Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Falownik sterownik etc do grzania CWU

prokurator

Recommended Posts

Godzinę temu, prokurator napisał:

A nie przyszło ci do głowy że nie mam jednego dmu ?? mam też dorosłe dzieci a one też mają swoje domy ,dalej  cie to interesuje ?

No jakoś niewiele wyjaśniłeś. Jak dobrze pamiętam to miałeś w swoim domu pompę Haier czy coś takiego. Później zamontowałeś samoróbkę a niedawno chwaliłeś się, że kupiłeś "na zapas" kolejną (nie pamiętam jaką) bo była tania.

Panele też montujesz chyba w jednym domu skoro podajesz łączną moc? No a bojler chyba nie ma być zamontowany jeden w kuchni i syna a drugi w łazience u córki?

Edytowane przez chcialbympompe

Chyba screna wam wyślę bo niedowiarki jakieś , jak znajdę trochę czasu to pstryknę ale w tym roku mam już naprodukowane 500 kwh a dziś pięknie świeci i już 40,5 kwh jest a nadal produkcja idzie ponad 1,3kwh

ps w drodze haier za 2900 zł ,kaisai 6kw stoi w rezerwie od kilku miesięcy.

Podaj z jakiej instalacji PV masz dzisiaj produkcję 40,5 kWh. Ile ma mocy ta instalacja PV?

10 kWp i falownik 8 kW? Czy sumujesz kilka instalacji?

Nie chcesz tego podać :)

Sprawdzam na pvmonitor instalację o mocy 10.880 kWp z falownikiem 10 kW i ta instalacja (okolice Kędzierzyn-Koźle / Gogolin) wyprodukowała dzisiaj 20,7 kWh i produkuje nadal 170 kW. Duża rozbieżność między twoim 40,5 kWh i tym 20,7 kWh

18 godzin temu, d7d napisał:

,,,, Sprawdzam na pvmonitor instalację o mocy 10.880 kWp z falownikiem 10 kW i ta instalacja (okolice Kędzierzyn-Koźle / Gogolin) wyprodukowała dzisiaj 20,7 kWh i produkuje nadal 170 kW. Duża rozbieżność między twoim 40,5 kWh i tym 20,7 kWh

Podam Wam dwie instalacje fotowoltaiczne z PVmonitor zainstalowane nieopodal miejsca zamieszkania naszego bohatera.
Oby nie ułatwić lokalizacji zamieszkania Bertholda, odległości podaje mało precyzyjnie tzn. po długości trasy drogowej.

1 - 9km   instalacja o mocy 6.12 kWp
źródło:
https://pvmonitor.pl//user.php?usr=11817#/sumapv

2 - 17km   instalacja o mocy 4.2 kWp
źródło:
https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=100093#/pv0

ps.
Oczywiście jakieś różnice przy średnich przeliczeniach będą (kierunek, pochylenie, jakość paneli).
Kolega Bertold zakupił i zamontował panele fotowoltaiczne używane (po taniości).  

Z tego co Bertholt nam tu oznajmił, to ma zainstalowany zestaw paneli fotowoltaicznych o mocy 8,4 kWp i łącznie z dniem dzisiejszym (2025-01-30) uzyskał w tym miesiącu 500 kWh energii elektrycznej.   

Edytowane przez Andrzej_M.

59 minut temu, Andrzej_M. napisał:

Podam Wam dwie instalacje fotowoltaiczne z PVmonitor zainstalowane nieopodal miejsca zamieszkania naszego bohatera.
Oby nie ułatwić lokalizacji zamieszkania Bertolda, odległości podaje mało precyzyjnie tzn. po długości trasy drogowej.

1 - 9km
źródło:
https://pvmonitor.pl//i_user.php?usr=11817&od=2025-01-30&do=2025-01-30#/sumapv

2 - 17km
źródło:
https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=100093#/pv0

ps.
Oczywiście jakieś różnice przy średnich przeliczeniach będą (kierunek, pochylenie, jakość paneli).
Kolega Bertold zakupił i zamontował panele fotowoltaiczne używane (po taniości).  

Z tego co Bertolt nam tu oznajmił, to ma zainstalowany zestaw paneli fotowoltaicznych o mocy 8,4 kWp i łącznie z dniem dzisiejszym (2025-01-30) uzyskał w tym miesiącu 500 kWh energii elektrycznej.   

Co ty za dyrdymały opowiadasz ?? uszy opadają , kto ci te dziwne treści sprzedał o używanych panelach ?? za dużo trawki ?

ps zrobiłem scrina ale niechce się wyświetlić , za jakiś czas pokażę tylko litości nie wiedzcie lepiej odemnie bo na durni wyjdziecie

Edytowane przez prokurator

6 godzin temu, prokurator napisał:

Chyba screna wam wyślę bo niedowiarki jakieś , jak znajdę trochę czasu to pstryknę ale w tym roku mam już naprodukowane 500 kwh a dziś pięknie świeci i już 40,5 kwh jest a nadal produkcja idzie ponad 1,3kwh

ps w drodze haier za 2900 zł ,kaisai 6kw stoi w rezerwie od kilku miesięcy.

Sprawdzam prawdopodobną produkcję podawaną przez PGIS przy założeniu instalacji PV w Kędzierzynie - Koźlu o mocy 10 kWp skierowaną na idealnie południe pod kątem 35° i tam podają wartość 192 kWh na dachu i 195 kWh wolnostojącą.

Jeżeli te wyniki produkcji są wiarygodne to może znaczyć że masz instalację o mocy ok. 500/195 x 10 kWp = 25,6 kWp.

Nie podajesz mocy swojej instalacji i na siłę chcesz ograniczyć wysyłkę do sieci bo... masz zgłoszoną do ZE instalację PV o znacznie mniejszej mocy niż faktycznie posiadasz i użytkujesz? :)

Pstryknij i pokaż swoją styczniową produkcję.

500kWh w styczniu 2024 i 3XkWh jednego styczniowego dnia z instalacji ~10kWh jest do zrobienia. 

U mnie styczeń z 6kWp wygląda tak

image.png

Instalacja na dachu nachylenie 45 stopni, kierunek 170 (-10 S),
Ale ten styczeń jest wyjątkowy, zazwyczaj było pomiędzy 180-210 kWh 

Edytowane przez damiaszek

12 godzin temu, d7d napisał:

Sprawdzam prawdopodobną produkcję podawaną przez PGIS przy założeniu instalacji PV w Kędzierzynie - Koźlu o mocy 10 kWp skierowaną na idealnie południe pod kątem 35° i tam podają wartość 192 kWh na dachu i 195 kWh wolnostojącą.

Jeżeli te wyniki produkcji są wiarygodne to może znaczyć że masz instalację o mocy ok. 500/195 x 10 kWp = 25,6 kWp.

Nie podajesz mocy swojej instalacji i na siłę chcesz ograniczyć wysyłkę do sieci bo... masz zgłoszoną do ZE instalację PV o znacznie mniejszej mocy niż faktycznie posiadasz i użytkujesz? :)

Pstryknij i pokaż swoją styczniową produkcję.

No i na 100 procent nie mam instalacji 25kw jak twierdzisz ba nie mam nawet 15kw ,mam mniej a produkcja jak widzisz

produkcja.jpgN

Edytowane przez prokurator

53 minuty temu, prokurator napisał:

produkcja.jpgN

Nie twierdzę, że ma 25,6 kWp tylko podaję dane z PGIS. Twierdzisz, że nie masz 25 kWp, nie masz nawet 15 kWp a nawet ba masz mniej tylko nie dajesz informacji ile masz podpięte.

Masz 8,4 kWp na dachu lub na gruncie z falownikiem 8 kW ?

58 minut temu, d7d napisał:

Nie twierdzę, że ma 25,6 kWp tylko podaję dane z PGIS. Twierdzisz, że nie masz 25 kWp, nie masz nawet 15 kWp a nawet ba masz mniej tylko nie dajesz informacji ile masz podpięte.

Masz 8,4 kWp na dachu lub na gruncie z falownikiem 8 kW ?

Ty nie musisz wiedzieć ile mam panele ale możesz wiedzieć że mam falownik 8kw i taką produkcję jaką mam i to wystarczy uważam że tamat zakończony czy z nudów będziesz zachowywał się jak typowy gorol 😀.

Ale to jest dość istotne ile jest paneli, jeżeli przy falowniku 8kW masz np. 16kWp to ilość energii uzyskana ze słońca będzie dużo większa niż z typowej konfiguracji. To jak jak byś napisał że masz auto silnikiem 100KM i nieistotne ile masz paliwa w baku w celu określenia zasięgu. Jak nie chcesz pisać ile masz kWp to  daj wykres przebiegu mocy z wczoraj ;-)

2 godziny temu, damiaszek napisał:

Ale to jest dość istotne ile jest paneli, jeżeli przy falowniku 8kW masz np. 16kWp to ilość energii uzyskana ze słońca będzie dużo większa niż z typowej konfiguracji. To jak jak byś napisał że masz auto silnikiem 100KM i nieistotne ile masz paliwa w baku w celu określenia zasięgu. Jak nie chcesz pisać ile masz kWp to  daj wykres przebiegu mocy z wczoraj ;-)

To ja wiem ale chyba zauważyłes że co niektórzy nie za bardzo tym bardziej że już pisałem o tym kilka razy ale za każdym razem te same pytania jak jakies booty , w naszej nomenklaturze to się nazywa zimowe doładowanie 😀

9 godzin temu, damiaszek napisał:

To tak jakby pisał , że ma Audi A2 1,4 TDi i przejedzie na jednym tankowaniu 2.000 km tylko nie dodał, że do fabrycznego zbiornika pojemności 34 litrów zamontował drugi zbiornik paliwa i w sumie ma 68 litrów paliwa.

3 minuty temu, d7d napisał:

To tak jakby pisał , że ma Audi A2 1,4 TDi i przejedzie na jednym tankowaniu 2.000 km tylko nie dodał, że do fabrycznego zbiornika pojemności 34 litrów zamontował drugi zbiornik paliwa i w sumie ma 68 litrów paliwa.

Pomyśl trochę , dymają cie ? tak dymają ,bronisz się ? nie nie bronisz się i widzisz tu się rozjeżdżamy bo ja się bronię a przy okazji nikogo nie oszukuję .

W dniu 18.01.2025 o 09:02, prokurator napisał:

Mam ponad 14kw paneli zmontowanych z tego 8,4kw idzie ongrid a tą resztę chcę zagospodarować narazie do grzania 2 bojlerów a być może za jakiś czas magazyn sobie zrobię jakiś 15kw , szukam tych falowników do grzania cwu i chyba zostaje mi kupić volt sinus chyba że są jakies inne , zbieranie info o tym to masakra.

Przejrzałem posty, i napisałeś ile masz. Jak na 14kWp to 500kWh za ten styczeń szału nie robi. Ale kombinujesz od d... strony jak pies ogrodnika. Łatwiej i taniej zagospodarować energię będąc online, nie trzeba bawić się z DC do grzałek, można je załączać tanimi przekaźnikami AC itd., a nawet jak coś ucieknie do sieci to i tak lepiej za 0,2zł/kWh niż jak przepada na 0. Dodatkowo w taki przypadku można korzystać z darmowego magazynu 1h co też da się zaprogramować na tanich sonoffach, tasmotach itp.

Edytowane przez damiaszek
  • Like 1