tomot79 24.08.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Witam mam działkę lekko pochyłą, glina, dodatkowo z sąsiednich działek spływa gdy pada. Nie ma rowu melioracyjnego, kanalizacji deszczowej. Chciałbym w ziemi umieścić betonowy zbiornik na deszczówkę z dachu 10m3, oraz mały 1-2m3 na drenaż opaskowy. W starostwie powiedzieli że niezbędne jest pozwolenie i do niego projekt. Ile by to kosztowało u projektanta?????? I pytamie , czy program Moja Woda doyyczyvtylko oddanych budynków czy również tych w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2023 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 A powiedzieli, dlaczego potrzebne jest pozwolenie na zbiornik 10m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 24.08.2023 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Może nie jest (nie będzie wkrótce) potrzebne pozwolenie - zainteresuj się tymhttps://e-deszczowka.com/zbiornik-na-deszczowke-pozwolenie-czy-zgloszenie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.08.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 W dniu dzisiejszym zastosowałbym PB : Art. 29. ust. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa:pkt. 6) zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3; albo poczekał, aż się PB bardziej poluzuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_ 29.08.2023 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Idź się dokładnie pouśmiechaj do Starostwa, bo zbiorniki na wodę do 10m3 nie powinny być traktowane PnB. Możesz im podrukować stanowisko Ministra (przychylne) i wyroki WSA w tej sprawie (podpowiedzi np. tu: https://www.prawo.pl/samorzad/przydomowe-zbiorniki-na-deszczowke-potrzebne-pozwolenie-na-budowe,504465.html), może przemyślą. U mnie podobnie chcieli PnB od jakiegoś czasu zmienili zdanie i przeszło na zwykłym zgłoszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts