Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Willa Andrea - prośba o pomoc w wycenie SSO

Recommended Posts

Cześć wszystkim :)

Jestem na etapie szukania ekipy do budowy SSO z dachem. Dom ma powierzchnię użytkową 159 m2. Dom piętrowy, dwie pełne kondygnacje bez piwnicy, zwykłe ławy fundamentowe. Dach czterospadowy o powierzchni 164 m2.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-andrea-m97c259087598b-rzuty-0

Zmiany w projekcie: 

- Brak stropu lanego pod strychem (same belki drewniane i płyty OSB

- Zamiast schodów lanych, drewniane wolnostojące

- Likwidacja pokoju małego na parterze, aby zwiększyć powierzchnię salonu

Według danych na stronie projektu, szacunkowy koszt SSZ to 307000zł netto.  Stan surowy zamknięty obejmuje: roboty ziemne, fundamenty, ściany nośne, strop, schody, kominy, stolarkę zewnętrzną oraz konstrukcję i pokrycie dachu. Na tym etapie nie uwzględniono robót wykończeniowych.

Proszę o pomoc w określeniu szcunkowych kosztów samej robocizny SSO z dachem? Jeszcze czekam na dwie wyceny, ale chciałbym mieć jakiekolwiek pojęcie. 

Materiał będę ogarniał sam. 

Poproszę też o Wasze sugestie odnośie zmian w samym projekcie. Co byście zmienili?

Ciekawostka: Jedną wycenę już dostałem: 1200-1800 zł za m2. Chyba facet trochę przesadził, a może miał na myśli robociznę + materiał, muszę jeszcze dopytać. 

Koleżanki i Koledzy @Kaizen @Ratpaw @Elfir @Sativum ze względu na Waszą dużą wiedzę proszę o opinię :)

mapa2.jpg

Edytowane przez drza

16 minut temu, Ratpaw napisał:

Zapytam inaczej: co ekipa ma wycenić, a potem budować, skoro nawet nie wiesz, jak będzie wyglądał dom? TERAZ chcesz zmieniać projekt, gdy w maju wchodzi ekipa?

Teraz mój projekt leży u architekta, który nanosi małe zmiany, w zasadzie korekty, a potem składam wniosek o PNB. To nie jest tak, że projekt zmieni się radykalnie. Ekipa może już wyceniać. Zmiany wypisałem w pierwszym poście. Zadałem pytanie o wycenę i o ewentualnie jakieś inne zmiany jak np. okno między bramą garażową i drzwiami wejściowymi, czy robić je do samej podłogi, czy do połowy. Jest też okno w łązience na parterze 70x230 również do samej podłogi, czy to jest dobre rozwiązanie, jakie to ma plusy i minusy.

Cytat

Zmiany w projekcie: 

- Brak stropu lanego pod strychem (same belki drewniane i płyty OSB

- Zamiast schodów lanych, drewniane wolnostojące

- Likwidacja pokoju małego na parterze, aby zwiększyć powierzchnię salonu

Faktycznie, drobiazgi:D

No dobrze, chcesz opinii, to jeszcze wrzuć mapkę sytuacyjną z wrysowanym domem i opisem sąsiedztwa.

Dodałem mapkę w pierwszym poście. Opis sąsiedzwtwa: Tak jak widać na mapie po bokach dwa domy jednorodzinne, od frontu droga dojazdowa do domów. Wyjście z tarasu po przeciwnej stronie. Tam pozostaje ok 600 m2 działki do zagospodarownia. Działka kończy się lasem, ok 100 m2 jest lasu.

8 godzin temu, drza napisał:

Koleżanki i Koledzy @Kaizen @Ratpaw @Elfir @Sativum ze względu na Waszą dużą wiedzę proszę o opinię :)

Zdecydowanie nie orientuję w obecnych kosztach i zmianach budowalnych.

Sam projekt trochę jamnikowaty, przez co tworzy się dłuuuugi korytarz. Strefa wejściowa jest ciasna. Może warto przeszklić wnękę wejściową jako wiatrołap i zrezygnować z wewnętrznych drzwi ? 
Przesunęłam okno w kuchni aby zrobić prawidłowy ciąg roboczy. Blat wyspy można przesłonić drewnianymi pionowymi panelami, aby osłonić widok na kuchnię z kanapy (brązowe kropeczki).
W powiększonym salonie wyjście tarasowe zamieniłam na normalne okno. Zwykle okno warto też dać w łazience, bo po co tam takie wielkie? I tak będzie wiecznie zasłonięte.

22222.jpg

• Thanks 1

Nie określiłeś jeszcze kilku rzeczy:

1. dla kogo ten dom, jaki model rodziny, czy ktoś z Was pracuje w domu, może prowadzi działalność gosp itd
  2. gdzie na mapce jest północ, ale rozumiem, że u góry
  3. co to za droga, że linia zabudowy wynosi 10 m? Bardzo ruchliwa/hałaśliwa/pyląca ... ?
  4. jak wyglądają rzuty po zmianach, które wymieniłeś powyżej?

Co myślę o projekcie i co bym zmienił, a właściwie szukał innego projektu

• wywaliłbym garaż z bryły i umieścił go z przodu domu, przez budynek byłby bardziej wycofany od drogi (więc ważne jest co to za droga). Zyskałbyś miejsce pod dachem na dodatkowy pokój i pomieszczenie gospodarcze, bo:
  • w domu rozpaczliwie brakuje pom. gospodarczego, schowków itd. Przez to szybko stracisz garaż, który stanie się graciarnią z bramą garażową.
  • garaż mocno wychładza wnętrze domu, ponieważ bezpośrednio z nim sąsiaduje.
  • garaż jest za mały, żeby był funkcjonalny, bo będzie w nim sporo gratów oprócz samochodu.
  • uprościłbym wejście do domu, a ten podcień przy wejściu bym wykorzystał na kolejne malutkie pomieszczenie gosp.
  • u góry są cztery pokoje i jedna łazienka - będą konflikty
  • schody są średnio wygodne, ponieważ zakręcają, a mają szerokość 2 m.
  • czy dom projektowany pod wentylację mechaniczną, bo widzę na rzutach kominy?

To tak na szybko. Moim zdaniem największym mankamentem tego projektu jest garaż w bryle - będziesz się z nim męczył. Sam budynek jest właściwie typowym domkiem z użytkowym poddaszem, bez piwnicy.

• Thanks 1

Cześć drza,

pozwolę sobie dodać kilka swoich uwag, może uznasz za przydatne.

1. Garaż mniejszy niż 35-40m2 to pomyłka - jak mówili przedmówcy stanie się szybko graciarnią.

2. Garaż w bryle to mankamenty - kwestia ogrzewania, izolacji oraz kwestia rozkładu pomieszczeń. Garaż burzy rozkład, wydłuża ciągi komunikacyjne, a przez to generuje koszty. Usunięcie garażu uprasza projekt i wydatnie obniży koszty budowy.

3. Układ pomieszczeń na parterze słaby: salon o szerokości 4,2m(!) Nawet jak połączysz z tym pokoikiem to powstanie wnęka o szerokości 3,3m2, niepraktyczne, brak przestrzeni - dobrze wygląda na obrazkach, gdzie manipuluje się wielkością mebli. Każdy kto będzie wchodził do Ciebie do domu będzie oglądał czy masz porządek w kuchni (nie da się wejść do domu, w tym na piętro bez zajrzenia w garnki i czy naczynia pomyłeś:) Ściana z lameli pomoże, ale zabierze wrażenie przestrzeni.

4. Jeśli zlikwidujesz schody betonowe i całą klatkę schodową zabierzesz jedyny schowek w domu. Projekt przekroju pokazuje, że tam gdzie schody jest obniżony poziom. Przy likwidacji schodów lanych tez to likwidujesz?

5. Pokoje na piętrze są spoko, ustawne, nie są małe. Chociaż najwięcej miejsca wśród domowników będzie miał samochód.

6. Jeśli chodzi o koszty to oczywiście nie wiem gdzie to budujesz, ale koszt 1200-1800 zł za robociznę wydaje się niestety realny, choć pewnie znajdziesz coś taniej i drożej. To jest prosty dom, ale metrów ma 160, a każdy metr to materiał, robocizna itp. Koszt budowy domu SSO za 1200 zł za metr z materiałem to piękna wizja:) Kosztowny będzie monolityczny strop, może warto przejść na terive? Wąski dom to będzie łatwo.

7. 20% powierzchni parteru to komunikacja... to dużo.

8. Jak wstawisz stół, tam gdzie proponuje ELFIR (3,3 m szerokości) to masz jakieś 1,8 m stołu, zostanie jakieś 1,5 m, czyli po 0,75 m z każdej strony. Przy wyjściu na taras czy wejściu do kuchni to raczej mało komfortowe. Zagracisz tą małą niepraktyczną powierzchnię. Powierzchnia nawet niezła 38m2, ale kształt "L" odbiera rację bytu. Z drugiej strony stół tam gdzie w pierwotnych planach to siedzenie jadalni przy schodach.. Obie wersje jak na wydanie nawet 1 mln na dom to słabe.

Popieram stanowisko kolegi. Inny projekt, ten to błąd - choć jak to piętrowe domy wskazują (moim zdaniem mylnie), że powierzchnia duża za rozsądne pieniądze. Choć z tego co mówisz to projekt kupiony i adaptowany już więc nie bardzo chyba potrzebujesz już porad, bo niewiele już się da zrobić.

• Thanks 1

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i zmiany. Odpowiem po kolei.

@Elfir 

Może warto przeszklić wnękę wejściową jako wiatrołap i zrezygnować z wewnętrznych drzwi ? 

Faktycznie bardzo dobry pomysł, aby nie robić tej wnęki, @Ratpaw to samo zasugerował. Zastanawiam się czy po prostu zrobić tam normalne ściany zamiast przeszklenia, a okno doświetlające wiatrołąp jest w projekcie, więc powinno być jasno.

Przesunęłam okno w kuchni aby zrobić prawidłowy ciąg roboczy. Blat wyspy można przesłonić drewnianymi pionowymi panelami, aby osłonić widok na kuchnię z kanapy (brązowe kropeczki).

Tutaj żona miała ten sam pomysł z wyspą w tym miejscu. Stołu dużego nie potrzebujemy. Teraz mamy stół 1,2m rozkładany, więc dojście do drzwi tarasowych będzie komfortowe.

W powiększonym salonie wyjście tarasowe zamieniłam na normalne okno. Zwykle okno warto też dać w łazience, bo po co tam takie wielkie? I tak będzie wiecznie zasłonięte.

W łazience okno damy zwykłe. Jeśli chodzi o salon to jest pomysł, aby zrobić zamiast schodów lanych, schody drewniane jak na zdjęciu. Wtedy nie będzie tej ściany na której jest TV i będzie większa przestrzeń. Fakt, nie będzie schowka, ale będzie duży Hol z dwoma dużymi szafami, w kotłowni będzie tylko piec gazowy, więc tam też będzie trochę miejsca na inne rzeczy. Dodatkowo planujemy postawić domek drewniany na narzędzia, rowery itd. 

Wtedy też trzeba pomyśleć nad ustawieniem narożnika i TV. 

schody srewniane.jpg

@Ratpaw

1. dla kogo ten dom, jaki model rodziny, czy ktoś z Was pracuje w domu, może prowadzi działalność gosp itd
  2. gdzie na mapce jest północ, ale rozumiem, że u góry
  3. co to za droga, że linia zabudowy wynosi 10 m? Bardzo ruchliwa/hałaśliwa/pyląca ... ?
  4. jak wyglądają rzuty po zmianach, które wymieniłeś powyżej?

1. Dom dla Rodziny 2+2. Dwójka małych dzieci 1 i 6 lat.

2. Północ jest od drogi wjazdowej.

3. To jest droga dojazdowa do domów. Nie jest bardzo ruchliwa, ani hałaśliwa i pyląca. Tam jest zabudowa tylko domów jednorodzinnych.

4. Jeszcze nie mam tych rzutów po zmianach.

Wywaliłbym garaż z bryły i umieścił go z przodu domu, przez budynek byłby bardziej wycofany od drogi (więc ważne jest co to za droga)

Niestety garaż musi zostać. Myślałem o garażu osobno. Nawet z garażem w bryle jest 5 pokoi, dużych i ustawnych, nie potrzbujemy więcej. Można w ogóle garażu nie robić, ale teraz mam garaż i jest to dla mnie duża wygoda. Teraz w domu mamy tylk o jeden mały schowek i dajemy radę.

Fakt, nie będzie schowków lub będzie mało, ale będzie duży Hol z dwoma dużymi szafami, w kotłowni będzie tylko piec gazowy, więc tam też będzie trochę miejsca na inne rzeczy. Dodatkowo planujemy postawić domek drewniany na narzędzia, rowery, kosiarki itp. Teraz też mieszkamy w domu i wiem mniej więcej ile miejsca będzie potrzebne na te wszystkie rzeczy i jak to zaplanować

Uprościłbym wejście do domu, a ten podcień przy wejściu bym wykorzystał na kolejne malutkie pomieszczenie gosp.

To jest bardzo dobry pomysł. Zastanawiam się czy po prostu zrobić tam normalne ściany zamiast przeszklenia, a okno doświetlające wiatrołąp jest w projekcie, więc powinno być jasno.

Schody są średnio wygodne, ponieważ zakręcają, a mają szerokość 2 m.

Jeśli chodzi o salon to jest pomysł, aby zrobić zamiast schodów lanych, schody drewniane jak na zdjęciu w poście powyżej. Wtedy nie będzie tej ściany na której jest TV i będzie większa przestrzeń.

Czy dom projektowany pod wentylację mechaniczną, bo widzę na rzutach kominy?

Nie ma w projekcie wentylacji mechanicznej, są kominy wentylacyjne.

@mikolajru

1. Garaż mniejszy niż 35-40m2 to pomyłka - jak mówili przedmówcy stanie się szybko graciarnią.

Tak jak pisałem powyżej, garaż musi zostać. Teraz też mam garaż mniejszy niż 35m2 i jest w nim sporo miejsca, na auto i inne rzeczy

2. Garaż w bryle to mankamenty - kwestia ogrzewania, izolacji oraz kwestia rozkładu pomieszczeń. Garaż burzy rozkład, wydłuża ciągi komunikacyjne, a przez to generuje koszty. Usunięcie garażu uprasza projekt i wydatnie obniży koszty budowy.

3. Układ pomieszczeń na parterze słaby: salon o szerokości 4,2m(!) Nawet jak połączysz z tym pokoikiem to powstanie wnęka o szerokości 3,3m2, niepraktyczne, brak przestrzeni - dobrze wygląda na obrazkach, gdzie manipuluje się wielkością mebli. Każdy kto będzie wchodził do Ciebie do domu będzie oglądał czy masz porządek w kuchni (nie da się wejść do domu, w tym na piętro bez zajrzenia w garnki i czy naczynia pomyłeś:) Ściana z lameli pomoże, ale zabierze wrażenie przestrzeni.

Po usunięci małego pokoju i schodów lanych ii kolejnej ściany działowej przy schodach, zrobi się fajna przestrzeń. Teraz też mam salon s kuchnią otwartą w kształcie L i nie ma z tym problemu.

4. Jeśli zlikwidujesz schody betonowe i całą klatkę schodową zabierzesz jedyny schowek w domu. Projekt przekroju pokazuje, że tam gdzie schody jest obniżony poziom. Przy likwidacji schodów lanych tez to likwidujesz?

Faktycznie muszę się zastanowić po co ten obniżony poziom. Myślę, że po likwidacji schodów lanych też pozbyć się tego obniżonego poziomu.

Nie będzie schowków lub będzie mało, ale będzie duży Hol z dwoma dużymi szafami, w kotłowni będzie tylko piec gazowy, więc tam też będzie trochę miejsca na inne rzeczy, czyli taki schowek. Dodatkowo planujemy postawić domek drewniany na narzędzia, rowery, kosiarki itp. Teraz też mieszkamy w domu i wiem mniej więcej ile miejsca będzie potrzebne na te wszystkie rzeczy i jak to zaplanować

5. Pokoje na piętrze są spoko, ustawne, nie są małe. Chociaż najwięcej miejsca wśród domowników będzie miał samochód.

Garaż musi zostać. Nie chciałem garażu dostawionego ponieważ wszystkie projekty z dostawionym garażem nie podaobały nam się wizualnie. Wtedy szukalibyśmy mikro domku z dostawionym garażem, a to brzydko wygląda. 

6. Jeśli chodzi o koszty to oczywiście nie wiem gdzie to budujesz, ale koszt 1200-1800 zł za robociznę wydaje się niestety realny, choć pewnie znajdziesz coś taniej i drożej. To jest prosty dom, ale metrów ma 160, a każdy metr to materiał, robocizna itp. Koszt budowy domu SSO za 1200 zł za metr z materiałem to piękna wizja:) Kosztowny będzie monolityczny strop, może warto przejść na terive? Wąski dom to będzie łatwo.

Dziękuję za sugesię zmiany stropu na terive. W poprzednim domu też zmienialiśmy na terive ze względu na koszty. 

Czekam jeszcze na wycenę i dam znać jak to się kosztowo skończyło.

7. 20% powierzchni parteru to komunikacja... to dużo.

Może właśnie tutaj pomyślę o małym schowku, aby dobrze to miejsce wykorzystać

8. Jak wstawisz stół, tam gdzie proponuje ELFIR (3,3 m szerokości) to masz jakieś 1,8 m stołu, zostanie jakieś 1,5 m, czyli po 0,75 m z każdej strony. Przy wyjściu na taras czy wejściu do kuchni to raczej mało komfortowe. Zagracisz tą małą niepraktyczną powierzchnię. Powierzchnia nawet niezła 38m2, ale kształt "L" odbiera rację bytu. Z drugiej strony stół tam gdzie w pierwotnych planach to siedzenie jadalni przy schodach.. Obie wersje jak na wydanie nawet 1 mln na dom to słabe.

Zrobimy trochę mniejszą wyspę i mniejszy stół. Teraz mamy stół 1,2m rozkłądany i sprawdza się bardzo dobrze.

49 minut temu, drza napisał:

Garaż musi zostać. Nie chciałem garażu dostawionego ponieważ wszystkie projekty z dostawionym garażem nie podaobały nam się wizualnie. Wtedy szukalibyśmy mikro domku z dostawionym garażem, a to brzydko wygląda.

Po pewnym czasie przestanie mieć znaczenie jak dom wygląda, a zaczną boleć dolegliwości związane ze schowkami i garażem. Garaż z przodu domu to chyba najlepsze wyjście, bo oddali dom od pylącej drogi, będzie można go mocno powiększyć do 2-stanowiskowego albo dobudować z boku wiatę. Ja wiem, że to jest prawie koniec prac projektowych i wielki ból ze zmianą projektu, ale będziecie mieszkali w tym, co sobie wybudujecie - dom z czasem nie będzie się stawał bardziej wygodny, ale coraz bardziej będą dokuczać niedostatki.

