Grzegorz_ST 11.01.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Witam, mam sterowanie roletami za pomocą przycisków w ścianie (opuszczaj/podnoś) i chciałbym dodać możliwość automatycznego sterowania roletami z telefonu lub pilotem. Tak żebym miał możliwość wydania polecenia zamknij/otwórz bez trzymania przycisku. Niestety, temat instalacji elektrycznych jest mi obcy, dlatego proszę o informację, czy mając okablowanie w puszce jak na załączonym zdjęciu mogę, dodać tam sterownik, np. taki? Na zdjęciu, wyciągnięte jest gniazdko do rolet a po prawej stronie jest puszka do włącznika światła. Edytowane 11 Stycznia 2023 przez Grzegorz_ST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 (edytowane) zakupić zestaw https://allegro.pl/oferta/10x-sterownik-rolet-wifi-tuya-wlacznik-grupowy-12725212040?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17967348206&gclid=CjwKCAiA2fmdBhBpEiwA4CcHzbxHqsMhOahcq-BNKJR3nr7oi4D9yrHZ8E27c5og-TXe4YxIIwPQChoCpxUQAvD_BwE lub inny podobny z ilością równą ilości rolet w domu.Zmienić pzrełącznik na podwójny chwilowy lub zakupić zestaw z możliwością konfiguracji. https://allegro.pl/oferta/zestaw-sterowania-roletami-lacznik-sterownik-wifi-9941188112 Puszka jak widać chyba głęboka więc po małej korekcie i ułożeniu przewodów powinien wejść. Edytowane 11 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 11.01.2023 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Dziękuję za informacje. Czy mogę kupić taki sterownik (lub kilka) bez tego przełącznika Smart Swtich w zestawie? Nie rozumiem do czego służy ten przełącznik. Na początek chciałbym kupić trzy lub cztery takie sterowniki dopuszkowe (puszki mam faktycznie głębokie), a jak będę zadowolony to dokupić do wszystkich rolet w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2023 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 S a i bez. Wujek google i poszukaj bez przełącznika. Jeżeli obecny przełącznik żaluzji jest astabilny czyli wraca do położenia pierwotnego to ok., natomiast jeśli przełącznik żaluzji jest bistabilny czyli pozostaje w stanie w którym go przyciśnięto i ma blokadę aby nie przycisnąć dwóch czyli zamykania i otwierania na raz to należy go wymienić aby przyciskiem nie nacisnąć otwierania a przez Internet zamykania lub zakupić inny moduł żaluzjowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 11.01.2023 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Mam przełączniki astabilne. Czyli mogę kupić taki sterownik i nic więcej nie będę potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Zobacz i poczytaj dokładnie czy sterowanie przez telefon Tobie pasuje tzn. ilość żaluzji które docelowo można zarejestrować w aplikacji itp. rzeczy. Schemat podłączenia jest na stronie. W puszce widać że masz zarówno fazę jak i neutralny oraz dwa czy trzy przewody od żaluzji więc nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.01.2023 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 zakupić zestaw https://allegro.pl/oferta/10x-sterownik-rolet-wifi-tuya-wlacznik-grupowy-12725212040?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17967348206&gclid=CjwKCAiA2fmdBhBpEiwA4CcHzbxHqsMhOahcq-BNKJR3nr7oi4D9yrHZ8E27c5og-TXe4YxIIwPQChoCpxUQAvD_BwE lub inny podobny z ilością równą ilości rolet w domu. Zmienić pzrełącznik na podwójny chwilowy lub zakupić zestaw z możliwością konfiguracji. https://allegro.pl/oferta/zestaw-sterowania-roletami-lacznik-sterownik-wifi-9941188112 Puszka jak widać chyba głęboka więc po małej korekcie i ułożeniu przewodów powinien wejść. Ja stosuję do tego Shelly 2.5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekWaw 12.01.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Aby podłączyć sterownik rolet w puszcze, de facto powinieneś mieć w niej 7 żył.3 biegnące z instalacji elektrycznej budynku, które będą zasilać moduł i z których prąd będzie kierowany na roletę:- fazowy (L) - brązowa- neutralny (N) - niebieska- ochronny (PE) - żółto-zielonaOraz 4 biegnące do rolety:- żyła podnoszenia - np. brązowy- żyła opuszczania - np. czarny- neutralny - niebieski- ochronny - żółto zielonyJa nie widzę tylu kabli u Ciebie w puszcze, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 12.01.2023 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Dziękuję wszystkim za rady. Zastanowię się nad aplikacją ale na ten moment wszystko wydaje mi się dużo wygodniejsze od stania przy ścianie i trzymania wciśniętego przycisku. Ilość kabli chyba się u mnie zgadza, w tym 4 od rolety, nie jestem teraz w domu ale mam zrobione wcześniej zdjęcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekWaw 12.01.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 12.01.2023 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Dziękuję wszystkim za rady. Zastanowię się nad aplikacją ale na ten moment wszystko wydaje mi się dużo wygodniejsze od stania przy ścianie i trzymania wciśniętego przycisku. Ilość kabli chyba się u mnie zgadza, w tym 4 od rolety, nie jestem teraz w domu ale mam zrobione wcześniej zdjęcie: [ATTACH=CONFIG]463238[/ATTACH] mam sterowanie via przycisk na ścianie lub pilot lub smartfon. Nie pamiętam już kiedy używałem przycisku na ścianie , sterowanie via smartfon jest np. bardzo przydatne w upalne dni - będąc w pracy mogę zamykać/otwierać rolety zdalnie w zależności od pory dnia. Cały czas nie mogą być zamknięte chociażby z powodu roślin w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.01.2023 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Podpinając do HA można iść dalej i zrobić z tego automatykę. Wystarczy jeden czujnik temperatury na daną stronę domu i rolety pięknie podążają za sloncem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.01.2023 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Owczar, pochwal się jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.01.2023 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Mam czujniki temperatury pod parapetami. Na tej podstawie mierzę zyski słoneczne. Przy określonej temperaturze w domu i temperaturze parapetu rolety się opuszczają, a potem podnoszą. Przykładowo jeśli temperatura parapetu powyżej 38 stopni, a w domu powyżej 23 stopni to opuść. Dlatego zimą nawet w słoneczny dzień się nie opuszczają, ale w okresach przejściowych już tak. Wszystkim steruje home assistant poprzez automatyzacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.01.2023 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Tak naprawdę przymykanie rolet ma sens w okresie czerwiec-sierpień. Ja to realizuje automatyką domową, która określając która jest godzina, otwiera lub przymyka rolety z jednej lub drugiej strony domu. Czujników nie montowałem, bo nie widziałem sensu tego rozwiązania. Wracając do tematu, autorowi polecam jakieś włączniki po wifi. Radiowe 433Mhz są fajne, ale nie ma nad nimi pełnej kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.01.2023 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Ja mam akurat reflekslole, które nawet zasłonięte wpuszczają światło, ale w pochmurne dni ich opuszczanie mija się z celem. Wi-Fi dadzą zdecydowanie większe możliwości niż radiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.01.2023 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Rozumiem, ja steruję zewnętrznymi. Dlatego w lato mam uchylone ok 20cm, żeby światło słoneczne wpadało do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 16.01.2023 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Wi-Fi dadzą zdecydowanie większe możliwości niż radiowe. Można mieć dwa w jednym w przypadku systemów z bramką wi-fi, choć przyznam że ja ostatnio po dwóch latach nieużywania sprzedałem pilota, bo używam tylko przycisków na ścianie lub apki w telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 23.01.2023 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Zainstalowałem sterownik ale niestety nie udało mi się go upchnąć do puszki. Co ciekawe instalacja sterownika zmieniła działanie włącznika ręcznego, nie trzeba było już trzymać przycisku, jedno naciśnięcie i puszczenie powodowało że roleta się otwierała lub zamykała, ewentualne jeszcze jedno naciśnięcie powodowało zatrzymanie. Takie działanie przełącznika dużo bardziej odpowiada mi niż obecne (trzeba trzymać cały czas przyciśnięty). I tutaj mam pytanie, czy mogę zmienić sam przełącznik z monostabilnego na bistabilny i wtedy osiągnę taki efekt, że nie trzeba trzymać przycisku tylko jednym naciśnięciem zamknąć lub otworzyć (z możliwością zatrzymania na danej wysokości)? Czy nie mogę, bo rodzaj włącznika narzuca typ silnika w rolecie? Teraz mam taki przełącznik ale widzę, że ten producent ma też bistabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 25.01.2023 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Zainstalowałem sterownik ale niestety nie udało mi się go upchnąć do puszki. [ATTACH=CONFIG]463378[/ATTACH] Co ciekawe instalacja sterownika zmieniła działanie włącznika ręcznego, nie trzeba było już trzymać przycisku, jedno naciśnięcie i puszczenie powodowało że roleta się otwierała lub zamykała, ewentualne jeszcze jedno naciśnięcie powodowało zatrzymanie. Takie działanie przełącznika dużo bardziej odpowiada mi niż obecne (trzeba trzymać cały czas przyciśnięty). I tutaj mam pytanie, czy mogę zmienić sam przełącznik z monostabilnego na bistabilny i wtedy osiągnę taki efekt, że nie trzeba trzymać przycisku tylko jednym naciśnięciem zamknąć lub otworzyć (z możliwością zatrzymania na danej wysokości)? Czy nie mogę, bo rodzaj włącznika narzuca typ silnika w rolecie? Teraz mam taki przełącznik ale widzę, że ten producent ma też bistabilne. do "upchnięcia" sterownika służą inne puszki, są z kieszenią własnie na elektronikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts