Ratpaw 05.03.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 A ja wolę gaz w kotłowni. Już kilka razy zdarzyły się awarie czy remonty sieci ciepłowniczych i ja miałem ciepłą wodę w kranie, podczas gdy okoliczni mieszkańcy(podłączenie do PECa) jej nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2023 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Katowice Poza tym jednym przypadkiem na plebani było tego więcej? U mnie cała gmina na gazie (i węglu) i żadnych wybuchów. Za to domki jednorodzinne, gdzie trudniej wpiąć się na lewo. PC są ale mało. Za to pożary kominów węglowych i czy instalacji PV się zdarzały. Edytowane 5 Marca 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 05.03.2023 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Poza tym jednym przypadkiem na plebani było tego więcej? . Tak, co kilka lat się zdarza. Osobiście widziałam na ul.Chopina w Katowicach budynek po wybuchu, ale myślałam raczej o całej aglomeracji górnośląskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2023 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Tak, co kilka lat się zdarza. Osobiście widziałam na ul.Chopina w Katowicach budynek po wybuchu, ale myślałam raczej o całej aglomeracji górnośląskiej A rozróżniasz wybuchy gazu z butli i z sieci ? Bo częściej wylatują w powietrze mieszkania z butlami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2023 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Kotłownie muszą spełniać rygorystyczne wymogi co do wentylacji i zabezpieczeń oraz przechodzić regularne przeglądy gazowe i kominiarskie. Tu praktycznie nic się nie dzieje. Przy sprawnej wentylacji w kotłowni nawet nieszczelność nie jest groźna (chociaż w blokach są montowane czujniki gazu i powinny zamknąć od razu zawór).Problemy bywają w domach i mieszkaniach najczęściej z piecykami z otwartą komorą spalania (której działanie powoduje zaciąganie zimnego powietrza do łazienki i ludzie przypłacają zdrowiem i życiem "poprawienie" komfortu cieplnego tłumiąc wentylację. W kotłowni nie ma tego problemu nawet, jeżeli jest tam kocioł z otwartą komorą - a pewnie w nowej inwestycji masz z zamkniętą komorą czyli pobiera powietrze do spalania z zewnątrz, a nie z pomieszczenia. Gaz owszem, jest już zakazany w Norwegii i Wiedniu. Ale u nas (jeszcze) sprzedaż i montaż nie jest zakazany. Chociaż jak ładnie ktoś powiedział, to spalanie węglowodorów jest jak palenie w piecu pieniędzmi - są niezastąpione w wielu zastosowaniach, ale akurat energię możemy mieć z innych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 05.03.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 W tym kraju są miliony mieszkań w blokach z wielkiej płyty z kuchenkami gazowymi, jakoś masowo nie wybuchają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 05.03.2023 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 @Kaizen - dziękuję, nie mogę już kliknąć w "Podziękuj" pod Twoim postem, chyba wyczerpałam jakiś limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 06.03.2023 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Powiedzmy, że jestem już przekonana do bezpieczeństwa takiej kotłowni gazowej. Mam jednak jeszcze inną wątpliwość, właśnie związaną z parciem na odnawialne źródła energii i tymi nowymi przepisami. Czy kupując takie mieszkanie nie ryzykuję, że np. za kilka lat pojawi się odgórna konieczność wymiany tego gazu na pompę ciepła z fotowoltaiką i oczywiście koszt tej wymiany poniosą lokatorzy? Ew. ceny gazu staną się tak wysokie, że to ogrzewanie znacząco podrożeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.03.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Obejrzyj i oceń sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 06.03.2023 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 @Ratpaw - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts