ezg2014 23.08.2023 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Obejrzałem powyższy filmik , który mnie przestraszył. Nie znam szczegółów technicznych mojej instalacji, ale dopytywałem firmę o zsbezpieczenia przed pożarem i to co powiedzieli konfrontowałem z innymi firmami i znajomymi , którzy mają pojęcie o pv. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2023 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Reklama mikroinverterów. Mniejsze napięcie to większe natężenie przy tej samej mocy. A kable "obciąża" natężenie, a nie napięcie. Możesz cieniutkim kabelkiem przesyłać bez problemu prąd o napięciu milionów V ale przy znikomym natężeniu. Masz przykład paralizatorów wystrzeliwujących haczyki - mają miliony voltów które przepływają cieniutkimi przewodami które się nie przepalają. Więc przez złączki przepłynie tyle samo A niezależnie od tego, czy zepniesz panele szeregowo, czy równolegle, czy do mikroinwertera. No, przy szeregowym połączeniu częściej będzie mniej A przez cień czy zabrudzenie jakiegoś panela jak diody bypassowe nie zadziałają skutecznie. A to przecież A przepalają bezpiecznik, a nie V. Przyczyny pożaru pewnie są trudne do zdiagnozowania. Fakt, że montaż na dachu jest ryzykowny, bo nie można skontrolować, czy coś się dzieje. Do tego jest tam gorąco przez słabą wentylację. Jak ktoś przyoszczędzi na grubości czy jakości kabli to nie dość, że są ogrzewane "bezpośrednio" to bardzo grzeje je przepływający prąd (im cieńszy kabel, tym bardziej się grzeje przy tym samym natężeniu). Jak do tego mamy kable trytytkami dociągnięte kable do czegoś metalowego, to prosta recepta na zwarcie po stopieniu się z gorąca izolacji. Panu, który twierdzi, że 40V nie jest w stanie spowodować pożaru polecam użycie zapalniczki samochodowej. A dla leniwych: Niskie napięcie nie chroni przed pożarem. Tak nisko, jak i wysokonapięciowa instalacja może być przyczyną pożaru. Oczywiście spartolona to większa szansa. Dlatego bezpieczniejsza jest na gruncie czy na wiacie (najlepiej z możliwością sprawdzenia od dołu termowizją i organoleptycznie). A, jeszcze trzeba majstrów-partaczy kontrolować, czy nie robią z oszczędności kabla pętli indukcyjnej na dachu. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 23.08.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Mam u sąsiada instalację pv, Kolega co zna temat złapał się za głowę jak zobaczył jak jest zrobiona.Ja sie nie znam,więc was pytam. Może być niebezpiecznie???Przy każdej instalacji jest ryzyko??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.08.2023 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Ale gufno.. Większe ryzyko mam jak pukam żonę w wieku 42 lez gumy. Bo wyjdzie kaszojad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 24.08.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Dużo mówi a nie odróznia napięcia od prądu. Prąd podaje w woltach. Jakoś nie chce mi się wierzyć aby bezpieczniejsze było robienie do każdego mikroinwertera instalacji 230 V AC pod panelami. Wszystko pracuje w bardzo trudnych warunkach. Przy szeregowym łączeniu falownik przeważnie jest pod dachem w znacznie lepszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 24.08.2023 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 To zależy, 230V AC jest bezpieczniejsze niż 800V DC... Ale główną przyczyną pożarów paneli są złączki - gdy są źle spasowane (np. od różnych producentów) to pojawia się łuk elektryczny (coś jak iskrzenie, ale stałe, nie przerywane). Każdy falownik dopuszczony obecnie do sprzedaży musi mieć przed tym zabezpieczenie (AFCI), a już obecne instalacje można rozbudować o moduł wykrywający to i odcinający wtedy napięcie z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.08.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 To zależy, 230V AC jest bezpieczniejsze niż 800V DC... . 230V AC jest nawet bezpieczniejsze niż 230 VDC - przynajmniej jeśli chodzi o łuk. Ale główną przyczyną pożarów paneli są złączki - gdy są źle spasowane (np. od różnych producentów) . Dokładnie. T Każdy falownik dopuszczony obecnie do sprzedaży musi mieć przed tym zabezpieczenie (AFCI), Oj, tutaj można spekulować nad tym zabezpieczeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.08.2023 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Moja nie jest.Złączki mc4 mam pomiędzy modułami.Deszcz, słońce, śnieg po nich się leje.Za krótkie przewody.Moduły inko.W nowych, przewody są już długie, także da się schować złączki pod modułami.[ATTACH=CONFIG]466040[/ATTACH] Tyle, że mam je na gruncie, 20 metrów od domu.Także jest ok.A jak Wy macie złączki? Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2023 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 [ATTACH=CONFIG]466040[/ATTACH] A gdzie "powrót"? Czy może masz pętlę indukcyjną? Źródło fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.08.2023 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Moduły łączy się szeregowo.Zdjęcie przedstawia takie łączenie pomiędzy modułami.To tylko fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.08.2023 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 A jak Wy macie złączki? U mnie jest tak https://zapodaj.net/images/01b0fe4631a01.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Moduły łączy się szeregowo. Zdjęcie przedstawia takie łączenie pomiędzy modułami. To tylko fragment. Jakby było prawidłowo, to "powrót" musiałby mieścić się w kadrze. Film poglądowy: U mnie jest tak https://zapodaj.net/images/01b0fe4631a01.jpg IMO źle, bo nie widać, czy nic się nie dzieje. A do tych korytek, jak widać, może lać się woda i nawet nie będziesz widział, jak w niej leżą złączki. Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.08.2023 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 IMO źle, bo nie widać, czy nic się nie dzieje. A do tych korytek, jak widać, może lać się woda i nawet nie będziesz widział, jak w niej leżą złączki. Ty się wyspałeś? Ostatnio aby jedną złączkę odpiąć bawiłem się 35 min. U mnie przez 8 lat gdzie kable leżą z tyłka nic się nie wydążyło a tu pewnie zaraz będzie "źle!!!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.08.2023 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 ja w kwestii bezpieczeństwa w nowej instalacji zakłądam skrzyneczkę z zabezpieczeniami na zewnątrz budynku pod okapem.Aby był dostęp z zewnątrz. W środku już jest tylko zwykle zabezpieczenie Jako dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 28.08.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Przeciez wystarczy tylko wylacznik ppoz i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.08.2023 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Czy ktoś jest w stanie zweryfikować, czy faktycznie w USA instalacja na centralnym falowniku nie dostanie odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.08.2023 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Przeciez wystarczy tylko wylacznik ppoz i to wszystko. 100% racji. Ale ważna jest jego lokalizacja. Widzimy dym, czujemy coś... zabieramy co pod ręką i uciekamy. - rozłącznik na zewnątrz można bezpiecznie wtedy odłączyć. gdy jest w środku to już zależy od jego konkretnej lokalizacji. Temat warty chwilowego przemyślenia. Natomiast skoro skrzynka jest daleko od falownika. Przy falowniku warto by rozważyć dodatkowy rozłącznik awaryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2023 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Przeciez wystarczy tylko wylacznik ppoz i to wszystko. Gdzie? Na dachu? Jak będzie się dymiło to wejdziesz tam, żeby go rozłączyć, żeby prąd z paneli nie rozpalał dalej kabli do czerwoności? Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 28.08.2023 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 ...w lodówce, kominku lub u sąsiada w sypialniSkąd przyszło ci do głowy, że na dachu? Po co sobie dopowiadasz? Ale jak chce na dachu to tez może. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2023 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 ...w lodówce, kominku lub u sąsiada w sypialni Skąd przyszło ci do głowy, że na dachu? Po co sobie dopowiadasz? Ale jak chce na dachu to tez może. Bo tylko na dachu odcięcie zadziała, jak będziesz miał zwarcie na przewodach DC. Co z tego, że odłączysz "na dole" jak "na górze" prąd produkowany przez panele ciągle będzie płynął zwartymi przewodami? Jak rozepniesz gdzieś pomiędzy panelami, to jest jakaś szansa, że coś to da (zależy, gdzie dokładnie pojawił się problem i na czym polega). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts