dwiecegly 17.11.2023 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Mityczne awarie prądu.... przez 6 lat mieszkania w domu miałem jedną nieplanową (trwała 50minut) i jedną planową (1.5h). Nawet jak padłoby na wiele dni (awaria na poziomie elektrowni , wojna itp) to agregat można kupić za 1/5 ceny kominka a wypożyczyć za 1/50. No i ta rzesza ludzi pichcących w kominku pizze itd to wygląda tylko tak na ulotkach firm handlujących tym ustrojstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2023 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Zapominacie o jeszcze jednej rzeczy, mianowicie, że niedługo palenie drewnem może być karalne. Są oczywiście kominki gazowe, ale są przecież biokominki, wręcz idealne do sporadycznego palenia. Koszt to kilkaset złotych, a mamy ogień, na dodatek możemy go przesuwać dokąd tylko chcemy (np do schowka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 17.11.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Zapominacie o jeszcze jednej rzeczy, mianowicie, że niedługo palenie drewnem może być karalne. Są oczywiście kominki gazowe, ale są przecież biokominki, wręcz idealne do sporadycznego palenia. Koszt to kilkaset złotych, a mamy ogień, na dodatek możemy go przesuwać dokąd tylko chcemy (np do schowka). może weź saperkę i się zakop...albo schowaj, do schowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Nawet jak padłoby na wiele dni (awaria na poziomie elektrowni , wojna itp) to agregat można kupić za 1/5 ceny kominka a wypożyczyć za 1/50. No i ta rzesza ludzi pichcących w kominku pizze itd to wygląda tylko tak na ulotkach firm handlujących tym ustrojstwem. W razie takiej sytuacji, jak na Ukrainie to agregaty były drogie, trudnodostępne i trzeba je jeszcze napędzać drogim i trudnodostępnym paliwem. A taki, co uciągnie system grzewczy na PC, kotle elektrycznym czy kablach oznacza te problemy do kwadratu. Nie wiem, czy rzesza - u mnie sezon pizzowy trwa. Idę ciasto na weekend robić Zapominacie o jeszcze jednej rzeczy, mianowicie, że niedługo palenie drewnem może być karalne. Są oczywiście kominki gazowe, ale są przecież biokominki, wręcz idealne do sporadycznego palenia. Koszt to kilkaset złotych, a mamy ogień, na dodatek możemy go przesuwać dokąd tylko chcemy (np do schowka). Takoż rzecze który wróż? Bardzo wątpię, by błąd Krakowa się rozprzestrzeniał. OZE w modzie. Biokominek grzeje tyle, co nic i pizzy w nim nie upieczesz. A gaz... Wiedeń i Norwegia już zakazały montażu kotłów gazowych. W PE jest dyskusja, nie czy a kiedy zakazać palenia gazem. AFAIK ostatnia propozycja to zakaz montowania pieców na paliwa kopalne w nowych budynkach od 2028 r., a od 2035 r. lub 2040 r. – w istniejących budynkach. Zakazu dotowania zakupu pieców na paliwa kopalne (w tym na gaz) ma być już od 2024 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.11.2023 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Odpowiadając na pytanie autora - warto. Na wiosnę zrobiłem mały remont po półtorarocznym mieszkaniu w nowym domu - dołożyłem DGP do mojego kominka. W tym sezonie podłogówka jeszcze nie miała okazji się włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2023 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Bardzo wątpię, by błąd Krakowa się rozprzestrzeniał. OZE w modzie. Biokominek grzeje tyle, co nic i pizzy w nim nie upieczesz. A gaz... Wiedeń i Norwegia już zakazały montażu kotłów gazowych. W PE jest dyskusja, nie czy a kiedy zakazać palenia gazem. AFAIK ostatnia propozycja to zakaz montowania pieców na paliwa kopalne w nowych budynkach od 2028 r., a od 2035 r. lub 2040 r. – w istniejących budynkach. Zakazu dotowania zakupu pieców na paliwa kopalne (w tym na gaz) ma być już od 2024 r. Ja sobie tego nie wymyślam, tylko czytam co Unia ogłasza. Widać, że się boją ognia jak ognia. Po wywaleniu 95% kotłów przyjdzie kolej na kominki. ?No chyba, że się waaadza opamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 warto jak ktoś ma zapędy na piromana. Ekonomicznie sensu większego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2023 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Ja sobie tego nie wymyślam, tylko czytam co Unia ogłasza. Widać, że się boją ognia jak ognia. Po wywaleniu 95% kotłów przyjdzie kolej na kominki. ?No chyba, że się waaadza opamięta. Jaka Unia? Unia Europejska nie ma nic przeciwko OZE - wręcz przeciwnie. To nasi z upodobaniem godnym lepszej sprawy wrzucają do jednego kominka drewno i węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2023 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Jaka Unia? Unia Europejska nie ma nic przeciwko OZE - wręcz przeciwnie. To nasi z upodobaniem godnym lepszej sprawy wrzucają do jednego kominka drewno i węgiel. Nigdy nie widziałem ani nie słyszałem wśród znajomych, żeby palił w kominku węglem. Za to kolega z UK normalnie pali w kominku węglem i jeszcze chwali, że polski jest najlepszy. Tak, wiem, UK to nie Unia:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2023 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Nigdy nie widziałem ani nie słyszałem wśród znajomych, żeby palił w kominku węglem. Za to kolega z UK normalnie pali w kominku węglem i jeszcze chwali, że polski jest najlepszy. Tak, wiem, UK to nie Unia:p A dasz te linki, gdzie UE ma coś przeciwko paleniu w domach drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2023 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 A dasz te linki, gdzie UE ma coś przeciwko paleniu w domach drewnem? A to ma znaczenie, czy Unia zakaże czy może nasze rządy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2023 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 A to ma znaczenie, czy Unia zakaże czy może nasze rządy? Ma znaczenie, czy to sobie wymyśliłeś i plotki tworzysz. Ja sobie tego nie wymyślam, tylko czytam co Unia ogłasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2023 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Ma znaczenie, czy to sobie wymyśliłeś i plotki tworzysz. A to w takim razie wycofuję się z tego, może niepotrzebnie podciągnąłem wszelkie regulacje środowiskowe pod Unijne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszB 18.11.2023 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 70% ! Francja dopłaca do wymiany starych palenisk, które nie spełniają normy Ekoprojekt, na nowoczesne kominki i piecyki opalane drewnem kawałkowym 70%! Francja, która ma elektrownie atomowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 O co chodzi z tym 70% ! ??Co mają elektrownie atomowe do "nowoczesnych kominków i piecyków opalanych drewnem kawałkowym" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszB 18.11.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 70% kosztów wymiany dopłacają we Francji do wymiany starego kominka na nowy z Ekoprojektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 18.11.2023 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 70% kosztów wymiany dopłacają we Francji do wymiany starego kominka na nowy z Ekoprojektem. Gdzie nam do Francji w ktorej smog widzieli tylko w telewizji jak puszczali program o Europie wschodniej... tam energetyka to atom, nie ma smrodu i wiekszych ograniczen na palenie w domach. Zresztą ile oni tam potrzebują tego ciepła jak większość kraju leży w o wiele cieplejszym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.11.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 70% kosztów wymiany dopłacają we Francji do wymiany starego kominka na nowy z Ekoprojektem. Po co dopłacają do wymiany? Jaki ma być sens takich dopłat? Dopłacają też do instalacji nowych kominków w nowych lub w starych domach w których nie ma starych kominków? A może to jest fake news? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.11.2023 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 A to ma znaczenie, czy Unia zakaże czy może nasze rządy? ma znaczenie. Dyrektywy muszą być wdrażane (w różnym tempie ale kiedyś tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.11.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Nigdy nie widziałem ani nie słyszałem wśród znajomych, żeby palił w kominku węglem. Za to kolega z UK normalnie pali w kominku węglem i jeszcze chwali, że polski jest najlepszy. Tak, wiem, UK to nie Unia:p, mam kominek na węgiel. Serio. No, kozę nie kominek ale taką kominkową. Jak ją kupowałam 15 lat temu, to specjalnie taką, z myślą, że czasem drewna może nie być Owszem, kilka razy paliliśmy w niej węglem na samym początku, żeby szybciej dom wysuszyć. Ciepło z węgla a z drzewa to inna bajka. Od tamtego czasu już nie. Ale drewnem palimy co dzień, dla klimatu, bo ogrzewanie jest gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts