stos 08.08.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Tak, budowanie magazynu energii jest trudniejsze bo szwagier, sąsiad czy zięć nie budował i nie pomoże. Do tego ludzie boją się prądu a budowania już nie. Przez pół roku poświęciłeś po 15 minut czyli tylko 45 godzin. Czyli bardzo mało. Przyjedziesz do Poznania na tydzień (5 dni po 9 godzin) i zmontujesz u mnie taki magazyn ? Czy 100 zł netto to akceptowalna stawka? Nocleg, wikt, napitki a p pracy dyskusje na różne tematy w cenie Myślałem o magazynie 25 kWh ale może być 50 -90 kWh. Zbuduj go sobie sam. Cała wiedza jest w internecie. Poczytaj a masz szansę że podołasz. Ja pomagam tylko tym którzy na to zasługują. Tobie nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.08.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zbuduj go sobie sam. Cała wiedza jest w internecie. Poczytaj a masz szansę że podołasz. Ja pomagam tylko tym którzy na to zasługują. Tobie nie pomogę. Chciałem dobrze.... Nie podołam. Wiedza w internecie jest zdradliwa. Wystarczy poczytać durnoty jakie ludzie wypisują na temat WTC czy fakenewsy o Frasyniuku. Pamiętliwy jesteś do trzeciego pokolenia (wcielenia). Tak trzymaj ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Bardzo mi Cię szkoda. Żyć z takimi problemami jak Twoje jest trudno. Nawet nie rozumiesz co się do Ciebie pisze. Buduję pomieszczenie pod magazyn, na dach chcę włożyć 18-19 kWp, zbieram oferty, analizuję itd. Twój wniosek jest taki, że przyszedłem tu gnoić, że mam problemy, jestem niewolnikiem i nic nie rozumiem. A Ty rozumiesz? Skąd w Tobie tyle jadu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Chciałem dobrze.... Nie podołam. Wiedza w internecie jest zdradliwa. Wystarczy poczytać durnoty jakie ludzie wypisują na temat WTC czy fakenewsy o Frasyniuku. Pamiętliwy jesteś do trzeciego pokolenia (wcielenia). Tak trzymaj ! Pozdrawiam Ciężko na to pracowałeś i teraz zbierasz owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Buduję pomieszczenie pod magazyn, na dach chcę włożyć 18-19 kWp, zbieram oferty, analizuję itd. Twój wniosek jest taki, że przyszedłem tu gnoić, że mam problemy, jestem niewolnikiem i nic nie rozumiem. A Ty rozumiesz? Skąd w Tobie tyle jadu? Nie ma we mnie jadu. Nie lubię ludzi którzy myślą że wszystkie rozumy pozjadali i tylko mówią a nie słuchają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 09.08.2023 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Samochod jest niezbedny do zycia bo taka kest prawda, magazyn energii? No 99.9% ludzi go nie ma i da sie zyc Dlaczego niezbędny? Ja nie mam, żyję, gdybym miał kupić, pewnie musiałbym sprowadzić NIO Ec6, by kiedyś móc łatwo ogniwa wymienić... Problem w tym, iż zakup auta prywatnie nie zwróci mi się kiedykolwiek. Podobnie jak (wg. obecych wyliczeń) magazyn energii. Więc jego też nie mam. Ale za to opłaci mi się dorzucić więcej paneli do obecnej instalacji i tak właśnie czynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 09.08.2023 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dlaczego niezbędny? Ja nie mam, żyję, gdybym miał kupić, pewnie musiałbym sprowadzić NIO Ec6, by kiedyś móc łatwo ogniwa wymienić... Problem w tym, iż zakup auta prywatnie nie zwróci mi się kiedykolwiek. Podobnie jak (wg. obecych wyliczeń) magazyn energii. Więc jego też nie mam. Ale za to opłaci mi się dorzucić więcej paneli do obecnej instalacji i tak właśnie czynię Temu nie pisalem ze dla abslutnie kazdego;) no ale patrzac na podjazdy to 2 auta to w zasadzie standard dzis. Komunikacja miejska dziala jako tako w miastach a domow nie buduje sie w centrach tylko conajmniej na obrzezach i pobliskich wioskach a tam jak jest z komunikacja to kazdy wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.08.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Buduję pomieszczenie pod magazyn, na dach chcę włożyć 18-19 kWp, zbieram oferty, analizuję itd. Twój wniosek jest taki, że przyszedłem tu gnoić, że mam problemy, jestem niewolnikiem i nic nie rozumiem. A Ty rozumiesz? Skąd w Tobie tyle jadu? Ciężko na to pracowałeś i teraz zbierasz owoce. Nie ma we mnie jadu. Nie lubię ludzi którzy myślą że wszystkie rozumy pozjadali i tylko mówią a nie słuchają. stos Ciekawe masz oceny innych którzy mają odmienne zdanie. Siebie lubisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.08.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 stos Ciekawe masz oceny innych którzy mają odmienne zdanie. Jeśli nazwanie kogoś kanalią uważasz za posiadanie odmiennego zdania to nie mamy o czym rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.08.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Jeśli nazwanie kogoś kanalią uważasz za posiadanie odmiennego zdania to nie mamy o czym rozmawiać. Kto i kogo nazwał kanalią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.08.2023 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dlaczego niezbędny? Są miejsca gdzie da się obejść bez samochodu i takie gdzie to cholernie trudne. Transport publiczny w wielu miejscach nie istnieje a wykluczenie komunikacyjne to rzeczywistość sporej części Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.08.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Są miejsca gdzie da się obejść bez samochodu i takie gdzie to cholernie trudne. Transport publiczny w wielu miejscach nie istnieje a wykluczenie komunikacyjne to rzeczywistość sporej części Polski. Jak tak dalej pójdzie z energetyką, to rzeczywistością sporej części Polski będzie wykluczenie energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.08.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Finansowe wykluczenie energetyczne ?https://raport.togetair.eu/uploaded_files/1618723298_1618658238poprawionetga-mapka-ubostwo-pl.png Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 10.08.2023 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Są miejsca gdzie da się obejść bez samochodu i takie gdzie to cholernie trudne. Transport publiczny w wielu miejscach nie istnieje a wykluczenie komunikacyjne to rzeczywistość sporej części Polski. Ano są takie miejsca Ale wtedy potrzebujesz albo światłowodu albo starlink'a i nie musisz się zbyt wiele przemieszczać - Jeśli ktoś się osiedla w takim miejscu, to raczej ma tego świadomość, gorzej z autochtonami, skazanymi na wykluczenie komunikacyjne. No i pytanie czy tam sprawnie funkcjonuje sieć energetyczna, czy będzie miał kto od nas odebrać energię z PV, czy będzie wystarczająca moc do naładowania tych samochodów, a może wszyscy właśnie na off-gridach? Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.08.2023 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Politycy zabraniają palić drewnem w piecach i kotłach, to "się pojawiają" wykluczenia. Idiotyczne przepisy wrzucają wszystkich do jednego worka i na wsiach, gdzie domy oddalone są o kilkaset metrów od siebie, wmawia się ludziom, że spalenie drewna szkodzi przyrodzie i truje sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 10.08.2023 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Przeprowadziłem sobie bardzo uproszczoną symulację opłacalności magazynu energii w aspekcie gromadzenia energii w tanich godzinach i odsprzedaży w tych najdroższych.Symulacja jest bardzo uproszczona bo poświęciłem na te kilka formuł w excelu, a właściwie w libre office 10 minut. Zakładam jednak następujące uproszczenia:1. Z każdego dnia wybrałem cenę max i min skupu z danych PSE. Funkcja w arkuszu: 2. Założyłem, że cały magazyn nabiję po tej najniższej cenie, a sprzedam po tej najdroższej. Pomijam wszelkie problemy związane z wydajnością instalacji i magazynu i wynikającej z tego tytułu możliwości ładowania i rozładowywania magazynu w określonych godzinach. Zakładam, że jakbym wybrał kilka najtańszych godzin i kilka najdroższych wielkich różnic by nie było.3. Pomijam całkowicie autokonsumpcję i potrzeby energetyczne domu w tych najtańszych godzinach, które też by część energii pochłonęła.4. Dla uproszczenia zakładam, że akumulator jest prostym urządzeniem które mogę nabić do nominalnej pojemności i rozładować w drogich godzinach do pełna. 5. Obliczenia zrobiłem dla okresu od 15 maja do dnia dzisiejszego, bo od 15 maja (start mojej PV instalacji) sobie zacząłem wrzucać dane z PSE. W sumie w ten sposób wyliczyłem maksymalny zysk jaki można uzyskać z zabawy w codzienne magazynowanie/sprzedaż energii olewając wszelkie inne aspekty problemu. Dla mojej instalacji 6,4 kWp przyjąłem sobie 10 kW magazyn.Wyszło mi, że w ciągu tych (prawie) trzech miesięcy oszczędziłbym (różnica pomiędzy ceną 10 kW zgromadzoną w najtanszych godzinach a ceną 10 kW oddaną w najdroższych) 270 zł.Czyli miesięcznie około 90 zł. Licząc 90*8 - daje to 720 zł rocznie. Wziąłęm pod uwagę 8 miesięcy, bo wyrzucam z tej operacji miesiące od listopada do lutego, ale za to zakładam nad wyraz optymistycznie, że osiągnę pełne napełnienie 10 KW magazynu w takich miesiącach jak wrzesień, październik czy marzec. No i że w tym okresie różnice w cenie energii będą podobne. Jak widać to BAAAAARDzo spore uproszczena i w świecie realnym zysk z takich operacji mógłby wynieść pewnie połowę tej wartości, choćby z powodu, że stawiam na sporą autokonsumpcję w godzinach najlepszej produkcji. Poniżej zestawienie opłacalności dla magazynów o różnej pojemności, zwykłe mnożenie wielokrotności: magazyn 5KW - oszczędność miesięczna 45 zł - oszczędność roczna 361 złmagazyn 10KW - oszczędność miesięczna 90 zł - oszczędność roczna 722 złmagazyn 15KW - oszczędność miesięczna 135 zł - oszczędność roczna 1083 złmagazyn 20KW - oszczędność miesięczna 180 zł - oszczędność roczna 1445 zł itd... jak ktoś chce sobie sprawdzić obliczenie to funkcja wybierająca minimalną cenę dzienną z uporządkowanej tabeli cen godzinowych wygląda tak: =JEŻELI(C3=1;MIN(B3:B26);"").Gdzie w kolumnie C znajdują się godziny (funkcja więc zadziała dla godziny 1:00, ktora jest podawana jako pierwsza dobowo w danych PSE i wybierze minimalną wartość z kolejnych 24 wierszy kolumny B, w której są ceny.) Dla ceny maksymalnej należy użyć funkcji MAKS i tej samej składni. Tak to wygląda na dzisiaj. A czy za rok ceny rozłożą się inaczej? Jeśli energia będzie oddawana po 2 grosze a sprzedawana po 80 gr, to będzie wyglądało to całkiem inaczej. Jak na razie jednak duże rozbieżności wystąpiły tylko w kilku dniach w tym rozpatrywanym okresie.Najniższa cena skupu energii w tym okresie w dniu 11 czerwca wyniosła 6,93 zł/MWh o godzinie 14.00(najdroższa tego dnia cena wyniosła 438,89 od godzinie 21.00). Najdrożej skupowano natomiast energię po 938,26 zł/MWh 22 czerwca o godzinie 21.00 - w ten dzień o godzinie 5.00 najniższa cena skupu wyniosła 581,66 zł za MWh. Wartość średnia z najniższych cen w tym okresie wyniosłą 371,29 natomiast średnia z najwyższych 679,20 zł/MWh.Czyli jakby założyć, że ta dzienna średnia wynosiła 30 gr na KWh to miesięcznie wychodzimy też na ta 90 zł oszczędności z 10kW magazynu. Podsumowując - planując montaż magazynu energii, raczej bym się nie kierował (na dzień dzisiejszy) samym faktem zysków gromadzenia/odsprzedaży energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.08.2023 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Podsumowując - planując montaż magazynu energii, raczej bym się nie kierował (na dzień dzisiejszy) samym faktem zysków gromadzenia/odsprzedaży energii. Oczywiście. Prosument ma nie zarabiać, ma co najwyżej mniej płacić za EE. Prostym testem na opłacalność wszelkich instalacji PV i magazynów jest pytanie: płacę 120 zł miesięcznie za prąd, kupuję instalację za 50/100/200 tys zł. Ile zarobię na takiej instalacji po roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 10.08.2023 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Ano są takie miejsca Ale wtedy potrzebujesz albo światłowodu albo starlink'a i nie musisz się zbyt wiele przemieszczać - Jeśli ktoś się osiedla w takim miejscu, to raczej ma tego świadomość, gorzej z autochtonami, skazanymi na wykluczenie komunikacyjne. No i pytanie czy tam sprawnie funkcjonuje sieć energetyczna, czy będzie miał kto od nas odebrać energię z PV, czy będzie wystarczająca moc do naładowania tych samochodów, a może wszyscy właśnie na off-gridach? No ok, mozna jezdzic komunikacja miejska do roboty, do sklepu (chociaz slabo wozic autobusem np 2 zgrzewki wody nie mowiac o innych zakupach), mozna pojechac komunikacja miejska do kina i da sie zyc. Majac auto mozna to wszystko co powyzej, zakupy wozic w bagazniku, w weekend mozna wyskoczyc na jeziorko, w gory, do znajomych ktorzy mieszkaja dalej niz linia autobusowa. Mozna kupic deske SUP i poolywac na jeziorze, mozna wrzucic rowery na auto i pojezdzic po fajnych trasach. Powrot z basenu tez przyjemniejszy autem niz bimbanie sie po przystankach zwlaszcza miedzy jesienia a wiosna. Czasem jak jest brzydka deszczowa niedziela to zamiast gapic sie w TV to pakujemy sie do auta i jedziemy ma przejazdzke po drogach 3 kategorii w jakims parku narodowym. Takie 2h w aucie sa calkiem przyjemne bo muzyka jaka chcemy, jakies widoki itd. Bycie autochtonem nie jest takie zle, zwlaszcza jak widze tych nie wykluczonych komunikacyjnie mieszkajacych w blokach a samochodow tyle ze mieszkancy nie maja gdzie parkowac. Sory ale dla mnie nieposiadanie auta to wykluczenie;) wole kiepski internet niz starlinka bez auta, chociaz starlink dziala wszedzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 10.08.2023 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Oczywiście. Prosument ma nie zarabiać, ma co najwyżej mniej płacić za EE. Prostym testem na opłacalność wszelkich instalacji PV i magazynów jest pytanie: płacę 120 zł miesięcznie za prąd, kupuję instalację za 50/100/200 tys zł. Ile zarobię na takiej instalacji po roku? Chyba nic skoro nikt sie nie pokusil na rzetelny post. Niech ktos napisze ile kosztuje magazyn energii na zasadzie dzwonie do firmy i oni przyjezdzaja i montuja. Wyciaganie baterii z samochodow i elektronika z aliexpres mnie nie interesuje. LPG w aucie zwroci sie w rok, PV w kilka a magazyn poki co nigdy. Ot taka prawda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2023 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 No ok, mozna jezdzic komunikacja miejska do roboty, do sklepu (chociaz slabo wozic autobusem np 2 zgrzewki wody nie mowiac o innych zakupach), mozna pojechac komunikacja miejska do kina i da sie zyc. Zapominasz o car sharing, taksówkach, wypożyczalniach aut (i kamperów), rowerze, hulajnodze i sklepach internetowych. Da się wygodnie żyć bez bycia właścicielem auta. Wygodniej niż z autem zazwyczaj (bo odpada problem z serwisem, przeglądami, ubezpieczeniem, można wypić) - często też taniej nie mieć auta. Więc to kwestia opłacalności i ego. Sporadyczne są sytuacje, gdy bycie właścicielem auta jest naprawdę niezbędne, jak ktoś go nie używa do zarabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts