Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybrałeś PC zamiast gazu i żałujesz??? Napisz

KowalM

Recommended Posts

Proszę o informację osoby, które mają PC, a nie teoretyzują na bazie własnych przemyśleń i nie porównują PC do węgla i innych paliw stałych tylko do Gazu.

Kilka lat temu zakładając kocioł gazowy za 16k (kocioł+instalacja) cieszyłem się że uzyskuje stałą temperaturę w domu i płacę za gaz tyle co za węgiel wciąż jednak przepalając drzewem.

W miarę jedzenia apetyt rośnie i przeszedłem na gaz prawie całkowicie. Sezon 2021/2022 zużycie wyniosło 2200 m3 co dało rachunek ok 4000 zł, było to do przełknięcia przy średniej cenie 2zł/m3.

Dziś ta cena wynosi 3.6-4.0 zł/m3 w zależności od zużycia co daje już sumę 7920-8800 zł (za 2200m3 gazu)...

Od 15 grudnia 2022 kiedy podłączyłem PC do maja 2023 zużyłem 2412 kWh energii elektrycznej. W tym sezonie grzewczym od 02 pażdziernika do 26 listopada zużyłem już 600 kWh. Czyli do tej pory zużycie wyniosło 3012 kWh gdzie moje wyliczenia szacowały ze potrzebuję min 4000 kWh na rok. Zatem przy normalnej, słabej zimie powinienem się zmieścić. Zaznaczam że jest to tylko CO.

CWU jest ogrzewana gazem i zużycie wynosi 360 m3 na rok co w następnym sezonie się zmniejszy z racji zainstalowanych solarów.

Różnica dla mnie przy cenie 1zł za kWh prądu to ok 4000 vs. 6500 zł gaz.

Zdaję sobie sprawę że okres jest krótki na takie porównywanie a niestabilny rynek cen gazu czy prądu nie pomaga w decyzji.

Oczywiście na dzień dzisiejszy nie rezygnuję z gazu a stanowi dla mnie żródło biwalentne na czas silnych, kilkudniowych mrozów -20 bo wtedy PC zwyczajnie klęknie...

Jeśli mogę coś doradzić, jeżeli zapotrzebowanie na ciepło będzie małe ( czytaj dom energooszczędny) to każde żródło będzie "ekonomiczne".

Moim zdaniem podłogówka lepiej współpracuje z PC.

Celowo nie wspominam o PV ponieważ stare zasady to już przeszłość a w nowych jak dla mnie to PV tylko na trakerze dwuosiowym i dobrej lokalizacji aby zmaksymalizować autokonsumpcję.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka lat temu zakładając kocioł gazowy za 16k (kocioł+instalacja) cieszyłem się że uzyskuje stałą temperaturę w domu i płacę za gaz tyle co za węgiel wciąż jednak przepalając drzewem.

W miarę jedzenia apetyt rośnie i przeszedłem na gaz prawie całkowicie. Sezon 2021/2022 zużycie wyniosło 2200 m3 co dało rachunek ok 4000 zł, było to do przełknięcia przy średniej cenie 2zł/m3.

Dziś ta cena wynosi 3.6-4.0 zł/m3 w zależności od zużycia co daje już sumę 7920-8800 zł (za 2200m3 gazu)...

Od 15 grudnia 2022 kiedy podłączyłem PC do maja 2023 zużyłem 2412 kWh energii elektrycznej. W tym sezonie grzewczym od 02 pażdziernika do 26 listopada zużyłem już 600 kWh. Czyli do tej pory zużycie wyniosło 3012 kWh gdzie moje wyliczenia szacowały ze potrzebuję min 4000 kWh na rok. Zatem przy normalnej, słabej zimie powinienem się zmieścić. Zaznaczam że jest to tylko CO.

CWU jest ogrzewana gazem i zużycie wynosi 360 m3 na rok co w następnym sezonie się zmniejszy z racji zainstalowanych solarów.

Różnica dla mnie przy cenie 1zł za kWh prądu to ok 4000 vs. 6500 zł gaz.

Zdaję sobie sprawę że okres jest krótki na takie porównywanie a niestabilny rynek cen gazu czy prądu nie pomaga w decyzji.

Oczywiście na dzień dzisiejszy nie rezygnuję z gazu a stanowi dla mnie żródło biwalentne na czas silnych, kilkudniowych mrozów -20 bo wtedy PC zwyczajnie klęknie...

Jeśli mogę coś doradzić, jeżeli zapotrzebowanie na ciepło będzie małe ( czytaj dom energooszczędny) to każde żródło będzie "ekonomiczne".

Moim zdaniem podłogówka lepiej współpracuje z PC.

Celowo nie wspominam o PV ponieważ stare zasady to już przeszłość a w nowych jak dla mnie to PV tylko na trakerze dwuosiowym i dobrej lokalizacji aby zmaksymalizować autokonsumpcję.

Pozdrawiam

A jak to masz spięte? Jakiś automat czy ręczenie zmieniasz źródło ciepła?

Zacząłem już proces z firmą od PV pod dotację Mój Prąd. Chociaż nie wiem czy zdążę. Zaproponowali mi 3,2 kWp za 14 tys, tak żeby połowę pokryła dotacja, a na pompę 19800, ale rozmawiam ze znajomymi, którzy pozakładali PC w tym roku i są przerażeni. Po 150 m2 nowe ocieplenia, szczelne okna, podłogówki, a aplikacje pokazują 30, 40, 50 zł na dzień. Mrozu nie ma przecież jeszcze to co będzie jak przyjdzie zima, jak wydajność PC spada w miarę spadku temperatury i skończy się tarcza. Te 3,2 kWp to mi na CWU może starczy i jeszcze ten durny net-biling. Do tego najpierw trzeba wszystko kupić samemu, a potem może dostanie się dotację, a może się nie dostanie. Ja im tam nie ufam w ogóle.

Mi pokazywali na bazie ciepła właściwego, że teraz by mnie na rok przy obecnej cenie prądu ogrzewanie kosztowało 1300 zł PC, a 1700 gazem, (na rok), ale wydaje mi się to nierealne.

Jeden znajomy mi powiedział, że ma 2 domy i PC i gaz wychodzą tyle samo teraz, ale PC jest wspomagana fotowoltaiką za 50 tys.

Mam gaz w drodze, mogę jeszcze wszystko zmienić. Miałem warunki techniczne, tylko się przedawnił, a na infolinii powiedzieli, że w pół roku przyłączą jak coś.

Do tego to wszystko na taki gwałt bo dotacja zaraz się kończy nie wiadomo jak będzie dale bo rząd się zmienił/ Licznik dwukierunkowy już mam.

Proszę o informację osoby, które mają PC, a nie teoretyzują na bazie własnych przemyśleń i nie porównują PC do węgla i innych paliw stałych tylko do Gazu.

Przyznam, że nie śpię po nocach przez to. Część ludzi mówi, że PC jest super, a część, że w życiu jak jest gaz to nie brać PC.

Masz podłogówkę czy grzejniki?

Jeśli grzejniki to na jaką temperaturę zasilania/powrotu obliczone?

Właśnie.

Gdyby Polska leżała na wysokości Turcji czy Włoch - to i zimy byłyby w temperaturach dodatnich (bez ujemnych).

I proporcje dnia do nocy byłyby bliżej 50% - 50%.

.

Myślisz że w Turcji nie ma ujemnych temperatur? xD xD Za dużo ulotek biur turystycznych się naoglądałeś. Zimy często są cięższe niż w Polsce kolego xD

Ja właśnie rozliczyłem się z energetyką za cały rok.

Zużycie energii na cały dom 6375kwh i zapłaciłem 6325 zł i tak już zostanie do końca roku.

Jakim cudem tyle zapłaciłeś, jak 3000kWh masz po cenach zeszłorocznych (z czego "nowe" 1000kWh od 1 października i AFAIK nie korygują starych faktur, tylko w kolejnych miesiącach obniżają cenę)?

Na cwu I co 4000kWh wg licznika zewnętrznego, pompa zaniża o niecałe 20%, przy cop 3.9 co daje 15600kwh energii władowanej w dom.

To pompa gruntowa, że tak wysoki COP?

To dla gazu 15600/8000 =1950x3,2zł = 6240zł. A przy pompie mnie kosztowało to 4000zł ( pracuję ale jestem też rolnikiem).

A, to niby za 4000 kWh z tych 6375 kWh zapłaciłeś po zeszłorocznych cenach i średnia cena kWh wyszła ponad złotówkę? Coś tu się nie zgadza.

A idąc dalej to dla nowego domu, takiego jak mojego syna to ta różnica wyjdzie jeszcze większą, bo ja grzeję nie mniej niż 37st a on, że ma podłogówkę to max 30st, teraz ok 0 na dworze 28st.

To u niego cop nie będzie mniejsze niż 5.0.

Błędne rozumowanie.

W bardziej energooszczędnym domu większy udział w całości zużycia będzie miało CWU - więc nawet, jak CO będzie miało większy COP, to średni, przez to CWU wcale nie musi być lepszy.

Weźmy przykład, że zużywasz 3000kWh na CO z COP 4 i 1000kWh na CWU z COP=3. To średni COP wychodzi 3,75

Jak zużywasz 1000kWh z COP 4,2 na CO i 1000kWh na CWU z COP=3 to średni COP masz 3,6

A jak to masz spięte? Jakiś automat czy ręczenie zmieniasz źródło ciepła?

Sterownik z trzema czujnikami uruchamia pompki podłogówki w zależności od wykrytej temperatury zasilania żródła. PC uruchamia kocioł gazowy poniżej zadanej temperatury zewnętrznej ( na razie odłączyłem). Grzeję tylko PC reszta w razie "W"

Jeśli jakieś szczegóły chcesz wiedzieć to pisz.

To się nie zgadza, bo miałbyś pompę o COP > 6 (na CO i CWU średnio) czego nawet marketingowcy nie wciskają.

Pełnego roku z PC jeszcze nie mam także wszystko się może zdarzyć. To jest krótki okres na dokładne porównanie. Pewne nieścisłości są ponieważ;

- może zima zimie nie równa

- z tych 2200m3 trzeba odjąć zużycie na CWU i w tamtym sezonie było to średnio 1.5 m3 na dobę (dużo więcej niż teraz bo przy okazji montażu PC dokładnie uszczelniłem

wszystko izolacją kauczukową co dało duże oszczędności)

- 1m3 gazu to teoretycznie 11kWh energii cieplnej.... teoretycznie

- sprawność kotła kondensacyjnego też może dołożyć tu 3 grosze albo więcej

- kondensat taktował w okresach przejściowych, może tu były dodatkowe straty

Dodam że przy PC utrzymuje wyższe temperatury w domu o ok 1*. A CWU jest tylko z gazu (wiele czynników się na to składa).

Jest wiele szczegółów o których nie piszę tu a są może ważne. Liczby które piszę są to liczby z liczników, rachunków i odczytów termometrów. Jeśli są nieścisłości to tez chciałbym je wyprostować.

Pozdrawiam

@Kaizen doczytaj. A potem się wypowiadaj.

Mam limit 4000kWh, a to co napisałem ile zapłaciłem, to tyle wyszło z dwóch faktur po korektach, oraz z tego ile zapłaciłem do tej pory i ile mam dopłacić.

Co do mojego cop, to tyle pokazuje na pompie, to nie laboratorium. Ale z drugiej strony wiem ile poszło kWh na co I cwu a dom ma > 180m2 po podłogach.

A odnośnie większego cop u syna. To też wiem ile pokazuje na pompie, a na cwu idzie mu mało kWh, z tego względu ma wysokie cop.

Założyłem pompę i trenuj...

@kaizen, limit 4000kWh x 079zł=3160zł

Pozostałe 2350kwh x 1.4zł = 3290zł

Co Ty masz za taryfy i ceny? Jakie 1.4. czy 0,79? Przy takiej ilości nawet z opłatami stałymi tyle nie ma szans wyjść.

http://www.cena-pradu.pl/tabela.html

I grzanie w G11 to test na inteligencję. W pierwszym roku przesiadki na prąd trzeba było brać G12as - "droga" jak w G11, tania drastycznie taniej.

Myślisz że w Turcji nie ma ujemnych temperatur? xD xD Za dużo ulotek biur turystycznych się naoglądałeś. Zimy często są cięższe niż w Polsce kolego xD

Konkretnie to patrzyłem na stronie pogodowej na Stambuł - tu faktycznie może być cieplej, bo leży na przesmyku między dwoma morzami.

Temperatury zimowe w Stambule to +4*C do +8*C.

I grzanie w G11 to test na inteligencję. W pierwszym roku przesiadki na prąd trzeba było brać G12as - "droga" jak w G11, tania drastycznie taniej.

"Drastycznie taniej" to już było - przed dwoma laty.

Od ubiegłego roku, mniej więcej ze wprowadzeniem taryf ulgowych (rządowych), podniesiono stawki za godziny nocne.

Tak, że obecnie to niemal się wyrównało. Przynajmniej jak patrzyłem w Tauronie - skurczyła się oszczędność z taryfę nocną.

Przy mojej dopłacie za ok. 800 kWh (które brakują przy PV), to wg G11 oszczędzam może 110 zł.

Ale różnice miedzy G12 ; G12W czy 12as - są rzędu 11 góra 17 zł.

Piszę obecnie na ile pamiętam. W domu mam arkusz w którym to przeliczałem jakiś miesiąc temu.

edit..

miało być G13, a nie G12AS.

Edytowane przez Marco36

Przyznam, że nie śpię po nocach przez to. Część ludzi mówi, że PC jest super, a część, że w życiu jak jest gaz to nie brać PC.

Po pierwsze nikt tobie nie powie jakie będą ceny gazu i pradu za 1, 2, 10 lat bo nikt tego nie wie, to nie kwestia teoretyzowania czy praktykowania to cytując klasyka oczywista oczywistość..

Jeśli robiłeś rozeznanie w temacie to wiesz że PC ma sens przy bardzo dobrze ocieplonym domu i instalacji podłogowej. Przy grzejnikach też ludzie zakładają ale to ma ekonomiczny sens w przypadku albo dostępu do taniego prądu, albo przy znów mega dobrym ociepleniu i grzejnikach niskotemperaturowych, jak teraz jest na zewnątrz -3 C to na grzejniku powinieneś mieć np.33 C i to powinno dać temperaturę w pomieszczeniach na tobie odpowiadającym komforcie (średnio 21-22C).

Prześledź sobie wątek gdzie ludzie piszą o zużyciach prądu przy PC - są 2 wątki (dla grzejników osobny); jeśli znajdziesz podobny metraż i podobną skalę docieplenia to będziesz miał jakieś przybliżone zużycia i na tej podstawie możesz sobie policzyć koszty. Z tym trzeba zmierzyć się samodzielnie, bo żaden przedstawiciel handlowy ci tego rzetelnie nie zrobi (przynajmniej ja nie spotkałem). Więc jeśli nie śpisz po nocach to ołówek albo Excel w dłoń i działaj.

Od siebie mogę napisać, że mam pc 1 rok i gdybym miał teraz podejmować decyzję to zakładałbym piec gazowy (gaz doprowadzony do posesji), metraż 165 m2, tylko grzejniki (już częściowo zmienione na cv33), okna 3-szybowe, mur 60 cm, ocieplenie wewnątrz 10 cm styropian, wentylacja grawitacyjna.

@KowalM, miałem przez długi czas gaz, zmieniłem na PC split (rok temu) bo mam PV na starych zasadach (więc prawie nic nie płacę teraz). Na nowych zasadach na Twoim miejscu brałbym chyba gaz (np. jakiś mały Immergas, chyba nadal dają 5 lat gwarancji) - tańsze urządzenie, przeglądy, starczy mniejszy zasobnik (teraz mam większy a i tak potrafi zaskoczyć i niezdążyć się nagrzać, gazowy 12kW dawał radę lepiej przy mniejszym zasobniku), nie masz ryzyka że ceny prądu pchną Cię do grzania tylko w taniej taryfie, grat nie stoi i nie buczy w ogródku, generalnie większy komfort i spokój. Ceny gazu myślę że nie poszaleją, z prądem nie jestem pewien (logika "jak jakiegoś bogacza stać na PC to i wyższe ceny prądu zniesie"). Edytowane przez grzeniu666

Mi pokazywali na bazie ciepła właściwego, że teraz by mnie na rok przy obecnej ;

- cenie prądu ogrzewanie kosztowało 1300 zł PC,

- a 1700 gazem, (na rok), ale wydaje mi się to nierealne.

Zrób profesjonalne OZC budynku i będziesz wiedział ;

- ile kWh potrzebuje Twój budynek,

- Gaz - to czynnik kopalny, za parę lat będzie zakazany

Edytowane przez Andrzej5101

Sterownik z trzema czujnikami uruchamia pompki podłogówki w zależności od wykrytej temperatury zasilania żródła. PC uruchamia kocioł gazowy poniżej zadanej temperatury zewnętrznej ( na razie odłączyłem). Grzeję tylko PC reszta w razie "W"

Jeśli jakieś szczegóły chcesz wiedzieć to pisz.

Rozpoznaje co i jak bo myślałem, o jakiejś małej pompie ciepła, która by chodziła głównie w okresach przejściowych. Zrobiłem termomodernizację przed tym sezonem (15cm grafitu na ściany), dom około 150m2, grzejniki, Econdens gold plus 25kW, PV 5,25kW/p na starych zasadach (zostaje mi trochę w magazynie). Ogólnie to właśnie coś takiego by mnie interesowało, sterownik pokojowy, który daje sygnał do grzania do PC, a poniżej jakiejś temperatury włączą się piec gazowy. Na pewno wszystko zależne od kosztów, ale liczę że za rok czy dwa przynajmniej trochę nie wiadomych na rynku energii się wyjaśni, a możliwość wybrania tańszego źródła ogrzewania zawsze się przyda.

Rozpoznaje co i jak bo myślałem, o jakiejś małej pompie ciepła, która by chodziła głównie w okresach przejściowych.

Przeliczałeś ile będzie kosztować kompletna instalacja małej PC i ile będzie tańsza jej eksploatacja w okresach przejściowych (na podstawie dzisiejszych kosztów energii) ?

Od ubiegłego roku, mniej więcej ze wprowadzeniem taryf ulgowych (rządowych), podniesiono stawki za godziny nocne.

Tak, że obecnie to niemal się wyrównało. Przynajmniej jak patrzyłem w Tauronie - skurczyła się oszczędność z taryfę nocną.

Znalazłeś cennik G12as? Skrzętnie go chowają a maja obowiązek mieć w ofercie.

- Gaz - to czynnik kopalny, za parę lat będzie zakazany

Aktualnie na moim nowym osiedlu , wieś zabita dechami , robią gazociąg na 56 działek , mimo że na gaz jest chętnych 2 osoby :D

Długość gazociągu 2,5km :D

Kosztorysu nie znam ale pewnie tanio nie jest bo zaraz pod humusem jest lita skała....