qropatwa 28.12.2022 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Cześć, Chciałbym ocieplić (zaizolować) strop od strony piwnicy, ponieważ podłoga na parterze jest lodowata. Napotykam jednak pewne wyzwania. Po pierwsze, z uwagi na niską wysokość pomieszczeń piwnicznych, oraz prowadzone pod sufitem rury (CO, gaz, woda), mogę tam zmieścić jedynie 2cm izolacji. Nie wiem czy tak cienka izolacja ma wogóle sens, ale może lepiej tak niż wogóle? Po drugie, w piwnicy przez trzy pomieszczenia prowadzone są rury z gazem. W związku z tym materiał powinien być niepalny, a jedyny jaki jest mi znany to wełna skalna. Z tego co kojarze, to są jakieś przepisy mówiące o tym. Czy powinienem użyć wełny, czy inny materiał także będzie ok? Co polecicie? Jak najlepiej to przykleić? Gdyby chodziło o styropian lub płytę PIR, to użyłbym pianokleju, ale nie wiem czy mogę taki materiał zastosować z uwagi na gaz? Po trzecie, chciałbym ten sufit jakoś później wykończyć. Myślałem o jakimś kleju/tynku, który mógłbym pomalować na biało, ale to zapewne zależy od użytego materiału? Ostatecznie, czy taka izolacja ma wogóle sens? Tyle mówi się o izolacja od wewnątrz (a piwnica, choć dużo chłodniejsza, to jednak wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.12.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 2 cm to tyle co nic. I jeszcze chcesz sufit wykończyć. W piwnicy? Przy takiej wysokości pomieszczeń? Możesz dać plytę ultrament, możesz dać nawet aerożel w macie, ale ja bym raczej wszedł w natrysk pianą. Nie wiem czy piana jest niepalna czy niepodtrzymująca palenia, ale przy ttych zakamarkach będzie to najszczelniejsza izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 28.12.2022 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Dlatego myślałem o frezowanej płycie PIR klejonej na pianoklej, albo faktycznie ultrament.W obu przypadkach taki sufit dałoby się fajnie wykończyć cieńką warstwą kleju/tynku, albo poprostu gładzią. Pozostaje jedynie kwestia palności oraz czy taka warstwa 2cm ma wogóle sens, czy lepiej sobie darować całe przedsięwzięcie? W pomieszczeniach, gdzie nie mam rur, mógłbym zastosować grubszą warstwę, powiedzmy 5cm, niestety w miejscach jak korytarz czy kotłownia więcej jak 2cm nie dam rady. Mogę conajwyżej remontując parter na stropie, pod wylewką położyć dodatkowe 2-3cm styropianu. Wówczas całościowo powinno tu już dać lepszy efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 28.12.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 2 cm to tyle co nic. I jeszcze chcesz sufit wykończyć. W piwnicy? Przy takiej wysokości pomieszczeń? Usiądź się na zimnym betonie z gołym tyłkiem, a usiądź się na zimnym betonie przełożonym 2 cm styropianem z gołym tyłkiem i daj znać jak się siedzi. Według tego co piszesz nie powinno być różnicy. 2 cm to więcej niż nic i coś pomoże, a ile? To trzeba by wyliczyć opory cieplne bez ocieplenia oraz z ociepleniem różnymi materiałami, porównać ich wyniki z kosztami materiałów i będzie wiadomo czy lepiej dać pir czy styropian czy pianę. Aby wyliczyć czy ta impreza się opłaci to z oporu cieplnego trzeba by wyliczyć ile złotówek zostanie zaoszczędzonych (to ktoś na forum chyba tłumaczył już). Na szybko licząc, nie wiem czy dobrze bo jakiś czas już tego nie liczyłem to przy założeniu lambdy stropu 1,7 i 8 cm grubości mamy opór cieplny 0,05, a wsp U wynosi 20, a przy dołożeniu 2 cm styropianu o lambdzie 0,031 opór wychodzi mi 0,695, a współczynnik U 1,439. Także widać jaka jest różnica. Wymagane U dla podłogi na gruncie to 0,3, które zostanie osiągnięte po daniu około 10 cm styropianu 0,031. Poza tym to płyta styropianu 2 cm nie jest sztywna także będzie problem z utrzymaniem płaszczyzny przy klejeniu ale czy w piwnicy to problem to już według uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.12.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Usiądź się na zimnym betonie z gołym tyłkiem, a usiądź się na zimnym betonie przełożonym 2 cm styropianem z gołym tyłkiem i daj znać jak się siedzi. Według tego co piszesz nie powinno być różnicy. To nie ma nic do rzeczy. Kawałek styropianu przyjmie dokładnie taką samą temperaturę co ten beton, na którym leży, a odczucie zimna od betonu jest związane z przenikalnością cieplną tego materiału. Z tego powodu nie odczujesz różnicy między styropianem o grubości 2cm i 10 cm. Trzeba policzyć opór cieplny z uwzględnieniem mostków termicznych przy danej różnicy temperatur, powierzchni itd no i kWh uciekające w sezonie przez ten strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Ostatecznie, czy taka izolacja ma wogóle sens? Tyle mówi się o izolacja od wewnątrz (a piwnica, choć dużo chłodniejsza, to jednak wnętrze. Powinno się mówić "izolacja przestrzeni ogrzewanej od nieogrzewanej". Zainteresuj się pianą Polynor. Dla pewności zdobyłbym też ze dwie oferty na piankę ZK (koniecznie ZK) wykonaną przez profesjonalną firmę, ale pewnie wyjdzie drastycznie drożej. odczucie zimna od betonu jest związane z przenikalnością cieplną tego materiału. Ważniejsze ciepło właściwe. Materiał o małym cieple właściwym w przeliczeniu na objętość odbierze mniej ciepła - więc i odczucie chłodu mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 28.12.2022 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Natrysk raczej będzie drogą imprezą, w szczególności 2cm. Dlatego myślałem nam płytami PIR, które mają podobne parametry. Zaproponowany Ultrament także jest ciekawą opcją, z tym że to XPS o nieco gorszych parametrach, a wyższej cenie. Gdyby jakiś producent oferował płytę PIR z takim wykończeniem jak Ultrament, pewnie bym się zdecydował. Strop to Teriva, a raczej coś co wygląda jak Teriva, bo w latach 70 to chyba Terivy jeszcze nie było. Razem z wylewką całość ma ok. 30cm.Pod korytarzem, kuchnią i łazienką mogę dać maksymalnie 2cm pod pokojami mogę dać "nawet" 5cm. Niezależnie od pomieszczenia, po skucie wylewki (remontując pomieszczenie po pomieszczeniu), planuję pod nową wylewkę dodać jeszcze 3cm + dylatacja wylewki od ścian z wełny skalnej. Także w pokojach izolacja wynosiłaby 5+3cm, a w pozostałych pomieszczeniach 2+3cm. Niestety więcej w piwnicy nie wyciągnę, a i pod wylewkę grubszej izolacji nie dam. Niemniej zawsze to coś i mam nadzieje, że pomogłoby. Gdy kilka dni temu za oknem było -10, to podłoga na parterze miała ok. +10C (w zależności od miejsca). Idąc po niej czuło się zimno, mimo że w pomieszczeniu było +22C. Dlatego szukam jakiegoś sposobu, aby poprawić komfort. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2022 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Natrysk raczej będzie drogą imprezą, w szczególności 2cm. Dlatego myślałem nam płytami PIR, które mają podobne parametry. Sprawdziłeś Polynor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.12.2022 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Gdyby jakiś producent oferował płytę PIR z takim wykończeniem jak Ultrament, pewnie bym się zdecydował. Te płyty PIR są wykończone pod kładzenie gładzi. Także w pokojach izolacja wynosiłaby 5+3cm, a w pozostałych pomieszczeniach 2+3cm. Niestety więcej w piwnicy nie wyciągnę, a i pod wylewkę grubszej izolacji nie dam. Niemniej zawsze to coś i mam nadzieje, że pomogłoby. Gdy kilka dni temu za oknem było -10, to podłoga na parterze miała ok. +10C (w zależności od miejsca). Idąc po niej czuło się zimno, mimo że w pomieszczeniu było +22C. Dlatego szukam jakiegoś sposobu, aby poprawić komfort. Poświęć piwnicę i przyklej pod stropem 10-15 cm wełny. Podejrzewam, że te 2 cm PIR podniosą temperaturę podłogi o 1 stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 29.12.2022 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Sprawdziłeś Polynor? Sprawdziłem i wątpię abym był w stanie nanieść to równomiernie na cały sufit. Może między krokwie by się sprawdziło. Te płyty PIR są wykończone pod kładzenie gładzi. Poświęć piwnicę i przyklej pod stropem 10-15 cm wełny. Podejrzewam, że te 2 cm PIR podniosą temperaturę podłogi o 1 stopień Chętnie bym tak zrobił, tylko co z rurami, w szczególności od gazu? Mam to wszystko teraz przerabiać i opuszczać? To będę musiał się schylać pod rurami, w szczególności schodząc do piwnicy pod rurą z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.12.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Tam gdzie rura gazowa to daj ocieplenie tylko 2 cm jak pisałeś np. z XPS, aerożeli lub płyt rezolowych. W pozostałych przypadkach daj 2 dm styropianu podłogowego, a tam gdzie idą rury to go wytnij: rury pozostaną zatopione w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.12.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Co z rurami od gazu? Przyklejasz wełnę między rurami, a same rury możesz zapianować. Przedstawiasz obraz piwnicy z gęstą siecią rur, a to pewnie trzy rurki na krzyż biegną gdzieś przy ścianie Rur gazowych nie wolno Ci trwale zabudować i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 29.12.2022 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Co z rurami od gazu? Przyklejasz wełnę między rurami, a same rury możesz zapianować. Rur od gazu zapianować raczej nie mogę. Przedstawiasz obraz piwnicy z gęstą siecią rur, a to pewnie trzy rurki na krzyż biegną gdzieś przy ścianie Niedokońca, ponieważ w kotłownię mam na tyle małą, że mieści tylko piec i bojler. Z kotłowni na korytarz wychodzą rury CO, gdzie mam wszystkie trójniki (odejścia na poszczególne piony), a także sprzęgło. Samych rur od CO jest całkiem sporo, a do tego dochodzi jeszcze rurka z gazem, która przechodzi przez cały korytarz wzdłuż bo idzie do kotłowni oraz do kuchni. Przyklejasz wełnę między rurami Teraz pomyślałem, że to może nie taki głupi pomysł. Tzn pomiędzy rurami dać pełną grubość izolacji, a nad rurami (między rurami a stropem) odpowiednio przyciąć. Wówczas na znacznej powierzchni izolacja będzie odpowiednio gruba, a tylko w miejscu rur będzie wynosić te 2cm. Tylko w takim wypadku chyba skuszę się jednak na płyty z wełny skalnej, bo ta ma klase reakcji na ogień A1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts