Sativum 10.11.2022 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Cześć, Mam wątpliwości, które chciałbym skonsultować z kimś bardziej doświadczonym. Otóż myślę o kupnie tarczy 125 mmm do cięcia drewna do szlifierki kątowej. 11k rpm bez regulacji obrotów. Pociąłbym w razie konieczności pieńki, gałęzie, płytę meblową, drewno.Nie wiem czy jest to jednak dobry pomysł - tarcza dość płytka, obroty duże. Boję się, że to przepis na uszkodzenie się - jak tarcza się zaklinuje to albo wyrwie i walnie we nie albo dostanę z odłamków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.11.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Cześć, Mam wątpliwości, które chciałbym skonsultować z kimś bardziej doświadczonym. Otóż myślę o kupnie tarczy 125 mmm do cięcia drewna do szlifierki kątowej. 11k rpm bez regulacji obrotów. Pociąłbym w razie konieczności pieńki, gałęzie, płytę meblową, drewno. Nie wiem czy jest to jednak dobry pomysł - tarcza dość płytka, obroty duże. Boję się, że to przepis na uszkodzenie się - jak tarcza się zaklinuje to albo wyrwie i walnie we nie albo dostanę z odłamków. Słusznie że masz obawy. Mój kolega wylądował w szpitalu z poważnie pociętą ręką kiedy ciął drewno taką tarczą założoną do szlifierki kątowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Obawy są oczywiście słuszne ale podobne obawy przecież mamy podczas pracy normalną tarczą przy cieńciu metalu. Tarcza cienka więc zbyt szybki ruch spowoduje zaklinowanie a przegięcie ręki może spowodować wyszczerbienie tarczy i dostaniemy odłamkiem z bardzo dużą siłą.Tarcza do drewna jest metalowa a jej głębokość ok 5cm świadczy że służy raczej do przecinania małych i cienkich elementów.Wyrwanie narzędzia z ręki przy dość gęstych zębach i dużej prędkości obrotowej jest raczej nie możliwe gdyż przy takiej prędkości obrotowej aby ząb się zaklinował to posuw szlifierki musiał by być odpowiednio proporcjonalny do obrotów. Swego czasu zakupiłem takową na targowisku więc prawdopodobnie ChRL i po zamontowaniu do szlifierki 115 z powodzeniem podcinałem drewniane ościeżnice.Tak czy inaczej narzędzie trzymane jedną ręką staje się niebezpieczne bez względu na typ tarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.11.2022 00:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Dzięki Mareks za odpowiedź. Twoim zdaniem duże zęby będą lepsze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.11.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Dzięki Mareks za odpowiedź. Twoim zdaniem duże zęby będą lepsze/ Im większe zęby tym większe niebezpieczeństwo okaleczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2022 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Cześć, Mam wątpliwości, które chciałbym skonsultować z kimś bardziej doświadczonym. Otóż myślę o kupnie tarczy 125 mmm do cięcia drewna do szlifierki kątowej. 11k rpm bez regulacji obrotów. Pociąłbym w razie konieczności pieńki, gałęzie, płytę meblową, drewno. Nie wiem czy jest to jednak dobry pomysł - tarcza dość płytka, obroty duże. Boję się, że to przepis na uszkodzenie się - jak tarcza się zaklinuje to albo wyrwie i walnie we nie albo dostanę z odłamków. Tu masz tarczę do ciecia bezpiecznego: https://www.castorama.pl/tarcza-uniwersalna-bosch-125-mm-id-1036737.html Droga, ale warta swoich pieniędzy. Ciąłem nią też plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.11.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Im większe zęby tym większe niebezpieczeństwo okaleczenia. Dzięki Stos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.11.2022 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Tu masz tarczę do ciecia bezpiecznego: https://www.castorama.pl/tarcza-uniwersalna-bosch-125-mm-id-1036737.html Droga, ale warta swoich pieniędzy. Ciąłem nią też plastik. Dzięki Ratpaw. Jedna się przyda. Ciąłeś tym drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2022 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Cześć, Mam wątpliwości, które chciałbym skonsultować z kimś bardziej doświadczonym. Otóż myślę o kupnie tarczy 125 mmm do cięcia drewna do szlifierki kątowej. 11k rpm bez regulacji obrotów. Pociąłbym w razie konieczności pieńki, gałęzie, płytę meblową, drewno. Nie wiem czy jest to jednak dobry pomysł - tarcza dość płytka, obroty duże. Boję się, że to przepis na uszkodzenie się - jak tarcza się zaklinuje to albo wyrwie i walnie we nie albo dostanę z odłamków. Obcinam nią gałęzie, tak do 8cm średnicy, także płyty. Da się, choć oczywiście dla lepszej kontroli i bezpieczeństwa wymaga założenia uchwytu i trzymania w obydwu dłoniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2022 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Dzięki Ratpaw. Jedna się przyda. Ciąłeś tym drewno? Tak, do drewna ją kupiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.11.2022 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Obcinam nią gałęzie, tak do 8cm średnicy, także płyty. Da się, choć oczywiście dla lepszej kontroli i bezpieczeństwa wymaga założenia uchwytu i trzymania w obydwu dłoniach Celna uwaga - trzymanie oburącz + ustawienie osłony na szlifierce to podstawa BHP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.11.2022 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Pojawiły się jakiś czas temu podróbki tego Boscha, np Graphite 55H698 za 18 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.11.2022 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Si, znalazłem właśnie ją tyle że za 28 zł .115 kosztuje poniżej 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 22.11.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Sprawdźcie sobie Faster Tools lub Draumet, mają konkretne tarcze do cięcia drewna 115 i 125mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts