Ratpaw 20.12.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Tak. Tak lepiej? Wygodniej? Oszczędniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.12.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) A czemu pompa tak chodzi? A dlaczego ma chodzić inaczej? Termostaty w pomieszczeniach pilnują, aby nie przegrzewały się ponad ustaloną temperaturę. Natomiast w łazienkach przez cała dobę jest ciepła podłoga. Są momenty, kiedy pompa się wyłącza, o tym decyduje pogodówka. Ale generalnie mam to tak ustawione, że pompa pracuje z minimalną mocą, jak nie ma odbioru w pomieszczeniach z termostatami, żeby właśnie w łazienka był cały czas komfort. na początku próbowałem grzać tylko w II taryfie, ale nie sprawdziło się u mnie- za duży dom, za dużo domowników o różnych preferencjach, posadzka jedynie o grubości 7cm, więc i akumulacja nie była za duża, natomiast w łazience każdy lubi ciepło i ciepłą podłogę... Edytowane 20 Grudnia 2022 przez magdaseb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.12.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 A dlaczego ma chodzić inaczej? Termostaty w pomieszczeniach pilnują, aby nie przegrzewały się ponad ustaloną temperaturę. Natomiast w łazienkach przez cała dobę jest ciepła podłoga. Są momenty, kiedy pompa się wyłącza, o tym decyduje pogodówka. Ale generalnie mam to tak ustawione, że pompa pracuje z minimalną mocą, jak nie ma odbioru w pomieszczeniach z termostatami, żeby właśnie w łazienka był cały czas komfort. na początku próbowałem grzać tylko w II taryfie, ale nie sprawdziło się u mnie- za duży dom, za dużo domowników o różnych preferencjach, posadzka jedynie o grubości 7cm, więc i akumulacja nie była za duża, natomiast w łazience każdy lubi ciepło i ciepłą podłogę... No to dalej nie rozumiem, czemu z regulatorem z łazience miałoby być niekomfortowo. Coś się stanie, gdy pompa wyłączy się przy 24* w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.12.2022 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Tak lepiej? Tak. Podłogi mają cały czas stałą temperaturę - brak wahań. Wygodniej? Lepszy komfort - patrz wyżej Oszczędniej? Nie wiem. Raczej nie ma to wpływu na zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.12.2022 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Tak. Podłogi mają cały czas stałą temperaturę - brak wahań. OK, a jakie miałeś wahania przy regulatorach? I jakie to były regulatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.12.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Eurostery 2026 z pseudo PWMem. Z salonem i kuchnią nie było tak źle, ale z łazienką wogóle sobie nie poradziły. Wahania potrafiły dojść do 1'C - dla mnie nieakceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.12.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Eurostery 2026 z pseudo PWMem. Z salonem i kuchnią nie było tak źle, ale z łazienką wogóle sobie nie poradziły. Wahania potrafiły dojść do 1'C - dla mnie nieakceptowalne. To w sumie zrobiłeś to, co należało zrobić i tak i tak, czyli wyregulowałeś hydraulicznie układ. Może niepotrzebnie wyrzuciłeś regulatory? Jak teraz podnosisz temperaturę w samej tylko łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.12.2022 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 W sumie masz rację, wystarczyło porządnie i zgodnie z projektem wyregulować przepływy. A regulatory wywaliłem, bo są już niepotrzebne - kocioł chodzi 24h na pogodówce, stałe przepływy też, temperatury w domu są takie jakie chciałem, nic mi więcej nie potrzeba. Na szczęście nie mam wielkich okien od południa (zresztą na mazurach słońca i tak zimą brak;) więc nic mi się nie przegrzewa, kominka nie używam już od wielu lat, jedynie jak żona wpadnie w szał pieczenia to temp. się podnosi, ale rekuperacja ładnie to rozprowadza po całym domu, więc nie przeszkadza mi to. Ps. O co chodzi z tym podnoszeniem temp. w łazience? Mam tam (tak jak i w całym domu) stała temperaturę przez całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Ps. O co chodzi z tym podnoszeniem temp. w łazience? Mam tam (tak jak i w całym domu) stała temperaturę przez całą dobę. Ja tak mam, że czasem zimą 23 stopnie to za mało i chcę 24 stopnie. W łazience nie opłaca się utrzymywać wysokiej temperatury cały czas, więc podkręcanie do 24 w czasie brania prysznica zdarza mi się właściwie codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.12.2022 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 U mnie żeby zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę w łazience o 1'C to potrzeba przynajmniej kilkanaście godzin, może dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 U mnie żeby zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę w łazience o 1'C to potrzeba przynajmniej kilkanaście godzin, może dobę... Chyba podłogówką. A co z grzejnikiem typu drabinka, zasilanym elektrycznie? Może mały konwektor z wentylatorkiem? Może promiennik podczerwieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.12.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 No ja piszę o podłogówce, bo tak mam. Drabinka raczej za wiele nie pomoże, wiem to po sobie - mam w łazience, ale jej wpływ na ogrzewanie jest pomijalny. Jeśli chcesz okresowo podnosić temperaturę w łazience z OP, to chyba tylko promiennik podczerwieni. Zadziała na pewno, to też wiem z autopsji bo mam taki w altanie w ogrodzie - w chłodne letnie mazurskie wieczory naprawdę dużo on daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Ja tak mam, że czasem zimą 23 stopnie to za mało i chcę 24 stopnie. W łazience nie opłaca się utrzymywać wysokiej temperatury cały czas, więc podkręcanie do 24 w czasie brania prysznica zdarza mi się właściwie codziennie. Ile stracisz na utrzymywaniu cały czas, że się nie opłaca? To czasowe obniżenie wymaga poniesienia kosztów, bo trzeba klimę odpalić - przy podłogówce w wylewce w domu pasywnym i po dobie od wyłączenia grzania w największe mrozy w łazience 0,5* nie stracisz (bo straty niewielkie na przenikaniu a jeszcze mniejsze na wentylacji, gdy wpada powietrze ogrzane do tych 22* w innych pomieszczeniach. Za to jak już podłogówka podstygnie, to znacznie dłużej będzie trwało podniesienie temperatury powietrza choćby o pół stopnia i przywodnej podłogówce będzie wymagało znacznie wyższej temperatury zasilania. Podstawowa zasada przy podłogówce w wylewce - nie da się zauważalnie zmieniać temperatury w ciągu doby. Link o bezwładności w sygnaturce. A w domu bardziej energooszczędnym będzie to jeszcze wyraźniejsze a na maksa w pomieszczeniach bez nawiewu, który zimniejsze powietrze wpuszcza nawet przy rekuperacji. Ostatecznie coś osiągniesz, jak dasz (mogą być dodatkowo) kable w warstwie kleju pod płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.12.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Ile stracisz na utrzymywaniu cały czas, że się nie opłaca? Muszę podnieść temperaturę czynnika o 2 stopnie, trochę obniży to COP, będzie trochę więcej strat, ale raczej niewiele. Raczej chodzi mi o to, że kąpiel bierze się rzadko w stosunku do np mycią rąk, korzystania z toalety, sprzątania itp. 24 stopnie to za dużo do takiego korzystania, wręcz niekomfortowo. To czasowe obniżenie wymaga poniesienia kosztów, bo trzeba klimę odpalić W łazience klimę mam montować? przy podłogówce w wylewce w domu pasywnym i po dobie od wyłączenia grzania w największe mrozy w łazience 0,5* nie stracisz (bo straty niewielkie na przenikaniu a jeszcze mniejsze na wentylacji, gdy wpada powietrze ogrzane do tych 22* w innych pomieszczeniach. Za to jak już podłogówka podstygnie, to znacznie dłużej będzie trwało podniesienie temperatury powietrza choćby o pół stopnia i przywodnej podłogówce będzie wymagało znacznie wyższej temperatury zasilania. Podstawowa zasada przy podłogówce w wylewce - nie da się zauważalnie zmieniać temperatury w ciągu doby. Link o bezwładności w sygnaturce. A w domu bardziej energooszczędnym będzie to jeszcze wyraźniejsze a na maksa w pomieszczeniach bez nawiewu, który zimniejsze powietrze wpuszcza nawet przy rekuperacji. Ja to wszystko wiem, dlatego pytałem o szybkie podgrzanie pomieszczenia grzejnikiem ściennym albo promiennikiem. To ma działać na zawołanie. Ostatecznie coś osiągniesz, jak dasz (mogą być dodatkowo) kable w warstwie kleju pod płytkami. Biorę pod uwagę matę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Ja to wszystko wiem, dlatego pytałem o szybkie podgrzanie pomieszczenia grzejnikiem ściennym albo promiennikiem. To ma działać na zawołanie. Ja mam małą łazienkę, nieco ponad 5m2. Suszenie włosów mojej żony daje ok 1,5stC dodatkowego ciepła Planowałem wcześniej drabinkę elektryczną na szybkie podgrzewanie ale największy zmarzluch w domu stwierdził, że stała 22,5stC jej wystarczy i drabinki nie potrzebuje. To chyba najłatwiejsze rozwiązanie, tylko odpowiednią moc trzeba dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.12.2022 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Suszenie włosów mojej żony daje ok 1,5stC dodatkowego ciepła Zgadza się, szybko można tak nagrzać łazienkę. W końcu to jakieś 1,5-2 kW. Przeszkadza mi tylko szum wentylatorka. Nie próbowałem promiennika podczerwieni, dlatego mnie to ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 29.12.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) No ja piszę o podłogówce, bo tak mam. Drabinka raczej za wiele nie pomoże, wiem to po sobie - mam w łazience, ale jej wpływ na ogrzewanie jest pomijalny. Dziwne bo ja mam dwie drabinki ( w dwóch łazienkach) i ustawione mają temp 23 i jak przestaje grzać ( jak teraz) to łazienki są spokojnie nagrzane co więcej czasem ręczniki ( i nie tylko) rzucamy na drabinkę i szybko schną. Co do termostatu w łazience ( którego nie mam) to po każdej kąpieli by mi się wyłączał bo branie prysznica podbija mi o jakieś 2 stopnie Edytowane 29 Grudnia 2022 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.12.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 1. Dlaczego dziwne? Moc mojej drabinki przy średniowiecznych temperaturach zasilania typu 75'C wynosi ok. 600W. To dla czynnika o temp. 30'C (tyle mam około 0'C) ciekawe czy osiągnie 60W. Ale przyjmijmy, że tak - czyli będę miał do dyspozycji w swojej 10m2 łazience jakieś 6W/m2 - to nadal tyle co nic. 2. Jaki termostat? Ja piszę o swojej instalacji - sterowana w 100% pogodowo, nie ma w niej żadnych termostatów. Owszem, powoduje to, że po kąpieli temp. w łazience rośnie, ale to mi nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Muszę podnieść temperaturę czynnika o 2 stopnie No to masz źle rozplanowaną podłogówkę - za duże odstępy w pozostałych pomieszczeniach i/lub za duże w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.12.2022 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 No to masz źle rozplanowaną podłogówkę - za duże odstępy w pozostałych pomieszczeniach i/lub za duże w łazience. Bzdura. Łazienka jest za mała, żeby podłogówka mogła ją ogrzać o dwa stopnie powyżej pokoi. Trzeba dodać rurek na ścianie albo dużą drabinkę. Myślę, że jednak drabinka będzie najlepsza, bo się sprawdza w łazience, a na dodatek jest możliwość wpięcia do niej grzałki elektrycznej. Bardzo się to przydaje latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts