szymek101 25.09.2023 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Witam, otóż wykonawca obniżył mi stropy o około 10 cm na garażu i w domu na parterze nic mi o tym nie mówiąc. Wedle projektu wysokość od gotowej podłogi do sufitu powinna być 265. Przyjechal wylewkarz i dopiero uświadomil mi że tyle to nie będę miał bo mam za nisko i na gotowo będzie 255. Natomiast w garażu powinno być na gotowo 235 a będzie 225. Dzwoniąc do murarza i pytając się dlaczego wysokości nie zgadzają się ...odpowiedział że on tak robi. Oprócz tego na poddaszu zmuszony jestem dać 16 cm wylewki zamiast 8 jak to jest w projekcie . Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek101 25.09.2023 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Dodam również że nie było mnie podczas budowy domu bo mieszkamy i pracujemy z żoną za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 25.09.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Ewidentna fuszerka i lekceważenie wykonawcy.... A dodatkowe 8cm wylewki swoje waży, nie wiadomo, czy konstrukcja budynku to wytrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Pociągnąć do odpowiedzialności kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Witam, otóż wykonawca obniżył mi stropy o około 10 cm na garażu i w domu na parterze nic mi o tym nie mówiąc. Wedle projektu wysokość od gotowej podłogi do sufitu powinna być 265. Przyjechal wylewkarz i dopiero uświadomil mi że tyle to nie będę miał bo mam za nisko i na gotowo będzie 255. Natomiast w garażu powinno być na gotowo 235 a będzie 225. Dzwoniąc do murarza i pytając się dlaczego wysokości nie zgadzają się ...odpowiedział że on tak robi. Oprócz tego na poddaszu zmuszony jestem dać 16 cm wylewki zamiast 8 jak to jest w projekcie . Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Ja tak miałem. Coś mi się nie zgadzało z wysokością, było o jeden bloczek za nisko. Wykonawca powiedział, że lepiej jak jest niżej, bo ciepło mi do góry ucieknie i będę płacił więcej za ogrzewanie. Czyli nieba chciał uchylić Oczywiście chodziło o to, że gamoniom nie chciało się nosić kolejnej warstwy bloczków silikatowych aż na samą górę ścian (tam jest najciężej). Wyjaśniłem ich, poprawili, jest OK. Zawsze powtarzam, że po każdym dniu pracy trzeba sprawdzać każdy wymiar, w lewo, w prawo i do góry !!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek101 26.09.2023 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Tylko w tym momencie jest tak ze musze dac 8 cm styropianu na parterze (oczywiscie plus wylewka okolo 6 + np. plytka okolo 1,5cm). Obawiam sie ze te 8 cm styropianu bedzie troche za malo jak na parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Daj PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2023 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Tylko w tym momencie jest tak ze musze dac 8 cm styropianu na parterze (oczywiscie plus wylewka okolo 6 + np. plytka okolo 1,5cm). Obawiam sie ze te 8 cm styropianu bedzie troche za malo jak na parter. Chcesz obniżyć podłogę? Co tu zmieniła wysokość stropu? Schody Ci się rozjadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 26.09.2023 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 W sumie za dużo wyborów nie masz, chyba że wezwiesz ekipę do poprawienia tego, co spie..., ale w cuda bym nie wierzył. Ciekawe gdzie w tym czasie był kierownik budowy. Teoretycznie pomieszczenie 2,50 m powinno być akceptowalne zgodnie z normami.. Co do ocieplenia podłogi to płyta PIR, z tego co sprawdzałem niedawno ma około 30% lepsza izolacyjność - 10 cm styro = 6/7 cm płyty PIR. Z jakiego powodu musisz dać 16 cm wylewki na pietrze ? Może, zamiast zwykłej wylewki spróbować styrobetonu ? Jest lżejszy i o lepszych parametrach ale droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.09.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 10cm to pol bloczka wiec nie chcialo im się docinać - ewentualnie sporo wyższy wieniec. Jesli masz zmienić ocieplenie pod wylewką na droższe to niech po pokryją różnicę. KB dał ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek101 26.09.2023 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Chodzi o to ze musze dac na parterze 16 cm bo mam drzwi wejsciowe osadzone na taka wysokosc jak i rowniez drzwi tarasowe plus do tego dochodza jeszcze drzwi do pokoju i do lazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek101 26.09.2023 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Po prostu budowlaniec spartaczyl a za robote a wzial nie mala kase. Panowie nie chodzi mi o 2 cm (bo rozumiem strop moze sie ugiac czy gdzies tam lawa krzywa) ale stropu juz nie rusze. Wylewkarz powiedzial mi ze wylewka do ogrzewania podlogowego powinna miec te 6 cm plus 8 cm styro plus plytki na dole ...to wyjdzie 16 cm na gotowo. I teraz pytanie czy te 8 centymetrow samego styropianu nie jest za malo. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Jest mało, dlatego napisałem, żebyś dał płyty z PIR. Rewelacji nie będzie, ale chyba lepiej dać materiał z lambdą 0,025 niż 0,035? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Chodzi o to ze musze dac na parterze 16 cm bo mam drzwi wejsciowe osadzone na taka wysokosc jak i rowniez drzwi tarasowe plus do tego dochodza jeszcze drzwi do pokoju i do lazienki. To nie tylko strop obniżyli, ale też wszystkie nadproża? A co ze schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.09.2023 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Człowieku, murarz jest od tego, żeby budować ZGODNIE Z PROJEKTEM a kierownik budowy ma tego dopilnować. Koniec i kropka. Człowieka, który mówi "ja tak buduję" trzeba gnać i innych przed takim ostrzegać. Jeszcze niech ci się jakiś na kontrolę przypałęta i stwierdzi, że masz wysokość budynku niezgodny z projektem, to dopiero będziesz miał jazdę. Budować DOM i mieć sufit na 255 jak w blokach budowanych za komuny, to TRAGEDIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 26.09.2023 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) Tragedia to jest na onkologii. Ktoś dał ciała i trzeba pociągnąć do odpowiedzialności najpewniej kierownika budowy, gdzie byl jak chłopaki murowali chatę? Wyjście z tej sytuacji to tak jak mówisz mniejsza grubość styropianu podłogowego. Kiedyś dawali 10cm i ludzie żyją. Takie 260 do sufitu też powinno być ok. Zapytaj kierownika budowy jak wybrnąć z tego ciekaw co powie Edytowane 26 Września 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 trzeba pociągnąć do odpowiedzialności najpewniej kierownika budowy, gdzie byl jak chłopaki murowali chatę? Co się tak dziwicie? Kierbud miał budowę w d*pie, wpadał raz na miesiąc, moze zbrojenie odebrał i tyle. To jakaś niespodzianka w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek101 26.09.2023 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 No właśnie jeśli chodzi o tą wysokość to nie śpie juz kilka nocy bo dzisiejsze domy mają wysokości pomieszczeń co najmniej te 260cm . A gość dosyć że wybudował dom to miał mi jeszcze robić wnętrze domu ale mu podziękowałem. Niestety teraz nie jestem pewny czy mi to wszystko zgodnie z projektem zrobił. Będę musiał przejść z projektem i trochę popatrzę....nie jestem jakimś wybitnym ekspertem w tej dziedzinie bo to nie moja branza ale co mogę sprawdzić to sprawdzę. Niestety jutro już wyjeżdżam z żoną do pracy a wylewki zostawię na wiosnę ....żona też musi ochlonąć. Tyle mordenki za granicą żeby postawić sobie domek a tu taki dzban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.09.2023 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 260 cm to ja mam w domu z lat 50-tych ubiegłego wieku. W nowym ma być 280 cm. Współczuję Wam. Żądałbym rekompensaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.09.2023 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Już nie przesadzajcie z tą wysokością, zależy jaki układ domu 270cm jest wystarczające a i z 260 da się żyć. Co nie oznacza że kierbud dał ciała bo dał. Jaka masz grubość posadzki w projekcie (styro wylewka panel itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts