asaledr 21.01.2023 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Czyli pasowałoby żeby tego samego dnia układali rurę jedna ekipa a druga robiła wykop w takim razie. Myślałem że na spokojnie można rozdzielić na 2 dni chociaż.Tak w warunkach przyłączenia mam, że 170 cm ma niby być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 22.01.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Kurde ludzie, 70 metrów w jeden dzień? Nawet jesli to bedzie czerwiec i dzien bedzie miał 17h to będzie wyścig z czasem. To nie jest kopanie pod kabel gdzie jest glebokosc 80cm i wystarczy raz nabrać łyżką. 1.7m to głęboko i trzeba na kilka razy, do tego się będzie obsypywać. Pewnie bedzie operator używał szerszej łyżki. Poza tym musi być sucho i stabilnie więc mówimy pewnie o kwietniu/maju. Tak głebokich wykopow nie wolno zostawiać bez zabezpieczenia więc od razu po wykopaniu najlepiej zasypywać. Jeśli to pod rure wodną to musi być ktoś z wodociągów żeby zerknać na ułożenie rury przed zakopaniem, czasami wystarczą fotki ale znając życie wodociagi uznają tylko robotę "zaprzyjaznionych" firm. Nie raz słyszałem historie że trzeba było odkopywać raz wkopaną rurę bo nie było odbioru przez inspektora z wodociągów. Do takich prac chyba jednak lepiej wziąc ekipę, która ma koparkę i układa rury i nie robi tego pierwszy raz. Samemu też można ułożyć, ale tak jak pisałem, trzeba za każdym razem dzwonić po gościa z wodocigów żeby zobaczył i zatwierdził. Na końcu oczywiście próba ciśnieniowa wykonana przez kogoś kto ma uprawnienia lub przy obecności kogoś kto ma i podpisze. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.01.2023 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Może tak jakiś piasek na podsypkę i obsypkę? Nie wyczytał Waść nic w internetach? Powinien inspektor odebrać rurę przed zasypaniem, jeśli ma być protokół odbioru - nieprawdaż? Próba ciśnieniowa to oczywistość. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.01.2023 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Toty ma rację - znajomki sobie ufają. Mi gość kopał rurę z wodą i żadnego inspektora nie widziałem, aż pytałem czy to tak można na wiarę i ... kto może ten może:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 22.01.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Piasek i folia nad nim to oczywistość i na pewno autor wątku wie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 22.01.2023 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Folia to wiem, ale o piasku mi nic projektant nie napisał w projekcie. Napisane przysypać gruntem rodzimym, początkowo ręcznie pierwsze 20 cm potem można koparką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 22.01.2023 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Mowa o rurze PE100 SDR17 PN10 40średnicy To jak to w końcu jest? Edytowane 22 Stycznia 2023 przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 22.01.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Każdy kabel elektryczny, rure wodna, gazową, kanalizacje itp należy obsypać z każdej strony piaskiem. Może projektant uznał to za tak oczywiste że nie napisał. Na pewno wodociągi bez tego nie odbiorą. Także na 70mb to z 5 ton piachu sobie zamów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 22.01.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Mam wrażenie że ta budowa przyłącza wodociągowego to będzie jak na wariackich papierach.Trzeba szybko zrobić wykop, wcinkę na rurę, obsypać piaskiem pod spodem (to pewnie ręcznie bo chyba nie da się tego dobrze zrobić koparką)? Położyć rurę obsypiać piaskiem, potem trochę ziemi, taśma, potem wszystko przysypać, jeszcze w między czasie studzienkę zakopać.I to wszystko najlepiej 1 dnia żeby wykop się nie zasypał. Chyba trzeba bardzo sprawnej ekipy do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.01.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Przecież robi sie to odcinkami, koparka kopie powiedzmy 10m, w tym czasie chłopaki układają rurę i zasypują, koparka jedzie dalej itd. Jak inaczej to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 22.01.2023 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 A no to zmienia postać rzeczy A wcinkę do rury głównej (zasuwę) robi się jak się już całość położy czy na samym początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.01.2023 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Nie wiem, mi wykonali wszystko w jednym odcinku, ale trwało to tyle, że po prostu niemożliwe jest położenie takiego 70-metrowego odcinka na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.01.2023 01:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Nie wiem, mi wykonali wszystko w jednym odcinku, ale trwało to tyle, że po prostu niemożliwe jest położenie takiego 70-metrowego odcinka na raz. A ile miałeś z ciekawości mb do zrobienia i w ile się uporali z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.01.2023 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) 0,5m do ogrodzenia i z 10 m do ściany budynku, głębokość z 1,7m. 1 dzień. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 23.01.2023 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Z 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 23.01.2023 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Mi robili z 30mb (10 metrów gazu i 20 metrów wody) z 2 dni. Woda na głębokość 1.4m a gaz 80cm. Inspektor z wodociągów był dwa razy: pierwszy żeby zobaczyć ułożoną rurę przed zasypaniem, a drugi żeby zobaczyć próbę ciśnieniową. Za każdy przyjazd liczył sobie 150 netto ale to było z 5 lat temu. Jak masz daleko od ich siedziby to doliczają jeszcze kilometrówkę.70mb to zajmie sprawnemu koparkowemu z 3 dni jak bedzie sucho. OCzywiście wykopujcie, układajcie rurę w piachu i od razu zakopujcie. Co kilka metrów fotka z przylozoną miarką tak żeby na foto było widać głębokość. Tak mi tłumaczył inspektor ale u mnie nie było to konieczne bo odcinek był krotki i zakopali całość na raz.Próbę wykonujesz już po zakopaniu jeśłi rura była w jednym odcinku. Jeśli gdzieś było łączenie lub wcinka to ten fragment ma zostać odsłonięty. Po prostu zadzwon do wodociągów, przydzielą ci inspektora który będzie się tym zajmował i wszystko ci wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 23.01.2023 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 2 dni to minimum.Zgadzam się.Wypisywanie tu o 1 dniu można między bajki włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.01.2023 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Ciekawe jakie stawko teraz za samą robocizne tego wyjdą. Muszę podzwonić i się zorientować.Robił ktoś ostatnio i się podzieli jakie stawki miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.01.2023 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Od 120 za godzinę pracy koparki, jeśli koparka osobno (te ekipy często mają bobcata, a nie dużą koparkę). Do tego reszta prac, zarobek itd. Tanio nie będzie. U mnie za te parę metrów wody i kanalizy wzięli w sumie 8 tysięcy, bo razem to trwało ze trzy dni. Ja bym na te 70 metrów dał nawet 5 dni, bo zawsze są jakieś obsuwy, jakieś zagubione instalacje sie odnajdują, nielegalne podpięcia, zakopane gruzowiska, cieki wód podskórnych, deszcze, itd. Trzeba być może zajać pas drogowy, co jest samo w sobie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 23.01.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Od 120 za godzinę pracy koparki, jeśli koparka osobno (te ekipy często mają bobcata, a nie dużą koparkę). Do tego reszta prac, zarobek itd. Tanio nie będzie. U mnie za te parę metrów wody i kanalizy wzięli w sumie 8 tysięcy, bo razem to trwało ze trzy dni. Ja bym na te 70 metrów dał nawet 5 dni, bo zawsze są jakieś obsuwy, jakieś zagubione instalacje sie odnajdują, nielegalne podpięcia, zakopane gruzowiska, cieki wód podskórnych, deszcze, itd. Trzeba być może zajać pas drogowy, co jest samo w sobie drogie. 120zl za normalną koparkę? chyba 2 lata temu jak ropa była po 4.5zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts