asaledr 22.12.2022 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Witam, Planuje kredyt hipoteczny na budowę ale chciałem się zorientować mniej więcej jak to wygląda. Załóżmy bank nam daje 2 lata na doprowadzenie domu do użyteczności, czyli ma być po prostu w ciągu tych 2 lat oddany do użytku. A co obecnie musi mieć dom aby został oddany do użytku?Pomijając z zewnątrz bo wiadomo wszelkie inwentaryzacje, wszystko pociągnięte do domu itp. Założmy z zewnątrz jest wszystko gotowe bo to wiem, a co ma być wewnątrz aby był oddany do użytku według prawa?Muszą być instalacje wewnątrz zrobione? Posadzki? Tynki? Bo może ktoś lubi mieszkać bez posadzki i tynków, po dawnemu na słomie i podłodze z desek. Żartuje oczywiście ale co prawo wymaga żeby w środku było? Tak żeby po najmnjejszej linii oporu odchaczyć że dom oddany do użytku i dać bankowi świstek że jest gotowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2022 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Bo może ktoś lubi mieszkać bez posadzki i tynków, po dawnemu na słomie i podłodze z desek. Żartuje oczywiście ale co prawo wymaga żeby w środku było? Tak żeby po najmnjejszej linii oporu odchaczyć że dom oddany do użytku i dać bankowi świstek że jest gotowe Sprawdź na stronie swojego PINBu, czego wymagają. Na pewno oświadczenie kierbuda, że wszystkie prace zakończone i teren zagospodarowany + odbiory instalacji (w tym przegląd kominiarski albo rekuperacji) + geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.12.2022 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Geodezyjna inwentaryzajca powykonawcza to pomiar budynku z przyłączami. Budynek powinien być ocieplony jesli tak jest w projekcie , bo z tego wychodzi pow. zabudowy do kartoteki. Za to co wewnątrz budynku odpowiada KB (dzienniki budowy) oraz inwestor ( też coś podpisuje). "Bank" pilnuje swych pieniedzy i raczej (na 99,99%) przyjeżdża na budowe i wykonują foto. Aczkolwiek słyszałem różne opowieści o pomysłowości inwestorów, z wypożyczaniem ogrodzenia włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.12.2022 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 u mnie chcieli zaświadczenia z Nadzoru budowlanego ze został złożony dziennik budowy z zakończeniem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 23.12.2022 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 "Bank" pilnuje swych pieniedzy i raczej (na 99,99%) przyjeżdża na budowe i wykonują foto. Nie generalizuj, to zależy od banku, ING np nigdy nie pojawia się na budowie, na żadnym jej etapie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.12.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 mój bank też się nie pojawił na zakończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts