Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do operatorów koparki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurde ludzie, 70 metrów w jeden dzień? Nawet jesli to bedzie czerwiec i dzien bedzie miał 17h to będzie wyścig z czasem. To nie jest kopanie pod kabel gdzie jest glebokosc 80cm i wystarczy raz nabrać łyżką. 1.7m to głęboko i trzeba na kilka razy, do tego się będzie obsypywać. Pewnie bedzie operator używał szerszej łyżki. Poza tym musi być sucho i stabilnie więc mówimy pewnie o kwietniu/maju. Tak głebokich wykopow nie wolno zostawiać bez zabezpieczenia więc od razu po wykopaniu najlepiej zasypywać. Jeśli to pod rure wodną to musi być ktoś z wodociągów żeby zerknać na ułożenie rury przed zakopaniem, czasami wystarczą fotki ale znając życie wodociagi uznają tylko robotę "zaprzyjaznionych" firm. Nie raz słyszałem historie że trzeba było odkopywać raz wkopaną rurę bo nie było odbioru przez inspektora z wodociągów.

Do takich prac chyba jednak lepiej wziąc ekipę, która ma koparkę i układa rury i nie robi tego pierwszy raz. Samemu też można ułożyć, ale tak jak pisałem, trzeba za każdym razem dzwonić po gościa z wodocigów żeby zobaczył i zatwierdził. Na końcu oczywiście próba ciśnieniowa wykonana przez kogoś kto ma uprawnienia lub przy obecności kogoś kto ma i podpisze.

Edytowane przez Toty

Mam wrażenie że ta budowa przyłącza wodociągowego to będzie jak na wariackich papierach.

Trzeba szybko zrobić wykop, wcinkę na rurę, obsypać piaskiem pod spodem (to pewnie ręcznie bo chyba nie da się tego dobrze zrobić koparką)? Położyć rurę obsypiać piaskiem, potem trochę ziemi, taśma, potem wszystko przysypać, jeszcze w między czasie studzienkę zakopać.

I to wszystko najlepiej 1 dnia żeby wykop się nie zasypał. Chyba trzeba bardzo sprawnej ekipy do tego

Mi robili z 30mb (10 metrów gazu i 20 metrów wody) z 2 dni. Woda na głębokość 1.4m a gaz 80cm. Inspektor z wodociągów był dwa razy: pierwszy żeby zobaczyć ułożoną rurę przed zasypaniem, a drugi żeby zobaczyć próbę ciśnieniową. Za każdy przyjazd liczył sobie 150 netto ale to było z 5 lat temu. Jak masz daleko od ich siedziby to doliczają jeszcze kilometrówkę.

70mb to zajmie sprawnemu koparkowemu z 3 dni jak bedzie sucho. OCzywiście wykopujcie, układajcie rurę w piachu i od razu zakopujcie. Co kilka metrów fotka z przylozoną miarką tak żeby na foto było widać głębokość. Tak mi tłumaczył inspektor ale u mnie nie było to konieczne bo odcinek był krotki i zakopali całość na raz.

Próbę wykonujesz już po zakopaniu jeśłi rura była w jednym odcinku. Jeśli gdzieś było łączenie lub wcinka to ten fragment ma zostać odsłonięty. Po prostu zadzwon do wodociągów, przydzielą ci inspektora który będzie się tym zajmował i wszystko ci wyjaśni.

Od 120 za godzinę pracy koparki, jeśli koparka osobno (te ekipy często mają bobcata, a nie dużą koparkę). Do tego reszta prac, zarobek itd. Tanio nie będzie. U mnie za te parę metrów wody i kanalizy wzięli w sumie 8 tysięcy, bo razem to trwało ze trzy dni. Ja bym na te 70 metrów dał nawet 5 dni, bo zawsze są jakieś obsuwy, jakieś zagubione instalacje sie odnajdują, nielegalne podpięcia, zakopane gruzowiska, cieki wód podskórnych, deszcze, itd. Trzeba być może zajać pas drogowy, co jest samo w sobie drogie.

Od 120 za godzinę pracy koparki, jeśli koparka osobno (te ekipy często mają bobcata, a nie dużą koparkę). Do tego reszta prac, zarobek itd. Tanio nie będzie. U mnie za te parę metrów wody i kanalizy wzięli w sumie 8 tysięcy, bo razem to trwało ze trzy dni. Ja bym na te 70 metrów dał nawet 5 dni, bo zawsze są jakieś obsuwy, jakieś zagubione instalacje sie odnajdują, nielegalne podpięcia, zakopane gruzowiska, cieki wód podskórnych, deszcze, itd. Trzeba być może zajać pas drogowy, co jest samo w sobie drogie.

120zl za normalną koparkę? chyba 2 lata temu :) jak ropa była po 4.5zł