Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atrakcyjna oferta z dziwnym ogrzewaniem

Recommended Posts

Katowice

Poza tym jednym przypadkiem na plebani było tego więcej?

U mnie cała gmina na gazie (i węglu) i żadnych wybuchów. Za to domki jednorodzinne, gdzie trudniej wpiąć się na lewo. PC są ale mało. Za to pożary kominów węglowych i czy instalacji PV się zdarzały.

Edytowane przez Elfir

Tak, co kilka lat się zdarza. Osobiście widziałam na ul.Chopina w Katowicach budynek po wybuchu, ale myślałam raczej o całej aglomeracji górnośląskiej

A rozróżniasz wybuchy gazu z butli i z sieci ?

Bo częściej wylatują w powietrze mieszkania z butlami.

Kotłownie muszą spełniać rygorystyczne wymogi co do wentylacji i zabezpieczeń oraz przechodzić regularne przeglądy gazowe i kominiarskie. Tu praktycznie nic się nie dzieje. Przy sprawnej wentylacji w kotłowni nawet nieszczelność nie jest groźna (chociaż w blokach są montowane czujniki gazu i powinny zamknąć od razu zawór).

Problemy bywają w domach i mieszkaniach najczęściej z piecykami z otwartą komorą spalania (której działanie powoduje zaciąganie zimnego powietrza do łazienki i ludzie przypłacają zdrowiem i życiem "poprawienie" komfortu cieplnego tłumiąc wentylację. W kotłowni nie ma tego problemu nawet, jeżeli jest tam kocioł z otwartą komorą - a pewnie w nowej inwestycji masz z zamkniętą komorą czyli pobiera powietrze do spalania z zewnątrz, a nie z pomieszczenia.

Gaz owszem, jest już zakazany w Norwegii i Wiedniu. Ale u nas (jeszcze) sprzedaż i montaż nie jest zakazany. Chociaż jak ładnie ktoś powiedział, to spalanie węglowodorów jest jak palenie w piecu pieniędzmi - są niezastąpione w wielu zastosowaniach, ale akurat energię możemy mieć z innych źródeł.

Powiedzmy, że jestem już przekonana do bezpieczeństwa takiej kotłowni gazowej. Mam jednak jeszcze inną wątpliwość, właśnie związaną z parciem na odnawialne źródła energii i tymi nowymi przepisami. Czy kupując takie mieszkanie nie ryzykuję, że np. za kilka lat pojawi się odgórna konieczność wymiany tego gazu na pompę ciepła z fotowoltaiką i oczywiście koszt tej wymiany poniosą lokatorzy? Ew. ceny gazu staną się tak wysokie, że to ogrzewanie znacząco podrożeje?