49 minut temu, drza napisał:

Dziękuję za sugesię zmiany stropu na terive. W poprzednim domu też zmienialiśmy na terive ze względu na koszty. 

Zmiana stropu wiąże się prawdopodobnie ze zmianą jego grubości, czyli i schody będą się musiały zmienić. Albo zmieni się wysokość stopni albo wydłuży bieg, co z kolei zmieni układ pomieszczeń. Weź to pod uwagę.

Jeszcze moje uwagi:

• co z łazienkami na górze? Jedna Wam wystarczy?
  • jak to możliwe, że w obecnych czasach nie chcesz wentylacji z odzyskiem ciepła? Przecież energia ma być coraz droższa!

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

Po pewnym czasie przestanie mieć znaczenie jak dom wygląda, a zaczną boleć dolegliwości związane ze schowkami i garażem. Garaż z przodu domu to chyba najlepsze wyjście, bo oddali dom od pylącej drogi, będzie można go mocno powiększyć do 2-stanowiskowego albo dobudować z boku wiatę. Ja wiem, że to jest prawie koniec prac projektowych i wielki ból ze zmianą projektu, ale będziecie mieszkali w tym, co sobie wybudujecie - dom z czasem nie będzie się stawał bardziej wygodny, ale coraz bardziej będą dokuczać niedostatki.

Zmiana stropu wiąże się prawdopodobnie ze zmianą jego grubości, czyli i schody będą się musiały zmienić. Albo zmieni się wysokość stopni albo wydłuży bieg, co z kolei zmieni układ pomieszczeń. Weź to pod uwagę.

Jeszcze moje uwagi:

• co z łazienkami na górze? Jedna Wam wystarczy?
  • jak to możliwe, że w obecnych czasach nie chcesz wentylacji z odzyskiem ciepła? Przecież energia ma być coraz droższa!

Tą drogą aż tak bym się nie przejmował bo nie jest to droga bardzo ruchliwa. Stnowi ona dojazd do kilku domów jednorodzinnych. Normalna droga wewnętrzna na małym osiedlu domków jednorodzinnych.

Jeszcze zapytam architekta odnośnie zmiany na terivę, niech zobaczy co trzeba dodatkowo przeprojektować.

Teraz mam jedną łazienkę na górze, ale i tak wszyscy rano korzystają z tej na dole :) Wieczorem nie ma problemu.

Poczytam jeszcze o wentylacji mechanicznej, wiem, że to rozwiązanie ma dużo zalet i też mnie kusi.

11 minut temu, drza napisał:

Poczytam jeszcze o wentylacji mechanicznej, wiem, że to rozwiązanie ma dużo zalet i też mnie kusi.

W zasadzie projekt nie powinien przejść w starostwie przy wentylacji grawitacyjnej. W ogóle widzę, ze mało się przejmujesz ciepłochronnością domu, chociażby przez ten garaż w bryle. Z przekroju nie wynika, żebyś dał odpowiednią ilość termoizolacji między garażem i piętrem. Jeszcze zauważyłem, że między garażem a wnętrzem domu masz jedynie jedne drzwi - brakuje śluzy powietrznej, w której zatrzymywały by się zapachy z garażu. Z całą pewnością będzie Ci śmierdzieć w kuchni po otwarciu tych jedynych drzwi.

Edytowane przez Ratpaw

35 minut temu, Ratpaw napisał:

W zasadzie projekt nie powinien przejść w starostwie przy wentylacji grawitacyjnej. W ogóle widzę, ze mało się przejmujesz ciepłochronnością domu, chociażby przez ten garaż w bryle. Z przekroju nie wynika, żebyś dał odpowiednią ilość termoizolacji między garażem i piętrem. Jeszcze zauważyłem, że między garażem a wnętrzem domu masz jedynie jedne drzwi - brakuje śluzy powietrznej, w której zatrzymywały by się zapachy z garażu. Z całą pewnością będzie Ci śmierdzieć w kuchni po otwarciu tych jedynych drzwi.

Nie znam się na tych aspektach tak dobrze dlatego pytam o opinię. Nie wiem dokładnie jaka jest zaprojektowana warstwa izolacji, między piętrami. Dopiero trzeba to ustalić z architektem. Ile styropianu dałbyś na strop? W oryginalnym projekcie są dodatkowe drzwi z wiatrołapu do holu i może faktycznie trzeba będzie te drzwi zrobić, żeby uniknąć smrodu z garażu w salonie i kuchni.

Podajecie mi wiele cennych uwag, które teraz muszę przedyskutować ze swoim architektem. Dziękuję Wam za poświęcony czas.

Edytowane przez drza

Cześć,

ten obniżony poziom pod schodami jest po to, aby schowek, który powstanie pod schodami był odpowiedniej wysokości (żeby dało się do niego wejść wyprostowanym).

Zwracam uwagę, że ten dom ma zaburzone proporcje jest wyższy niż szerszy (wysokość 8,66 m, szerokość 8,5m) to kontrowersyjny kanon piękna. Trochę jak typowa kostka PRL-owska.

Likwidacja przedsionka jako pomieszczenia zatrzymującego zimne powietrze z dworu to raczej nie przejdzie: "Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania."

Serio budowlańcy są tak bezrobotni, że mają wolne terminy i są gotowi wejść za kilka miesięcy (a ty nawet nie masz PnB). Ja na wszystkich z polecenia czekam. Radziłbym unikać takich, którzy mają dużo wolnych terminów.

• Thanks 1

wnęka rozluźnia wizualnie bryłę. Bez niej, jak zostanie zabudowana, powstanie prosty klocek. Wówczas trzeba byłoby pomyśleć nad kolorystyką elewacji.

przestrzeń pod schodami otwiera tylko optycznie. Ażurowe schody to kurz spadający ze schodów i spod butów, wiec wstawianie pod górny bieg kanapy nie byłoby wygodne.

gdyby nie było kanałów wentylacji grawitacyjnej, można byłoby odwrócić łazienkę z kotłownią a tym samym powiększyć nieco wiatrołap. 
Ale i tak to przejście od wiatrołapu do salonu wzdłuż szaf jest wąskie - ok 1-1,1 m

22222.jpg

• Thanks 1

14 godzin temu, mikolajru napisał:

Cześć,

ten obniżony poziom pod schodami jest po to, aby schowek, który powstanie pod schodami był odpowiedniej wysokości (żeby dało się do niego wejść wyprostowanym).

Zwracam uwagę, że ten dom ma zaburzone proporcje jest wyższy niż szerszy (wysokość 8,66 m, szerokość 8,5m) to kontrowersyjny kanon piękna. Trochę jak typowa kostka PRL-owska.

Likwidacja przedsionka jako pomieszczenia zatrzymującego zimne powietrze z dworu to raczej nie przejdzie: "Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą dodatkowych wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania."

Serio budowlańcy są tak bezrobotni, że mają wolne terminy i są gotowi wejść za kilka miesięcy (a ty nawet nie masz PnB). Ja na wszystkich z polecenia czekam. Radziłbym unikać takich, którzy mają dużo wolnych terminów.

Faktycznie jest minimalnie wyższy niż szerszy, ale na wizualizacjach wygląda to ładnie. Chyba, że wizualizacja trochę przekłamuje :)

Wygląda na to, że jednak będziemy musieli zrobić dodatkowe drzwi w przedsionku z kilku ważnych względów, o których pisałeś Ty i inny forumowicz.

Z budowlańcami jest różnie. Pewnie zależy jaki region. Często jest tak, że firma bierze kilka budów na raz. Tak było przy budowi mojego poprzedniego domu. Od razu napiszę, że wszystko było zrobione w terminie. Firmy, z którymi rozmawiam są tylko z polecenia.