Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu około 120m2

Recommended Posts

Rzeczywiście. Pozajączkowały mi się projekty pootwierane w różnych zakładkach.

Patrzysz na te wyceny na stronie Archonu?

Szacunkowy koszt instalacji 106 400

Taa. Zrób centralne ogrzewanie na pompie ciepła i rekuperację. Ciekawe czy wystarczy. A jeszcze wodkan, elektryka, teleinformatyczna, alarmowa by się przydała...

Dom w malinówkach 14 (E) OZE ma po zewnętrznym obrysie 11,5 x 8,5 = 97,75m2 i 40m obwodu.

Podobny dom parterowy ma 16,14 x 9,84 = 158,82m2 i 51,96m2 obwodu.

Dach z 40cm wełny 0,039 ma U=0,139 a strop żelbetowy z taką samą warstwą wełny 0,095. Dzieje się tak przez mostki spowodowane więźbą.

Dom w malinówkach 14 (E) OZE ma powierzchnię dachu 174,1 m2. Niech z 0,5m okapu dookoła odejdzie (okapu nie ocieplamy), zostaje 154m2 przez które ucieka ciepło. Powierzchnia symbolicznie mniejsza niż stropu parterówki. U poddasza gorsze o ponad 40% to i straty do góry będą 40% większe. Jak zamiast połaci na stryszku ocieplisz podłogę, to różnica trochę się zmniejszy.

Ściany zewnętrzne, przy założeniu 3m ściany na pierwszej kondygnacji mamy

- (3 + 1,27) x 40 = 170,8m2 plus jeszcze z 10m2 ścian szczytowych i razem jakieś 180m2 przy poddaszu. A jakim cudem w założeniach kosztorysu przyjmują "Powierzchnia ścian zewnętrznych 128,20 m2"? Czyżby "zapomnieli" o ścianach szczytowych i kolankowych?

- 51,96 x 3 =155,88 m2 przy parterówce. I jak to się stało, że powierzchnia ścian w parterówce jest 24m2* czyli 10% mniejsza? I proporcjonalnie mniejsze straty przy takiej samej termoizolacji.

Podłoga na gruncie. Tu faktycznie przy parterówce straty przy tej samej termoizolacji będą większe, bo powierzchnia PnG będzie 35% mniejsza w parterówce. Ale to mniejsze różnica niż przez górę, więc persaldo więcej ciepła trzeba dostarczyć do domu z poddaszem.

Nie zastanawia Cię, dlaczego powierzchnia PnG nie jest w parterówce 2x większa?

Po co ściana kolankowa z wieńcem w parterówce? Po co strop monolityczny? Po co 46,36 m2 skoro w malinówkach wystarczyło 31,85 m2? U mnie mam 27m2 stolarki zewnętrznej.

Widać, że masz niesamowitą wiedzę. Naprawdę doceniam, że liczysz, tlumaczysz takiemu ignorantowi, dla Ciebie rzeczy proste i logiczne. Dziękuję.

Panowie a czy macie pod ręką w takim razie jakiś przykładowy, dobry projekt domu parterowego, nie wymyslnego, prostego tak aby te koszta były jak najniższe nie tracąc na jakości. Wiadoma sprawa. Metraż taki około 120m2 dla rodziny 2+2 docelowo, 3 sypialnie i 1 pokój jako gabinet. Tak abym na przykładzie mógł zobaczyć jak taki projekt może wyglądać, bo na tych archonach ciężko jak widać znaleźć coś "normalnego"

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy dobry architekt stworzy projekt z normalnym, zdrowo rozsądkowym kosztorysem i nie będziemy musieli się martwic, ze w projekcie jest coś, co jest tak naprawdę zbędne a generuje niesamowite koszty?

Architekt jest w stanie wykonać dobry projekt i kosztorys ale za taka usługe muisz liczyć sporo wiecej niz za gotowca. Nie wiem ile czasu szukasz projektu i jak dlugo analizujesz cos wiecej niż same katalogi, sam widzisz że zwrócilśmy tu uwagę na kilka spraw kótrych chyba nie brałeś pod uwagę. Czytaj, pytaj zawsze ktoś coś podpowie. Wbrew pozorom czas poświęcony na takie czytanie i dopytywanie na forach czy grupach może skutkować realnie zaoszczedzonymi pieniędzmi.

Wnioskuję zatem, że chyba lepiej nie kupować takich gotowców, tylko lepiej znaleźć dobrego architekta i z nim omówić co chcemy, jaki układ pomieszczeń Gdzie co i jak by nam pasowało i on stworzy indywidualnie taki projekt, z którego może będziemy zadowoleni. Mam rację?

Moim zdaniem to najlepsza opcja, bo to architekci są fachowcami, nie Wy. Wy musicie dostarczyć odpowiednie informacje i prosić o rezultaty.

Czy dobry architekt stworzy projekt z normalnym, zdrowo rozsądkowym kosztorysem i nie będziemy musieli się martwic, ze w projekcie jest coś, co jest tak naprawdę zbędne a generuje niesamowite koszty?

A to już bardzo zalezy od architekta. Moje doświadczenia są raczej takie, że architekci proponowali rozwiązania fajne, ale nie bardzo kosztowne. Dużo bardziej zwariowane i drogie w realizacji pomysły są ujęte w projektach gotowych.

BTW, od jednego architekta dowiedziałem się, że jedynie 5% projektów gotowych pasuje do działek, a gdzie reszta wymagań?

Jesteśmy zdecydowani na PC. Na PV niestety nie mamy kasy. Po drugie na nowych zasadach to ma sens? Myśleliśmy o ewentalnym montażu PV w przyszłości, kiedy znajdą się pieniądze i do tego czasu, możliwe ze też wrócą stare zasady rozliczania.

Moja rada: zastanów się, które rozwiązania będą aktualne za np 20 lat. Czy i wtedy będziesz bazował na ustalonych w sejmie "zasadach rozliczeń PV"? Chyba nie.

Patrzysz na te wyceny na stronie Archonu?

Szacunkowy koszt instalacji 106 400

Taa. Zrób centralne ogrzewanie na pompie ciepła i rekuperację. Ciekawe czy wystarczy. A jeszcze wodkan, elektryka, teleinformatyczna, alarmowa by się przydała...

I powiesz mi, że TY byś wydał 100 000zł na instalacje budując domek 120m2? Jakoś nie wierze. Nawet prąd z tego co pamietam zrobiles sam.

Jak się liczy pieniażki to trzeba zakasać rękawy. Myślę, że nawet historyk, który młotka w rekach nie miał, da rade pociągnąć rurki wentylacji, czy rozwinąć podłogówkę na uprzednio położonym przez siebie styropianie. Woda na tych rurkach i rozdzielaczach to tez nie jest problem.

Ktoś kto liczy kasę nie wyda na PC 30-40 tys zł bo to jest szaleństwo. Kupi chińczyka 8kw na R290 za 8500 z dostawą pod dom. A PV? 10kwp w dzisiejszej cenie można kupić za 7 tys zł. Przy robieniu dachu możesz zainstalować łączniki, albo na gruncie w 2 weekendy postawisz taką instalacje, weźmiesz elektryka na pół dniówki który ci to pospina. 15 tys zł to wyjdzie a nie 40 firmą...

A te projekty z Archonu są w miarę ok. To że mają kominy czy okno HST nie ma znaczenia. Kominów nie zrobisz, okno zmniejszysz i wsio. Ale jak całośc idzie zleconym to zrobiłbym indywidualny projekt. Inaczej wyjdą problemy.

przykładowy, dobry projekt domu parterowego, nie wymyslnego, prostego tak aby te koszta były jak najniższe nie tracąc na jakości.

https://lipinscy.pl/projekt/arosa-ii

Uwaga co do dachu - najlepiej mieć okna od wschodu i zachodu. Jak masz wtedy dach dwuspadowy to ściana szczytowa rzuca długi cień. Dach kopertowy znacznie go skraca i masz więcej słonecznego ogródka. Do tego jak ustawisz tą pustą ścianą do północy to spory okap nad oknem południowym znacznie zmniejszy przegrzewanie latem a zimą, gdy słońce niżej nad horyzontem, wpuści wszystko.

I okno "południowe" zrobiłbym typowej wysokości, żeby mniej słońca latem wpuszczać.

Poza tym dla mnie ideał.

Edytowane przez Kaizen

Jeszcze dorzucę, że wówczas koszt tego domu "na gotowo" to 1144tyś zł. Jeśli jest to taka typowa wieś daleko od dużego miasta to ja bym się 2 razy zastanowił czy budować się na tej działce. Moim zdaniem lepiej jest kupić działkę za 300-400tyś przy dużym mieście wojewódzkim i postawić dom za 1,1mln, który za jakiś czas będzie wart 2mln niż budować się na zadupiu, wydać na budowę 1,1mln na dom, który za jakiś czas wart będzie połowę tego co się w niego włożyło.

Dom będzie stał w Zawoi. Przy samej babiej górze. Nie sądzę by dom stanial po latach. Wręcz przeciwnie :D

https://lipinscy.pl/projekt/arosa-ii

Uwaga co do dachu - najlepiej mieć okna od wschodu i zachodu. Jak masz wtedy dach dwuspadowy to ściana szczytowa rzuca długi cień. Dach kopertowy znacznie go skraca i masz więcej słonecznego ogródka. Do tego jak ustawisz tą pustą ścianą do północy to spory okap nad oknem południowym znacznie zmniejszy przegrzewanie latem a zimą, gdy słońce niżej nad horyzontem, wpuści wszystko.

I okno "południowe" zrobiłbym typowej wysokości, żeby mniej słońca latem wpuszczać.

Poza tym dla mnie ideał.

No fajny, cenowo też ok. Czy na tej stronie też muszę oprócz 8%vatu doliczać ze 20% do ceny?

Sopkojnie. Frofo i Kaizen mają od dawna na pieńku i nawet jak jeden napisze coś mądrego, to drugi za skarby tego nie przyzna.

Akurat ten projekt od Lipińskich jest całkiem sensowny. I ładnie się wpisuje w Twoje preferencje. A zrobić swój aktualny kosztorys i tak trzeba, nie opierać się na kwotach ze strony. No i badania gruntu też.

Ad. 1 Budowałem dom z projektu pracowni Archon i podawane kosztorysy są bardzo dobre. Natomiast należy przyjąć średnie ceny a nie minimalne, oraz dodać do nich VAT 8% a następnie przemnożyć to przez minimum 20% na nieprzewidziane wydatki oraz możliwy koszt wzrostu cen materiałów/robocizny.

W tym wypadku:

Stan deweloperski: 341 920zł

Instalacje: 110 600zł

Razem: 452 520 netto -> 488 721 brutto

Do tego dołóżmy 20% zabezpieczenia to mamy 586 465zł brutto - tyle moim zdaniem należy realnie liczyć (orientacyjnie) na budowę tego domu do stanu deweloperskiego. W tej kwocie są uwzględnione wzrosty cen (wynikający między innymi z inflacji) oraz nieprzewidziane wydatki (może np. zdecydujecie się na rolety zewnętrzne czy okaże się, że grunt pod budowę jest słaby).

Ad. 2 Koszty robocizny mogą być niższe, ale ze względu na transport nie wiem jak z kosztami materiałów.

Ad. 3 Trudno powiedzieć bo wiele zależy od indywidualnych warunków. Moje koszty w 2017 roku to było około 30tyś w tym była papierologia, przyłącza (z szambem), kierbud, geodeta itd.

Ad. 4 Gdyby mi warunki zabudowy nie określiły dachu stromego to bym budował zdecydowanie pełne piętro. Myślę, że można rozważyć podniesienie ścianki kolankowej. Ja bym nie rezygnował z garażu w bryle domu. Zawsze to jest dodatkowa wygoda gdy wjeżdżamy z zakupami do domu lub wyjeżdżamy z domu nagrzanym samochodem. Zwłaszcza zimą lub w deszczową pogodę. Jedyne co ja bym zmienił ale będzie to kosztowne -> poszerzenie garażu. Minimum o te pół metra. A jeśli budżet pozwoli to nawet o 1 metr i wtedy można zamontować na całą długość garażu regały. To jest super sprawa. Kiedyś ludzie robili piwnice i tam trzymali różne graty. My dzięki poszerzeniu garażu mamy gdzie trzymać chemię domową, chemię do auta, jakieś narzędzia, rzadziej używane sprzęty gospodarstwa domowego i pełno innych rzeczy, które są potrzebne gdy ma się dom (np. podkaszarka, aerator, zapasowe żarówki, kanister z paliwem itp). Zaletą powiększenia garażu będzie też oczywiście powiększenie pokoi na górze. A tak poza tym to myślę, że projekt jest fajny. Super, że jest pokój na dole i pralnia na górze.

Ad. 5 Ja bym wybrał pompę ciepła.

Ad. 6 Moim zdaniem warto liczyć minimum 2tyś na m2 po podłodze, czyli tutaj: 327 880zł Niekoniecznie to będzie na poziomie realizacji z Archonu (bo tam np. duży gres wielkoformatowy na podłodze).

Ad. 7 Ja bym zaczął jak najszybciej. Mamy inflację, więc raczej będzie coraz gorzej pod względem kosztów. Jeśli załapiecie się na ten nowy program rządowy rozdawniczych kredytów to bym się nawet nie zastanawiał i dobrał kredyt aby dom zrobić w 1-2 lata i nie ciągnąć tego grubymi latami.

Ad. 8 Ja bym szacował tak:

Wydatki początkowe: 30tyś

Stan deweloperski: 586tyś

Wykończenie domu: 328tyś

Razem: 944tyś.

Do tego trzeba doliczyć zagospodarowanie działki, czyli: ogrodzenie, zbiornik na deszczówkę, taras, schody wejściowe, kostka, ogród, ewentualnie jakieś zraszacze, oświetlenie zewnętrzne itp. myślę, że warto liczyć minimum 200tyś, choć wiele zależy od tego czy np. brama wjazdowa będzie najprostsza możliwa otwierana ręcznie czy porządna brama z automatem, furtka z domofonem itd. Jeśli chcecie zrobić to porządnie to minimum 200tyś moim zdaniem trzeba liczyć.

Tutaj kolega chyba rubryki pomylił...Założyłeś obliczenia od kwoty 341 920 a to cena za roboty systemem gospodarczym :D

U nas niestety większość prac będzie robiona systemem zleconym.

Do tego trzeba doliczyć zagospodarowanie działki, czyli: ogrodzenie, zbiornik na deszczówkę, taras, schody wejściowe, kostka, ogród, ewentualnie jakieś zraszacze, oświetlenie zewnętrzne itp. myślę, że warto liczyć minimum 200tyś, choć wiele zależy od tego czy np. brama wjazdowa będzie najprostsza możliwa otwierana ręcznie czy porządna brama z automatem, furtka z domofonem itd. Jeśli chcecie zrobić to porządnie to minimum 200tyś moim zdaniem trzeba liczyć.

Wszystko zależy od umiejętności i chęci inwestora. Jeśli jego umiejętności ograniczają się do "rozmawiania z żarówką" to być może tyle trzeba liczyć

Moja działka ma 822m i cięzko mi będzie dobić do kwoty 100 tysięcy. Ta kwota to podjazd, chodnik, schody do domu, taras, opaska wkoło , płot, brama , wkopany basen i balia na zimę. Podstawa to dobre postawienie domu na działce, wtedy tej modnej "betonozy" robi się mało.

Za wykonanie dwóch schodów wejściowych do domu firmy chciały kilka tysięcy za samą robociznę. Nie jestem budowlańcem i zrobiłem je za max 1000zł.

Jeśli dodać do tego chodnik i taras można spokojnie zaoszczędzić 20 tysięcy. To wystarczy na basen i balię. Kostka , palisady, obrzeża, płyty tarasowe na schody, chodnik i taras kosztowały mnie 5500zł. Do tego wywrotka podsypki 1000zł, piasek 500, paleta zaprawy 700... Więc taras , opaska na dwóch ścianach, chodnik na dwóch ścianach , schody wejściowe wyjdą może 10k . Tyle że ja potrafię obsłużyć młotek, łopatę, poziomicę , ołówek...

Czy na tej stronie też muszę oprócz 8%vatu doliczać ze 20% do ceny?

Zdawało mi się, że już pisałem, że te wyceny o kant rzyci potłuc. W ogóle się tym nie kieruj i na 200% wydasz znacznie więcej. Ale tak, to ceny netto a z VATem bywa różnie - od "jaki VAT?" po 23%.

Tutaj kolega chyba rubryki pomylił...Założyłeś obliczenia od kwoty 341 920 a to cena za roboty systemem gospodarczym :D

Dla większości budów gospodarczy równa się zlecony. Gospodarczo zlecasz robotę podwykonawcom. Nic nie musisz robić własnoręcznie.

Dom będzie stał w Zawoi. Przy samej babiej górze. Nie sądzę by dom stanial po latach. Wręcz przeciwnie :D

Nie słuchaj tych jego bajek o tym że dom sprzedasz kiedyś za połowę ceny... Kupiłem działkę na wsi, 69zł za mkw , teraz po 3 latach trzeba dać minimum 150zł. Domek kosztował mnie 0,5 mln razem z działką ( nie mam jeszcze płotu i kilku drobiazgów ) . Wieś mała , nie ma nawet kościoła i jest tylko jeden mały sklep, a domów cały czas przybywa... Pewnie wszyscy chcą utopić swoje pieniądze :D

• Like 1

Dla jednych system gospodarczy to budowa rękami własnymi, rodziny i przyjaciół, dla innych szukanie majstrów czy ekip do każdego etapu. Materiał zazwyczaj inwestor sam zapewnia w obydwu sytuacjach - wyjątkiem jest stolarka (ale bywają też inne wyjątki).

Ale system zlecony to zatrudnienie generalnego wykonawcy który dostaje do ręki PnB i oddaje dom w stanie deweloperskim albo i wykończony.

No fajnie, ja więcej zapłaciłem za wędzarnie, która stoi u mnie na tarasie (której oczywiście nie wliczam w koszty budowy). Nie ma sensu tego porównywać. Ja napisałem o tym, że ktoś wyda minimum 200tyś za w miarę dobre ogarnięcie działki a Ty, że jeśli będzie robił wszystko sam i (w domyśle) tanich materiałów to zmieści się w 100tyś - no zgadzam się z Tobą, ale nie wiem co Twój komentarz wnosi do dyskusji :p

A co wnosi Twój ? Tylko tyle że trzeba być milionerem żeby postawić dom....

Ludzie majętni raczej nie zakładają tutaj tematu co i jak zrobić tylko wykładają kasę , zlecają budowę i po roku się wprowadzają. Oni raczej nie kalkulują czy metr domu wyjdzie ich 5000 czy 15000 . W mojej okolicy buduje sie sporo domów i każdy coś robi sam. Gdyby wszystko zlecać to przeciętny Kowalski nigdy by sie nie wybudował. A prac które są łatwe a niektóre nawet przyjemne jest mnóstwo w domu i wkoło niego...

No więc czym się różni w takim razie wycena systemem zleconym

502 800 od tej 341 920 skoro piszesz, że tu i tu jest to de facto system zlecony

Czym się te ceny różnie nie odpowiem, dopytaj u sprzedawcy. Mam wrażenie że ciągle za bardzo ufasz tym wycenom, większośc tu piszących pisze że one nie mają wilele wspolnego z realaimi. Oczywiście jak budynek ten sam jest budowany w różnych lokalzizacjach i w różny sposob to będzie taka budowa że komuś się to sprawdzi, ale to raczej loteria.

System gospodarczy nie oznacza 100% bydowy własnymi rękami. Budowa domu wymaga ogromnej pracy której nie widać, od wyboru materialu (to nie tylko rodzaj pustaka na ścianę, ale i inne "duperele" do tejściany jak folia/papa, zaprawa, lub klej, nadproża takie lub inne a może wylewane itd. A to tylko mur. I albo to ogarniasz sam wyszukujesz kupujesz co pasuje cenowo i technicznie albo bierzesz np generalnego wykonawce który ma swojego kierownika który to ogarnie ale jego pensja jest Twoim kosztem kilka tyś/mc -może byc ukryta w całości umowy, albo sam wybierasz kierownika za 1,5-2tys za cala budowe kótry tylko fimruje a materiały ogarniasz sam. Tak w skrócie masz tu dwa systemy zlecone jeden sporo droższy od drugiego. W obu systemach nie pisze o ty że te mury sam kleisz. To jakby jeszcze inny rodzaj zabawy w budowanie.

Zlecisz budowe z materiałem to też warto sprawdzać co kupuja za ile i ile. Firma biorąc na siebie zakupy doliczy d nich % bo na to idzie czas i często koszta transportu. Już pisałem że im chcesz rozsądniej cenowo wybudować dom muisz wiedzieć o budowie więcej co nie znaczy że muisz sam murować. Ja w przeciwieństwie do niektórych niedoradzałbym układania podłogówki samemu bo rozłożenia rurek to żadna filozofia, ale wpięcie do rozdzielacza już wymaga podstwowej wiedzy, W Zawoi masz hurtwonie budowlane, bo tą mejscowośc kojarze tylko że to jedna z najłduższych wsi w Polsce, ale czy tam można kupić cos do budowy nie wiem. Więc jak system gospodarczy często oznacza że szukasz , geodety, kierownika a potem szukasz ekipy do fundamentu. Ta którą znajdziesz akurat nie ma koparki -więc szukasz koparki i betoniarni w okolicy, Jak masz betoniarnie to szukasz tamich bloczków lub szalunków itd. Jak "wyjdziesz z iemi" szukasz ekipy murarzy i od nowa zaczynasz szukanie materiłu. Albo zlecasz wszystko i tyko "sprawdzasz" ale kasa x1,5 lub x2 do ekip.

Edytowane przez jajmar

Rozumiem, że to jest wieś daleko od dużego miasta? :D To pokaż mi co to za wieś daleko od dużego miasta, że m2 działki kosztuje 150zł :D Kolejny co prostego zdania treści nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem :/

Do aglomeracji Śląskiej w której mieszkałem i nadal tam pracuję mam przeciętnie 25-35km w jedną stronę w zależności od miasta do którego jadę.... To blisko ?

150zł za metr to tanio , bo przy samym lotnisku w Pyrzowicach jest sporo drożej....

Dla jednych system gospodarczy to budowa rękami własnymi, rodziny i przyjaciół, dla innych szukanie majstrów czy ekip do każdego etapu. Materiał zazwyczaj inwestor sam zapewnia w obydwu sytuacjach - wyjątkiem jest stolarka (ale bywają też inne wyjątki).

Ale system zlecony to zatrudnienie generalnego wykonawcy który dostaje do ręki PnB i oddaje dom w stanie deweloperskim albo i wykończony.

Wg definicji zlecony to gdybyś zlecał jednej firmie całość ala deweloperkę. Czyli cena z narzutem dla tej firmy. Ogólnie to nie bierz tych cen jako prawdy objawione. Dają pewien obraz ale co do grosza nikt ci tego nie policzy.

Dziękuję Panowie za wytłumaczenie. Codziennie dzięki wam jestem mądrzejszy :D