sito 21.06.2023 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 w jaki sposob można odkladać kasę przy inflacji 15% a oprocentowaniu na koncie 6-7%? W rok jesteś w stanie zmniejszyć swoje oszczedności o 10% a nie je podnieść. Teraz rata za kredyt 350tyś zł to 3k nie licząc obowiazkowych ubezpieczen itp Autor napisał ze ma 170k gotówki, kawalerka w Lublinie kosztuje ~250k.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.06.2023 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) w jaki sposob można odkladać kasę przy inflacji 15% a oprocentowaniu na koncie 6-7%? W rok jesteś w stanie zmniejszyć swoje oszczedności o 10% a nie je podnieść. Teraz rata za kredyt 350tyś zł to 3k nie licząc obowiazkowych ubezpieczen itp Na obligacje skarbowe oprocentowane nawet 20%. Rata 3 k to pól biedy ale jest w niej pewno z 300 zł kapitału reszta to strata finansowa w postaci odsetek. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bawieniesie 22.06.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Dziś żeby postawić porządny dom trzeba mieć z pół miliona. ________________________________https://samozatrudniony.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 24.06.2023 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Dziś żeby postawić porządny dom trzeba mieć z pół miliona. ________________________________ https://samozatrudniony.pl/ HaHa. Chyba na mały "domeczek" i to bez działki. Porządny dom i działka to dziś 1,5-2 mln. Pod miastem wojewódzkim działka większa niż 500 m2 to często ponad 500 tys. zł. Do tego budowa - znajdziesz taniej niż 6 tys zł/m2 za stan deweloperski? Do tego wykończenie domu - 2-3 tys./m2. Do tego zagospodarowanie działki + ogrodzenie etc. - ile fantazja poniesie, ale gratuluję jak ktoś zmieści się w mniej niż 100-200k... Więc proszę formowych bajkopisarzy, by przestali pierd****ić jak to można wybudować dom w cenie mieszkania...* * nie dotyczy osób posiadających firmy budowlane/składy budowlane/ bogatych rodziców/ budujących 80% SAMEMU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.06.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Kluczowa kwestia, co dla kogo oznacza porządny dom. Do tego zakup mebli i bielizny nie jest kosztem budowy i dotyczy również bloku. Do porównania warto doliczyć koszty inne np utrzymania metra 2 domu i bloku oraz koszty zakupu i utrzymania kilku miejsc parkingowych. Obecnie porządny dom dla mnie to nie ponad 100 metrowy betonowy skansen dostosowany do fantazji i klimatu z minionego wieku. Postawienie domu około 80 m 2 modułowego niskoenergetycznego w cenie 500 tysięcy zł jest jak najbardziej realne. Trzeba zrewidować pojęcie domu i nawet sam sens jego posiadania to moim zdaniem nie jest takie jednoznaczne. co najmniej 90 % domów jest spełnieniem marzeń ale nie właścicieli, niestety Edytowane 25 Czerwca 2023 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.06.2023 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Dokładnie, sporo pracy własnej i masz dom za 500 tys. Dziś usługodawcy dra jak szaleni, idzie sporo zaoszczedzic robiąc samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.06.2023 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Dokładnie, sporo pracy własnej i masz dom za 500 tys. Dziś usługodawcy dra jak szaleni, idzie sporo zaoszczędzić robiąc samemu Zastanawiam się dlaczego coraz większa ilość osób używa sformułowania "sobie samemu"? Określenie sobie samemu odpowiada na pytanie (komu? czemu?) jest to więc celownik. Innymi słowy buduję dom sobie samemu czyli z przeznaczeniem dla siebie. I może to mieć wpływ na koszt ogólny bo taki dom jest mniejszy. Natomiast wydaje mi się że chodziło w tym przypadku o udział pracy własnej w budowie domu, to bardziej pasowało by określenie budowanie samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.06.2023 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Tak dobrze Ci się wydaje, świadczą o tym też pierwsze zdania w moim poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 25.06.2023 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 HaHa. Chyba na mały "domeczek" i to bez działki. Porządny dom i działka to dziś 1,5-2 mln. Pod miastem wojewódzkim działka większa niż 500 m2 to często ponad 500 tys. zł. Do tego budowa - znajdziesz taniej niż 6 tys zł/m2 za stan deweloperski? Do tego wykończenie domu - 2-3 tys./m2. Do tego zagospodarowanie działki + ogrodzenie etc. - ile fantazja poniesie, ale gratuluję jak ktoś zmieści się w mniej niż 100-200k... Więc proszę formowych bajkopisarzy, by przestali pierd****ić jak to można wybudować dom w cenie mieszkania...* * nie dotyczy osób posiadających firmy budowlane/składy budowlane/ bogatych rodziców/ budujących 80% SAMEMU! Buduje teraz parter 100m i mam zamiar się zmiescic w 500 tys za sam dom. Jak skończę to dam znać czy wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 25.06.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 HaHa. Chyba na mały "domeczek" i to bez działki. Porządny dom i działka to dziś 1,5-2 mln. Pod miastem wojewódzkim działka większa niż 500 m2 to często ponad 500 tys. zł. Do tego budowa - znajdziesz taniej niż 6 tys zł/m2 za stan deweloperski? Do tego wykończenie domu - 2-3 tys./m2. Do tego zagospodarowanie działki + ogrodzenie etc. - ile fantazja poniesie, ale gratuluję jak ktoś zmieści się w mniej niż 100-200k... Więc proszę formowych bajkopisarzy, by przestali pierd****ić jak to można wybudować dom w cenie mieszkania...* * nie dotyczy osób posiadających firmy budowlane/składy budowlane/ bogatych rodziców/ budujących 80% SAMEMU! A co złego jest w "domeczku" ? Przeciętny blokers nie marzy o willi za 2 mln . Takie marzenia może mieć lekarz, prawnik, celebryta czy inny piłkarz ( czyli Ci z odpowiednim dochodem ) . Kowalski szuka alternatywy , czyli większej powierzchni niż mieszkanie, działki z trawą , podjazdu na 2 auta ( ewentualnie wiaty ) . Firma która stawiała mi szkieleciaka ma teraz w ofercie dom 100m za 350k brutto w stanie deweloperskim ( włącznie z instalacjami ) Nie wiem co musiałbym robić z działką żeby wydać na jej zagospodarowanie 200k... To trzeba przemyśleć przed budową i nie będzie drogo. Dom jest 6m od drogi, podjazd z boku domu. Styknie zrobić kilka metrów chodnika , opaskę na około domu , 2 schody wejściowe z kostki i taras z tyłu domu 6 x 4m z kostki i palisad. To wszystko bede robił sam ( pierwszy raz ) i zamierzam na to wydać max 20k . Reszta działki czyli jakieś 600m to trawa i kilka iglaków. Trawa kosztowała nas kilka stówek, koparka rozgarnęła ziemię, my z panią sami grabiliśmy , równaliśmy , walcowaliśmy . Wszystko robione po lub przed pracą. W tej cenie jest 3 naczepy ziemi i praca koparki ( mamy działkę ze spadem lekkim i trzeba było wyrównać ) . Firma chciała za zrobienie dwóch schodów wejściowych z palisad i kostki 5k plus materiał. Za taras 10k plus materiał , chodnik z kostki 170za metr . Wszyscy moi sąsiedzi robili to sami... Mieszkanie 47m sprzedałem za 260k, za domek 86m plus 60m strychu do adaptacji zapłaciłem firmie 282k za stan deweloperski Do środka wsadziłem kilkadziesiąt tysięcy ( kuchnia , łazienka, malowanie, panele, AGD, płytki , lampy itp ) . Całość razem z działką , mediami, wyposażeniem wyjdzie max 600k włącznie z płotem. Sąsiad za 140m dom z garażem w bryle dobija do 700k ( bez ceny działki ) , domu murowany ( stawiała firma ) ale całe wykończenie w środku robi sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 25.06.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Kluczowa kwestia, co dla kogo oznacza porządny dom. Do tego zakup mebli i bielizny nie jest kosztem budowy i dotyczy również bloku. Do porównania warto doliczyć koszty inne np utrzymania metra 2 domu i bloku oraz koszty zakupu i utrzymania kilku miejsc parkingowych. Obecnie porządny dom dla mnie to nie ponad 100 metrowy betonowy skansen dostosowany do fantazji i klimatu z minionego wieku. Postawienie domu około 80 m 2 modułowego niskoenergetycznego w cenie 500 tysięcy zł jest jak najbardziej realne. Trzeba zrewidować pojęcie domu i nawet sam sens jego posiadania to moim zdaniem nie jest takie jednoznaczne. co najmniej 90 % domów jest spełnieniem marzeń ale nie właścicieli, niestety Większość do "budowy" dolicza firanki, łóżka , meble, ozdoby, świecidełka, pralkę czy TV Oferta na dziś : Cena: 350 000 zł Pow. użytkowa: 100 m2 Pow. zabudowy: 122,31 m2 Kubatura: 534 m3 Dom parterowy o powierzchni użytkowej 100m2, z wysokim strychem o powierzchni 75 m2. Wewnątrz zaprojektowano 9 pomieszczeń, w tym: wiatrołap, korytarz, pokój dzienny połączony z kuchnią, 3 dodatkowe pokoje oraz łazienkę. Dom budujemy na wskazanej przez Klienta działce, na terenie całego kraju. Cena dotyczy stanu deweloperskiego, czyli domu przygotowanego do malowania ścian, ułożenia glazury, paneli podłogowych oraz montażu białej armatury. Cena domu obejmuje: Przekazanie gotowego projektu Dostarczenie niezbędnych materiałów do budowy domu Nadzór kierownika budowy nad całością prac Wykonanie fundamentu z wylewką Wykonanie konstrukcji szkieletowej domu wraz z więźbą dachową Wykonanie komina dymnego Pokrycie dachu blachodachówką wraz z okuciem Montaż systemu rynnowego Wykonanie elewacji zewnętrznej styropianem 10cm wraz z położeniem tynku akrylowego Wykonanie systemu wentylacyjnego Wykonanie systemu grzewczego wraz z montażem kotła c.o. oraz grzejników (oferta nie obejmuje zakupu pieca ) Wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej Wykonanie instalacji elektrycznej Wykonanie ocieplenia ścian wełną 15cm od środka oraz położenia płyt gipsowo-kartonowych wraz z ich szpachlowaniem Ocieplenie Stropu wełną 25 cm Montaż stolarki okiennej w pakiecie 3 szybowym –kolor okien w standardzie biały(za dopłatą inny kolor) Montaż stolarki drzwiowej zewnętrznej Wykonanie wylewki zbrojonej wraz z ociepleniem styropianowym pod panele i płytki Wykonanie komina okładziną blacha T8 Belki kwadratowe w tynku akrylowym Dla mnie budowa była przyjemnością i ograniczała sie do krótkich wizyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.06.2023 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Na samym stanie surowym wiem ile bym popłynął najmując firmę "robota+materiał po naszej stronie". Od dziś się nauczyłem, jak biore fachowca to gadaj ile robota, a materiał sam załatwię przez internet, bo potrafią drugie tyle przycinać cwaniaki na materiale. Wynająłem firmę do SSO ktora wycenila robote, a materiał załatwiałem we własnym zakresie szukając gdzie taniej. O robocie we własnym zakresie to juz oszczednosci grube tysiące, ja domu nie umiem wymurować dlatego zlecilem to komus kto sie zna, ale drobniejsze rzeczy w srodku jak ocieplenie stropu garazu czy sciany lub polozenie styro na podlodze? heh...no glupi albo len tylko nie położy. A po co placic komus za polozenie najlzejszego materialu na budowie po 20-30zł/m2? Tego jest mnostwo. Ba, jak nie masz dwoch lewych rak to zrobisz lepiej nich fachmen, bo jemu maja leciec metry a ty bedziezs w tym domu mieszkal i "ugłaskasz" sciane lub cokół okienny jak lustro. Taka jest prawda budowlanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 25.06.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Srednia za stan deweloperski to wlasnie 3500/m2 , niewiem skad te 6 tysiecy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 27.06.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Srednia za stan deweloperski to wlasnie 3500/m2 , niewiem skad te 6 tysiecy . Czyli chałupa 300m2 to wg ciebie za stan developerski 1mlion 50 tyś? Zapewne zrobiony ze ściany 2 warstwowej tj 2 razy karton 6 tyś to realna cena za stan developerski i normalny standard (tj ani luksusy ani najmniejsza linia oporu), w który wliczyć należy takie wynalazki jak rekuperacja, brak węgla, odpowiednie ocieplenie, izolacje oraz instalacje, które spełniają normy energetczne i nie puszczą cię z torbami po jednym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.06.2023 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Jeśli zrobi większość prac we własnym zakresie wg mnie śmiało można się zmieścić. Ale jak niektórzy do wieszania firanek wzywają ekspertów no to i 3 mln będzie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 28.06.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Coraz mnie ludzi ma czas, umiejętności i znajomych z czasem i umiejętnościami aby wykonać "większość prac we własnym zakresie". Przy 20 dniach urlopu to jest mrzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 28.06.2023 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Jeśli zrobi większość prac we własnym zakresie wg mnie śmiało można się zmieścić. Ale jak niektórzy do wieszania firanek wzywają ekspertów no to i 3 mln będzie mało To czemu piszecie, że 3 tyś /m2 starczy zamiast pisać prawdę, że: 3 tyś/m2 wystarczy o ile wybierzesz jedną z opcji: A. Zwalinasz się z roboty i przez kolejne 2 lata nie pracujesz tj nie masz dochodu i po raz pierwszy jesteś murarzem, dekarzem, instalatorem, elektrykiem, tynkarzem, kafekarzem, hydraulikiem. Wiesz jak bezblednie murowac, hydroizolowac, robic fundamenty, klasc plytki, gierowac, ocieplac, robic sufity podwieszane zgodnie ze sztuka, elektryke masz w malym palcu, alarm, gaz i inne rozwiazania to dla ciebie pestka, osadzasz okna i drzwi jedna reka, kostke i podjazd kladziesz hobbystycznie w przerwie w pracy, ogrodzenie takze docelowe sam zrobisz. Dodatkowo masz niezbedny sprzet do kazdej z wymienionych robot lub ponosisz naklady i czas na jego wynajem. B. Tak jak wyżej, tylko, że nie zwalniasz sie z roboty, a dalej pracujesz, masz taki sam dochod, tylko budowa zajmie ci 4 lata, a przez ten czas kontakt z dziecmi, zona i znajomymi bedziesz mial taki jak bys byl na emigracji w Afryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.06.2023 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 (edytowane) HaHa. jak to można wybudować dom w cenie mieszkania...* * nie dotyczy osób posiadających firmy budowlane/składy budowlane/ bogatych rodziców/ budujących 80% SAMEMU! Firma która stawiała mi szkieleciaka ma teraz w ofercie dom 100m za 350k brutto w stanie deweloperskim ( włącznie z instalacjami ) 1. Stan deweloperski to nie gotowy dom, ani "porządny dom". 2. Daj znać czy udało się zmieścić się w 350 tys. Wydaje mi się że "zapomniałeś" doliczyć takie drobnostki jak płytę fundamentową, papierologię etc. Nie wiem co musiałbym robić z działką żeby wydać na jej zagospodarowanie 200k... Policz ile kosztuje same ogrodzenie. To nie te czasy, że za najtańszą siatkę da się 6 tys. i jest ok... zrobić kilka metrów chodnika , opaskę na około domu , 2 schody wejściowe z kostki i taras z tyłu domu 6 x 4m z kostki i palisad. To wszystko bede robił sam ( pierwszy raz ) i zamierzam na to wydać max 20k . No to zlecając wyszłoby bliżej 40k i więcej. Reszta działki czyli jakieś 600m to trawa i kilka iglaków. Trawa kosztowała nas kilka stówek, koparka rozgarnęła ziemię, my z panią sami grabiliśmy , równaliśmy , walcowaliśmy . Wszystko robione po lub przed pracą. W tej cenie jest 3 naczepy ziemi i praca koparki ( mamy działkę ze spadem lekkim i trzeba było wyrównać ) . Daj mi numer telefonu do gościa, który sprzedaje ziemię (60-70 ton) z przywiezieniem oraz telefon do koparkowego - i to wszystko za "kilka stówek". Dwa lata temu koparka mniej niż 120 zł/h to była bardzo dobra cena. Poza tym jak się robi wszystko samemu to można postawić dom za 50% kosztorysu. Firma chciała za zrobienie dwóch schodów wejściowych z palisad i kostki 5k plus materiał. Za taras 10k plus materiał , chodnik z kostki 170za metr . Wszyscy moi sąsiedzi robili to sami... Całość razem z działką , mediami, wyposażeniem wyjdzie max 600k włącznie z płotem. Dzięki za przyznanie, że nawet 80m2 domu nie postawi się za pół bańki. To wciąż więcej niż 500k za "porządny dom" Sąsiad za 140m dom z garażem w bryle dobija do 700k ( bez ceny działki ) , domu murowany ( stawiała firma ) ale całe wykończenie w środku robi sam Edytowane 28 Czerwca 2023 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.06.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 (edytowane) Na samym stanie surowym wiem ile bym popłynął najmując firmę "robota+materiał po naszej stronie". Od dziś się nauczyłem, jak biore fachowca to gadaj ile robota, a materiał sam załatwię przez internet, bo potrafią drugie tyle przycinać cwaniaki na materiale. Wynająłem firmę do SSO ktora wycenila robote, a materiał załatwiałem we własnym zakresie szukając gdzie taniej. O robocie we własnym zakresie to juz oszczednosci grube tysiące, ja domu nie umiem wymurować dlatego zlecilem to komus kto sie zna, ale drobniejsze rzeczy w srodku jak ocieplenie stropu garazu czy sciany lub polozenie styro na podlodze? heh...no glupi albo len tylko nie położy. A po co placic komus za polozenie najlzejszego materialu na budowie po 20-30zł/m2? Tego jest mnostwo. Ba, jak nie masz dwoch lewych rak to zrobisz lepiej nich fachmen, bo jemu maja leciec metry a ty bedziezs w tym domu mieszkal i "ugłaskasz" sciane lub cokół okienny jak lustro. Taka jest prawda budowlanki. Dobrze gada. Polać Mu. To czemu piszecie, że 3 tyś /m2 starczy zamiast pisać prawdę, że: 3 tyś/m2 wystarczy o ile wybierzesz jedną z opcji: A. Zwalinasz się z roboty i przez kolejne 2 lata nie pracujesz tj nie masz dochodu i po raz pierwszy jesteś murarzem, dekarzem, instalatorem, elektrykiem, tynkarzem, kafekarzem, hydraulikiem. Wiesz jak bezblednie murowac, hydroizolowac, robic fundamenty, klasc plytki, gierowac, ocieplac, robic sufity podwieszane zgodnie ze sztuka, elektryke masz w malym palcu, alarm, gaz i inne rozwiazania to dla ciebie pestka, osadzasz okna i drzwi jedna reka, kostke i podjazd kladziesz hobbystycznie w przerwie w pracy, ogrodzenie takze docelowe sam zrobisz. Dodatkowo masz niezbedny sprzet do kazdej z wymienionych robot lub ponosisz naklady i czas na jego wynajem. B. Tak jak wyżej, tylko, że nie zwalniasz sie z roboty, a dalej pracujesz, masz taki sam dochod, tylko budowa zajmie ci 4 lata, a przez ten czas kontakt z dziecmi, zona i znajomymi bedziesz mial taki jak bys byl na emigracji w Afryce. Kolejny bystry, potrafiący przejrzeć brednie! Wszak pisałem: HaHa. jak to można wybudować dom w cenie mieszkania...* * nie dotyczy osób posiadających firmy budowlane/składy budowlane/ bogatych rodziców/ budujących 80% SAMEMU! Edytowane 28 Czerwca 2023 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 28.06.2023 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Czyli chałupa 300m2 to wg ciebie za stan developerski 1mlion 50 tyś? Zapewne zrobiony ze ściany 2 warstwowej tj 2 razy karton 6 tyś to realna cena za stan developerski i normalny standard (tj ani luksusy ani najmniejsza linia oporu), w który wliczyć należy takie wynalazki jak rekuperacja, brak węgla, odpowiednie ocieplenie, izolacje oraz instalacje, które spełniają normy energetczne i nie puszczą cię z torbami po jednym sezonie grzewczym. Ale chałupy po 300 metrów kwadratowych to stawia klasa wyższa i ewentualnie wyższa średnia (właściciele i menedżerowie przynajmniej średnich firm, wzięci lekarze albo adwokaci) ale to już jak ktoś ma fantazję. W żadnym normalnym kraju klasa średnia, a zwłaszcza niższa średnia, nawet nie rozważa takich powierzchni. Zwalinasz się z roboty i przez kolejne 2 lata nie pracujesz tj nie masz dochodu i po raz pierwszy jesteś murarzem, dekarzem, instalatorem, elektrykiem, tynkarzem, kafekarzem, hydraulikiem. Wiesz jak bezblednie murowac, hydroizolowac, robic fundamenty, klasc plytki, gierowac, ocieplac, robic sufity podwieszane zgodnie ze sztuka, elektryke masz w malym palcu, alarm, gaz i inne rozwiazania to dla ciebie pestka, osadzasz okna i drzwi jedna reka, kostke i podjazd kladziesz hobbystycznie w przerwie w pracy, ogrodzenie takze docelowe sam zrobisz. Dodatkowo masz niezbedny sprzet do kazdej z wymienionych robot lub ponosisz naklady i czas na jego wynajem. No przykro mi bardzo. Jak nic nie umiesz zrobić sam, to albo się nie zabieraj za budowę, albo pogódź z tym, że musisz zapłacić tym co umieją, utrzymać ich, ich rodziny i jeszcze państwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts