dbx 07.12.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Ponad połowa wątków o wentylacji na tym forum jest o spier.olonej WG. Ciągle, stale, od lat i na nowo.. Interesujące jest: co można spier.olić wykonując wentylację grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2023 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 WSZYSTKO!Założenia, projekt, wykonanie, konserwację, remont.Jak bardzo rozumu brakuje, to nawet można nie zauważyć przez długie miesiące, że coś się spier.oliło Zakładając, że masz w domu WG.Jak zaplanowałeś wloty?Ile? Gdzie? Czemu?Jaka sumaryczna ich powierzchnia?Jaka wydajność? Czy Ty myślisz, że ktoś o tym myśli budując dom?!Projektant.. ?...No, se chyba żartujesz! (Taki mały przykład) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.12.2023 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 WSZYSTKO! Założenia, projekt, wykonanie, konserwację, remont. Jak bardzo rozumu brakuje, to nawet można nie zauważyć przez długie miesiące, że coś się spier.oliło Zakładając, że masz w domu WG. Jak zaplanowałeś wloty? Ile? Gdzie? Czemu? Jaka sumaryczna ich powierzchnia? Jaka wydajność? Czy Ty myślisz, że ktoś o tym myśli budując dom?! Projektant.. ?... No, se chyba żartujesz! (Taki mały przykład) Adam M. A wiesz, że kiedy sam ze sobą dyskutujesz to marnie to wygląda... Za dużo domysłów w tym co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2023 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Tu jest trochę o typach wentylacji. https://www.instalacjebudowlane.pl/7608-26-90-rodzaje-wentylacji--.html Do każdego można dodać: współbieżne, przeciwbieżne, laminarne, turbulentne i parę innych przymiotników. Robi się pierdyliard typów. I który tu sobie zaprojektować? Czemu TEN? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2023 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 A wiesz, że kiedy sam ze sobą dyskutujesz to marnie to wygląda... Za dużo domysłów w tym co piszesz. Z Tobą się nie da podyskutować? Zadałem kilka pytań drobnych i ogólne - myślałeś o tym planując wentylację? Bo pytasz CO można tu spier.olić. - WSZYSTKO. Czemu nie odpowiesz? I do tego kompletnie nie rozpoznajesz różnicy między pytaniem a domysłem. I jak tu z Tobą dyskutować? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.12.2023 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Tu jest trochę o typach wentylacji. https://www.instalacjebudowlane.pl/7608-26-90-rodzaje-wentylacji--.html Do każdego można dodać: współbieżne, przeciwbieżne, laminarne, turbulentne i parę innych przymiotników. Robi się pierdyliard typów. I który tu sobie zaprojektować? Czemu TEN? Adam M. Twoja maniera wyolbrzymiania nie sprzyja prawidłowej komunikacji. Zatem ograniczając się do informacji zewnętrznej z którą raczej polemizował nie będziesz , czytaj i na koniec podaj wnioski względem twojej interpretacji wg. której, w wentylacji grawitacyjnej może być spier.olone WSZYSTKO. https://www.wentylacyjny.pl/1350-49-1-wentylacja-naturalna.html?isbn=1350-49-1&idkat=wentylacja&nr=naturalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2023 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Ty do jakiejś szkoły chodziłeś?No, takiej, gdzie uczyli MYŚLEĆ... ?Co tu zalinkowałeś za śmiecia?Po co?Autor nie odróżnia wentylacji naturalnej od grawitacyjnej!Trudno się dziwić, że po takiej lekturze forumowicze MNIEMAJĄ zamiast wiedzieć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.12.2023 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Ty do jakiejś szkoły chodziłeś? No, takiej, gdzie uczyli MYŚLEĆ... ? Co tu zalinkowałeś za śmiecia? Po co? Autor nie odróżnia wentylacji naturalnej od grawitacyjnej! Trudno się dziwić, że po takiej lekturze forumowicze MNIEMAJĄ zamiast wiedzieć. Adam M. ty, ten śmieć jest ze strony którą sam tu wkleiłeś https://www.instalacjebudowlane.pl/7608-26-90-rodzaje-wentylacji--.html Może idź się przejść, pooddychaj trochę świeżym ... co? bo wychodzisz tu na chama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2023 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Kuchnia gazowa nie jest zła... Wentylacja grawitacyjna jest... Adam M. Jest zła - brudzi kuchnię tłustym osadem jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2023 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Jest zła - brudzi kuchnię tłustym osadem jak cholera. No, fakt. Brudzi... Ale jest formą dywersyfikacji zasilania. Jak prąd padnie to i tak ciepłe przy jakich świecach się zje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.12.2023 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 No, fakt. Brudzi... Ale jest formą dywersyfikacji zasilania. Jak prąd padnie to i tak ciepłe przy jakich świecach się zje. Adam M. Przy kuchence dwupalnikowej, stawianej na blat i zasilanej z butli. Trzymam coś takiego w piwnicy na wypadek W już kilak lat (plus dwie butle) - jakoś nie chcę się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_68 08.12.2023 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) "Jak w sezonie grzewczym nie masz drastycznie przesuszonego powietrza, to WG u Ciebie nie działa"W moim ostatnim domu z podłogówką i WG wilgotność była bardzo dobra.W mieszkaniu, w którym tymczasowo mieszkam przy grzejnikach rzeczywiście panuje niska wilgotność. "Jak masz imprezę, to możesz sobie zwiększyć wydajność wentylacji nawet w bezwietrzne upały (w które WG nie działa wcale)"Prawda, chociaż w bezwietrzne upały i tak wieczorem wszyscy wietrzą "Dzięki którym nie masz w domu smogu i dużo mniej kurzu"Prawda "Z tym nawiewem zimnego powietrza to dopiero pojechałeś po bandzie"Zacytowałem tylko opinie użytkowników WM znalezione na tym forum "Awarie się zdarzają. To prawda. Ale zalety i oszczędności są tego warte. WG z kolei ma permanentny stan awarii której nie można naprawić - albo dmucha za dużo, albo za mało, w upały gorącym, w mrozy lodowatym"Dmuchanie zimnem i i słaby wywiew eliminują odpowiednie nasady kominowe "Przy WG podstawowe wady, nie znane ludziom z rekuperacją (z odzyskiem ciepła i wilgoci):- dmuchanie lodowatym powietrzem w mrozy- przesuszone powietrze w sezonie grzewczym (albo koszty nawilżania)- wentylacja nie działająca (w upały)- wentylacja działająca za mocno (w mrozy)- duże koszty ogrzewania. Znacznie większe przy tych samych przepływach"Pierwsze cztery opisałem wyżej a co do kosztów ogrzewania - ostatni rok, ogrzewanie gazem, dom 108m2, koszt 3500 zł to raczej nie drogo "A czym chcesz grzać? Bo przy WG masz bardzo ograniczone możliwości, żeby zmieścić się w limicie EP. Worki z peletem będziesz przerzucał?"Z pompą ciepła (coraz mniej opłacalną niestety) projekt mojego domu spełnia wymagania z nawiązką. Edytowane 8 Grudnia 2023 przez Mirek_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2023 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 "Jak w sezonie grzewczym nie masz drastycznie przesuszonego powietrza, to WG u Ciebie nie działa" W moim ostatnim domu z podłogówką i WG wilgotność była bardzo dobra. W mieszkaniu, w którym tymczasowo mieszkam przy grzejnikach rzeczywiście panuje niska wilgotność. Nie ma znaczenia rodzaj ogrzewania (no, chyba, że to urządzenie które do spalania pobiera powietrze z pomieszczenia - ono bardziej wysusza bo więcej powietrza przelatuje przez pomieszczenie) ani rodzaj wentylacji (o ile nie odzyskuje wilgoci). Ważne, ile mroźnego powietrza o znikomej wilgotności bezwzględnej zaciągamy z zewnątrz i do jakiej temperatury ogrzewamy. Wykres Molliera się kłania. Nie ma szans, żeby w mrozy przy działającej WG nie było masakrycznie sucho. "Jak masz imprezę, to możesz sobie zwiększyć wydajność wentylacji nawet w bezwietrzne upały (w które WG nie działa wcale)" Prawda, chociaż w bezwietrzne upały i tak wieczorem wszyscy wietrzą W tym roku nie "wietrzyłem" (znaczy nie otwierałem bypassa na noc). W upały mamy noce tropikalne i wietrzenie nic nie ochładza. "Z tym nawiewem zimnego powietrza to dopiero pojechałeś po bandzie" Zacytowałem tylko opinie użytkowników WM znalezione na tym forum Nie zacytowałeś. Zacytuj tak, żeby dało się kliknąć w te białe trójkąciki i przejść do oryginalnej wypowiedzi. "Awarie się zdarzają. To prawda. Ale zalety i oszczędności są tego warte. WG z kolei ma permanentny stan awarii której nie można naprawić - albo dmucha za dużo, albo za mało, w upały gorącym, w mrozy lodowatym" Dmuchanie zimnem i i słaby wywiew eliminują odpowiednie nasady kominowe W jaki sposób nasady kominowe wpływają na temperaturę powietrza wpadającego nawiewnikami okiennymi? Pierwsze cztery opisałem wyżej a co do kosztów ogrzewania - ostatni rok, ogrzewanie gazem, dom 108m2, koszt 3500 zł to raczej nie drogo Strasznie drogo. Licząc po 20gr/kWh to wychodzi 17500kWh czyli 162kWh/m2/r. Nawet, jak to z CWU to prawie 3x przekraczasz aktualne MINIMALNE wymagania dla EP. Masz na obrazku w poście, który cytujesz, ile kWh/m2 EUco+w ma dom - 10x mniej, niż Twój. "A czym chcesz grzać? Bo przy WG masz bardzo ograniczone możliwości, żeby zmieścić się w limicie EP. Worki z peletem będziesz przerzucał?" Z pompą ciepła (coraz mniej opłacalną niestety) projekt mojego domu spełnia wymagania z nawiązką. Marne szanse bez kreatywnej pracy autora PCHE/Świadectwa Energetycznego. I to pomimo zmniejszenia w tym roku współczynnika nakładu energii nieodnawialnej z 3 na 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Strasznie drogo. Licząc po 20gr/kWh to wychodzi 17500kWh czyli 162kWh/m2/r. Skąd wziąłeś taką cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.12.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 ...... "A czym chcesz grzać? Bo przy WG masz bardzo ograniczone możliwości, żeby zmieścić się w limicie EP. Worki z peletem będziesz przerzucał?" Z pompą ciepła (coraz mniej opłacalną niestety) projekt mojego domu spełnia wymagania z nawiązką. Z pompą ciepła i WG spełnia wymagania WT? To niemożliwe przy obliczeniach zgodnych z metodyką i normami, ale jak najbardziej możliwe przy oszustwie projektanta/audytora lub jak to Kaizen okreslił kreatywnej pracy przy czym ta kreatywnosc jest na najwyzszym mozliwym poziomie czyli zwykłym oszustwie. Jak kiedys wspominałem słyszałem o przypadku nieodebrania nowego domu ( dokladnie to 4 domy) ktorego projekt równiez zawierał taką kreatywną twórczosc. Skonczyło sie na koniecznosci wykonania WM w nowym wykonczonym domu. Kto pokrył koszty remontu wykonczen nie wiem, ale powinno to byc pokryte z polisy projektanta. Bardzo szkoda ze takie przypadki nie są nagłasniane, moze to by odstraszyło tych kreatywnych inaczej. Jakies swiatełko w tunelu jednak jest skoro PINB rzeszowski to wychwycił i dał dobry przykład dla innych urzedów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.12.2023 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 No, fakt. Brudzi... Ale jest formą dywersyfikacji zasilania. Jak prąd padnie to i tak ciepłe przy jakich świecach się zje. Adam M. Moja dywersyfikacja to kebab w budce 5 minut od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Moja dywersyfikacja to kebab w budce 5 minut od domu. I myślisz, że przy awarii zasilania będzie czynny? Byle jakim agregatem sprzętu gastronomicznego nie zasilą - obstawiam, że tylko do zamrażarek i chłodziarek mają zasilanie awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 09.12.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Piec do kebaba jest na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.12.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Jak ktoś czegoś nie chce, to zawsze sobie argument znajdzie, bo zawsze ktoś niezadowolony się znajdzie. Tym sposobem np. żadnego samochodu można nie kupić a co dopiero WM, którą ma stosunkowo niewiele domów? Parę dni temu pod filmikiem na YT o WM z reku, ktoś napisał - po co mi rekuperacja w nowym domu, skoro budujemy się w spokojnej okolicy, lubimy otwierać okna by mieć w domu zapachy z łąki i ogrodu? Odpowiedziałem że zazdroszczę, bo u mnie - 7stC i śnieg. Może dotarło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Piec do kebaba jest na gaz Są grzejące gazem, są grzejące prądem. A który nie wymaga prądu do działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts