Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek do 70m na zgłoszenie fajna alternatywa taniej budowy czy mina?

Recommended Posts

Witajcie,

jako że kończymy z Żoną spłacać nasze M, czas myśleć o potomstwie i raczej już wtedy budowie.

Działkę na szczęście mamy i myślimy co dalej.

Jako że jesteśmy przyzwyczajeni do niewielkich przestrzeni które w zupełności nam wystarczają, myślimy coraz bardziej o tzw. pisowskim domku do 70m na zgłoszenie, czyli bez kier budowy i bez zabawy z pozwoleniem, dodatkowo skorzystalibyśmy z gotowego projektu (ewentualnie jego adaptacja u projektanta).

I tutaj mam pierwsze pytanie, jak to jest? Czy nie ma żadnego problemu z budową takich domów na zgłoszenie? Bo widziałem sporo opinii że te domy do 70m na zgłoszenie to jeden wielki niewypał.

Pytanie 2 ponoć tam są mniejsze wymagania jeśli chodzi o kwestie ogrzewania?

Planowo chcielibyśmy tam zamontować zwykłe proste ogrzewanie gazowe + ewentualnie solary do CWU bez żadnych wymysłów typu pompy ciepła itp.

Uprzedzając pytania czemu taki mały, że będzie za ciasny dla rodziny itd. Jak już wspominałem przyzwyczailiśmy się do niewielkich przestrzeni, poza tym nie chcemy zadłużać się na resztę życia tylko szybko wybudować a oszczędzone pieniądze przeznaczyć na szczęśliwe spędzanie reszty życia.

Edytowane przez Kurtz1992

Jak cokolwiek będzie nie tak z dokumentacja, domem na ZAKOŃCZENIE budowy to ty bierzesz odpowiedzialność i płacisz za ewentualne błędy.

Dom musi spełniać wszystkie przepisy dotyczące Warunków Technicznych.

Czym będziecie grzać jak wprowadzą zakaz dla gazu?

W kosztach budowy uzyskanie pozwolenia czy kierbud to znikomy procent.

A ja z mety bym budował na zgłoszenie jak bym nie miał już 2 domów, odpada cały cyrk tylko podstawa to dobrze wybrać projekt by potem niczego nie przerabiać oraz taki w którym nie ma 10 słópów betonowych któe bezsensownie podnoszą koszty budowy a potem tylko wychładzają mury niepotrzebnie , budować wg projektu i nikt się nie dopierdoli a kasa zostaje na inne wydatki.

I tutaj mam pierwsze pytanie, jak to jest? Czy nie ma żadnego problemu z budową takich domów na zgłoszenie? Bo widziałem sporo opinii że te domy do 70m na zgłoszenie to jeden wielki niewypał.

Zanosisz do urzędu zgłoszenie, dostajesz pieczątkę i budujesz. Proste. Urzędnik nie ma prawa się pochylić i odmówić niezależnie od tego, co zgłaszasz. Zajmie się tym dopiero jak zgłosisz zakończenie budowy. A co, jak coś było niezgodnie z prawem, WT czy MPZP? Twoje zmartwienie - najwyżej zburzysz.

Pytanie też, jak banki wyceniają to podwyższone ryzyko. Przy PnB dostają podpis urzędu, że nie widzi błędów w projekcie, kierbud pilnuje, żeby budowa była zgodna z projektem... A tu ktokolwiek poza kredytobiorcą pochyli się dopiero po zgłoszeniu zakończenia budowy.

Pytanie 2 ponoć tam są mniejsze wymagania jeśli chodzi o kwestie ogrzewania?

WT są te same.

Kotłownia ma szczególne wymagania których spełnienie kosztuje. Przyłącza i instalacja zazwyczaj też tanie nie są. Więc dobrze policz, czy faktycznie oszczędności względem innego źródła ciepła pokryją koszty instalacji gazu zanim będziesz musiał zmienić źródło ciepła.

W Parlamencie Europejskim odbyło się głosowanie w sprawie zmian w dyrektywie dotyczącej charakterystyki energetycznej budynków. Nowelizację przyjęto przy 370 głosach "za" i 199 "przeciw". 46 europarlamentarzystów wstrzymało się od głosu.[...] Do 2040 roku należy całkowicie wycofać kotły na paliwa kopalne. Do paliw kopalnych zaliczamy węgiel, ropę i gaz ziemny.

Od 2025 roku nie będzie można dotować niezależnych kotłów na paliwa kopalne.

Jak już wspominałem przyzwyczailiśmy się do niewielkich przestrzeni, poza tym nie chcemy zadłużać się na resztę życia tylko szybko wybudować a oszczędzone pieniądze przeznaczyć na szczęśliwe spędzanie reszty życia.

Przyzwyczajeni do niewielkich przestrzeni w bloku, czy w domu?

W domu musisz mieć pomieszczenie techniczne, komunikacja jest w większości wewnątrz, trochę gratów też trzeba trzymać w cieple. Potrzebujesz rzeczy, których w bloku nie potrzebujesz i trzeba je gdzieś trzymać. Rekuperator, kocioł, zmiękczacz itd. itp.

Straszenie, przecież jak zgody nie będzie w ciągu miesiąca to nie budujesz a jak nic ci nie przyjdzie to znaczy że jest zgoda tak to działa i wystarczy budować wg projektu i nikt dupy nie będzie zawracał , nie każdy buduje przez bank bo ja bym nie budował jak bym miał od banku złotówkę brać koniec kropka albo mnie stać albo nie i koniec , zadłużanie się to już lepiej dalej w bloku mieszkać .

Straszenie, przecież jak zgody nie będzie w ciągu miesiąca to nie budujesz a jak nic ci nie przyjdzie to znaczy że jest zgoda tak to działa i wystarczy budować wg projektu i nikt dupy nie będzie zawracał , nie każdy buduje przez bank bo ja bym nie budował jak bym miał od banku złotówkę brać koniec kropka albo mnie stać albo nie i koniec , zadłużanie się to już lepiej dalej w bloku mieszkać .

A co jeśli twój projekt nie spełni jakiejś wytycznej MPZP?

Zbliżamy się do momentu lub juz go mamy, że mieszkanie ( utrzymanie ) w bloku jest droższe od mieszkania w niedużym domu.... A to nie koniec :-)

To wtedy napisze tradycyjnie, że to wina PO-PIS i gdyby rządziła konfa to byłby na tyle wolnym człowiekiem że mógłby postawić dom nawet do góry nogami :D

Konfa nie rządzi, a domy do góry nogami stoją prawie w każdym powiecie:p

https://www.zakopane.pl/strefa-turystyczna/turystyka/atrakcje-turystyczne/dom-do-gory-nogami

https://cepr.pl/obiekty/71-dom-do-gory-nogami/

https://www.domdogorynogami.com/dom-do-góry-nogami-łeba.php

https://www.domdogorynogami.com/dom-do-góry-nogami-mielno.php

https://www.domdogorynogami.com/dom-do-góry-nogami-władysławowo.php

https://www.domdogorynogami.com/dom-do-góry-nogami-świnoujście.php

https://www.domdogorynogami.com/dom-do-góry-nogami-kołobrzeg.php

https://www.co-robic-w-karpaczu.pl/atrakcje-chatanaglowie

więcej szukajcie sami.

Elfir ma rację. Jeśli ktoś chce się sparzyć, to jego wybór.

...I tutaj mam pierwsze pytanie, jak to jest? Czy nie ma żadnego problemu z budową takich domów na zgłoszenie? Bo widziałem sporo opinii że te domy do 70m na zgłoszenie to jeden wielki niewypał....

.

Jak zawsze najwięcej negatywnych opinii mają ci co nigdy nie budowali domu na zgłoszenie i nie znają formalności. Dokumentacja jaką należy załączyć do zgłoszenia budowy takiego domu niczym nie rożni się od dokumentacji załączanej do PnB. Dokładnie takie same dokumenty należy złożyć: projekt architektoniczno-budowlany (w tym przynależność projektantów do izby) wraz planem zagospodarowania działki, wypis i wyrys z MPZP lub WZ, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania gruntem, itd. Świadomy inwestor nie ma się czego obawiać, a jak ktoś chce kombinować ten rzeczywiście będzie miał problemy przy odbiorze.

Jak zawsze najwięcej negatywnych opinii mają ci co nigdy nie budowali domu na zgłoszenie i nie znają formalności. Dokumentacja jaką należy załączyć do zgłoszenia budowy takiego domu niczym nie rożni się od dokumentacji załączanej do PnB. Dokładnie takie same dokumenty należy złożyć: projekt architektoniczno-budowlany (w tym przynależność projektantów do izby) wraz planem zagospodarowania działki, wypis i wyrys z MPZP lub WZ, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania gruntem, itd. Świadomy inwestor nie ma się czego obawiać, a jak ktoś chce kombinować ten rzeczywiście będzie miał problemy przy odbiorze.

Dokumentacja dokumentacją. Problem w tym, że w czasie budowy można popełnić niezliczoną ilość błędów i budowlańcy bardzo często je robią. Z niewiedzy, niedbałości, a często, o zgrozo, bo "wiedzą lepiej niż projektant, bo zawsze tak się robiło". Jak nie ma kierownika budowy, który przypilnuje, a w razie W odpowie swoją polisą OC za to co fachowcy sknocili, wszystko na koniec spadnie na inwestora.

Jak zawsze najwięcej negatywnych opinii mają ci co nigdy nie budowali domu na zgłoszenie i nie znają formalności. Dokumentacja jaką należy załączyć do zgłoszenia budowy takiego domu niczym nie rożni się od dokumentacji załączanej do PnB.

Nie takie same. Nie masz kierbuda, więc nie dołączasz jego oświadczenia. Za to dołączasz swoje, że będziesz kierbudem.

"Art. 30.

[...]

2a. Do zgłoszenia należy dołączyć:

[...]

7) oświadczenie inwestora, że:

a) przyjmuje odpowiedzialność za kierowanie budową w przypadku nieustanowienia kierownika budowy,

b) dokumentacja dołączona do zgłoszenia jest kompletna

– w przypadku budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a."

Trochę inne też jest zgłaszanie zakończenia budowy.

I niewielu jest takich, co się wpakowali w budowę domu do 70m2 na zgłoszenie, bo do dosyć nowe rozwiązanie i ryzykowne.

Przy "normalnym" zgłoszeniu urząd ma 21 dni na zablokowanie i tyle musisz wtedy czekać.

Przy zgłoszeniu w trybie domu do 70m2 tego nie ma - dostajesz pieczątkę, że złożone, wyciągasz telefon i dzwonisz do ekipy, żeby zaczynała. Nikt nic nie sprawdza.

"5k. Do budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, można przystąpić po doręczeniu zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej"

Dokumentacja dokumentacją. Problem w tym, że w czasie budowy można popełnić niezliczoną ilość błędów i budowlańcy bardzo często je robią. Z niewiedzy, niedbałości, a często, o zgrozo, bo "wiedzą lepiej niż projektant, bo zawsze tak się robiło". Jak nie ma kierownika budowy, który przypilnuje, a w razie W odpowie swoją polisą OC za to co fachowcy sknocili, wszystko na koniec spadnie na inwestora.

Ale o to właśnie chodzi w tych przepisach, że wszystko spada na inwestora. Dom do 70 m2 możemy budować w trzech trybach: bez kierownika, z kierownikiem na zgłoszenie i z kierownikiem na PnB. W zależności kto jakie ma predyspozycje do prowadzenia inwestycji wybierze tryb dogodny dla siebie. Jak ktoś się obawia tak jak ty to oczywiście powinien wybrać zgłoszenie z kierownikiem i po temacie.

Jak ktoś się obawia tak jak ty to oczywiście powinien wybrać zgłoszenie z kierownikiem i po temacie.

Jakie to ma przewagi nad PnB? Że teoretycznie szybciej? Często PnB dostajesz szybciej, niż termin "milczącej zgody" przy zgłoszeniu.

Za to przy zgłoszeniu problem pojawi się, jak zechcesz wprowadzić do projektu zmiany w trakcie budowy.

Dlatego ten "stary" tryb był tak mało popularny - jak pytałem projektantów przed swoją budową to wszyscy odradzali.

Nie takie same. Nie masz kierbuda, więc nie dołączasz jego oświadczenia. Za to dołączasz swoje, że będziesz kierbudem. ...

[/b]"[/i]

Nie dołącza się oświadczenia kierownika na etapie zgłoszenie bo go jeszcze nie ma. Kierownika zgłasza się na etapie zgłoszenia budowy do Nadzoru. Swoje oświadczenie jak najbardziej należy złożyć, że się bierze odpowiedzialność za budowę, o to chodzi w tej uproszczonej procedurze. Jak się nie czujemy na siłach zapanować nad budową to oczywiście nie należy korzystać z tej formy budowy.

Nie dołącza się oświadczenia kierownika na etapie zgłoszenie bo go jeszcze nie ma. Kierownika zgłasza się na etapie zgłoszenia budowy do Nadzoru.

Rozpoczęcia budowy domku do 70m2 nie zgłaszasz - cytowałem, że do budowy przystąpić możesz w momencie zgłoszenia. To też różnica.

Edyta. I jeszcze jedna różnica w dokumentacji przy budowie domu w trybie "dom do 70m2":

"6) w przypadku budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a – oświadczenie inwestora, że planowana budowa jest prowadzona w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, "

Edytowane przez Kaizen

A ja z mety bym budował na zgłoszenie jak bym nie miał już 2 domów, odpada cały cyrk tylko podstawa to dobrze wybrać projekt by potem niczego nie przerabiać oraz taki w którym nie ma 10 słópów betonowych któe bezsensownie podnoszą koszty budowy a potem tylko wychładzają mury niepotrzebnie , budować wg projektu i nikt się nie dopierdoli a kasa zostaje na inne wydatki.

Tiaaa...2 domy i już masz "pełne doświadczenie" w temacie pułapek, jakie mogą czyhać na inwestora?

No to ciekawe jakbyś wybrnął z sytuacji, jaką ja miałem. Wysłałem papiery do "cyrku" by pozwolenie uzyskać i czekałem 3 miesiące zamiast trzech dni. Dlaczego ? Bo się okazało, że mam działkę w strefie historycznej miasta i głównym decydentem jest Konserwator Zabytków, który określa co mogę zbudować. Urząd miasta o tym NIE WIEDZIAŁ i mówili mi, że mogę budować co chcę, bo plan zagospodarowania itp mojej działki nie obejmuje. Gdybym wybudował dom z dachem kopertowym, kryty czymś innym niż dachówka, to byłbym w czarnej D. Mój sąsiad toczył sprawę w sądzie, bo sobie kupił z projekt z "kopertówką" i przegrał.Stracił czas , pieniądze i ma dach, jakiego nie chciał.

Stawiasz domek, niezgodny z wizją KZ i co wtedy ?

Edytowane przez Pytajnick

R ...

Edyta. I jeszcze jedna różnica w dokumentacji przy budowie domu w trybie "dom do 70m2":

"6) w przypadku budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a – oświadczenie inwestora, że planowana budowa jest prowadzona w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych, "

Moim zdanie to nie różnica tylko dodatkowy dokument potrzebny przy tym zgłoszeniu, zresztą całkiem słuszny. Generalnie to oświadczenie nic nie wnosi ciekawego w niniejszy wątek jeżeli chodzi o budowę domu przez autora wątku.

Tak, tak zaraz się pojawia głosy, ze nie można później odsprzedać domu, mam nadzieję, że poparte wiarygodnymi przykładami.