Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu około 120m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątpię. Zamieniłeś garaż na schody.

Klik w sygnaturkę na "darmowe poddasze".

Nie rozumiem? W tamtym projekcie też były schody plus garaż w bryle.

Oglądam projekty domów parterowych na archon i nie mogę dostrzec tych oszczędności względem piętra. W kosztorysach ceny te same lub dużo wyższe. Ogrzewanie parterowki tez wyjdzie drożej, pytanie jak bardzo drożej względem domu z poddaszem?

Skąd ten pomysl? Wyjdzie albo nie wyjdzie

No dobra, ale gdzie jest jakakolwiek oszczędność parterowki względem poddasza? Sam wolałbym parter, bo nie ma skosów itd łatwiej o aranżacje. Problem w tym, że zakładając nasz układ jaki chcemy czyli 4 pokoje, 2 dla dzieci, sypialnia dla nas i gabinet do pracy to takie projekty domów sa dużo droższe od tych z poddaszem? Pytam więc jako kompletnie zielony człowiek, dlaczego piszecie o oszczędnościach?

piszecie o schodach. Możecie napisać jaki jest koszt schodów w takim domu z poddaszem? w pełni wykończonych?

A dlaczego wyjdzie więcej na ogrzewanie? Wiekszy dach = większe straty ciepła siłą rzeczy czy się mylę?

Na poprzedniej stronie macie też fotkę mojej działki. Ma ona tylko 10a.

Edytowane przez Rocket2305

No dobra, ale gdzie jest jakakolwiek oszczędność parterowki względem poddasza? Sam wolałbym parter, bo nie ma skosów itd łatwiej o aranżacje. Problem w tym, że zakładając nasz układ jaki chcemy czyli 4 pokoje, 2 dla dzieci, sypialnia dla nas i gabinet do pracy to takie projekty domów sa dużo droższe od tych z poddaszem? Pytam więc jako kompletnie zielony człowiek, dlaczego piszecie o oszczędnościach?

A dlaczego wyjdzie więcej na ogrzewanie? Wiekszy dach = większe straty ciepła siłą rzeczy czy się mylę?

Na 100m2 możesz miec 4 małe sypialnie w parterówce. Tylko parter w takim metrażu. Mówi ci to ktoś kto sprzedał 4 letni pietrowy dom.

Piszesz o droższych projektach czy o cenie domów z tych projektów?

Pokoje czy w parterze czy na poddaszu za m2 wyjda podobnie. Więc nie do końca wiem co porównujesz. Weż pod uwagę ze w parterówce z dźwigarami ocieplasz "sufit" czyli płaska powierzchnie= pow podłogi., a na poddaszu skosy czyli tych ilość m2 nie jest równa podłodze a sporo więszka. Koljna sprawa ocieplenie skosów ile tam wepchasz welny ? 15 w krokiew +10 pod krokwiami, a na syficie podwieszonym masz więskzą swobodę -więc jak bardzo chcesz porównywać straty ciepla przemyśl taki szczegóły bo troszeczkę idziesz na skróty. Oczywiście każdy budynek można źle ocieplić i parterowy i ten z poddaszem. Wywalenie stropu ile Ci zosatnie w keszeni, ze 20 tys jak nic, schody ile z 12-15. (Te wartości trochę strzelam) do tego w parterze niby instalacje sa rozległe ale przy poddaszu zaraz dojdzie jakiś rozdzielacz, jakies sterowanie. Inaczej sparwa wyglada jak budujesz dom 200m czy dzialka nie pozwala na sama aprterówkę wtedy nie ma wyjścia trzeba robić piętro. A jak skosy to okna dachowe, ani to tanie ani dobre rozwiązanie.

Powierzchnią dachu, w sensie izolacji termicznej, w domu parterowym jest płaski strop, a w poddaszu użytkowym obie połacie dachu. Dach ma dużo większą powierzchnię> Nawet jeśli powierzchnia zabudowy parterowego jest większa, to nie jest większa dwukrotnie, bo przy poddaszu użytkowym część powierzchni użytkowej tracisz na skosy, a schody zabierają część powierzchni każdej kondygnacji.

Ocieplenie stropu parterówki pod nieużytkowym poddaszem jest też dużo łatwiejsze i tańsze niż ocieplanie skosów dachu poddasza użytkowego. Strop będący podłogą użytkowej kondygnacji robi się zupełnie inaczej. Ma więcej warstw i musi być dużo stabilniejszy. W parterówce robisz sufit podwieszany pod dolnym pasem wiązarów, zasypujesz z góry granulatem wełny albo celulozą i załatwione. No i powierzchnia stropu pod nieużytkowym poddaszem jest dużo mniejsza od powierzchni połaci dachowych, nawet jeśli powierzchnia zabudowy parterówki jest większa.

A jeśli już ten projekt, to w pierwszej kolejności zmniejszyłbym o połowę to gigantyczne przeszklenie w salonie. Cztery metry bieżące szkła od podłogi do sufitu? Zaraz po nim do usunięcia drugie drzwi tarasowe w ścianie szczytowej i ogromne francuskie balkony we wszystkich trzech pokojach na piętrze. Projektant chyba miał procent od sprzedawców okien.

Powierzchnią dachu, w sensie izolacji termicznej, w domu parterowym jest płaski strop, a w poddaszu użytkowym obie połacie dachu. Dach ma dużo większą powierzchnię> Nawet jeśli powierzchnia zabudowy parterowego jest większa, to nie jest większa dwukrotnie, bo przy poddaszu użytkowym część powierzchni użytkowej tracisz na skosy, a schody zabierają część powierzchni każdej kondygnacji.

Ocieplenie stropu parterówki pod nieużytkowym poddaszem jest też dużo łatwiejsze i tańsze niż ocieplanie skosów dachu poddasza użytkowego. Strop będący podłogą użytkowej kondygnacji robi się zupełnie inaczej. Ma więcej warstw i musi być dużo stabilniejszy. W parterówce robisz sufit podwieszany pod dolnym pasem wiązarów, zasypujesz z góry granulatem wełny albo celulozą i załatwione. No i powierzchnia stropu pod nieużytkowym poddaszem jest dużo mniejsza od powierzchni połaci dachowych, nawet jeśli powierzchnia zabudowy parterówki jest większa.

A jeśli już ten projekt, to w pierwszej kolejności zmniejszyłbym o połowę to gigantyczne przeszklenie w salonie. Cztery metry bieżące szkła od podłogi do sufitu? Zaraz po nim do usunięcia drugie drzwi tarasowe w ścianie szczytowej i ogromne francuskie balkony we wszystkich trzech pokojach na piętrze. Projektant chyba miał procent od sprzedawców okien.

Dziękuję bardzo za wytłumaczenie. Zaczynam rozumieć. Tylko powiedz dla mnie laika? Człowieka który nie ma pojęcia o budowie domu co z czym itd. Ja patrzę na cyferki. Wchodzę powiedzmy na archon. Wybieram domy parterowe. Powierzchnia 120m2 bo tyle mniej wiecej nas interesuje...po czym kosztorys jaki widzę jest zazwyczaj sporo większy w parterówce, mimo że jak piszesz duzo oszczędzam na stropie, na braku połaci, na braku schodów, nie muszę robic termoizolacji na duzo większej powierzchni. Więc moje pytanie dlaczego tych oszczędności nie widać w tych wycenach tych robót w projektach? One są w tych parterowkach przeszacowane in minus. Architekt może te koszty jakoś obniżyć robiąc projekt indywidualny?

Piszesz o droższych projektach czy o cenie domów z tych projektów?

Pokoje czy w parterze czy na poddaszu za m2 wyjda podobnie. Więc nie do końca wiem co porównujesz. Weż pod uwagę ze w parterówce z dźwigarami ocieplasz "sufit" czyli płaska powierzchnie= pow podłogi., a na poddaszu skosy czyli tych ilość m2 nie jest równa podłodze a sporo więszka. Koljna sprawa ocieplenie skosów ile tam wepchasz welny ? 15 w krokiew +10 pod krokwiami, a na syficie podwieszonym masz więskzą swobodę -więc jak bardzo chcesz porównywać straty ciepla przemyśl taki szczegóły bo troszeczkę idziesz na skróty. Oczywiście każdy budynek można źle ocieplić i parterowy i ten z poddaszem. Wywalenie stropu ile Ci zosatnie w keszeni, ze 20 tys jak nic, schody ile z 12-15. (Te wartości trochę strzelam) do tego w parterze niby instalacje sa rozległe ale przy poddaszu zaraz dojdzie jakiś rozdzielacz, jakies sterowanie. Inaczej sparwa wyglada jak budujesz dom 200m czy dzialka nie pozwala na sama aprterówkę wtedy nie ma wyjścia trzeba robić piętro. A jak skosy to okna dachowe, ani to tanie ani dobre rozwiązanie.

Piszę o wycenach tych domów. Robót w systemie zleconym. Do stanu deweloperskiego. Bo jeśli piszecie, ze oszczędze na schodach, na dachu, na połaciach, na termoizolacji dachu, poddasza. No to ja człowiek zielony w tych tematach, rozumiem że skoro wejdę w projekt domu parterowego to zobaczę różnice tych kilkudziesięciu tysięcy w kieszeni w wycenie takiego domu, a tego nie widać i tutaj mój entuzjazm wyhamowuje :)

Zaoszczędzisz jeśli zrobisz coś samemu. A można sporo. Elewacja, rekuperacja, podłogówka, instalacja kotłowni - chińska pompa ciepła, zbiornik z nierdzewki i rury , których nawet zgrzewać nie musisz, bo są na wcisk, a docinasz je nożycami do rurek podłogówki. Parterówka pozwala samemu wygodnie zrobić elewacje.

Jeśli zlecasz całość, to rób co co tam chcesz, choć ja nie widzę wyższosci w mieszkaniu pod skosami z papendekla.

Zobaczcie np na ten projekt

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-bazylii-2-me212361c0cd8e?_gl=1*nrfpg1*_up*MQ..&gclid=CjwKCAiAzc2tBhA6EiwArv-i6S_z6mc2sAoDVnRwrK05Ci7CxGw6zl9W-jCgCv0z2DWBMMb31XDjDxoCjAoQAvD_BwE

No fajny dla nas układ. 4 pokoje. Duży salon. Z zewnątrz brzydki niestety. Taka stodoła. Mniejsza z tym...wycena do stanu deweloperskiego z instalacjami to 600k ponad. No więc sporo więcej niż za ten sam metraż z poddaszem. Gdzie więc te pieniądze uciekają? Na co? Co tu w tym projekcie jest do wywalenia?

Może pokaż dwa projekty jeden 120 parterowy, drugi 120m2 z poddaszem moze tak porównamy kosztorysy.

Do wycen z biur podchodz ostrożnie, zerknij z kiedy te wyceny bo czasem wycena jedna z innego kwartlu niż kolejna moze sporo zmienić. Zresztą przy obecnej inflacji wyceny prac potrafia tracić aktualnośc po miesiacu czy dwóch. Nie wiem na ile te wyceny ze stron sa wykonywane dokładnie a na ille jada na jakiś wskaźnikach z metra.

W pierwszym domu pokazywaleś dom 120 użytkowej ale 160 podłóg. Budujesz pow podłóg to ona generuje koszty. A nie jakś "wydumana" użytkowa. Pod skosem użytkowej nie masz albo masz 50% ale podloge i 1,3-1,4m sufitu muisz zrobić. W parterze ile masz podlogi tyle masz metrów (użytkowa jest mniejsza ale mniej).

Wybierz dwa projekty jeden parter drugi z poodaszem i sam policz pewne rzeczy może to ci rozjaśni koszty. Zrób w excelu tableki i porównaj zacznij od wykopów potem fundamenty itd.. Jak będziesz przyjmował te same wartości materiałow w obu tabelkach być może nie uzyskasz prawidlowej ceny budowy, ale różnica w cenie bydynkow Ci wyjdzie. Analizaujac koljne etapy zoabaczysz co jest w jakim budynku tu np wieniec a tam strop itd. Poświecisz tydzień czy dwa poszperasz po necie i będziesz wiecej wiedzial niż analizujac przypadkowe wartości budowy ze stron kótre maja jeden cel abyś kupił ich projekt a to ile wydasz na budowę nikogo z tych sprzedawcow nie intersuje. Piszesz że nie masz pojęcie o budowie domu - nie musisz mieć, ale skoro zaczynasz analizować ceny i chcesz szukać oszczędności - to im wiecej się nauczysz tym dla Twojego portfela lepiej. Dobrze jest wiedzieć przynajmniej mniej wiecej co z czym się je.

Porównanie ilości drewna na więźbe - w niejdnym domu z poddaszem może wyjśc wiecej m3 drewna na więżbe niż w przypadku dźwigara nad parterówką. A kupujesz m3 drewna. Oczywiści gotowe xwigary tanie nie są i wtedy m3 drewna w tym wyrobie jest wyższy ale da się to wykonac tanio (nawet samemu). Więc ta "droższa" parterówka budowana z glową nie zawsze jest tak droga jak piszą.

....

5. W jakie ogrzewanie iść do takiego domu. Myślimy nad pompą ciepła lub ekogroszkiem. Sam projekt zakłada pompę, dobrą termoizolacje, rekuperacje. Skłaniamy się bardziej ku pompie, jednak patrząc na ceny prądu, nie jestem pewny czy nie pójdziemy z torbami...

....

Nowy dom i od razu myslenie o etacie palacza. Zuzycie energii przez PC w takim domu, oczywiscie z rekuperacją to ok 4000-4500 kWh, do tego PV 10 kW. Roczne koszty ogrzewania + cwu to ok 4500 zl lub mniej w zaleznosci od autokonsumpcji PV. Jezeli te 4500 czy nawet 5000 to dla Ciebie pójscie z torbami to bierz ten ekogroszek poki mozna.

Wegiel teraz stosunkowo tani ale co bedzie w przyszłosci i wcale nie chodzi o ceny to nie wiadomo. Wiadomo ze na PC i PV bedzie mozna dostac dotacje z mojego prądu lub z mojego ciepłą, a na kocioł juz nie.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-bazylii-2-me212361c0cd8e?_gl=1*nrfpg1*_up*MQ..&gclid=CjwKCAiAzc2tBhA6EiwArv-i6S_z6mc2sAoDVnRwrK05Ci7CxGw6zl9W-jCgCv0z2DWBMMb31XDjDxoCjAoQAvD_BwE

No fajny dla nas układ. 4 pokoje. Duży salon. Z zewnątrz brzydki niestety. Taka stodoła. Mniejsza z tym...wycena do stanu deweloperskiego z instalacjami to 600k ponad. No więc sporo więcej niż za ten sam metraż z poddaszem. Gdzie więc te pieniądze uciekają? Na co? Co tu w tym projekcie jest do wywalenia?

Masz parterowy dom ze stropem który jest w tym przypadku "zbędny", masz ścianę wenętrzną wzdluz korytarza nośną, która wymaga fundamentu, i sama wymag wiekszej grubości (co ma minimalny wplyw na cenę) . Ja i Juan nie pisaliśmy o takich parterówkach. Okno narożne bajer na wizualizacji - użytkowo najczęściej nieporozumienie bo spróbuj uchylić dwa okna obok siebie - nie da się. Fajnie to wygląda jak nie masz słupka, ale tu ida inne ceny szklenia inne ekipy i takiego okna nie kupis w markecie. To nie powoduje 600 tys za dom ale zwracam uwga na bajer który wygląda tylko na wizualizacji. Tu pewnie jest jeszcze cos poza stropem ale tak na szybko to mi wpalo w oko.

Zaoszczędzisz jeśli zrobisz coś samemu. A można sporo. Elewacja, rekuperacja, podłogówka, instalacja kotłowni - chińska pompa ciepła, zbiornik z nierdzewki i rury , których nawet zgrzewać nie musisz, bo są na wcisk, a docinasz je nożycami do rurek podłogówki. Parterówka pozwala samemu wygodnie zrobić elewacje.

Już widzę jak on wykonuje te etapy :D

Troche jednak trzeba wiedzieć, mieć narzędzia, przynamniej jedną dodatkową osobę manualną i z doświadczeniem.

Jeśli zlecasz całość, to rób co co tam chcesz, choć ja nie widzę wyższosci w mieszkaniu pod skosami z papendekla.

Uczę się nowych słów :)

Nie rozumiem? W tamtym projekcie też były schody plus garaż w bryle.

Rzeczywiście. Pozajączkowały mi się projekty pootwierane w różnych zakładkach.

Oglądam projekty domów parterowych na archon i nie mogę dostrzec tych oszczędności względem piętra. W kosztorysach ceny te same lub dużo wyższe. Ogrzewanie parterowki tez wyjdzie drożej, pytanie jak bardzo drożej względem domu z poddaszem?

Patrzysz na te wyceny na stronie Archonu?

Szacunkowy koszt instalacji 106 400

Taa. Zrób centralne ogrzewanie na pompie ciepła i rekuperację. Ciekawe czy wystarczy. A jeszcze wodkan, elektryka, teleinformatyczna, alarmowa by się przydała...

Dom w malinówkach 14 (E) OZE ma po zewnętrznym obrysie 11,5 x 8,5 = 97,75m2 i 40m obwodu.

Podobny dom parterowy ma 16,14 x 9,84 = 158,82m2 i 51,96m2 obwodu.

Dach z 40cm wełny 0,039 ma U=0,139 a strop żelbetowy z taką samą warstwą wełny 0,095. Dzieje się tak przez mostki spowodowane więźbą.

Dom w malinówkach 14 (E) OZE ma powierzchnię dachu 174,1 m2. Niech z 0,5m okapu dookoła odejdzie (okapu nie ocieplamy), zostaje 154m2 przez które ucieka ciepło. Powierzchnia symbolicznie mniejsza niż stropu parterówki. U poddasza gorsze o ponad 40% to i straty do góry będą 40% większe. Jak zamiast połaci na stryszku ocieplisz podłogę, to różnica trochę się zmniejszy.

Ściany zewnętrzne, przy założeniu 3m ściany na pierwszej kondygnacji mamy

- (3 + 1,27) x 40 = 170,8m2 plus jeszcze z 10m2 ścian szczytowych i razem jakieś 180m2 przy poddaszu. A jakim cudem w założeniach kosztorysu przyjmują "Powierzchnia ścian zewnętrznych 128,20 m2"? Czyżby "zapomnieli" o ścianach szczytowych i kolankowych?

- 51,96 x 3 =155,88 m2 przy parterówce. I jak to się stało, że powierzchnia ścian w parterówce jest 24m2* czyli 10% mniejsza? I proporcjonalnie mniejsze straty przy takiej samej termoizolacji.

Podłoga na gruncie. Tu faktycznie przy parterówce straty przy tej samej termoizolacji będą większe, bo powierzchnia PnG będzie 35% mniejsza w parterówce. Ale to mniejsze różnica niż przez górę, więc persaldo więcej ciepła trzeba dostarczyć do domu z poddaszem.

Nie zastanawia Cię, dlaczego powierzchnia PnG nie jest w parterówce 2x większa?

Mniejsza z tym...wycena do stanu deweloperskiego z instalacjami to 600k ponad. No więc sporo więcej niż za ten sam metraż z poddaszem. Gdzie więc te pieniądze uciekają? Na co? Co tu w tym projekcie jest do wywalenia?

Po co ściana kolankowa z wieńcem w parterówce? Po co strop monolityczny? Po co 46,36 m2 skoro w malinówkach wystarczyło 31,85 m2? U mnie mam 27m2 stolarki zewnętrznej.

Popatrz na ten projekt. Ta sama choroba co w poprzednim, tylko dużo cięższy przypadek. Przecież to nie dom tylko akwarium. Na samą stolarkę okienną pójdzie w tym projekcie ze trzydzieści tysięcy, jak nie lepiej. Ba, jak inwestor zażyczy sobie między salonem a tarasem HST, to za sam ten jeden otwór zapłaci dwadzieścia. Niby nowoczesny dom, a z dachu sterczą trzy kominy. Kolejne dwadzieścia tysięcy w błoto. Plus pięć-dziesięć za kominek. No ale dobra, powiedzmy że ktoś chce ten kominek w salonie mieć. Ale wentylacja grawitacyjna w 2024 roku? Litości. Dalej - ta wnęka przy drzwiach wejściowych tylko podroży wykonanie i zmniejszy wiatrołap z szafą, spiżarnię i pralnię. Łazienka z oknem od podłogi do sufitu. Ten dom ma być dla ekshibicjonistów? Wreszcie ten filarek i belka do pergoli nad tarasem. Kupa roboty z ocieplaniem i obróbkami, a i tak duże szanse na potężny mostek cieplny.

A różnice kosztorysów między parterówką a poddaszem użytkowym niespecjalnie wychodzą, bo nikt się nie bawi w robienie realnego kosztorysu. Bierze się wskaźniki, że na metr kwadratowy domu stan zero tyle, SSO tyle, SSZ tyle, instalacje tyle, wykończeniówka tyle. Mnoży się przez powierzchnię i wychodzi jakaś kwota. A potem w realu może wyjść tyle, a może i o połowę więcej.

ta wnęka przy drzwiach wejściowych tylko podroży wykonanie i zmniejszy wiatrołap z szafą, spiżarnię i pralnię.

Ta wnęka też mi się w oczy wpadła, ale autor pisał że mu się stodoła nie podoba to pominąłem ją. Ale uwqga słuszna ta wnęka potrzebna jak dziua w moście.

Panowie ja wam naprawdę bardzo dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Macie do czynienia z głąbem budowlanym. Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Lecz czy to dyskwalifikuje mnie i narzeczoną w kwestii posiadania marzenia o wspólnym, tanim domku. Mam nadzieję, że nie :D

Każda wasza odpowiedź i chęci tłumaczenia tych wszystkich spraw, sprawiają że rozumiemy trochę więcej, pomimo że, często czytamy i nie wiemy co do nas piszecie :D

Wnioskuję zatem, że chyba lepiej nie kupować takich gotowców, tylko lepiej znaleźć dobrego architekta i z nim omówić co chcemy, jaki układ pomieszczeń

Gdzie co i jak by nam pasowało i on stworzy indywidualnie taki projekt, z którego może będziemy zadowoleni. Mam rację? Czy dobry architekt stworzy projekt z normalnym, zdrowo rozsądkowym kosztorysem i nie będziemy musieli się martwic, ze w projekcie jest coś, co jest tak naprawdę zbędne a generuje niesamowite koszty?

Edytowane przez Rocket2305

Nowy dom i od razu myslenie o etacie palacza. Zuzycie energii przez PC w takim domu, oczywiscie z rekuperacją to ok 4000-4500 kWh, do tego PV 10 kW. Roczne koszty ogrzewania + cwu to ok 4500 zl lub mniej w zaleznosci od autokonsumpcji PV. Jezeli te 4500 czy nawet 5000 to dla Ciebie pójscie z torbami to bierz ten ekogroszek poki mozna.

Wegiel teraz stosunkowo tani ale co bedzie w przyszłosci i wcale nie chodzi o ceny to nie wiadomo. Wiadomo ze na PC i PV bedzie mozna dostac dotacje z mojego prądu lub z mojego ciepłą, a na kocioł juz nie.

Masz rację w zupełności. Oczywiście, że takie koszty nas nie odstraszaja. Wręcz przeciwnie. Jesteśmy zdecydowani na PC. Na PV niestety nie mamy kasy. Po drugie na nowych zasadach to ma sens? Myśleliśmy o ewentalnym montażu PV w przyszłości, kiedy znajdą się pieniądze i do tego czasu, możliwe ze też wrócą stare zasady rozliczania.