Ratpaw 13.07.2023 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Przejście z net-meteringu na net-billing z finansowego punktu widzenia nie opłaca się i nie będzie opłacać się. Można przeanalizować takie przejście ale dla zysków z dotacji przy montażu PC i tym podobnych. Instalacje powyżej 50 kWp to oddzielny temat. Raczej potrafią dobrze analizować ale działają na innych zasadach niż prosumenci. Tzn??? Możliwość instalowania >50kWp w netbillingu na zasadach ogólnych dopiero się otwiera. W netmeteringu w ogóle nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Nie ma w Polsce instalacji PV ponad 50 kWh ??Jasno napisałem "na innych zasadach". Co miałeś na myśli pisząc "Tylko czy ktoś robił takie analizy dla instalacji powyżej 50 kW?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2023 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Nie ma w Polsce instalacji PV ponad 50 kWh ?? Jasno napisałem "na innych zasadach". Co miałeś na myśli pisząc "Tylko czy ktoś robił takie analizy dla instalacji powyżej 50 kW?" Czy można zarabiać i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Skoro ktoś zakłada (a zakładają) to widocznie to się opłaca.Ciągle dzwonią do mnie czy mam do wydzierżawiania działkę na instalacje farmy PV.Firmy masowo zakładają takie farmy PV.Chyba na tym zarabiają.... mają zyski... Płacą ok. 15-20 tys. za roczną dzierżawę 1 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.07.2023 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Słabo ci to wychodzi. Bo to tylko słowo. Zysk, profit, korzyść - dla mnie ma aktualnie wartość 3 tys zł więcej na koncie pod koniec roku. A po 10 latach zrobię sobie podsumowanie i kiedy stwierdzę że zamiast np 40tyś na en.elektryczną wydałem np 20tyś na instalację i energię elektryczną, to będę mógł powiedzieć - ZYSKałem xxxx złotych. i po kilku kolejnych stronach będziesz udowadniać, że Twoje jest twojsze niż jego? Eh... Ja też uważam, że zbytnio pojechałeś. Pojecie "zysku" jest szerokie. Ale To co Ty wmawiasz na forum zachacza o "Oszczędność". Prowadząc dyskusję na takim poziomie to sam wiesz jak się to kończy. Przecież przyznanie się, że jednak lepiej użyć zwrotu oszczędność jest lepiej. Co... wyśmieją Cię? Pomyślą, że jesteś głupi czy jak? Pewnie i tak mial byś to gdzieś a po drugie wątpię, że normalni użytkownicy tak pomyślą. PV na netmeregingu generuje oszczędności a nie zyski. Zysk to profit... wyraża się go najczęsciej w konkretnych kwotach. Ty kwot nie możesz za nadprodukcję otrzymać... możesz tylko nie wydać swoich ciężko zarobionych pieniążków. A to jest... oszczędność. PV na netbilingu też nie generuje zysków... chociaż... tutaj już bliżej do tego. Bo tym zyskiem możesz tylko zwiększyć oszczędności na rachunku energii elektrycznej. Gdyby.... pozwolono Polakom pobierać zyski z PV to nasz kraj by chyba był przykryty w całości panelami i nikt by nie chciał pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2023 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Skoro ktoś zakłada (a zakładają) to widocznie to się opłaca. Ciągle dzwonią do mnie czy mam do wydzierżawiania działkę na instalacje farmy PV. Firmy masowo zakładają takie farmy PV. Chyba na tym zarabiają.... mają zyski... Płacą ok. 15-20 tys. za roczną dzierżawę 1 ha. Tak, zakładają, tylko, że firmy mają EE dużo drożej niż Kowalscy. Mi chodzi o Kowalskiego, co ma 50kWp i szykuje się na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 PV na netmeregingu generuje oszczędności a nie zyski. Zysk to profit... wyraża się go najczęsciej w konkretnych kwotach. Ty kwot nie możesz za nadprodukcję otrzymać... możesz tylko nie wydać swoich ciężko zarobionych pieniążków. A to jest... oszczędność. Jak trzymasz pieniądze w banku i bank wypłaca procent od kapitału, to ten procent to jest zysk czy oszczędność? Jak za te same pieniądze wybudujesz instalację PV która przynosi 100 razy więcej niż ten procent w banku, to to jest zysk czy oszczędność? PV na netbilingu też nie generuje zysków... chociaż... tutaj już bliżej do tego. Bo tym zyskiem możesz tylko zwiększyć oszczędności na rachunku energii elektrycznej. Nie tylko, bo jak na rachunku w ZE pozostaną jakieś pieniądze po roku od ich wygenerowania, ZE wypłaci 20% z tych pieniędzy w gotówce. To już będzie ZYSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 i po kilku kolejnych stronach będziesz udowadniać, że Twoje jest twojsze niż jego? Eh... Ja też uważam, że zbytnio pojechałeś. Pojecie "zysku" jest szerokie. Ale To co Ty wmawiasz na forum zachacza o "Oszczędność". . Dyskusja jest sztuczna. Lepiej jest mieć 1.000 PLN zysku z instalacji net-billing PV czy 5.000 PLN oszczędności dzięki instalacji net-metering PV. Oszczędność polega na tym że nie zapłaciłem 5.000 PLN do kasy Orlenu a zysk 1.000 PLN polega na tym że delikwent otrzymał 1.000 PLN od Orlenu (ma zysk 1.000 PLN) ale jednocześnie zapłacił Orlenowi 5.000 PLN. Generalnie jest 4.000 PLN w plecy ale ma magiczny "zysk" 1.000 PLN. Gratuluję humory i poziomu logiki. PS Gik to nie do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.07.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Sejm uchwalił nowelizację ustawy o ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku. Zwiększono limity zużycia prądu z zamrożoną ceną, a także obniżono cenę maksymalną energii m.in. dla samorządów, przedsiębiorców i podmiotów wrażliwych. Za przyjęciem nowelizacji głosowało 436 posłów, przeciw było pięciu posłów, a od głosu wstrzymało się 10 posłów. Teraz ustawa trafi pod obrady Senatu. Zamrożenie cen prądu. Jakie będą nowe limity? Po wejściu w życie nowelizacji limity będą kształtować się następująco: - dla gospodarstw domowych 3000 kWh rocznie (dotychczas 2000 kWh rocznie)- dla gospodarstw domowych z osobami z niepełnosprawnością 3600 kwH rocznie (dotychczas 2600 kWh rocznie);- dla rodzin z Kartą Dużej Rodziny i rolników - 4000 kwH rocznie (dotychczas 3000 kWh rocznie) Nowe limity będą do wykorzystania w 2023 r., nawet jeśli odbiorca energii elektrycznej - jeszcze przed wejściem w życie proponowanej ustawy - przekroczył dotychczasowy limit. Nadpłata zostanie mu zaliczona na poczet kolejnej faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.07.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Czytam i czytam i się dziwuję....Cała ta dyskusja sprowadza się do batalii o pojmowanie słowa "zysk".A mnie to "wali", bo załapałem się rzutem na taśmę na netmetering i lata mi czy mam zysk, czy go nie mam.Istotne, że nie muszę obserwować cen en-el i zastanawiać się, czy nie wyłączać instalacji jak będą ujemne.A najważniejsze, że z upływem czasu bilans poniesionych i zaoszczędzonych wydatków z dnia na dzień jest bliżej zera.Niebawem przechyli się na ujemną stronę kosztów (celowo nie używam "zysku", żeby uniknąć ataku niektórych fanatyków ekonomii).Po co mi "zysk" skoro dzięki zapobiegliwości nie mam kosztów? Zyskuję nie mając "zysków". Zamiast wydawać na opłaty za energię (proszę nie mylić z opłatami dystrybucyjnymi itp.) mogę zaoszczędzone środki zainwestować. Albo przepić. I nie mam zamiaru rezygnować z netmeteringu mimo, że on nie przynosi żadnego "zysku". Zabierają mi 20% energii zamiast obciążać podatkiem od "zysku". Ważne, że nie muszę płacić za wprowadzenie energii do sieci. I tu jest jedyny punkt styczny z tematem ujemnych cen energii - reszta to nawiązanie do bicia piany o "zysku". Nie znam bardziej korzystnej umowy na rozliczanie opłat za en. el. Jeżeli istnieje, chętnie się dowiem.Osobną kwestią jest ryzyko związane z faktem, że jutro rano mogę obudzić się w innym stanie prawnym wywracającym ustalone zasady w umowie, którą podpisałem na netmetering. Te same zagrożenia dotyczą netbilingu (i jeszcze wielu innych dziedzin). Edytowane 13 Lipca 2023 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.07.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Jak trzymasz pieniądze w banku i bank wypłaca procent od kapitału, to ten procent to jest zysk czy oszczędność? Jak za te same pieniądze wybudujesz instalację PV która przynosi 100 razy więcej niż ten procent w banku, to to jest zysk czy oszczędność? Nie tylko, bo jak na rachunku w ZE pozostaną jakieś pieniądze po roku od ich wygenerowania, ZE wypłaci 20% z tych pieniędzy w gotówce. To już będzie ZYSK. Hmm zsyk jest materialny... a oszczedność w sumie nie koniecznie, bo po prostu nie wydajesz. Jak dla mnie z lokaty masz zysk, a czy jest on realny to już głębsza sprawa. Ale Panowie filozofujecie czy to aż tak istotne? ps nie wiedziałem, że wypłacają 20% po roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.07.2023 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Czytam i czytam i się dziwuję.... Cała ta dyskusja sprowadza się do batalii o pojmowanie słowa "zysk". Nie do końca. Na horyzoncie pojawia się możliwość minimalizacji wydatków na EE samym magazynem, bez PV. Po drugie, zarabiania na PV. Ale jak ktoś twierdzi, że zarabia w netmeteringu, to o czym tu dyskutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.07.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Nie do końca. Na horyzoncie pojawia się możliwość minimalizacji wydatków na EE samym magazynem, bez PV. Po drugie, zarabiania na PV. Ale jak ktoś twierdzi, że zarabia w netmeteringu, to o czym tu dyskutować? Zarabia, czy zyskuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 13.07.2023 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Ale jak ktoś twierdzi, że zarabia w netmeteringu, to o czym tu dyskutować? Ktoś tak twierdzi? Szukałem i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) i po kilku kolejnych stronach będziesz udowadniać, że Twoje jest twojsze niż jego? Eh... Ja też uważam, że zbytnio pojechałeś. Pojecie "zysku" jest szerokie. Ale To co Ty wmawiasz na forum zachacza o "Oszczędność". Prowadząc dyskusję na takim poziomie to sam wiesz jak się to kończy. Przecież przyznanie się, że jednak lepiej użyć zwrotu oszczędność jest lepiej. Co... wyśmieją Cię? Pomyślą, że jesteś głupi czy jak? Pewnie i tak mial byś to gdzieś a po drugie wątpię, że normalni użytkownicy tak pomyślą. PV na netmeregingu generuje oszczędności a nie zyski. Zysk to profit... wyraża się go najczęsciej w konkretnych kwotach. Ty kwot nie możesz za nadprodukcję otrzymać... możesz tylko nie wydać swoich ciężko zarobionych pieniążków. A to jest... oszczędność. Mialem na koncie "wolne" 10tys, nie chciałem, by leżały w banku, a nie miałem lepszego pomysłu, niż włożyć (zainwestować) w PV, dzięki czemu za 5 lat (jeśli nic się nie zmieni) będę miał o 15-20 tysięcy więcej, niż gdybym instalacji nie kupił. Czy to jest "oszczędzanie" ? Nie, "oszczędzać" to ja bym mógł rezygnując z oświetlenia elewacji, pompy do nawadniania, wyłączając TV z sieci (i godząc się z tym, że uruchamia się potem dłużej, niż stary lampowiec) itp, itd... Tylko w ten sposób 15tys bym nie zyskał. Edytowane 13 Lipca 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Nie do końca. Na horyzoncie pojawia się możliwość minimalizacji wydatków na EE samym magazynem, bez PV. Po drugie, zarabiania na PV. Ale jak ktoś twierdzi, że zarabia w netmeteringu, to o czym tu dyskutować? O ile zminimalizujesz swoje wydatki instalując magazyn EE bez PV? Jednak nadal nie będziesz zarabiał. Teraz też nie zarabiasz. Możesz zdefiniować co rozumiesz przez "zarabianie" i "zysk" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) Ciekawe ile to kosztuje.https://www.barrel.solar/Bo chyba to samograj.Kupić, postawić - zero faktur...Chyba gdzieś czytałem, że da się kilka połączyć. Adam M. Edytowane 14 Lipca 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.07.2023 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) Ciekawe ile to kosztuje. https://www.barrel.solar/ Bo chyba to samograj. Kupić, postawić - zero faktur... Chyba gdzieś czytałem, że da się kilka połączyć. Adam M. "Beczki energetyczne" kosztują około 3000 euro za sztukę, Podłączasz panele do beczki a z beczki przewody do domu i tyle, to "dla Afryki". Cały pakiet "samograj" składa się modułów fotowoltaicznych o łącznej mocy 6 kW, jednofazowego falownika hybrydowego o mocy 5,6 kW oraz baterii litowej o pojemności 3,55 kWh. W beczce jest falownik i bateria. U nas zimą to będzie tragedia, jakieś radyjko ze stacją „tu radio Wolna Europa” w Afryce może lepiej się sprawdza. https://globenergia.pl/fotowoltaika-w-beczce-czyli-o-rewolucyjnym-rozwiazaniu-wlochow/ Edytowane 14 Lipca 2023 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.07.2023 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Możesz zdefiniować co rozumiesz przez "zarabianie" i "zysk" ? Jak Ty przeżyłeś w tym Świecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) Ludzi uszczęśliwia 3,5kWp nawet bez bateryjki.Jak beczółka to tragedia, to jak nazwać te 3,5kWp ? 2053 zł za 1kWp z bateryjką to dobra cena? Adam M. Edytowane 14 Lipca 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts