publicznej takie samo napięcie? Zero filtrowania, wygładzania, normowania?

No i tu się kłania brak wiedzy.

Jak chcesz stabilizować napięcie w domu, kup sobie stabilizator napięcia i nie mieszaj do tego instalacji PV ON- grid lub instalacji hybrydowej z magazynem.

Chcesz stabilnego zasilania w domu, przy pomocy magazynu, zainwestuj w system OFF-grid. Jeżeli Cię stać.

30 kWh to jakieś 50 tysięcy w dobrym standardzie. A ile kosztuje używany samochód dla rodziny? A dwa? :)

Samochod jest niezbedny do zycia bo taka kest prawda, magazyn energii? No 99.9% ludzi go nie ma i da sie zyc. Mi to tak wuglada ze najpierw panstwo wybudowalo na naszych dachach mase elektrowni za darmo bo ta dotacja to tyle wynosila co im vatu wplywalo a teraz za nasze chca bilansowac siec. Nie zauwazyles tego?

To samo chyba można powiedzieć o fotowoltaice? A o tym jest obecny wątek. Jak kogoś nie stać, to niech nie czyta. Ja nie wchodzę na forum o supersamochodach i nie dyskutuję o sensowności finansowej tuningu silnika w Ferrari - zgadnij czemu?

ps. Konia z rzędem, kto kupi sensowną furę za 5000 zł. A to, że ty 8 lat temu to czy tamto.....

Jeśli dobrze pamiętam, pisałeś że nie zainwestowałeś w PV na starych zasadach bo miałeś inne wydatki.

Może właśnie kupiłeś tą furę za 50k albo dwie.

Twoja decyzja, ale nie krytykuj tych co zainwestowali w PV i magazyn bo to była ich decyzja.

Jeśli dzisiaj szukasz usprawiedliwienia dla swoich decyzji to nie spodziewaj się że się z Tobą zgodzimy.

2 lata temu kupilem dla zony C1 wlasnie za 5000zl. Auto bez zadnego wkladu, olej i filtry jak nowe, nawet klima mrozi a nie chlodzi. Auto takie ze mozna sciadac i jechac do Portugalii. Mysle ze takie do krecenia sie wokol komina jest wystarczajace. W aucie zero wyciekow, brak korozji (wiadomo ze pojawia sie nalot w miejscach typu tylna belka ale to norma i taka rdza ro nie rdza a tak to reszta super). Auto 100% sprawne nawet bite nie bylo. Oj czesto widzimy to co chcemy widziec a fakty sa takie ze srednia wieku auta sprowadzanego w zagranicy to 13 czy 14 lat i dla wielu ludzi takie auto to rarytas. Wielu ludzi nawet jak wyklada 50k na auto to dla nich jest to ogromna kasa i takie auto szanuja bo chca tym jezdzic 15 lat. Porownywanie auta do magazynu energii jest srednio trafione.

Samochod jest niezbedny do zycia bo taka kest prawda, magazyn energii? No 99.9% ludzi go nie ma i da sie zyc. Mi to tak wuglada ze najpierw panstwo wybudowalo na naszych dachach mase elektrowni za darmo bo ta dotacja to tyle wynosila co im vatu wplywalo a teraz za nasze chca bilansowac siec. Nie zauwazyles tego?

Ale przecież nikt tego nie ukrywa! Ceny energii były wtedy tak niskie, że trzeba było jednak ludzi mocno zachęcić do instalacji modułów na dachach (bo początkowo nawet na gruncie nie można było instalować na tych samych zasadach). Było też sporo głosów, że Państwo zabiera aż 20% mojej energii, bo tylko 80% oddanej można odebrać bez dodatkowych opłat.

Jeśli dobrze pamiętam, pisałeś że nie zainwestowałeś w PV na starych zasadach bo miałeś inne wydatki.

Może właśnie kupiłeś tą furę za 50k albo dwie.

Twoja decyzja, ale nie krytykuj tych co zainwestowali w PV i magazyn bo to była ich decyzja.

Jeśli dzisiaj szukasz usprawiedliwienia dla swoich decyzji to nie spodziewaj się że się z Tobą zgodzimy.

Odlatujesz na dobre.

No i tu się kłania brak wiedzy.

Jak chcesz stabilizować napięcie w domu, kup sobie stabilizator napięcia i nie mieszaj do tego instalacji PV ON- grid lub instalacji hybrydowej z magazynem.

Chcesz stabilnego zasilania w domu, przy pomocy magazynu, zainwestuj w system OFF-grid. Jeżeli Cię stać.

No faktycznie, ustabilizować napięcie podane na odbiorniki to dla producenta falownika absolutna niemożliwość. Nawet mi do głowy nie przyszło, że Victron sobie z tym nie poradził.

No słusznie.

99% ludzi gdzieś mieszka. Mają domy i mieszkania a niektórzy nawet dwa i więcej.

Idąc tym tokiem myślenia, jeśli dom kosztuje milion to co to jest 100 tysięcy za magazyn.

Czy można wymyślić bardzie idiotyczne porównanie. Samochód versus magazyn. Do versus magazyn.

Tak. Wchodzę na forum o budownictwie (gdy dzis byle domek kosztuje pod 1 mln zł), na temat o fotowoltaice, gdzie mi ją wyceniono ostatnio na 6 tysięcy za 1 kWp i dowiaduję się od jednej i tej samej osoby, że magazyn kosztuje raz 30 tys, a potem 100 tysięcy złotych i że to idiotyczne pisać, że jak kogoś stać na dom i trzy samochody, to już nie stać na magazyn. Zdecyduj się, stać czy nie stać? A może stać dopiero jak się poświęci pół roku życia?

No faktycznie, ustabilizować napięcie podane na odbiorniki to dla producenta falownika absolutna niemożliwość. Nawet mi do głowy nie przyszło, że Victron sobie z tym nie poradził.

Victron z magazynem daje możliwość utrzymywania napięcia w normie (230+/- 10%) a nawet węziej tylko nie do tego on służy.

Nie dziwię się teraz że tak krytykujesz magazyn bo nawet nie wiesz do czego on służy.

Już Ci napisałem. Chcesz stabilizacji napięcia, kup sobie stabilizator. Taki na 10kW kosztuje około 5 tysięcy. Będziesz miał w domu napięcie 230 +/- 2%. Zaoszczędzisz kupę kasy nie kupując magazynu za 50 tysięcy.

https://allegro.pl/oferta/stabilizator-napiecia-srv33-10kva-12138992115

https://astat.pl/produkty/stabilizatory-napiecia-m-d-srv-3310-4000/

Edytowane przez stos

Tak. Wchodzę na forum o budownictwie (gdy dzis byle domek kosztuje pod 1 mln zł), na temat o fotowoltaice, gdzie mi ją wyceniono ostatnio na 6 tysięcy za 1 kWp i dowiaduję się od jednej i tej samej osoby, że magazyn kosztuje raz 30 tys, a potem 100 tysięcy złotych i że to idiotyczne pisać, że jak kogoś stać na dom i trzy samochody, to już nie stać na magazyn. Zdecyduj się, stać czy nie stać? A może stać dopiero jak się poświęci pół roku życia?

Bardzo mi Cię szkoda.

Żyć z takimi problemami jak Twoje jest trudno.

Nawet nie rozumiesz co się do Ciebie pisze.

Na to forum przychodzą ludzie którzy sami budują domy.

Myśli że zbudowanie magazynu jest trudniejsze?

Te pół roku zajęło mi testowanie 336 cel abym był pewny że wszystkie są dobre.

Przez te pół roku poświęcałem na to 15 minut dziennie.

Na prawdę uważasz że ten czas jest warty 25 tysięcy?

No i magazyn o pojemności 90kWh nie kosztuje 50 tysięcy z montażem.

Tak, budowanie magazynu energii jest trudniejsze bo szwagier, sąsiad czy zięć nie budował i nie pomoże.

Do tego ludzie boją się prądu a budowania już nie. :)

Przez pół roku poświęciłeś po 15 minut czyli tylko 45 godzin.

Czyli bardzo mało.

Przyjedziesz do Poznania na tydzień (5 dni po 9 godzin) i zmontujesz u mnie taki magazyn ?

Czy 100 zł netto to akceptowalna stawka?

Nocleg, wikt, napitki a p pracy dyskusje na różne tematy w cenie :)

Myślałem o magazynie 25 kWh ale może być 50 -90 kWh. :)

Tak, budowanie magazynu energii jest trudniejsze bo szwagier, sąsiad czy zięć nie budował i nie pomoże.

Do tego ludzie boją się prądu a budowania już nie. :)

Przez pół roku poświęciłeś po 15 minut czyli tylko 45 godzin.

Czyli bardzo mało.

Przyjedziesz do Poznania na tydzień (5 dni po 9 godzin) i zmontujesz u mnie taki magazyn ?

Czy 100 zł netto to akceptowalna stawka?

Nocleg, wikt, napitki a p pracy dyskusje na różne tematy w cenie :)

Myślałem o magazynie 25 kWh ale może być 50 -90 kWh. :)

Zbuduj go sobie sam.

Cała wiedza jest w internecie.

Poczytaj a masz szansę że podołasz.

Ja pomagam tylko tym którzy na to zasługują.

Tobie nie pomogę.

Zbuduj go sobie sam.

Cała wiedza jest w internecie.

Poczytaj a masz szansę że podołasz.

Ja pomagam tylko tym którzy na to zasługują.

Tobie nie pomogę.

Chciałem dobrze.... :)

Nie podołam.

Wiedza w internecie jest zdradliwa.

Wystarczy poczytać durnoty jakie ludzie wypisują na temat WTC czy fakenewsy o Frasyniuku.

Pamiętliwy jesteś do trzeciego pokolenia (wcielenia).

Tak trzymaj !

Pozdrawiam :)