Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła, zapotrzebowanie na moc 4,4KW?

arturpucz

Recommended Posts

3 godziny temu, Ralapo napisał:

Pytasz co daje bufor to ci odpowiadam, już nie wiem czy trolujesz czy poważnie piszesz. Na grzejnikach nie będziesz miał powrotu poniżej 27 przy 250l wody, ale przy 10l już tak, bo nawet jak na początku defrostu powrót będzie 30 stopni to na końcu będzie pewnie z 10 stopni i pompa się wyłączy żeby nie zamarzł wymiennik i nawet grzałka tu nie pomoże bo nie nadąży. Na podłogówce ten problem nie istnieje, bo zimna woda z defrostu będzie ogrzewana przez wylewkę, więc nigdy nie spadnie np do 10 stopni, już nie mówiąc o tym że samej wody masz 100 litrów i więcej a nie 10.

To nie chodzi o zład wody, tylko o zład energii, przenoszonej podczas defrostów do pomy ciepła. Wody może i 5 litrów, ale jeśli będzie ona mogła przenieść wystarczającą do defrostu ilość energii, np poprzez wymiennik ciepła, to defrost się wykona.

13 godzin temu, Ratpaw napisał:

Tzn?

Jest grupa na FB - mnóstwo informacji. Pytaj i tutaj.

Pisałeś kiedyś o ile mnie pamięć nie myli że bedzie jakaś samoróbka z pompy do CWU bo nie było małych pomp na rynku albo były drogie czy jakoś tak.

FB nie mam :(

W sumie jak Haier 5kw da 2kW przy -20 i zasilaniu 30` to mi styknie, reszta poleci z grzałki :) 

Strzelam z tą temperaturą, ale prokurator jest z tego znany, że wkleja takie bezsensowne niczego nie wnoszące obrazki.

To jest jego samoróbka w której wymienił jakiś czas temu sterownik na nowy i się podnieca jaka to jest wspaniała, a w garażu czeka nowy Kaisai (zresztą słusznie, bo w tych pieniądzach żal było nie kupić -taniej od pompy DIY).

1 godzinę temu, sito napisał:

Pisałeś kiedyś o ile mnie pamięć nie myli że bedzie jakaś samoróbka z pompy do CWU bo nie było małych pomp na rynku albo były drogie czy jakoś tak.

FB nie mam :(

W sumie jak Haier 5kw da 2kW przy -20 i zasilaniu 30` to mi styknie, reszta poleci z grzałki :) 

Tam, mam już pompę do cwu i będą z niej zasilane jedynie drabinki w łazience i suszarni (oraz CWU). Przy tak taniej pompie heiera kombinowanie z ogrzewaniem całego domu z cwu + GWC jest kompletnie bezsensowne. No ale kto mógł przewidzieć, że pompy stanieją do kilku dniówek :D

1 godzinę temu, prokurator napisał:

Do czego pijesz ? tu nie rozmawiamy o mojej pompie moja to moja a tu mówimy o pompie 4kw (tego lewka mam w ignorowanych więc nie wiem co on tam wygaduje).

Jeżeli jestem "lewakiem" to przeglądając twój profil Bert

na fejsbóczku i wklejane na profil memy zostaje mi tylko cytat z CK Dezerterzy:

🤣

Wracając do tematu, znowu kasowanie "dowodów" jak coś idzie nie po myśli!

Znowu robisz z siebie idiotę, zaraz znowu znikniesz i pojawisz się z nowym nickiem tłumacząc to awarią komputera, skleroza, albo jeszcze czymś innym. Rozumiem, że emeryt mas swoje prawa, ale może notesik Ci do haseł kupić?

10 godzin temu, Ratpaw napisał:

Tam, mam już pompę do cwu i będą z niej zasilane jedynie drabinki w łazience i suszarni (oraz CWU). Przy tak taniej pompie heiera kombinowanie z ogrzewaniem całego domu z cwu + GWC jest kompletnie bezsensowne. No ale kto mógł przewidzieć, że pompy stanieją do kilku dniówek :D

Jak pokazały sie pompy kaisai arctic 6kW po 5500 to chciałem brać. Ale dostałem odpowiedź że juz nie ma. W sumie to dobrze bo ona jest sporo za mocna do mojego domu. 

Teraz jak Haier obniżył ceny to już nie ma co czekać. Mala tania pompa, bez grzałek. Dla mnie ideał tym bardziej że nie będzie grzała CWU. Nawet gdyby wytrzymała tylko 10 lat to płakał nie będę. 

Na rynku musi być fajny zastój albo jest za dużo urządzeń na magazynach. Chyba ze kroi się jeszcze coś innego o czym wiedzą już producenci...

3 godziny temu, prokurator napisał:

Ty ogarnij się może latem przy plus 30 co ? kombinujesz jak koń pod górkę :lol2:

W dniu 11.10.2024 o 13:09, prokurator napisał:

Ty faktycznie masz coś nie h   Nie patrzeć na COP zCWU bo czujnik mam w złym miejscualo z łepetynką co ? ten sam gnój robiłes na tym drugim forum.

Do tego wstawiłeś zdjęcie z COP=6,9x i 6,1x. Teraz po edycji zdjęcie zostało usunięte przez Ciebie. Dlaczego?

IMG_20241011_132350.jpg

Więc to Ty coś kombinujesz, mieszasz i przeinaczasz.
Podaj warunki w których ta pompa uzyskuje COP=6,9 i COP=6,1.

Pytałem normalnie w jakich warunkach ten COP został osiągnięty i przez jaką pompę ciepła.

Normalne PC w normalnych warunkach nie osiągają takich COP'ów.

To Ty robisz bałagan w temacie.

Jestem zainteresowany PC dlatego temat COP=6,1 jest dla mnie interesujący.

50 minut temu, Ralapo napisał:

A co jest dziwnego w takich copach? Przy podłogówce i +10 na zewnątrz spokojnie wyjdzie powyżej 6, tak samo przy cwu w lato jak jest wychłodzony zbiornik i +25 na zewnątrz.

Tak może wyjść. Trzeba tylko podać parametry dla których ten COP "wychodzi". Te parametry które podałeś nie mają nic wspólnego z normowymi COP'ami.

Takie COP'y bez warunków pracy to zwykła ściemka i tylko myli czytelników.

PS Dobre PC w określonych normowych warunkach osiągają np. COP=4,0 a tu wyskakuje facet i pisze, że jego PC samoróbka z klimatyzacji osiąga COP=6,9. :D

5 godzin temu, prokurator napisał:

Co wnosiło to zdjęcie ? wstawiłem tak sobie ale dyskusja zjechała nie w tę stronę ,miało być o pompie 4kw defrostach itp a zrobił się gnój więc ja wycofuję swój gnój a inni ??? zwłaszcza jeden lewak świetnie go napędza choć nie wem o czym tam pisze bo jest w ignorowanych ale prawie pewien jestem że wie lepiej co ja mam i jak mam niż ja sam.

masz coś o pompie 4kw ?

Jak go masz w ignorowanych to po co o tym wspominasz ?

Znowu wchodzisz w wątek i robisz off-top z politycznymi wtrętami typu lewak.
Chyba znów trzeba będzie fatygować moderację

3 godziny temu, d7d napisał:

Tak może wyjść. Trzeba tylko podać parametry dla których ten COP "wychodzi". Te parametry które podałeś nie mają nic wspólnego z normowymi COP'ami.

Takie COP'y bez warunków pracy to zwykła ściemka i tylko myli czytelników.

PS Dobre PC w określonych normowych warunkach osiągają np. COP=4,0 a tu wyskakuje facet i pisze, że jego PC samoróbka z klimatyzacji osiąga COP=6,9. :D

Co to jest normowy cop? Jakich warunków oprócz temperatury zewnętrznej i temperatury wody jeszcze potrzebujesz? Grzejąc wychłodzony zbiornik cwu w lato, kiedy na zewnątrz jest 25 stopni,  na początku grzania wylot z pompy ma 20 stopni, a na końcu grzania dochodzi do 50, co daje średnią temperaturę 35. Znalazłem tabelkę z cop panasonica tcap 9kw i on dla zewnętrznej 25 i wody 35 ma cop 7,95. To jakim niespotykanym wydarzeniem jest to że facet miał cop powyżej 6? Sam takie mam w lato.