Raja44 13.10.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 (edytowane) Panowie, Mam na działce studnie oraz bede miał przyłącze miejskie wody. Woda w studni zażelaziona i zamanganiona, ale po uzdatnieniu nadaje sie do picia.Planuje wykonac instalacje wody zimnej na rozdzielaczach i chcę skorzystać także z wody ze studni. Plan jest taki, aby zimna wodę do umwywalek i zlewu dac z miasta a do kibelka, prysznica, wanny, podlewania zieleni ze studni. Bedzie wymagalo to dwóch rozdzielaczy i troche wiecej rur. Pytanie czy warto sie w to bawic ? Instalacje będe robił sam na pexie. Celem jest zaoszczędzienie na zużyciu wody miejskiej. Jeszcze jedno pytanie odnosnie średnic rur. Mam co prawda projekt a raczej opracowanie techniczne Kantherm odnosnie wody użytkowej i tam są podane nastepujące średnice : 1. Doprowadzenie zimnej wody - 32mm do trójnika (woda idzie do pionu na poddasze) i potem 25mm do rozdzielacza. 2. Doprowadzenie ciepłej wody do rozdzielacza 25 mm3. Curkulacja do rozdzielacza oraz podjeścia pod wszystkie zaworki 16 mm Chyba zrezygnuje z tego trójnika w punkcie 1 i wode puszczę prosto z kotłowni na poddasze kiedyś. Czy zmienić średnicę rury na 25mm od samej kotłowni (Pompa ciepła) do rozdzielacza ?? Edytowane 20 Października 2023 przez Raja44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 20.10.2023 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Nikt nie pomoże w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.10.2023 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Ze względu na skażenie nie jest raczej możliwe aby łączyć obydwie instalacje. Należy wykonać je oddzielnie dla określonych odbiorników.Poza tym licz się z tym że ścieki są rozliczane z licznika wody miejskiej natomiast w tym przypadku będzie ich prawie 2 razy więcej aniżeli zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.10.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Panowie, Mam na działce studnie oraz bede miał przyłącze miejskie wody. Woda w studni zażelaziona i zamanganiona, ale po uzdatnieniu nadaje sie do picia. Planuje wykonac instalacje wody zimnej na rozdzielaczach i chcę skorzystać także z wody ze studni. Plan jest taki, aby zimna wodę do umwywalek i zlewu dac z miasta a do kibelka, prysznica, wanny, podlewania zieleni ze studni. Bedzie wymagalo to dwóch rozdzielaczy i troche wiecej rur. Pytanie czy warto sie w to bawic ? Instalacje będe robił sam na pexie. Celem jest zaoszczędzienie na zużyciu wody miejskiej. Jeszcze jedno pytanie odnosnie średnic rur. Mam co prawda projekt a raczej opracowanie techniczne Kantherm odnosnie wody użytkowej i tam są podane nastepujące średnice : 1. Doprowadzenie zimnej wody - 32mm do trójnika (woda idzie do pionu na poddasze) i potem 25mm do rozdzielacza. 2. Doprowadzenie ciepłej wody do rozdzielacza 25 mm 3. Curkulacja do rozdzielacza oraz podjeścia pod wszystkie zaworki 16 mm Chyba zrezygnuje z tego trójnika w punkcie 1 i wode puszczę prosto z kotłowni na poddasze kiedyś. Czy zmienić średnicę rury na 25mm od samej kotłowni (Pompa ciepła) do rozdzielacza ?? Kiedys interesowałem się podłączeniem zbiornika betonowego do spłukiwania toalety. Instalacje wodociągową i ze studni można jak najbardziej połączyć, ale potrzebne są zabezpieczenia antyskażeniowe. Są dwa rodzaje takich zabezpieczeń: zawór oraz dodatkowy rezerwuar na wodę (zbiornik separacyjny). Zobacz jak rozwiązano to w tzw. centralach deszczowych, np Wilo Rain, IBO czy pewnie kilku innych producentów. Technicy mówili mi, że teoretycznie zawór antyskażeniowy (czyli zawór zwrotny) powinien wystarczyć, ale zawór jak to zawór, czasem może zawieść. Ja bym do mycia się jednak wody ze studni nie dawał, bo taką wodę trzeba naprawdę dobrze uzdatnić. Na spłukiwanie toalety idzie statystycznie ok. 30% wody, na pranie może iść całkiem dużo, zależy od rodziny. Mycie się i kuchnia to jednak higiena i na tym nie warto oszczędzać. Co do średnic to nie pomogę, trzymałbym się zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.10.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Mam odzyskiwanie deszczówki do toalet i prysznicy, jak w zbiorniku betonowym pod ziemią zabraknie deszczówki, dolewa się woda ze studni. Ale... instalacji jeszcze nie uruchomiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.10.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Napisz, jak zrealizowałeś uzdatnianie wody do prysznica (albo jak zamierzasz to zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.10.2023 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Jeszcze tego nie zrobiłem, jest zostawione miejsce na jakiś uzdatniacz, na razie myślę tylko o odżelaziaczu (filtracja mechaniczna jest kilkustopniowa przed zbiornikiem deszczówki, między nim a budynkiem i w budynku filtr sznurkowy). Mogę elektrozaworem kierować do prysznicy i pralki wodociąg lub deszczówkę, jest zrobiony zawór antyskażeniowy. Gdy nie będzie prądu, nastąpi automatyczne przełączenie na wodociąg. Ogólnie myślę, że przy obecnych cenach energii i wody nie miało to sensu, ale zobaczymy za kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.10.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Zgadzam się, przy obecnych cenach wody nie ma to sensu, ale coś czuję, że to się zmieni. Za dużo się trąbi o nadchodzącym deficycie wody. Możesz wrzucić jakiś schemat, jak masz to obecnie zrobione? Niedłgu będę robił u siebie taką instalację, to możemy założyć temat i zrobić opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.10.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Tak, wrzucam moje rysunki, choc z opisu pewnie więcej zrozumiesz. Ale rysunki przypomniały mi, że mam założoną jeszcze lampę UV (usuwa bakterie). [ATTACH=CONFIG]466679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466680[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 24.10.2023 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Ze względu na skażenie nie jest raczej możliwe aby łączyć obydwie instalacje. Należy wykonać je oddzielnie dla określonych odbiorników. Poza tym licz się z tym że ścieki są rozliczane z licznika wody miejskiej natomiast w tym przypadku będzie ich prawie 2 razy więcej aniżeli zużycia. No tak. Pisałem że chce zrobic dwie instalacje na dwóch rozdzielaczach do zimnej wody. Mogło by sie to teoretycznie podmieszać w bateri, bo ciepła woda będzie miejska, tzn podgrzana przez pompe ciepła. Ale i tak na przyłączy wody miejskiej jest zawór antyskażeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 24.10.2023 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Sądzicie, że naprawdę do mycia, woda musi byc uzdatniona ? Mam na mysli prysznic i wannę. Do umywalek i zlewu planowałem dać miejską bo to wiadomo że się pije. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2023 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Wodę z umywalki się pije? Ważne, że woda ma kontakt ze śluzówkami i to wystarczy do zakażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2023 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Sądzicie, że naprawdę do mycia, woda musi byc uzdatniona ? Mam na mysli prysznic i wannę. Do umywalek i zlewu planowałem dać miejską bo to wiadomo że się pije. Nie zdarza Ci się nabrać do ust wody podczas prysznica czy kąpieli? Nawet, jeżeli tak, to zostaje jeszcze aerozol, który wdychasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 25.10.2023 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Wodę z umywalki się pije? Ważne, że woda ma kontakt ze śluzówkami i to wystarczy do zakażenia. Nie myjesz zębów ? Podczas płukania połykasz wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 25.10.2023 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Nie zdarza Ci się nabrać do ust wody podczas prysznica czy kąpieli? Nawet, jeżeli tak, to zostaje jeszcze aerozol, który wdychasz. Ale przecież to nie jest kwas solny tylko woda ze studni, która ma trochę więcej żelaza i manganu. Ale ok, wyleczyłem się z powodu zapewne upierdliwych przecieków. Woda ze studni idzie na kible i do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Ale przecież to nie jest kwas solny tylko woda ze studni, która ma trochę więcej żelaza i manganu. A skąd masz pewność, że nie ma bakterii, jak nie uzdatniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Nie myjesz zębów ? Podczas płukania połykasz wodę. Nie mniej, na myciu zębów dużo nie zaoszczędzisz. Kibelek + pralka to już jest oszczędność 40-50 % całości zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 31.10.2023 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Nie mniej, na myciu zębów dużo nie zaoszczędzisz. Kibelek + pralka to już jest oszczędność 40-50 % całości zużycia. Ok. Z tą kontrolą wody ze studni to faktycznie może byc kłopot. Zatem woda ze studni trafia do pralki, kiblelka i do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Z tą kontrolą wody ze studni to faktycznie może byc kłopot. Dla jasności, to zainteresuj się, jak często wodę z Twojego ujęcia badają wodociągi. Ja się mocno zdziwiłem u siebie. Fakt, ze studni mało kto w ogóle bada w czasie eksploatacji, jak nic się nie dzieje. Ale wodociągi wcale nie monitorują jakości i skażenia wody tak często, jak sobie można wyobrażać (poza dużymi miastami zapewne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raja44 31.10.2023 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Dla jasności, to zainteresuj się, jak często wodę z Twojego ujęcia badają wodociągi. Ja się mocno zdziwiłem u siebie. Fakt, ze studni mało kto w ogóle bada w czasie eksploatacji, jak nic się nie dzieje. Ale wodociągi wcale nie monitorują jakości i skażenia wody tak często, jak sobie można wyobrażać (poza dużymi miastami zapewne). Będę miał wodę z wodociągu północnego, który dostarcza wodę także do Wawy. Z ciekawostek podam fakt, że przed skażeniem bakteriologicznym w pierwszej kolejności informują małże. Lepsze niż najbardziej skomplikowany komputer https://mpwik.com.pl/view/malze-i-ryby-testerami-wody&i=678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts